
Țițeiul Brent a atins un maxim de 101,34 dolari pe baril pe piața din Asia, cel mai ridicat din septembrie 2014,și a fost la 101,20 dolari pe baril în această dimineață, în creștere cu 4,36 dolari, adică 4,5%
UPDATE: Prețul gazelor naturale a atins niveluri record, petrolul a trecut de o sută de dolari pe baril, nivel nemaivăzut din 2014, iar rubla a ajuns la cel mai scăzut nivel. Invazia rusă a început, iar piețele sunt în tranșee, scrie La Stampa. Primele șocuri ale războiului se simt pe piețele financiare asiatice, dar căderile cele mai mari sunt pe piața Moscovei, unde mai întâi tranzacționarea a fost suspendată, iar apoi s-a deschis cu o prăbușire de 30% care, odată cu trecerea minutelor, s-a mai redus și datorită intervenției băncii centrale ruse.
Este Joia Neagră peste tot, adaugă publicația, indicii burselor din Europa coborând cu viteză vertiginoasă. La Frankfurt, Dax a pierdut 3,37%, la Paris indicele bursier CAC 40 a scăzut cu 4,19%, în timp ce la Londra FTSE 100 a pierdut 2,7%.
Piețele din energie, industrie și sistemul bancar sunt deosebit de afectate de declanșarea războiului din Ucraina, companiile din aceste domenii inregistrând scăderi pe piețele bursiere.
Iar asta nu este tot. „Vom încerca să blocăm diversele sectoare ale economiei ruse, de la tehnologie la strategia de piață; vom încerca să blocăm capacitatea de modernizare a Rusiei și vom îngheța diversele active ale Rusiei în Uniunea Europeană și vom închide accesul Rusiei la băncile și piețele financiare europene” a anunțat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
STIREA INITIALA
Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume, care vinde în principal țiței rafinăriilor europene și este cel mai mare furnizor de gaze naturale în Europa, furnizând aproximativ 35% din aprovizionarea sa.
„Anunțul Rusiei privind o operațiune militară specială în Ucraina a dus la creșterea la 100 de dolari pe baril”, a declarat Warren Patterson, șeful de cercetare a mărfurilor de la ING, potrivit Reuters, acesta adăugând că piața petrolului va fi în continuare instabilă și în funcție de acțiunile pe care le vor lua națiunile occidentale împotriva Rusiei.
„Această incertitudine e în creștere și într-o perioadă în care piața petrolului este deja într-o zonă vulnerabilă și, prin urmare, este posibil ca prețurile să rămână volatile și ridicate”, a mai explicat acesta.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din estul țării.
AVEȚI AICI INFORMAȚII ÎN TIMP REAL
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.