Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pentru Israel, timpul nu mai are răbdare

Doliu în Israel

Foto: Profimedia Images

Benjamin Netanyahu a declarat că operațiunea terestră a Israelului în Gaza marchează „a doua etapă" a ceea ce, în opinia sa, va fi un război „lung și dificil" cu Hamas. În cadrul unui discurs televizat, premierul israelian a confirmat că soldații israelieni sunt desfășurați „peste tot în Fâșia Gaza", în timp ce continuă bombardamentele intense.

Oricine se aștepta să audă din partea lui Netanyahu că acesta va întrerupe asaltul armatei sale asupra Gaza pentru a asigura eliberarea ostaticilor s-a înșelat. Benjamin Netanyahu a plasat această bătălie pe care o poartă cum IDF cu gruparea teroristă Hamas în cel mai larg context: o bătălie veche de 3.000 de ani pentru supraviețuirea evreilor.

Israelul, a spus Netanyahu, trebuie să învingă, iar înfrângerea Hamas este principalul său obiectiv. În ceea ce privește asigurarea eliberării ostaticilor din Gaza, ei bine, acesta este un obiectiv secundar pentru Bibi, după cum remarcă BBC News, care precizează însă că actuala conducere a Israelului este supusă unor mari presiuni internaționale pentru a asigura eliberarea celor captivi, chiar dacă operațiunile terestre se intensifică. De altfel, Netanyahu a spus că recuperarea ostaticilor este o parte „integrală” a obiectivelor armatei, dar că prioritatea sa principală este „desființarea” Hamas.

Într-un alt indiciu al strategiei guvernului său, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că eliberarea ostaticilor este un efort foarte complex. „Cu cât lovim mai mult Hamas, știm că vor fi dispuși să ajungă la un fel de acord și vom putea să-i aducem acasă pe cei luați ostatici”, a precizat Gallant.

De altfel, în cursul zilei de sâmbătă teroriștii Hamas au venit cu ideea de a-i elibera pe toți cei peste 220 de ostatici pe care i-a răpit pe 7 octombrie, în schimbul eliberării tuturor prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Benjamin Netanyahu a spus că ideea unui acord de schimb de ostatici pentru prizonieri a fost discutată în cadrul cabinetului de război israelian, dar a refuzat să dea mai multe detalii. A spus însă că acest lucru ar fi contraproductiv.

Între timp, la Istanbul, președintele Erdogan s-a adresat sutelor de mii de susținători la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, curtându-și baza politică islamistă cu o zi înainte de centenarul republicii seculare a Turciei.

Recep Tayyip Erdogan a numit atacurile Israelului în Gaza drept „un masacru” și a spus că aliații occidentali ai Israelului sunt „principalii vinovați” din spatele a ceea ce el a numit „crime de război ale Israelului”.

„Israel, te vom declara un criminal de război în lume. Ne pregătim pentru asta și vom prezenta Israelul în lume ca un criminal de război”, a spus Erdogan în fața sutelor de mii de oameni veniți pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Erdogan și-a continuat, de asemenea, poziția conform căreia nu consideră Hamas o „organizație teroristă”, cu toate că această grupare este considerată teroristă de SUA, Marea Britanie și aliații europeni..

Președintele turc și-a reiterat criticile la adresa Occidentului și a refuzului acestuia de a cere o încetare a focului în Gaza, cerând în același timp unitate în lumea musulmană.

Ca răspuns la declarațiile lui Erdogan, Ministrul de externe al Israelului a rechemat diplomați din Turcia.

Între timp, conexiunea la telefon și la internet a fost restabilită în Gaza după o întrerupere care a durat mai mult de 24 de ore.

În tot acest context, The Guardian spune că sondajele din ultimele zile sugerează că patru din cinci persoane dau vina pe guvernul israelian pentru masacrele din 7 octombrie și mai mult de jumătate doresc ca premierul să demisioneze.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Nici primul si nici al 2 lea razboi mondial nu au inceput din cauza islamului si nici din tari islamice ci din motive economice sau din dorinta de putere de catre europeni , si sa nu uitam ca europeni ca Hitler Napoleon sau imparatul Austriei nu au declarat razboi Islamului ci tocmai tarilor crestine . Daca ne uitam ce orori au facut in istorie spaniolii in numele crestinatatii ne luam cu mainile de cap .Ca a existat Imperiul Otoman pai e tocmai consecinta extinderii prin razboaie a imperiului bizantin de ajunsesera pana in Asia .Ca crestin ma simt rusinat ori de cate ori citesc despre ororile religiei crestine de-a lungul istoriei.Pana sa uneasca Laurence al Arabiei triburile din Palestina ca sa ii scoata de sub stapanirea turceasca astia erau vai de mama lor ca putere de razboi.Intre timp arabii s-au mai desteptat s-au mai unit triburile au dat de bani de armament si putere dar a aparut si ideea de imperiu si uite asa se ciocnesc civilizatiile.Din pacate occidentul e pe cale sa apuna ca orice imperiu , istoria nu iarta.
    • Like 0
  • „Principala sursa a conflictelor in "lumea noua” (de dupa Razboiul Rece) nu mai este una preponderent ideologica sau preponderent economica la fel cum se intamplase dupa cel de-al doilea Razboi Mondial ci a devenit una predominant culturala.
    Statele se autodefinesc raportandu-se la religia de care apartin, la cultura, valori, etnie, obiceiuri, institutii, vechime, limba, identificandu-se cu usurinta cu grupurile lor culturale (triburi, grupuri etnice, comunitati religioase, natiuni si chiar civilizatii)” - Ciocnirea Civilizaţiilor şi Refacerea Ordinii Mondiale (Samuel P. Huntington) - https://www.academia.edu/35675507/Ciocnirea_Civiliza%C5%A3iilor_%C5%9Fi_Refacerea_Ordinii_Mondiale

    „Se pornește de la realitățile pe care nu le mai poate contesta nimeni, la nivel global accentuându-se problemele care îi afectează pe oameni: conflictele din diverse teritorii, situaţiile economice dificile în anumite regiuni de pe glob, ajungându-se până la crize financiare şi la modificări sociale importante, în care populaţiile majoritare trebuie să trăiască alături de minorităţi pe care, de cele mai multe ori, nu le cunosc şi nu le acceptă. Demografia lumii s-a schimbat radical influenţând şi felul în care sunt percepute religiile, culturile şi etniile cu care se intră în contact în mod repetat. Problema refugiaţilor şi migranţilor reprezintă o preocupare de mare interes, astfel încât societăţile actuale şi-au modificat structurile din punct de vedere demografic.

    De la aceste realităţi s-a cristalizat şi teoria „ciocnirii civilizaţiilor”.

    Potrivit lui Huntington, lumea în care trăim este definită prin opt civilizaţii mari care interacţionează pornind de la modelele culturale ce le caracterizează: sinică (civilizaţia chineză), japoneză, hindusă, islamică, ortodoxă, occidentală, latino-americană, africană.

    În cele din urmă, „civilizaţiile sunt ultimele triburi umane şi ciocnirea civilizaţiilor reprezintă conflictul tribal pe scară globală”.

    Mai mulţi cercetători occidentali au încercat să argumenteze faptul că Occidentul nu trebuie să aibă probleme cu Islamul, ci doar cu islamiştii extremişti violenţi. Însă, „patrusprezece secole de istorie demonstrează contrariul. Relaţiile între Islam şi Creştinism, deopotrivă ortodox şi occidental, au fost deseori furtunoase. Fiecare a fost Celălalt al celuilalt”.
    Islamul a ameninţat periculos şi a pus la îndoială supremaţia Occidentului de cel puţin două ori: în 1453 (căderea Constantinopolului) şi în 1529 (asediul Vienei). Cauzele conflictelor dintre creştini şi musulmani nu se găsesc în cruciadele din sec. al XII-lea şi nici în fundamentalismul musulman al sec. al XX-lea, ci provin „din natura celor două religii şi a civilizaţiilor bazate pe ele”.
    Pe de o parte, conflictul a fost provocat de diferenţele dintre cele două religii (raportul dintre religie şi politică), iar, pe de altă parte, de similitudinile dintre ele (amândouă sunt religii monoteiste, universale, misionare). „Problema fundamentală a Occidentului nu este fundamentalismul islamic, ci Islamul, o civilizaţie diferită ai cărei membri sunt convinşi de superioritatea culturii lor şi sunt obsedaţi de inferioritatea puterii lor”. - https://philarchive.org/archive/BOLSPV

    • Like 1
  • Lumea a fost condusa si este in prezent, mai mult decat oricand, de dementi, lacomi de bani si inrobirea tuturor natiilor. Folosesc religia si viziunile degenerate proprii despre libertate, drepturile natiilor si istoriile expansioniste ale unora. Viseaza la refacerea imperiilor ce ni le doream apuse pentru totdeauna. Noii protagonisti sunt niste degenerati, mai periculosi ca oricand. Nu se mai limiteaza la conflicte locale vor sa genereze un conflict mondial ce nu va inceta decat atunci cand va ramane unul atotstapanitor, nu conteaza peste ce. Fie chiar si un desert de cenusa radioactiva populat de zombie. Numai unul dintre ei sa triumfe. Dintre toti acesti degenerati sunt de preferat, totusi, americanii. Ei au luptat si au tinut bestiile, cat au putut, in frau. Dar si la ei se intrevad schimbari in rau daca va castiga viitoarele alegeri trump. Se va adauga un dement alaturi de marii dementi ai omenirii.
    • Like 0
  • Lumea a fost condusa si este in prezent, mai mult decat oricand, de dementi, lacomi de bani si inrobirea tuturor natiilor. Folosesc religia si viziunile degenerate proprii despre libertate, drepturile natiilor si istoriile expansioniste ale unora. Viseaza la refacerea imperiilor ce ni le doream apuse pentru totdeauna. Noii protagonisti sunt niste degenerati, mai periculosi ca oricand. Nu se mai limiteaza la conflicte locale vor sa genereze un conflict mondial ce nu va inceta decat atunci cand va ramane unul atotstapanitor, nu conteaza peste ce. Fie chiar si un desert de cenusa radioactiva populat de zombie. Numai unul dintre ei sa triumfe. Dintre toti acesti degenerati sunt de preferat, totusi, americanii. Ei au luptat si au tinut bestiile, cat au putut, in frau. Dar si la ei se intrevad schimbari in rau daca va castiga viitoarele alegeri trump. Se va adauga un dement alaturi de marii dementi ai omenirii.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Valeriu check icon
      Mdaa...americanii. Aia care au omorat peste zece milioane de oameni in ultimii 60 de ani. Orezarii din Vietnam/Laos/Cambodia/Coreea si alti amarati din orientul mijlociu. Zugravule...ia pastilele neica, cu pumnul! Ca esti in mega delir.
      • Like 0
    • @ Valeriu
      Bai imbecilule, tu ar trebui sa iei pastile, pentru combaterea prostiei. Habar nu ai si nu jntelegi nimic din ce s-a intamplat si se intampla in lume. Joaca o turca, (oare stii ce-i aia?).
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Valeriu check icon
      Gata! S-a activat nebunu'! Fugiti, lume, ca a scapat Zugravu din cusca!
      • Like 0
  • dan check icon
    Cel mai mare blestem pe capul omenirii sunt conducatorii de state care se cred Dumnezeu (sau Alah depinde de situatie) , Hitler, Stalin ,Netanyahu , Erdogan , Putin , Ahmadinejad, Biden ,Xi ....... Aceste bestii umane ne-au adus si ne aduc la razboi mondial.Pacea nu mai conteaza , chiar daca majoritatea omenirii nu doreste razboi acesti dementi vor razboi . Daca ar fi doar razboaie locale ar fi mai liniste dar Netanyahu ar vrea toata Palestina daca se poate , Biden are interes in Israel , Xi in toata Asia , Ahmadinejad vrea distrugerea Israelului , Erdogan viseaza la Imperii , Putin vrea Ucraina si tot Estul daca se poate .....si tot asa , o lume de dementi care se cred nemuritori.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult