De ce se înghesuie lumea la Biserică în aceste zile?
Ce face turma să se strângă ciopor în jurul părintelui? Este în căutarea alinării? O face de frică? Știe că dacă vom merge în casa Lui, în pridvorul sau în curtea Lui, Dumnezeu ne va apăra și de molima asta care a cuprins omenirea?
Omul dus la Biserică știe că, spre deosebire de toate lucrurile omenești, credința este un dar care întărește spiritul și inima mai ales în vremuri de restriște. Unii oameni caută Biserica în aceste zile de mare nesiguranță și de anxietate socială cu aceeași râvnă cu care semeni de-ai lor caută supermarketurile. În fața fricii, omul își declanșează diverse mecanisme de protecție și de compensare: unii își caută alinare în magic și supranatural, alții în pachetul de hârtie igienică și în cărucioarele pline, iar alții și în unele, și în altele.
Sigur că omul responsabil și informat, autoizolat în cei patru pereți ai casei sale, îi condamnă pe toți cei care nu respectă așa numita „distanțare socială”. Îi consideră niște egoiști, care-i pun pe toți în pericol.
Nu suntem însă toți ușă de biserică, nu suntem toți alfabetizați funcțional, nu trăim cu toții în aceeași bulă, urmărim emisiuni și lideri de opinie diferiți, avem fricile noastre, suntem animale sociale, nu putem să intrăm toți în cuști nici prin ordonanță militară. Se prea poate ca acei oameni care merg la Biserică să o facă tocmai în ciuda ordonanței militare. Să o considere o probă a libertății lor individuale, un act de curaj, o dovadă a tăriei credinței. Nu exclud ca mulți să considere coronavirusul ăsta ca pe ceva impus artificial, precum cardul cu cip. Cine se împărtășește cu aceeași linguriță se jertfește precum marii martiri de odinioară.
Dar asta își dorește Biserica acum? Martiri ai credinței?! Păstrarea cu dinții a unor ceremonii și datini care pun în pericol viața oamenilor este, după părerea mea, un act de un egoism feroce. Preoții care-i cheamă pe enoriași la liturghie, „măcar 100”, care-i expun la infectare pe toți plimbând lingurița din gură în gură dau dovadă de o iresponsabilitate care se pedepsește, în vremurile astea, penal. Ei nu fac altceva decât să-și procure clienții de peste 2-3 săptămâni, când spitalele vor trebui să aleagă cui dau oxigen și cui nu.
Predica lipsă din aceste zile este banal de simplă: Dacă sunteți credincioși, nu mai veniți la Biserică! Aștept, mai mult decât oricând, vocile lucide, oneste și iubitoare de oameni din Biserica noastră, care să spună acest lucru simplu: pe timp de coronavirus, iubiți credincioși, NU mai veniți la biserică, stați în casă și vom veni noi la voi, prin slujbe online, prin emisiuni tv, prin skype sau, de ce nu, printr-un telefon către cei singuri, bătrâni sau neajutorați care caută puțină alinare.
Notă explicativă: doamnă enoriașă, domnule enoriaș de la Cluj, București sau Iași, e suficient ca un singur credincios să fie infectat cu coronavirus, pentru ca toți să fiți în acest moment infectați. Și nu doar dvs., ci toată familia dvs. Și chiar și părintele.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"În fața fricii, omul își declanșează diverse mecanisme de protecție și de compensare: unii își caută alinare în magic și supranatural, alții în pachetul de hârtie igienică și în cărucioarele pline, iar alții și în unele, și în altele." Haioasă sinteză.
Dar nu i-a amintit pe conspirationisti, inclusiv tagma comentatorului ce spune ca totul e umflat artificial, ca sa poată pompa Germania sute de miliarde euro in economia lor... probabil șubrezita de exporturile si excedentul bugetar insuportabil din ultimii ani.
Vor fi, probabil, și îmbogățiți de război, oamenii, organizații, state... fără morală, fără scrupule. Dar asta nu înseamnă că totul este o cacealma, și ca noi trebuie sa ne pupăm și sa ne îmbrățișam pe străzi și in biserici, ca sa dovedim ca teoria noastră este cea adevărată.
În altă ordine de idei; mă gândeam, oare de ce este intitulată Declarația pe PROPRIA răspundere? Exista, cumva, și posibilitatea s-o dai pe răspunderea ALTUIA? În România nu m-ar mira. Politrucii știu ei ce știu - aşa că au vrut să elimine din start posibilitatea ca populimea să facă fix ceea ce fac şi ei, adică să NU raspundă personal pentru propriile fapte.
Cred că pe dumnezeul oricărei religii îl doare-n cot de cei care nu se ajută singuri și la fel ar trebui să facem și noi cu aceștia.
-Intre votantii psd si electoratul PNL este o diferenta mare ,Iar electoratul psd ,este exact asa cum ai explicat, Nu se pala ,sunt si alcolici bolnavi , lipsa de educatie , dar in schimb cred foarte tare in minuni ,Adica daca merg si pua moastele , nu le mai este frica de nimic ,ptr.ca au pupat icoane si moaste etc,
De ce nu incluzi aici și colectivismul cretin al corectitudinii politice, inclusiv vaccinarea colectivă forțată?
Din doi oameni infectați, unul este asimptomatic, asta au descoperit islandezii, care și-au testat toată populația. Știi ce înseamnă asta? Înseamnă că stăm acasă aproape degeaba, pentru că virusul se propagă în continuare! Și mai înseamnă că situația nu-i chiar așa de nașpa precum o prezentați voi! Și mai înseamnă că olandezii a procedat mai înțelept, și nu vor intra în faliment economic.
România PNL doar a emulat ce se întâmplă mainstream în Europa, dar nu va putea emula real și cei 550 de miliarde de euro pe care i-a pregătit Germania să-i pompeze în economie după ce se termină paranoia asta. Sunteți de ... știți voi ce!
Daca infectia nu se manifesta prin simptome tot poate fi transmisa. Deci una din doua persoane infectate de mine poate avea probleme. Sa fie mama de 80 ani sau copilul care tocmai a iesit slabit dintr-o gripa obisnuita? Sau amandoi? As putea sa ma inbolnavesc eu, cea ce n-ar fi atat de grav pentru un diabetic, cum spun ei?
Majoritatea sunt persoane în vârstă sau persoane cu imunitatea la pământ care ar fi murit dacă ar fi fost lovite de un fir de polen, deci nu mai exagerați cu privire la efectele acestui virus.
Știați de exemplu că în Italia numărul de decese înregistrate zilnic este cu nici 100 mai mare decât anul trecut (când a fost cu 100 mai mare decât in 2018, când a fost cu 100 mai mare decât...)?
Oamenii aceia mureau oricum, diferența e că au murit din cauza problemelor respiratorii în loc să moară din cauza... problemelor respiratorii.
Eu am 50 de ani. Dumneavoastra ce varsta aveti?
Eu am o mama de 80 de ani. Parintii dumneavoastra cati ani au?
Daca doriti sa continuati discutia, raspundeti va rog la intrebarile mele. Eventual continuam in particular. Ma gasiti pe facebook, din Codlea si fotograf amator.
Vă răspund cu drag dacă îmi explicați ce relevanță au vârstele noastre... Faptul că aș avea 60 de ani ar schimba cu ceva statistica privind morții din Italia față de cazul în care aș avea 30 de ani?
Matematica este obiectivă și sentimentele mele cu privire la persoanele afectate sau decedate nu schimbă faptul că acestea erau în majoritatea lor vulnerabile.
Unele procente care privesc mortalitatea unei pandemii pot fi îngrozitoare, însă ele sunt irelevante la nivel de populații în lipsa unei corelări cu cifrele mari - care este diferența între mortalitatea înregistrată pe un interval de timp relevant dpdv statistic (calculată la nivel de populație) și mortalitatea care a fost preconizată? - ca să aflăm ce procent din populație a fost afectat fără dubiu de pandemia respectivă.
PS: am o vârstă la care pot fi considerat tânăr (și sunt de părere că voi putea fi considerat la fel inclusiv la vârsta dv sau la cea a părinților mei).
Chiar și presupunând ca sursele sunt fiabile, argumentația rămâne discutabila. Masurile luate împotriva virusului au poate și alte efecte asupra mortalității. Unii estimează ca a scăzut dramatic (gen x20) numărul de victime datorita poluării, sau a accidentelor rutiere, ceea ce statistic s-ar putea sa sa apară ca o scădere a mortalității in perioada de epidemie, nu o creștere a ei. Cu alte cuvinte compararea numărului de morti din 2019 cu ala din 2020 ca argument pro sau contra masurilor e apa de ploaie.
Iar propunerea pe care mi-ai făcut-o nu-i o afacere, ci o bisnitareala de trotuar.
Dacă în toată istoria am arătat că părerile mele sunt bazate pe informații corecte și verificabile, de ce presupui acum că ele sunt altfel?
Nu există niciun caz în care o persoană fără afecțiuni preexistente să fi decedat în urma infectării cu covid 19 - nici măcar unul - deci orice deces a fost datorat unei serii de factori; dacă admitem că decesele au fost cauzate ȘI de existența virusului, înseamnă că trebuie automat să admitem că prezența aceluiași covid salvează viețile celor care ar fi murit altfel de poluare, în accidente auto etc.
Mă refer la modul cum a abordat situația Olanda: vârstnicii și imunodeficienții să se izoleze câteva săptămâni, până când restul capătă imunitate naturală. Și mă refer la faptul că, fiind cel puțin dublu infectați (jumătate sunt asimptomatici), rata mortalității nu este atât de mare precum s-a estimat. Contagiozitatea e nemaivăzută și mortalitatea la vârstnici, în rest e ca o răceală/gripă.
Nu are rost să stăm cu toții izolați, restul trebuie să salveze economia, dacă se mai poate... Nu de alta, dar cu siguranță că România nu va avea de unde pune la bătaie 550 miliarde Euro, cum are Germania.