Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Percheziții DNA la Consiliul Judeţean Botoşani, la sediul PSD Botoşani și la Spitalul Județean unde o tânără însărcinată a fost lăsată să moară

Percheziții Botosani

Procurorii DNA fac miercuri percheziții la Spitalul Județean Botoșani, unde o tânără însărcinată a fost lăsată să moară, la Consiliul Judeţean Botoşani și la sediul PSD Botoşani, într-un dosar care vizează fapte de corupţie comise de funcţionari publici din spital în contextul fraudării unor concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante, scrie News.ro.

Potrivit surselor G4Media, pentru angajarea la Spitalul Județean, aflat în subordinea CJ Botoșani, s-ar fi dat șpăgi cuprinse între 2.000 și 15.000 de euro.

Președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a confirmat că este vizată de dosarul DNA. Ea a spus că procurorii au făcut percheziții la ea acasă. ”Am pus la dispoziție toate documentele. Consiliul Județean nu face parte din această speță. Nu au fost ridicate înscrisuri. Au fost și la mine acasă. Le-am pus la dispoziție tot ce au cerut”, a spus ea într-o declarație transmisă de Antena 3 și citată de G4 Media. Întrebată de ziariști dacă este vizată de ancheta DNA, ea a spus: ”Din moment ce au venit aici, cu siguranță da”.

În această cauză, sunt desfășurate percheziții la 92 de adrese.

Un caz revoltător s-a petrecut în luna august la Spitalul Județean Botoșani, unde Alexandra Ivanov, o tânără însărcinată în vârstă de 25 de ani, a fost lăsată să moară. Internată din cauza sângerărilor, ea a fost abandonată de medici pe parcursul nopții, deși avea dureri mari și i-a implorat  prin mesaje pe WhatsApp să o ajute. Dimineața, tânăra a intrat în șoc, iar în mai puțin de o oră a fost declarat decesul.

Moartea ei a stârnit un val de revoltă, iar oamneii au ieșit în stradă ca să o protesteze. Ca urmare a acestora, managerul unității sanitare a fost demis, spitalul a fost amendat cu 42.000 de lei, iar medicul de gardă din acea noapte este cercetat penal. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult