Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Petrecerea cu bani tipăriți se va termina în două săptămâni. Cu toții ar trebui să ne ajustăm nivelul cheltuielilor pentru un scenariu de scădere a veniturilor cu minimum 20%

Donald Trump - (Foto Saul Loeb / AFP / Profimedia)

Foto: Saul Loeb / AFP / Profimedia

Petrecerea cu bani tipăriți se va termina în 2 săptămâni (după alegerile din Statele Unite ale Americii).

Criza financiară a fost amânată de tiparnițele de bani.

Planul economic al lui Biden este ca impozitul pe salariu să crească până la 62%.

Wow.

Să repet. Statul vrea să ia impozit două treimi din salariul unui angajat. Dacă punem și asigurările de sănătate și pensii, probabil statul va lua 80% din salariu.

În ultimele 6 luni SUA a printat 3 trilioane de dolari.

Prin comparație, criza din 2008 a fost generată de Lehman Brothers pentru care nu s-au găsit 30 miliarde de dolari pentru a fi salvată.

Acum s-au printat 3.000 de miliarde de dolari.

Foarte probabil vom vedea și în România, după alegeri, creșteri importante de taxe (taxe salariale și TVA).

Toți ar trebui să ne ajustăm nivelul cheltuielilor - firme, persoane - pentru un scenariu de scădere a veniturilor de minim 20%.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fed va continua politica ultra relaxata pt ca poate! Banii pompati in economie NU genereaza inflatie (inflatia CORE 0.8% in august), practic Fed cumpara datorie publica si privata (QE) si o revinde cu profit sau fara (tightening balance) prin licitatii periodice. Banii "tipariti" nu ajung in consum, ei sunt plimbati prin portofolii din toata lumea deoarece dolarul este moneda de rezerva.
  • Like 2
  • @ Marian Androne
   Banii pompati in economie GENEREAZA inflatie.O parte se vad in cresterea indicior bursieri, o parte o sa se vada mai tarziu in cresterea preturilor altor active ( deci vor genera inflatie in viitor)si, foarte important, o parte genereaza inflatie in alte tari, deci ii saracesc pe altii .Insa faptul ca banii tipariti in plus nu genereaza infatie e un non-sens economic (ca sa nu spun o tampenie), mai ales atat timp cat productia efectiva de bunuri si servicii oricum scade.
   • Like 2
 • Sună spectaculos acel 62%, dar e vorba de salariile foarte mari: cele peste 400.000 USD brut / an. E un lucru de notorietate că în America impozitarea a devenit violent regresivă, în sensul că „working class” / clasa muncitoare (botezată edulcorat-silfidic în nou-limbajul orwellian menit să mascheze lupta de clasă: „middle class” / clasă mijlocie) plătește o grămadă de taxe, top managerii și milionarii... așa-și-așa, și miliardarii... „nada”. Nimic. Rien. Nothing (cică „tricăl down”, LOL!)...

  Practic, e exact pe dos decât așa cum ar fi normal. Cum e, de altfel, și la noi.

  Deci, ce-mi pasă mie că ăla care câștigă 400.000 USD brut / an va fi căutat la buzunare?

  Nu-mi pasă și nu îl plâng. În condițiile în care o mare parte a umanității trăiește cu 3 USD / zi ( adică 1095 USD / an) nu mă poate convinge nimeni că există vreo ființă umană care prestează o muncă a cărei calitate, valoare și utilitate socială să fie atât de uriașe, încât să se măsoare în sute de mii și milioane de dolari. Poate doar marii sportivi, a căror viață profesională oricum e scurtă, maxim 12-15 ani.

  Personal, cred că fiecare om trebuie să facă un efort pentru a avea niște bănuți puși deoparte cel puțin pentru 3-4 luni (aprox. un trimestru) de trai decent la nivelul standardului său de viață. Dacă ai 4000 RON / lună, să ai vreo 15.000 RON puși deoparte. În mod normal, oricât de nasoală va fi criza, un trimestru ar trebui să fie un interval de timp suficient pentru a primi un pumn în față, a fi numărat (doar) până la 8, și a te ridica de jos. Vor fi și la anul domenii economice care vor face angajări. Moartea unor oportunități naște alte oportunități. Uitați-vă la retail: în UK partea online-ului a sărit de la 21% în 2019 la 30% în 2020, ceva enorm! Și la noi a crescut enorm. Unele domenii economice mor, altele abia acum înfloresc. Pentru noi mai greu decât a fost în 2010-2011 sau, mai ales, în anii 90, nu are cum să fie. Cine a trecut prin perioadele alea va supraviețui cu siguranță și acum.
  • Like 3
  • @ Lucian Sarbu
   Parerist check icon
   Treaba cu "salarii foarte mari" e extrem de relativa.
   Ala cu 400kusd/an are impresia ca face parte din același grup cu miliardarii. În realitate însă e mult mai apropiat și are interese mult mai comune cu ala care câștigă 4000/an dintr-o tara mai săracă. Sau 40000 la el în tara. Trebuie sa muncească, sa economisească, să-și pună copii la adăpost, să-și pună bătrânețea la adăpost, etc.
   Procentajul ala infim de ultrabogati își cresc averea în medie cu aprox 7% anual invartind bani, în timp ce "clasa medie" are impresia ca a trăit visul american pentru ca a ajuns la 400000/an muncind ca la canal. Un venit cu adevărat mare începe de la zeci de milioane, nu sute de mii. Pe ala il poți taxa fără sa afectezi visul american si clasa medie sau clasa medie superioara.
   Inclusiv în anul asta atipic în care economia mondiala s-a dus la vale și toată lumea s-a îndatorat, top 500 ai bogaților și-au crescut averea medie cu 6% sau ceva de genul (era prin Forbes).
   • Like 0
 • Daca toata lumea cheltuie mai putin, toata lumea CASTIGA mai putin.

  Circulatia banilor in economie genereaza taxe, genereaza profit, genereaza incasari si genereaza salarii.

  Un sfat de genul asta duce la oprirea economiei si la scaderea puterii de cumparare. Este fix OPUSUL a ceea ce trebuie facut daca vrem sa ramanem pe linia de plutire.

  Banii nu trebuie pusi sub cearceaf, ca sa te uiti la ei cum se devalorizeaza, ci invartiti.

  Daca toata lumea cumpara mai putin, comerciantii vor incepe sa disponibilizeze oameni, care nu vor mai avea bani sa cumpere, asa ca alti comercianti vor incepe sa disponibilizeze oameni, si tot asa.

  Ma surprinde ca nu vedeti lucrurile astea.
  • Like 1
 • Din păcate SUA tipărește bani de mai mult timp doar că acum a depășit orice record. Practic deficitul a depășit totalul veniturilor bugetare și cu o datorie absolut nesustenabilă mult peste 100 % din PIB nu mai are altă soluție decât tipărirea de bani dar asta vine și cu o coinsecință dramatică mai ales pentru cetățenii americani dar și pentru restul lumii și anume explozia prețurilor, a chiriilor și migrarea capitalurilor spre zone mai favorabile. Faptul că FED menține dobân zile spre zero pe baza ratingurilor oferite de cele 3 agenții toate americane nu ajută cu nimic la păstrarea puterii de cumpărare. De fapt cred că asistăm la prăbușirea mitului american și a celui anglo-saxon în sens mai larg bazat pe deficite cronice și împrumuturi care de zeci de ani merg spre înarmare și mai puțin spre infrastructura civilă sau dezvoltare.
  • Like 3
 • Daca e clar de undeva ca asa va face Biden, atunci iese Trump la alegeri...Situatia e albastra oricare ar castiga alegerile, noi trebuie sa avem grija de banisori, iar guvernul sa aiba grija ca oamenii sa aiba joburi.
  • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult