Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Piața muncii din România: „Acum sută la sută angajatul dictează. Se pare că numai cine nu vrea nu găsește loc de muncă" - specialist în recrutare

Interviu de angajare

Foto: Guliver Getty Images

Creșterea salariilor de la stat pune o presiune pe mediul privat doar pentru salariile sub un anumit nivel, este de părere Bogdan Badea, CEO Ejobs. „Cine câștigă 1.000 de euro nu cred că se gândește să se mute la stat. Dar pentru cei care câștigă 2.000 - 2.500 de lei net pare foarte tentant să te duci la stat. La privat nu ai niciodată siguranță, la stat rar se dau oameni afară pe criterii de performanță, ai un venit asigurat, plus alte sporuri”, a declarat el în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

A văzut că tinerii sunt mai puțin dispuși să stea mulți ani în companie și să aștepte „să crească” și cer salarii mai mari decât cereau oamenii în urmă cu câțiva ani, însă acest lucru este justificat. O altă tendință este schimbarea raporturilor de putere dintre angajat și angajator, aflate în trecut net în favoarea celui din urmă. „Sută la sută angajatul dictează. Românii sunt foarte optimiști, 60% dintre ei au spus că își pot găsi în maximum trei luni un alt job. 20 sau 25% dintre ei credeau că în maximum o lună își găsesc. 9 român din 10, conform studiului, chiar dacă nu se uită activ, tot își caută un alt job”, a spus Badea.

Întrebat de moderatori dacă doar cine nu vrea nu își găsește loc de muncă, acesta a răspuns: „Așa se pare!”

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi 24 sâmbăta și duminica de la miezul nopții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Greseala mare este ca, cei care scriu aici au doar realitatea oraselor foarte mari. Romania este mare. Mai e pana va deveni mareata! Make Romania great again! (nu cu trumpisti)
    • Like 0
  • Am auzit povesti despre firme din Bucuresti care ofera angajatilor fructe, abonamente la sali sau abonamente medicale etc. Sunt din provincie. Cum ar spune un personaj dintr-o reclama: No, asa ceva nu se poate.

    E dragut cum de acolo "de sus" totul pare OK. L-as invita pe CEO Bogdan Badea sa discute cu angajatii unor firme din domeniul automotive. Ar putea incerca chiar in Arad, Deva, Hunedoara. Bucurestiul nu este toata Romania.
    • Like 0
  • Pe lângă salariile de mizerie e şi atitudinea fată de angajați ,patronul la noi se consideră un filantrop ,îi auzi deseori spunăndu-le angajaților ,,vă dau să mâncați " iar milioane s-au săturat şi au renunțat la dărnicia lor şi au plecat pe unde au văzut cu ochii.
    • Like 1
    • @ Adrian Adrian
      Sunt foarte multi angajati, care nu stiu nimic si nici nu vor sa afle. Ei vor doar salarii mari, ca asa au auzit ca se dau "dincolo". Lucrurile nu functioneaza intr-un cerc vicios. Si asta traim acum , noi, angajati si angajatori. Doar pentru cei care lucreaza cu statul este usor! Cel putin vremelnic. Sper! Ca de-acolo se-mpute pestele!
      • Like 0
  • Or fi locuri de muncă,nu contest problema apare dacă angajatul doreşte să fie plătit conform calificării şi volumului de muncă . Aşa pe salariul minim şi eventual contract de muncă la 4 ore sau pe PFA normal că nu mai găsesc doritori.
    • Like 0
  • Concluzia din titlul articolului este trasă de păr rău de tot!
    Nici vorbă să dicteze ceva angajatul: joburile bune și cu perspectivă sunt puține!

    Din păcate, cel mai rentabil raport efort / beneficii este pentru angajatul de la stat. Până nu se va inversa acest raport, nu va fi de facto mai bine în România, adică nu va crește în mod real nivelul mediu de trai.
    • Like 3
    • @ Tom Dick N'Harry
      Da, dar daca se repeta des o minciuna ea devine adevar.
      • Like 0
  • Domnii patroni şi HR-işti s-au obişnuit cu vechea generaţie, care a prins schimbarea în anii '90. Obişnuiţi cu stabilitatea într-o întreprindere, le era teamă să schimbe locul de muncă. La această teamă se mai adăuga şi ameninţarea binecunoscută: "100 de oameni aşteaptă la poartă".

    Ghinionul domnilor patroni este că de la intrarea în UE (dar şi mai devreme) românul a ieşit la muncă în alte ţări şi a văzut cum stau lucrurile. Sunt hămăliţi şi acolo, nu-i vorbă, dar rămân şi cu ceva în buzunar chiar şi după ce trimit bani acasă.

    Normal că n-o să găseşti pe nimeni să angajezi pe o mizerie de salariu pentru care să hămălească 10-12 ore pe zi, 7 zile din 7. Românii au văzut că se poate şi altfel şi pun condiţii. Nu le convine – pleacă, iar patronii neaoşi se aleg cu ce rămâne. Atunci plâng pe unde pot că forţa de muncă nu este calificată şi că românii ridică pretenţii.
    • Like 3
    • @ Dragoş Anghelache
      Calificarea mai vine și din învățămînt (tehnic, economic, juridic...). Și de plecat, mai pleacă și profesori, într-un ritm mai lent probabil decît media, dar oricum îndobitocirea nației e continuă și vizibilă.
      • Like 1
  • check icon
    Nu este adevărat, în continuare se angajează mai mult pe relații, interviurile sunt umilitoare și după criterii discutabile, tinerii absolvenți și cei peste 45 de ani au de așteptat serios pt. un job serios(mai puțin joburile necalificate sau foarte puțin calificate și cele de pază). Excepție de la regulă sunt desigur vârfurile și Domeniile IT, medicii și câteva specializări rarisime. Cine citește textul, se gândește că săracii patroni(!?!?!) vin în genunchi acasă la șomer și se roagă de el să vină la muncă pe 1000 de euro salariu la 8 ore muncă, în domenii medii de calificare și aceștia nu vor, preferând să stea degeaba sau la stat pe 1500 de lei.Hai să fim serioși, să nu generalizăm piața muncii private în funcție de câteva zone hyperdinamice cum ar fi IT-ul de ex. Este foarte adevărat că mediu bugetar distorsionează piața muncii sintetic, dar să nu uităm că în marea majoritate(peste 85%) a cazurilor, salariile la stat se învârt în jurul a 1500-2000 de lei net, ceea ce este un rahat de facto. Problema reală este că patronatul român nu știe să-și atragă motivațional angajații și vor să egalizeze competențele a.î. dacă-și calcă pe inimă și angajează un om de 50 de ani , specializat, vrea să-l plătească la nivelul unuia de 20, și nu-i place că nu poate fi manipulat negativ ca unul de 20,etc.Deci și privatul ca și statul nu știu, nu sunt capabili,sau poate chiar nu-i interesează să formeze o piață a muncii puternice,echilibrate, dinamice și bine plătite, restul e gargară lipsită de realitate.
    • Like 5
    • @
      Ăla de 50 de ani mai vrea şi contract de muncă corect şi inregistrat ceea ce îl face indezirabil.
      • Like 0
  • florin check icon
    Pai s-a cam golit tara de fraieri. Apropo faceti oferte de munca celor din Spania, Italia sa vina inapoi. N-aveti bani? Trageti oblonul!
    • Like 3
  • Mihai check icon
    un articol care nu va face cinste! promovati superficialitatea prin asemenea declaratii ale asa zisilor recruiter-i; piata intr-adevar geme de locuri de munca dar acele locuri de inca sunt: agenti de paza, lucratori comerciali in supermarket, muncitori necalificati in constructii si alte asemenea care creaza "multa" plus valoare in societate!
    • Like 5
  • sa vorbiti si cu absolventii de la arhitectura... sa vedeti ce cautati sunt! Am eu niste cunostinte. Sunt incadrati cu salariul minim si exploatati pana le sar capacele, ca sa faca case cu coloane grecesti pentru "dezvoltatorii imobiliari".
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon