Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pfizer a anunțat că două doze de vaccin ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja împotriva Omicron. Sunt necesare 3 doze

Vaccin Pfizer

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Pfizer a anunțat miercuri că nivelul de anticorpi împotriva variantei Omicron este, în medie, de 25 de ori mai redus la persoanele vaccinate cu două doze, comparativ cu protecția după două doze împotriva variantelor anterioare ale virusului. Într-un comunicat al companiei se arată că acest lucru indică faptul că două doze „ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja împotriva infecției cu varianta Omicron”.

Protecția crește după a treia doză, arată datele companiei. Astfel, după a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech, nivelul de anticorpi eficienți împotriva Omicron este comparabil cu cel observat la persoane vaccinate cu două doze împotriva variantelor anterioare ale virusului. Testele s-au făcut pe probe prelevate la trei săptămâni după administrarea celei de-a doua doze și la o lună după administrarea dozei a treia.

„Cu toate acestea, deoarece marea majoritate a epitopilor vizați de celulele T induse de vaccin nu sunt afectați de mutațiile de la Omicron, Pfizer și BioNTech cred că persoanele vaccinate cu două doze încă pot fi protejate împotriva dezvoltării unor forme severe ale bolii. Monitorizăm îndeaproape eficacitatea vaccinului împotriva Omicron, la nivel global,” se arată în comunicat.

„Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare protecție împotriva formelor severe cauzate de tulpina Omicron, este clar din aceste date preliminare că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză din vaccinul nostru”, a declarat Albert Bourla, președinte și director executiv al Pfizer. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La viitoarele tulpini, pi, sigma, tau theta unii producatori de vaccin vor sponsoriza generos anunturi de genul: "Pentru sanatatea dumneavoastra este nevoie sa renuntati la cei minim 2 litri de apa in fiecare zi, In loc de apa va recomandam ca in fiecare zi sa faceti minim o doza de vaccin.
    • Like 0
  • Fiecare este liber sa-si faca cate și ce vaccinuri, aprobate oficial, doreste. Nu este absolut nicio problema in privinta asta. Problemele mari ale oamenilor, de ipocrizie, lipsa de educatie, prostie efectiv, apar atunci cand critica vaccinarea (si vaccinurile per se), dar simultan isi introduc (DOVEDIT) zilnic cancer in organism prin fumat, fast food etc.
    • Like 0
  • check icon
    De ce nu 4 doze?Sau 5,6?Sky is the limit….
    • Like 2
    • @
      Ți-am dat plus. Și eu zic să le luăm pe toate, ce sa ne mai încurcăm.
      E uimitor cum evaluările sunt făcute de producători, nu există evaluatori neutri, atâta nesimțire și prostire pe față!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult