Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Iubiți credincioși, prin aceasta NU sunteți martiri ai credinței, ci martiri ai ignoranței”. BOR: predica lipsă

Sfânta împărtășanie

De ce se înghesuie lumea la Biserică în aceste zile? 

Ce face turma să se strângă ciopor în jurul părintelui? Este în căutarea alinării? O face de frică? Știe că dacă vom merge în casa Lui, în pridvorul sau în curtea Lui, Dumnezeu ne va apăra și de molima asta care a cuprins omenirea?

Omul dus la Biserică știe că, spre deosebire de toate lucrurile omenești, credința este un dar care întărește spiritul și inima mai ales în vremuri de restriște. Unii oameni caută Biserica în aceste zile de mare nesiguranță și de anxietate socială cu aceeași râvnă cu care semeni de-ai lor caută supermarketurile. În fața fricii, omul își declanșează diverse mecanisme de protecție și de compensare: unii își caută alinare în magic și supranatural, alții în pachetul de hârtie igienică și în cărucioarele pline, iar alții și în unele, și în altele.

Sigur că omul responsabil și informat, autoizolat în cei patru pereți ai casei sale, îi condamnă pe toți cei care nu respectă așa numita „distanțare socială”. Îi consideră niște egoiști, care-i pun pe toți în pericol.

Nu suntem însă toți ușă de biserică, nu suntem toți alfabetizați funcțional, nu trăim cu toții în aceeași bulă, urmărim emisiuni și lideri de opinie diferiți, avem fricile noastre, suntem animale sociale, nu putem să intrăm toți în cuști nici prin ordonanță militară. Se prea poate ca acei oameni care merg la Biserică să o facă tocmai în ciuda ordonanței militare. Să o considere o probă a libertății lor individuale, un act de curaj, o dovadă a tăriei credinței. Nu exclud ca mulți să considere coronavirusul ăsta ca pe ceva impus artificial, precum cardul cu cip. Cine se împărtășește cu aceeași linguriță se jertfește precum marii martiri de odinioară.

Dar asta își dorește Biserica acum? Martiri ai credinței?! Păstrarea cu dinții a unor ceremonii și datini care pun în pericol viața oamenilor este, după părerea mea, un act de un egoism feroce. Preoții care-i cheamă pe enoriași la liturghie, „măcar 100”, care-i expun la infectare pe toți plimbând lingurița din gură în gură dau dovadă de o iresponsabilitate care se pedepsește, în vremurile astea, penal. Ei nu fac altceva decât să-și procure clienții de peste 2-3 săptămâni, când spitalele vor trebui să aleagă cui dau oxigen și cui nu.

Predica lipsă din aceste zile este banal de simplă: Dacă sunteți credincioși, nu mai veniți la Biserică! Aștept, mai mult decât oricând, vocile lucide, oneste și iubitoare de oameni din Biserica noastră, care să spună acest lucru simplu: pe timp de coronavirus, iubiți credincioși, NU mai veniți la biserică, stați în casă și vom veni noi la voi, prin slujbe online, prin emisiuni tv, prin skype sau, de ce nu, printr-un telefon către cei singuri, bătrâni sau neajutorați care caută puțină alinare.

Notă explicativă: doamnă enoriașă, domnule enoriaș de la Cluj, București sau Iași, e suficient ca un singur credincios să fie infectat cu coronavirus, pentru ca toți să fiți în acest moment infectați. Și nu doar dvs., ci toată familia dvs. Și chiar și părintele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu mai multi ani in urma ,la un post tv. la care participa si un preot profesor la facultatea de preoti, o doamna telespectatoare a pus o intrebare legata de MINUNI.Preotul profesor a raspuns in felul urmator. ,,Doamna cine mai crede astazi in minuni?" Trageti dvs-tra concluziile, in functie de posibilitatile intelectuale personale.
    • Like 2
  • Dan I check icon
    Dl. Negrutiu:
    "În fața fricii, omul își declanșează diverse mecanisme de protecție și de compensare: unii își caută alinare în magic și supranatural, alții în pachetul de hârtie igienică și în cărucioarele pline, iar alții și în unele, și în altele." Haioasă sinteză.
    Dar nu i-a amintit pe conspirationisti, inclusiv tagma comentatorului ce spune ca totul e umflat artificial, ca sa poată pompa Germania sute de miliarde euro in economia lor... probabil șubrezita de exporturile si excedentul bugetar insuportabil din ultimii ani.
    Vor fi, probabil, și îmbogățiți de război, oamenii, organizații, state... fără morală, fără scrupule. Dar asta nu înseamnă că totul este o cacealma, și ca noi trebuie sa ne pupăm și sa ne îmbrățișam pe străzi și in biserici, ca sa dovedim ca teoria noastră este cea adevărată.
    • Like 0
  • Gabi check icon
    Hai să ne mai destindem un pic! Să ne amuzăm, să vedem și partea plină a paharului. V-ați gândit vreodată, poate bunul D-zeu a decis în cele din urmă să ne scape de toți inconştienţii, ignoranţii, nespălaţii şi nesimţiţii? Căci molima asta pare să atace fix colectivismul - care este cu predilecţie socialist. Adică mai ales pe votanţii psd, și asta chiar înainte de alegerile parlamentare! Capul sus, poate asta va fi scăparea noastră, trimisă de la „cel mai înalt nivel” :-)

    În altă ordine de idei; mă gândeam, oare de ce este intitulată Declarația pe PROPRIA răspundere? Exista, cumva, și posibilitatea s-o dai pe răspunderea ALTUIA? În România nu m-ar mira. Politrucii știu ei ce știu - aşa că au vrut să elimine din start posibilitatea ca populimea să facă fix ceea ce fac şi ei, adică să NU raspundă personal pentru propriile fapte.
    • Like 3
    • @ Gabi
      Nu ești mai deștept decît ei, nazist mic și miop. Sigur virusul o să se oprească la „votanții psd” și n-o să atingă un deget de hipster.
      • Like 3
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Leo check icon
      Votantul PSD - la fel ca votantul PNL - este cel mai needucat deci și mai predispus îmbolnăvirilor; sigur că virusurile nu fac diferențe, atunci când sunt condiții ca să se infiltreze în organismul omului, însă cele genul covid ucid preponderent persoanele de care am amintit, persoane care nu au grijă de ele, consumă alcool și tutun in exces, preferă televizorul unor minute de alergare, se spală o dată pe an, „știu” ele cum să se protejeze etc.
      Cred că pe dumnezeul oricărei religii îl doare-n cot de cei care nu se ajută singuri și la fel ar trebui să facem și noi cu aceștia.
      • Like 1
    • @ Leo
      Stimate domn Leo ,,ma simt obligat sa ,precizez ca ;
      -Intre votantii psd si electoratul PNL este o diferenta mare ,Iar electoratul psd ,este exact asa cum ai explicat, Nu se pala ,sunt si alcolici bolnavi , lipsa de educatie , dar in schimb cred foarte tare in minuni ,Adica daca merg si pua moastele , nu le mai este frica de nimic ,ptr.ca au pupat icoane si moaste etc,
      • Like 3
    • @ Dan Capitan
      Leo check icon
      Poate că dv. ați uitat de 2012, eu nu; poate că ați ignorat încălcările flagrante ale statului de drept cu care ne-a delectat PNL în ultimul luni, eu nu; poate că v-a scăpat inteligența precară a guvernanților actuali și a președintelui susținut de acest partid, mie nu; de aceea eu cred că o persoană civilizată nu poate vota cu un partid care gândește și se comportă precum a făcut-o PSD.
      • Like 0
    • @ Gabi
      check icon
      „Căci molima asta pare să atace fix colectivismul - care este cu predilecţie socialist”
      De ce nu incluzi aici și colectivismul cretin al corectitudinii politice, inclusiv vaccinarea colectivă forțată?
      • Like 0
    • @
      Gabi check icon
      Vaccinarea impusă obligatoriu este un alt subiect controversial de dezbatere. Argumentele avantajelor și dezavantajelor vaccinării sunt esențiale pentru revizuire, de către toată lumea. Personal, fiind un libertarian convins, mă opun intervenţiei forțate a statului în multe domenii - inclusiv în ceea ce face o persoană cu propriul corp. Însă, până la urmă, fiecare persoană trebuie să facă ceea ce simte că este potrivit pentru sine și pentru familia sa.
      • Like 2
  • Inconstienta e mare in lume, la fel si prostia agresiva. O vedem peste tot, prolifereaza in spatiul virtual intr-o veselie. Daca ar durea, Dumnezeu din cer n-ar avea somn de urletele romanilor...
    • Like 3
  • check icon
    Florin Negruțiu, nu te lega de oamenii simpli, leagă-te mai bine de cei responsabili.
    Din doi oameni infectați, unul este asimptomatic, asta au descoperit islandezii, care și-au testat toată populația. Știi ce înseamnă asta? Înseamnă că stăm acasă aproape degeaba, pentru că virusul se propagă în continuare! Și mai înseamnă că situația nu-i chiar așa de nașpa precum o prezentați voi! Și mai înseamnă că olandezii a procedat mai înțelept, și nu vor intra în faliment economic.
    România PNL doar a emulat ce se întâmplă mainstream în Europa, dar nu va putea emula real și cei 550 de miliarde de euro pe care i-a pregătit Germania să-i pompeze în economie după ce se termină paranoia asta. Sunteți de ... știți voi ce!
    • Like 0
    • @
      Horia, nu sunteti de acord ca situatia este atat de grava precum o prezinta ei (?), inclusiv domnul Negrutiu. Ce intelegeti prin "voi"? Includeti si cele 3000 de italieni victime ale virusului, familiile lor, cadrele medicale (multi dintre noi cunoastem personal) care lupta pentru viata oamenilor, periclitandu-si chiar viata si familiile? Daca sunteti convins ca situatia nu este asa grava, mergeti si spuneti-o celor care respira doar datorita aparatelor, celor care isi ingroapa apropiatii. Sau cand sectiile de terapie intensiva vor fi pline, spuneti- i celui care face infarct sa mai astepte, ca doar situatia nu e atat de grava cum spun ei.
      Daca infectia nu se manifesta prin simptome tot poate fi transmisa. Deci una din doua persoane infectate de mine poate avea probleme. Sa fie mama de 80 ani sau copilul care tocmai a iesit slabit dintr-o gripa obisnuita? Sau amandoi? As putea sa ma inbolnavesc eu, cea ce n-ar fi atat de grav pentru un diabetic, cum spun ei?
      • Like 3
    • @ Horst Schuller
      Leo check icon
      Din cei 4000 de morți pe care îi are Italia, câți aveau speranța de viață mai mare de 10 guri de aer?
      Majoritatea sunt persoane în vârstă sau persoane cu imunitatea la pământ care ar fi murit dacă ar fi fost lovite de un fir de polen, deci nu mai exagerați cu privire la efectele acestui virus.
      Știați de exemplu că în Italia numărul de decese înregistrate zilnic este cu nici 100 mai mare decât anul trecut (când a fost cu 100 mai mare decât in 2018, când a fost cu 100 mai mare decât...)?
      Oamenii aceia mureau oricum, diferența e că au murit din cauza problemelor respiratorii în loc să moară din cauza... problemelor respiratorii.
      • Like 0
    • @ Leo
      Din informatiile pe care le expuneti deduc ca avem aceleasi surse. Sa vedem unde apar diferentele.
      Eu am 50 de ani. Dumneavoastra ce varsta aveti?
      Eu am o mama de 80 de ani. Parintii dumneavoastra cati ani au?
      Daca doriti sa continuati discutia, raspundeti va rog la intrebarile mele. Eventual continuam in particular. Ma gasiti pe facebook, din Codlea si fotograf amator.

      • Like 1
    • @ Horst Schuller
      Leo check icon
      Toți - cu câteva excepții - avem acces la aceleași surse.
      Vă răspund cu drag dacă îmi explicați ce relevanță au vârstele noastre... Faptul că aș avea 60 de ani ar schimba cu ceva statistica privind morții din Italia față de cazul în care aș avea 30 de ani?
      • Like 0
    • @ Leo
      Statistica nu s-ar schimba. Ea nici nu afirma ca situatia e grava sau nu, perceptiile noastre sunt diferite. O persoana vede viata diferit la 30, respectiv 60 de ani. M-ar bucura sa aflu ca sunteti tanar.
      • Like 2
    • @ Horst Schuller
      Leo check icon
      Eu am obiceiul să folosesc date obiective în cadrul discuțiilor și să precizez clar de fiecare dată când expun o părere subiectivă.
      Matematica este obiectivă și sentimentele mele cu privire la persoanele afectate sau decedate nu schimbă faptul că acestea erau în majoritatea lor vulnerabile.
      Unele procente care privesc mortalitatea unei pandemii pot fi îngrozitoare, însă ele sunt irelevante la nivel de populații în lipsa unei corelări cu cifrele mari - care este diferența între mortalitatea înregistrată pe un interval de timp relevant dpdv statistic (calculată la nivel de populație) și mortalitatea care a fost preconizată? - ca să aflăm ce procent din populație a fost afectat fără dubiu de pandemia respectivă.

      PS: am o vârstă la care pot fi considerat tânăr (și sunt de părere că voi putea fi considerat la fel inclusiv la vârsta dv sau la cea a părinților mei).
      • Like 0
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Lasă filozofia și pune sursa statisticilor!
      • Like 1
    • @ Parerist
      Leo check icon
      Sigur, când văd că au intrat 100€ în cont pun și un raport detaliat; ma anunți când îți dau iban-ul.
      • Like 0
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Deci cu alte cuvinte argumentele tale "matematice" sunt tot doar niște păreri, ca și cele contrarii. Nu spun ca n-ai sursele tale însă poate sunt la fel de fiabile ca Russia Today sau ca alea ale lui Horia cu vaccinurile.
      Chiar și presupunând ca sursele sunt fiabile, argumentația rămâne discutabila. Masurile luate împotriva virusului au poate și alte efecte asupra mortalității. Unii estimează ca a scăzut dramatic (gen x20) numărul de victime datorita poluării, sau a accidentelor rutiere, ceea ce statistic s-ar putea sa sa apară ca o scădere a mortalității in perioada de epidemie, nu o creștere a ei. Cu alte cuvinte compararea numărului de morti din 2019 cu ala din 2020 ca argument pro sau contra masurilor e apa de ploaie.
      Iar propunerea pe care mi-ai făcut-o nu-i o afacere, ci o bisnitareala de trotuar.
      • Like 0
    • @ Parerist
      Leo check icon
      Într-o altă discuție am spus că folosesc cifrele INS din Ro - am pus rezultate, n-am pus și sursele, pentru că cine le vrea pe acelea de la mine - chiar publice așa cum sunt - n-are decât să mă plătească și să plătească prețul „de bișniță” pe care îl cer (te asigur că prețurile mele sunt de regulă mai mari).
      Dacă în toată istoria am arătat că părerile mele sunt bazate pe informații corecte și verificabile, de ce presupui acum că ele sunt altfel?

      Nu există niciun caz în care o persoană fără afecțiuni preexistente să fi decedat în urma infectării cu covid 19 - nici măcar unul - deci orice deces a fost datorat unei serii de factori; dacă admitem că decesele au fost cauzate ȘI de existența virusului, înseamnă că trebuie automat să admitem că prezența aceluiași covid salvează viețile celor care ar fi murit altfel de poluare, în accidente auto etc.
      • Like 0
    • @ Horst Schuller
      check icon
      Guten Abend, Herr Horst.

      Mă refer la modul cum a abordat situația Olanda: vârstnicii și imunodeficienții să se izoleze câteva săptămâni, până când restul capătă imunitate naturală. Și mă refer la faptul că, fiind cel puțin dublu infectați (jumătate sunt asimptomatici), rata mortalității nu este atât de mare precum s-a estimat. Contagiozitatea e nemaivăzută și mortalitatea la vârstnici, în rest e ca o răceală/gripă.

      Nu are rost să stăm cu toții izolați, restul trebuie să salveze economia, dacă se mai poate... Nu de alta, dar cu siguranță că România nu va avea de unde pune la bătaie 550 miliarde Euro, cum are Germania.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult