Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pfizer a anunțat că două doze de vaccin ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja împotriva Omicron. Sunt necesare 3 doze

Vaccin Pfizer

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Pfizer a anunțat miercuri că nivelul de anticorpi împotriva variantei Omicron este, în medie, de 25 de ori mai redus la persoanele vaccinate cu două doze, comparativ cu protecția după două doze împotriva variantelor anterioare ale virusului. Într-un comunicat al companiei se arată că acest lucru indică faptul că două doze „ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja împotriva infecției cu varianta Omicron”.

Protecția crește după a treia doză, arată datele companiei. Astfel, după a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech, nivelul de anticorpi eficienți împotriva Omicron este comparabil cu cel observat la persoane vaccinate cu două doze împotriva variantelor anterioare ale virusului. Testele s-au făcut pe probe prelevate la trei săptămâni după administrarea celei de-a doua doze și la o lună după administrarea dozei a treia.

„Cu toate acestea, deoarece marea majoritate a epitopilor vizați de celulele T induse de vaccin nu sunt afectați de mutațiile de la Omicron, Pfizer și BioNTech cred că persoanele vaccinate cu două doze încă pot fi protejate împotriva dezvoltării unor forme severe ale bolii. Monitorizăm îndeaproape eficacitatea vaccinului împotriva Omicron, la nivel global,” se arată în comunicat.

„Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare protecție împotriva formelor severe cauzate de tulpina Omicron, este clar din aceste date preliminare că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză din vaccinul nostru”, a declarat Albert Bourla, președinte și director executiv al Pfizer. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La viitoarele tulpini, pi, sigma, tau theta unii producatori de vaccin vor sponsoriza generos anunturi de genul: "Pentru sanatatea dumneavoastra este nevoie sa renuntati la cei minim 2 litri de apa in fiecare zi, In loc de apa va recomandam ca in fiecare zi sa faceti minim o doza de vaccin.
    • Like 0
  • Fiecare este liber sa-si faca cate și ce vaccinuri, aprobate oficial, doreste. Nu este absolut nicio problema in privinta asta. Problemele mari ale oamenilor, de ipocrizie, lipsa de educatie, prostie efectiv, apar atunci cand critica vaccinarea (si vaccinurile per se), dar simultan isi introduc (DOVEDIT) zilnic cancer in organism prin fumat, fast food etc.
    • Like 0
  • check icon
    De ce nu 4 doze?Sau 5,6?Sky is the limit….
    • Like 2
    • @
      Ți-am dat plus. Și eu zic să le luăm pe toate, ce sa ne mai încurcăm.
      E uimitor cum evaluările sunt făcute de producători, nu există evaluatori neutri, atâta nesimțire și prostire pe față!
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult