Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

PFA 2020. Peste 300.000 de persoane care își desfașoară activitatea ca PFA trebuie să depună Declarația Unică până pe 25 mai

companie online

Foto Guliver/Getty Images

380.000 de persoane care își desfășoară activitatea ca Persoană Fizică Autorizată (PFA)/ Persoană Fizică Independentă (PFI) / Cabinet Medical Individual (CMI) trebuie să depună Declarația Unică până pe data de 25 mai 2020.

Având în vedere că majoritatea acestor persoane își completează singure Declarația Unică, fără ajutorul unui contabil, voi explica în acest articol tot ce trebuie să știi pentru completarea corectă a Declarației Unice.

De asemenea punem la dispoziție prima aplicație care te ajută să completezi Declarația Unică fără să citești niciun rând din Codul Fiscal

Aplicația a integrat toate articolele din Codul Fiscal care fac referire la Declarația Unică și te ajută să o completezi corect și rapid.

Poți să accesezi aplicația aici

1. PFA-urile care trebuie să depună Declarația Unică în anul 2020

 • Toate PFA-urile / PFI-urile / CMI-urile care nu au avut activitatea suspendată la ANAF in 2019 / 2020
 • PFA-urile impozitate la venitul realizat vor completa Capitolul 1 cu veniturile realizate în 2019 și Capitolul 2 cu veniturile estimate a se încasa în 2020
 • PFA-urile impozitate la norme de venit completează doar Capitolul 2 în care vor trece norma de venit pentru anul 2020

Declaratia unică are rolul de a regulariza venitul obținut în anul 2019 si de a estima venitul pentru anul 2020.

2. Cum stabilesc PFA-urile valoarea impozitului pe venit

2.1 PFA-uri impozitate la venitul realizat

Impozitul pe venit pentru PFA-urile impozitate la venitul realizat se calculează aplicând 10% la venitul net. Venitul net se calculează ca diferența între venitul brut și cheltuielile deductibile.

Veniturile încasate de PFA-uri reprezintă venitul brut.

Cheltuielile deductibile reprezintă cheltuielile făcute în scopul realizării veniturilor și care sunt justificate prin documente.

Exemple de cheltuieli deductibile pentru PFA:

 • cheltuieli auto
 • cheltuieli cu utilități pentru sediu
 • amenajări sediu
 • cheltuieli de protocol
 • cadouri acordate partenerilor
 • deplasări sau delegații
 • sponsorizare
 • salarii angajați
 • CAS
 • cotizații plătite la asociațiile profesionale în limita a 4.000 euro anual

Exemple de cheltuieli nedeductibile pentru PFA:

 • impozitul pe venit
 • CASS
 • cheltuieli făcute în scop personal

2.2 PFA-uri impozitate pe baza normelor de venit

PFA-urile impozitate pe baza normelor de venit plătesc 10% din valoarea normei de venit aferente anului 2020. Vezi aici normele de venit pentru anul 2020.

3. Ce PFA-uri trebuie să plătească contribuția la pensie CAS in 2019 sau 2020

3.1 CAS 2019

Persoanele fizice care au obținut venituri în 2019 din activități de PFA / profesii liberale, iar veniturile nete ( norme de venit) sunt mai mari de 24.960 lei, trebuie să plătească CAS.

Dacă regula de mai sus este valabilă, trebuie să plătească CAS chiar dacă persoana fizică plăteste CAS și in calitate de angajat

Venitul net aferent activităților de PFA se obține scăzând din veniturile brute valoarea cheltuielilor deductibile.

În cazul în care venitul net în 2019 a fost mai mare de 24.960 lei, iar în declarația unică depusa în 2019 ați declarat obligatia de plată pentru CAS , în declarația depusă în 2020 nu veti mai bifa sectiunea dedicată CAS pentru anul 2019 ( Capitol I)

PFA-ul are posibilitatea să aleagă baza lunară pentru plată CAS, dar aceasta nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe economie. ( salariul minim brut în anul 2019 a fost de 2.080 lei)

Valoarea CAS se calculează aplicând procentul de 25% asupra bazei alese de persoana fizică.

Valoarea anuală minimă de plată CAS pentru veniturile din 2019 este de 6.240 lei. ( 12 X 2.080 X 25%), dacă PFA-ul a fost activ tot anul 2019.

Dacă PFA-ul nu a fost activ tot anul 2019, CAS se calculează doar pentru lunile în care a fost activ.

3.2 CAS 2020

Persoanele fizice care obțin venituri în 2020 din activități de PFA / profesii liberale, iar veniturile nete ( norme de venit) sunt mai mari de 26.760 lei, trebuie să plătească CAS.

Valoarea anuală minimă de plată CAS pentru veniturile din 2020 este de 6.690 lei. ( 12 X 2.230 X 25%) dacă PFA-ul va activa tot anul 2020.

Sunt exceptate de la plata CAS pensionarii și persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale ( avocați).

4. Ce PFA-uri trebuie să plătească contribuția la sistemul de sănătate CASS in 2019 sau 2020

4.1. CASS 2019

Persoanele fizice care au obținut venituri în 2019 din activități de PFA / profesii liberale, iar veniturile nete ( norme de venit) cumulate în 2019 din activități de PFA / profesii liberale / drepturi de autor/ chirii / dividende/ dobânzi / câștiguri din vânzări de acțiuni sunt mai mari de 24.960 lei, trebuie să plătească CASS.

Dacă regula de mai sus este valabilă, trebuie să plătească CASS chiar dacă persoana fizică plătește CASS si în calitate de angajat.

Venitul net aferent activităților de mai sus se obține scăzând din veniturile brute valoarea cheltuielilor deductibile / cheltuielilor forfetare.

PFA-urile impozitate pe baza normelor de venit iau în calcul valoarea normei de venit.

În cazul în care venitul net in 2019 a fost mai mare de 24.960 lei, iar in declarația unica depusă în 2019 ați declarat obligația de plată pentru CASS , în declarația depusă în 2020 nu veți mai bifa secțiunea dedicată CASS pentru anul 2019 ( Capitolul I)

Valoarea CASS se calculează aplicând procentul de 10% asupra bazei calculate ca salariul minim pe economie ( 2.080 lei) X numărul de luni de activitate în anul 2019.

Valoarea de plată CASS pentru veniturile din 2019 este de 2.496 lei. ( 12 X 2.080 X 10%), dacă PFA-ul a fost activ tot anul 2019.

4.2 CASS 2020

Persoanele fizice care obțin venituri în 2020 din activități de PFA / profesii liberale, iar veniturile nete cumulate ( norme de venit) în 2020 din activități de PFA / profesii liberale / drepturi de autor/ chirii / dividende/ dobânzi / câștiguri din vânzări de acțiuni sunt mai mari de 26.760 lei, trebuie să plătească CASS.

Valoarea de plată CASS pentru veniturile din 2020 este de 2.676 lei. ( 12 X 2.230 X 10%), dacă PFA-ul este activ tot anul 2020.

Dacă PFA-ul nu este activ tot anul 2020, CASS se calculează doar pentru lunile în care este activ.

5. Cum transmit PFA-urile Declaratia Unică la ANAF

Ultima versiune a declaratiei unice se poate descarca de pe site ANAF ( soft A) 

Declaratia unică se poate depune:

 • online pe site-ul ANAF in sectiunea „ Depunere declaratie unica” (www.anaf.ro) sau pe site-ul www.e-guvernare.ro daca aveti certificat digital
 • la ghiseele ANAF

Înregistrarea la ANAF este gratuită se face la adresa de aici.

Pentru a crea cont in "Spatiu privat virtual" trebuie sa va alegeti un user name si o parola. Pentru a valida contul trebuie sa va prezentati in termen de 10 zile cu buletinul la un sediu ANAF.

Daca o persoana obtine venituri din mai multe surse: PFA, chirii, vanzarea de actiuni, jocuri de noroc, completeaza o singura declaratie unica dar se trec informatiile pentru fiecare venit prin adaugarea categoriilor de venit. ( butonul Adauga venit)

După ce introduceti toate datele în Declaratia unica trebuie sa apasati butonul „ Valideaza formularul”.

Puteti sa transmiteti electronic declaratia dupa ce apare mesajul „ Formular validat”

Depunerea declaratiei unice se face pe site-ul ANAF, sectiunea “ Depunere declaratie unica” Dupa ce transmiteti declaratia in format electronic prin intermediul site-ului ANAF, veti primi un index prin care se confirma ca declaratia a fost depusă. După primirea indexului trebuie să intrati pe link si să printați recipisa in care se mentionează dacă declarația a fost validată. Dacă declaratia nu a fost validată, trebuie să redepuneți declaratia.

6 Termenul de plată pentru impozit și contribuțiile sociale datorate de PFA-uri

Impozitul și contribuțiile sociale trebuie plătite până la data de 25 mai 2020 pentru veniturile realizate în anul 2019.

Se pot efectua plăți parțiale până la data de 25 mai.

7. În ce cont al Trezoreriei plătesc PFA-urile impozitul pe venit, CAS și CASS datorate

Impozitul pe venit, CAS, CASS se achită în contul IBAN care are identificator 5504.

Îl puteți căuta ctrl + F + 5504. Se numește - “Sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire”. 

Lista IBAN-urilor o găsești aici. Atenție, fiecare sector, oraș are alt IBAN! În ordinul de plată se completează CNP-ul persoanei fizice.

8.  Acordarea a 2% sau 3,5% din impozitul pe venit datorat de PFA-uri pentru susținerea organizațiilor nonprofit

Persoana fizică poate dispune acordarea a 2% sau 3,5% din impozitul pe venit pentru susținerea organizațiilor nonprofit. Solicitarea se face în declarația unică la "SECȚIUNEA 6 Destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net/ câștigul net anual impozabil".

Începând cu data de 10 ianuarie 2019 beneficiarii trebuie să fie înscriși în Registrul entitătilor/unitătilor de cult afișat online de ANAF.

Procentajul de 2% sau 3,5% diferă în funcție de organizația nonprofit.

9. Exemple practice de completare

Aplicatia CFO App te ajută să completezi declarația unică corect și rapid fără să citești nicio pagină din Codul Fiscal.

Tot ce trebuie să știi legat de PFA găsești aici (pentru acces trebuie să te înregistrezi in aplicație)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna ziua!
  Foarte util articolul, multumesc! Insa am o nelamurire: Daca sunt si angajat si se plateste CAS si CASS pentru mine de catre angajator, eu ca PFA trebuie sa mai platesc CAS si CASS in 2020, daca depasesc venituri anuale de 26700 lei?
  Multumesc frumos!
  • Like 0
 • Buna ziua,
  Am incercat sa gasesc informatii pentru punctul 6: ”Impozitul și contribuțiile sociale trebuie plătite până la data de 25 mai 2020 pentru veniturile realizate în anul 2019.”
  Stiam ca termenul este 15 Martie 2020. S-a modificat intre timp?
  Multumesc anticipat.
  • Like 0
 • Buna ziua,
  Foarte interesant si concis articolul dumneavoastra.
  Am insa doua nelamuriri:
  -CASS-ul intra la cheltuieli nedeductibile, iar CAS-ul la deductibile ?Nu cumva este o greseala ?
  -articolul se refera si la Intreprinderi Individuale si Intreprinderi Familiale, care sunt ca si PFA-ul in categoria celor cu activitati independente ?
  Multumesc anticipat
  Paul Stoiculescu
  • Like 0
 • multumesc!
  • Like 1
 • Multumim pentru articol!
  • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult