Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pentru cei 25 de copii ai „mamei Tatiana”, una dintre victimele incendiului de la Piatra Neamț, viața merge mai departe: „Dumnezeu vindecă orice rană!”

Dobreni

La două luni de la tragedia de la Piatra Neamț, în urma căreia 12 persoane, potrivit ultimului bilanț, au murit în urma unui incendiu devastator la Secţia ATI a Spitalului Judeţean, viața celor 25 de copii din Dobreni, un sat aflat la 12 kilometri de oraș, merge înainte. Și-au pierdut mama – adoptivă, pentru 19 dintre ei, biologică, pentru alți șase – pe Tatiana Gavril, în tragedie, iar de atunci au devenit mult mai independenți. Lipsa „mamei Tatiana”, una dintre victimele dezastrului din 14 noiembrie, s-a resimțit cel mai mult de Crăciun, o sărbătoare prin excelență a familiei.

De altfel, în 12 familii din Neamț, Nașterea Domnului a fost o sărbătoare incompletă, schilodită de pierderea unui om drag și de durerea încă proaspătă a celor rămași să-i pomenească Din cauza pandemiei, copiii „mamei Tatiana” nu au mai fost prin spitale să colinde, obicei pe care-l respectau an de an. Era o învățătură de la cea care avea grijă de ei, să ofere o fărâmă de bucurie și din spiritul Crăciunului și bolnavilor care erau departe de familii. În acest an, sărbătoarea nu a mai fost sărbătoare. Copiii au ținut o serbare restrânsă la centru, simplă, au cântat câteva colinde, având un tablou a Tatianei așezat pe o masă. Au dus flori la mormânt și au aprins lumânări și au ornat crenguțe de brad cu globuri și ghirlande. Au primit daruri, ca în fiecare an, însă nimic nu a putut suplini lipsa celei care i-a crescut și educat. Mână de fier, femeia era și bucătăreasă, și pedagog, și prietenă, și confidentă, și, mai ales, mamă, pentru toți puii de om din Casa Rey și nu numai. „Mama nu numai în preajma sărbătorilor era vioara întâi, mereu era prezentă la tot ce se întâmpla. Le știa pe toate și se pricepea la toate. La cozonaci și cadouri avea centura neagră, oricum făcea ce făcea și implica și copiii la treabă, la pregătirea mesei de Crăciun, la împodobirea brazilor. Nu îi condiționa, ei voiau să ajute”, povestește Mihai Gavril, unul dintre copiii biologici ai mamei Tatiana. 

De Revelion, copiii au trecut în noul an cu multă speranță, deopotrivă cu un sentiment puternic de dor. „Am avut un timp plăcut împreună, dar peste toate acest mici bucurii, în permanență a plutit o absență și o tristețe apăsătoare”, a afirmat Mihai. Aceleași emoții i-au încercat și pe nepoții familiei Gavril,  care au crescut alături de cei din Casa Rey, fără ca cineva să facă vreo diferență între ei. În 1994, familia Gavril a înființat în curtea casei un cămin de copii, care să crească pe lângă patru băieți și două fete, moștenitorii lor .

De-a lungul timpului, Dobreniul a însemnat „acasă” pentru zeci de pui de om orfani sau proveniți din familii defavorizate și din centre de plasament. Soții Gavril au încercat mereu să mențină unitatea în casă și să nu despartă frații. Frații Ciorhan, frații Baghiu, frații Sandu și frații Matei sunt numai câțiva dintre locatarii Casei Rey. Totodată, mai ales mama Tatiana, femeie ambițioasă și iubitoare de cărți, a ținut ca fiecare copil să facă studii.

În 2021, copiii aflați în grija familiei Gavril își doresc să fie sănătoși, împreună și așteaptă să înceapă școala. Toți au avut tablete în perioada predării online, dispozitive electronice predate de primărie, însă le-a lipsit interacțiunea cu colegii. Sunt încrezători că „Dumnezeu le va vindeca orice rană și, odată cu trecerea timpului, acest nor greu și apăsător se va mai ridica de peste casa lor, chiar dacă absența va rămâne pentru totdeauna.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult