Foto: Guliver Getty Images
Creșterea salariilor de la stat pune o presiune pe mediul privat doar pentru salariile sub un anumit nivel, este de părere Bogdan Badea, CEO Ejobs. „Cine câștigă 1.000 de euro nu cred că se gândește să se mute la stat. Dar pentru cei care câștigă 2.000 - 2.500 de lei net pare foarte tentant să te duci la stat. La privat nu ai niciodată siguranță, la stat rar se dau oameni afară pe criterii de performanță, ai un venit asigurat, plus alte sporuri”, a declarat el în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
A văzut că tinerii sunt mai puțin dispuși să stea mulți ani în companie și să aștepte „să crească” și cer salarii mai mari decât cereau oamenii în urmă cu câțiva ani, însă acest lucru este justificat. O altă tendință este schimbarea raporturilor de putere dintre angajat și angajator, aflate în trecut net în favoarea celui din urmă. „Sută la sută angajatul dictează. Românii sunt foarte optimiști, 60% dintre ei au spus că își pot găsi în maximum trei luni un alt job. 20 sau 25% dintre ei credeau că în maximum o lună își găsesc. 9 român din 10, conform studiului, chiar dacă nu se uită activ, tot își caută un alt job”, a spus Badea.
Întrebat de moderatori dacă doar cine nu vrea nu își găsește loc de muncă, acesta a răspuns: „Așa se pare!”
Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi 24 sâmbăta și duminica de la miezul nopții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
E dragut cum de acolo "de sus" totul pare OK. L-as invita pe CEO Bogdan Badea sa discute cu angajatii unor firme din domeniul automotive. Ar putea incerca chiar in Arad, Deva, Hunedoara. Bucurestiul nu este toata Romania.
Nici vorbă să dicteze ceva angajatul: joburile bune și cu perspectivă sunt puține!
Din păcate, cel mai rentabil raport efort / beneficii este pentru angajatul de la stat. Până nu se va inversa acest raport, nu va fi de facto mai bine în România, adică nu va crește în mod real nivelul mediu de trai.
Ghinionul domnilor patroni este că de la intrarea în UE (dar şi mai devreme) românul a ieşit la muncă în alte ţări şi a văzut cum stau lucrurile. Sunt hămăliţi şi acolo, nu-i vorbă, dar rămân şi cu ceva în buzunar chiar şi după ce trimit bani acasă.
Normal că n-o să găseşti pe nimeni să angajezi pe o mizerie de salariu pentru care să hămălească 10-12 ore pe zi, 7 zile din 7. Românii au văzut că se poate şi altfel şi pun condiţii. Nu le convine – pleacă, iar patronii neaoşi se aleg cu ce rămâne. Atunci plâng pe unde pot că forţa de muncă nu este calificată şi că românii ridică pretenţii.