Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Piața muncii din România: „Acum sută la sută angajatul dictează. Se pare că numai cine nu vrea nu găsește loc de muncă" - specialist în recrutare

Interviu de angajare

Foto: Guliver Getty Images

Creșterea salariilor de la stat pune o presiune pe mediul privat doar pentru salariile sub un anumit nivel, este de părere Bogdan Badea, CEO Ejobs. „Cine câștigă 1.000 de euro nu cred că se gândește să se mute la stat. Dar pentru cei care câștigă 2.000 - 2.500 de lei net pare foarte tentant să te duci la stat. La privat nu ai niciodată siguranță, la stat rar se dau oameni afară pe criterii de performanță, ai un venit asigurat, plus alte sporuri”, a declarat el în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

A văzut că tinerii sunt mai puțin dispuși să stea mulți ani în companie și să aștepte „să crească” și cer salarii mai mari decât cereau oamenii în urmă cu câțiva ani, însă acest lucru este justificat. O altă tendință este schimbarea raporturilor de putere dintre angajat și angajator, aflate în trecut net în favoarea celui din urmă. „Sută la sută angajatul dictează. Românii sunt foarte optimiști, 60% dintre ei au spus că își pot găsi în maximum trei luni un alt job. 20 sau 25% dintre ei credeau că în maximum o lună își găsesc. 9 român din 10, conform studiului, chiar dacă nu se uită activ, tot își caută un alt job”, a spus Badea.

Întrebat de moderatori dacă doar cine nu vrea nu își găsește loc de muncă, acesta a răspuns: „Așa se pare!”

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi 24 sâmbăta și duminica de la miezul nopții. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am auzit povesti despre firme din Bucuresti care ofera angajatilor fructe, abonamente la sali sau abonamente medicale etc. Sunt din provincie. Cum ar spune un personaj dintr-o reclama: No, asa ceva nu se poate.

  E dragut cum de acolo "de sus" totul pare OK. L-as invita pe CEO Bogdan Badea sa discute cu angajatii unor firme din domeniul automotive. Ar putea incerca chiar in Arad, Deva, Hunedoara. Bucurestiul nu este toata Romania.
  • Like 0
 • Pe lângă salariile de mizerie e şi atitudinea fată de angajați ,patronul la noi se consideră un filantrop ,îi auzi deseori spunăndu-le angajaților ,,vă dau să mâncați " iar milioane s-au săturat şi au renunțat la dărnicia lor şi au plecat pe unde au văzut cu ochii.
  • Like 1
 • Or fi locuri de muncă,nu contest problema apare dacă angajatul doreşte să fie plătit conform calificării şi volumului de muncă . Aşa pe salariul minim şi eventual contract de muncă la 4 ore sau pe PFA normal că nu mai găsesc doritori.
  • Like 0
 • Concluzia din titlul articolului este trasă de păr rău de tot!
  Nici vorbă să dicteze ceva angajatul: joburile bune și cu perspectivă sunt puține!

  Din păcate, cel mai rentabil raport efort / beneficii este pentru angajatul de la stat. Până nu se va inversa acest raport, nu va fi de facto mai bine în România, adică nu va crește în mod real nivelul mediu de trai.
  • Like 2
 • Domnii patroni şi HR-işti s-au obişnuit cu vechea generaţie, care a prins schimbarea în anii '90. Obişnuiţi cu stabilitatea într-o întreprindere, le era teamă să schimbe locul de muncă. La această teamă se mai adăuga şi ameninţarea binecunoscută: "100 de oameni aşteaptă la poartă".

  Ghinionul domnilor patroni este că de la intrarea în UE (dar şi mai devreme) românul a ieşit la muncă în alte ţări şi a văzut cum stau lucrurile. Sunt hămăliţi şi acolo, nu-i vorbă, dar rămân şi cu ceva în buzunar chiar şi după ce trimit bani acasă.

  Normal că n-o să găseşti pe nimeni să angajezi pe o mizerie de salariu pentru care să hămălească 10-12 ore pe zi, 7 zile din 7. Românii au văzut că se poate şi altfel şi pun condiţii. Nu le convine – pleacă, iar patronii neaoşi se aleg cu ce rămâne. Atunci plâng pe unde pot că forţa de muncă nu este calificată şi că românii ridică pretenţii.
  • Like 3
  • @ Dragoş Anghelache
   Calificarea mai vine și din învățămînt (tehnic, economic, juridic...). Și de plecat, mai pleacă și profesori, într-un ritm mai lent probabil decît media, dar oricum îndobitocirea nației e continuă și vizibilă.
   • Like 1
  • @ Dragoş Anghelache
   Mr.Oh check icon
   Ce ii impiedica pe muncitori sa devina intreprinzatori mai bun si mai performanti decat patronii de azi din Romania. E clar ca e mai simplu sa emigrezi decat sa construiesti o afacere care ofera locuri de munca in Romania. Taxele sunt prea mari ca in om fara capital sa-si poata construe o afacere profitabila. Patronii in loc sa dea salarii angajatilor lor tin o multime de trantori in spinare. La asta se suprapune si lipsa de educatie economica si profesionala, care se reflecta in munca de mantuiala si ineficienta. Asa educatie, asa muncitori si asa patronat.
   Priviti si voi in jur. Cati ingineri/tehnicieni intocmesc desene si cati muncitori lucreaza dupa desen? Aceasta statistica reflecta ineficienta romanilor la locul de munca. Lipsa materialelor potrivite la timp (muncitorii pierd vremea asteptand materialel care ajung cu intarziere). Discutii interminabile ca sa explicit unui muncitor ce are de facut. Dupa accea certur ca s-a realizat altceva decat s-a stabilit etc.
   In aceste conditii e mai usor sa emigrezi. In 8 ore de munca, in Germania, Italia etc., produci de 3 ori mai mult decat in Romania. Asa ca sunt si bani ca sa capeti un salar pe masura.
   Dpdv economic Romania e terminate. Abia acum o sa inceapa criza. cand patronii nu vor mai putea sa plateasca salarile. Si vom vedea falimente in lant. Ca ceea ce nu s-a facut timp de decenii incepe sa coste.
   Romanii sunt educati si pregatiti pentru munca la banda. de rutina, unde nu e nevoie sa gandesti. Iar patronatul roman nu prea are ce face cu acestia fiindca Romnaia nu e Germania si nu are o industrie. Iar Romanii lucreaza la banda in firme straine. iar firmele romanesti sunt in criza de forta de munca corespunzatoare.
   • Like 1
 • check icon
  Nu este adevărat, în continuare se angajează mai mult pe relații, interviurile sunt umilitoare și după criterii discutabile, tinerii absolvenți și cei peste 45 de ani au de așteptat serios pt. un job serios(mai puțin joburile necalificate sau foarte puțin calificate și cele de pază). Excepție de la regulă sunt desigur vârfurile și Domeniile IT, medicii și câteva specializări rarisime. Cine citește textul, se gândește că săracii patroni(!?!?!) vin în genunchi acasă la șomer și se roagă de el să vină la muncă pe 1000 de euro salariu la 8 ore muncă, în domenii medii de calificare și aceștia nu vor, preferând să stea degeaba sau la stat pe 1500 de lei.Hai să fim serioși, să nu generalizăm piața muncii private în funcție de câteva zone hyperdinamice cum ar fi IT-ul de ex. Este foarte adevărat că mediu bugetar distorsionează piața muncii sintetic, dar să nu uităm că în marea majoritate(peste 85%) a cazurilor, salariile la stat se învârt în jurul a 1500-2000 de lei net, ceea ce este un rahat de facto. Problema reală este că patronatul român nu știe să-și atragă motivațional angajații și vor să egalizeze competențele a.î. dacă-și calcă pe inimă și angajează un om de 50 de ani , specializat, vrea să-l plătească la nivelul unuia de 20, și nu-i place că nu poate fi manipulat negativ ca unul de 20,etc.Deci și privatul ca și statul nu știu, nu sunt capabili,sau poate chiar nu-i interesează să formeze o piață a muncii puternice,echilibrate, dinamice și bine plătite, restul e gargară lipsită de realitate.
  • Like 5
  • @
   Ăla de 50 de ani mai vrea şi contract de muncă corect şi inregistrat ceea ce îl face indezirabil.
   • Like 0
 • florin check icon
  Pai s-a cam golit tara de fraieri. Apropo faceti oferte de munca celor din Spania, Italia sa vina inapoi. N-aveti bani? Trageti oblonul!
  • Like 3
 • Mihai check icon
  un articol care nu va face cinste! promovati superficialitatea prin asemenea declaratii ale asa zisilor recruiter-i; piata intr-adevar geme de locuri de munca dar acele locuri de inca sunt: agenti de paza, lucratori comerciali in supermarket, muncitori necalificati in constructii si alte asemenea care creaza "multa" plus valoare in societate!
  • Like 5
 • sa vorbiti si cu absolventii de la arhitectura... sa vedeti ce cautati sunt! Am eu niste cunostinte. Sunt incadrati cu salariul minim si exploatati pana le sar capacele, ca sa faca case cu coloane grecesti pentru "dezvoltatorii imobiliari".
  • Like 4
 • Stimate specialist in recrutare, din partea mea, a unuia absolvent de Sava, in in "campul muncii" la Republica-mareata vatra', cu Automatica de Politehnica bucuresteana dinainte de 1989 si mba francez din 1996, aflat in prezent intr-o nemeritata vacanta de vreo 16 luni.. (niciodata vreodata la stat!), iti scriu cu larga deschidere la nou ca nu sunt de acord cu opinia ta. E drept, eu am ceva handicapuri curriculare, dupa cum spuneam dar fie si asa cred ca pe peata muncii din Romania este nevoie de alaltaieri de recrutori iesiti dintr- o scoala de recrutare (citeste 'facultate' - daca este vreuna, cer scuze, eu nu stiu sa fie..) , deci nu doar psihologi si nu doar cu unele 'calificari in domeniu', oricum nu doar cele facute 2 saptamani in buza platformelor din bepeouri, adica ceva iesiti din Universitati, -da, alea de unde se taie acum locuri.. dar din pacate asa ceva (probabil) inca nu avem si ce ar mai fi nevoie de ele! Ca si de ingineri de semafoare verde intermitent, de sensuri giratorii cu diametrul mai mare de 2 hai 3m, de scari rulante care chiar pasesc sau de bariere de c.f. care striga la tine.. nu si de ingineri de etc., ca avem, pentru ca nivelul de competenta in acest areal ocupat cu recrutarea este tare jos..,
  Zic din propria experienta caci in joburile din ultimii 35 de ani, am selectat, recrutat si/ sau antrenat "la locul de munca" vreo 150 de oameni, - e drept ca mai rari in ultimii 10-15 ani ...- din pacate, experientele avute la randul meu cu recrutori recenti sunt deplorabile.. -nu poti recruta pentru industrie de exemplu cand nu ai citit macar undeva pe vreo 'pedia' ce inseamna 'automatizari' sau 'inginerie' sau macar 'linie de productie'.., nu poti recruta pentru posturi de conducere cand ai mai putin de 33 de ani, ca sa fiu cat se poate de indulgent.., asta nu ai cum, fizic in primul rand, pentru axa ta de timp e de-scrisa prea recent, deocamdata.. nu ai cum sa te prezinti la interviu fara sa stii macar unde e sediul sau care e natia firmei-mama din strainatate pentru a carei fiica recrutezi aici.. Nu ai cum sa recrutezi pentru IT daca esti doar psiholog, cu tot respectul pentru breasla. Si un NU hotarat recrutarilor "de mase", mai zic!
  Ceea ce se petrece pe frumoasa noastra tarla a muncii este si pentru ca cei de la care incepe semanatul nu inteleg, nu stiu cum sau au arat doar superficial prin retele.., fara sa vorbeasca, daca stiu in mod autentic ce si cum cu semintele sau daca macar au facut toate astea pe urma nu le- ar arunca cu pumnul din poala... . Ingineri de cariera (altora) exista ?
  • Like 3
  • @ Saurian Cusing
   Big like, tipule! O, ce poame am întîlnit și eu la interviuri... și nu doar români!
   • Like 0


Îți recomandăm

Liviu Dragnea - Viorica Dăncilă - Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Liderul PSD este suficient de trecut prin toate funcțiile administrative ca să înțeleagă că singurul act normativ care-i poate fi cu adevărat de folos este OUG (atacabil la Curte numai de către Avocatul Poporului). Ordonanțele intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, dacă nu este prevăzut un termen special de aplicare, ca în cazul OUG 13. Și totuși, care a fost sensul încordării de azi? (Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Citește mai mult
sound-bars icon