Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Pentru Dumnezeu, stați în casă!

impărtășit

Bilă albă pe vremuri de COVID-19: departamentul pentru situaţii de urgenţă şi cu precădere SMURD-ul. Toată stima pentru aceşti oameni!

Bilă neagră: unii preoți. Ȋncă de la ȋnceputul crizei, au fost reticenţi la orice măsură de luptă ȋmpotriva COVID-19, care le-ar fi afectat, ȋntr-o formă sau alta, activitatea. A existat o primă declaraţie oficială a BOR, prin purtătorul de cuvânt, cum că „Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”. Cei care se îmbolnăvesc au fost sfătuiți să stea acasă, dar Biserica nu și-a întrerupt slujbele sau alte activităţi care impuneau o adunare de oameni. Au urmat diferite declaraţii ale arhiepiscopilor, dintre care o amintesc doar pe cea de top, a purtătorului de cuvânt de la Constanţa: „O să închid biserica, când se vor închide toate mall-urile”. Uite că mall-urile s-au ȋnchis, unii antreprenori făcând asta chiar ȋnainte de a se da ordonanţa militară nr. 2, ȋnsă biserica a așteptat până-ntr-al 12-lea ceas.

Superiorul său susține că, vezi Doamne, liturghia nu se ţine ȋntr-un spaţiu ȋnchis, dar ignoră regulile protective referitoare la adunările umane: plimbă aceeaşi linguriţă prin gurile a peste o sută de oameni şi dă un comunicat ȋn care se menţionează: „Referitor la lingurița folosită la împărtășire. Recomandăm celor care au această problemă de conștiință să meargă să discute cu duhovnicii și lucrurile se vor rezolva de la caz la caz” - adică combaterea virusului la mica înțelegere. 

Iar ca bomboană pe colivă, ȋn plină epidemie de coronavirus, un alt preot, din Cluj de data asta, aplică aceeaşi procedură inconştienţilor enoriaşi care au sfidat toate regulile de bun simţ şi s-au dus la slujbă, unii chiar cu copiii ȋn braţe.. Oare ce diferenţă poate fi ȋntre un astfel de individ inconştient și un bioterorist?

Exemplele pot continua cu o afirmație a unui alt „slujitor al Domnului”: „Noi umblăm destul de steril”. Oare ce ȋnseamnă „destul” ȋn conformitate cu cutumele medicale?!

În fine, duminică seară am văzut la tv „vocea modernistă” a BOR, afirmând că, de 2000 de ani, biserica foloseşte o singură linguriţă şi nimeni nu s-a ȋmbolnăvit. L-aş ȋntreba de unde ştie că ȋn 2000 de ani, ȋn toată lumea, nu s-a ȋmbolnăvit nimeni, de nicio boală, din cauza linguriţei de ȋmpărtăşanie, iar dacă are un astfel de studiu, având o ȋntindere de 2000 de ani, să ȋl facă public pentru a ne edifica şi noi, profanii.

Ȋn altă ordine de idei, ȋn condiţiile ȋn care Turcia - ţară pur musulmană - s-a mobilizat şi a ȋnceput să producă ȋn făbricuţe şi ateliere mici măşti şi halate care ajung și în România, Taiwan-ul - țară predominant budistă - a ȋnceput să ne trimită, prin intermediul unor ONG-uri, adică fără niciun fel de profit, măşti şi mănuşi, iar asociaţia patronilor chinezi din România, majoritatea fiind tot budişti, a strâns ȋntr-un interval scurt de timp 300.000 lei pentru a ajuta medicii români ȋn lupta ȋmpotriva coronavirusului, BOR ce a făcut pentru turmă?

Toate acestea mă duc cu gândul că BOR are o altă „agendă” decât cea a autorităţilor şi a populaţiei: aceea de a-şi proteja „afacerea”, ȋncercând să menţină cât mai activ domeniul pompelor funebre.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • AlexisZ check icon
  Excelent articol. Iata si o parte din raspunsul dat acum 2 zile de arhiepiscopia Clujului : "În prezent nu există altă practică de administrare a Împărtășaniei, ea fiind primită în mod liber consimțit de către fiecare credincios, care alege să participe la Sfânta Liturghie.

  Pe lângă acest fapt, nu le putem refuza credincioșilor bucuria de a se împărtăși din potirul euharistic în această perioadă a Postului Mare, în contextul în care din data de 23 martie 2020 slujbele vor fi săvârșite doar de către preot și cântăreț, cu bisericile închise.
  Biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului
  Pr. Bogdan Ivanov"
  Ce este mai dezamăgitor pentru mine este discursul de "spalàtor de vitrinà" tinut tot in acelasi sens si de Pr.Conf.Univ.Dr Constantin Necula.
  Vazand priza la tineri pe care o avea și unele abordări diferite față de trecut, am intrezarit la un moment dat o raza de lumina care sa sparga carapacea in care biserica noastra in particular - și cea ortodoxă în general - stà închisă de sute de ani, fără nici cea mai mica intentie de adaptare la noile realități ale societății contemporane. Că va apare o nouă generatie de pàstori, mai cu har, mai umili și cu adevărat în serviciul turmei, nu în serviciul instituției sau al interesului propriu. Trebuie sa recunosc cà m-am înșelat, așa cum s'a mai intamplat si dupà instalarea la cârma BOR a preafericitului.
  Ba mai mult, după ce va trece aceasta nebunie, vor fi și invinsi si invingatori; ori prevăd de pe acum ca indiferent cat de dezastruoase vor fi consecințele și statisticile finale ale prapadului, scumpa noastra BOR va iesi si mai betonata in pozițiile ei, pe cai negri nemtesti si mai mari, cu o dozà de tupeu și autosuficiență și mai mare, pe cand acest neam va ieși și mai slab, si mai sarac, și mai prostit, și mai neajutorat ca înainte. Vom continua sa cladim și mai abitir noi biserici prin satele cele mai sărace din țară, primari vremelnici ai capitalei în căutare de capital electoral vor continua sa vireze bani din bugetul public spre catedrala terminării neamului, iar spitalele", școlile și autostrăzile se vor face tot la fel ca si pana acum, dacă nu chiar mai puțin.
  • Like 4
 • Excelent articol! Finalul este un pic cinic, dar se apropie cumplit de adevar.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult