Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pilda elefantului, sau cum poți să ai dreptate și să te înșeli în același timp

companie - job

Foto: Dimitar Gorgev / Alamy / Alamy / Profimedia

Indiferent de poziția pe care o avem, atât în cadrul companiilor, cât și în cadrul societății în general, avem, și este firesc să avem opinii. Exprimarea acestora o facem fiecare după puterile și mijloacele de care dispunem.

Se întâmplă însă un lucru destul de des. Fiecare dintre noi consideră că opinia noastră este cea corectă, cele diferite fiind automat greșite. Din acest punct, de cele mai multe ori, lucrurile evoluează înspre conflict și nu înspre rezolvarea problemei. Iar soluția nu poate fi niciodată conflictul permanent. Din contra, acesta creează falii adânci care ne situează în poziții ireconciliabile.

Avem exemple numeroase în acest sens - atât din viața companiilor, cât și din zona politică sau cea socială. Ceea ce trăim de un an de zile ne-a demonstrat din plin efectele toxice ale conflictului permanent. Cei care susțin condițiile stricte și cei care le contestă. Cei care au încredere în vaccin și cei care au îndoieli. Cei care cred în școala online și cei care o condamnă. Cei ce au continuat să lucreze și cei ce au rămas fără venituri. Companii care au putut merge înainte și altele care sunt în faliment. Autorități care vor să dea drumul economiei cât mai mult și cât mai repede. Și autorități care vor să se înghețe totul până la încheierea pandemiei. 

Exemple similare avem și în companii. Cercetarea consideră că Managementul neglijează investițiile, că Financiarul respinge achiziții esențiale și că Vânzările nu știu să vândă. Managementul consideră că investițiile nu sunt urgente, că Financiarul trebuie să țină cheltuielile în frâu și că Vânzările trebuie să vândă mai mult. Vânzările sunt supărate pentru că produsele nu sunt tocmai ce vor clienții. Financiarul nu înțelege de ce restul departamentelor nu se panichează și ele. Iar Juridicul este șocat de câte vulnerabilități legale sunt permise de catre toți.

Fiecare crede că are dreptate. Paradoxal, am putea spune că fiecare are dreptate și se înșală în același timp. Este posibil? Haideți să analizăm pilda elefantului. Un rege a cerut unor orbi să decidă cum arată un elefant prin simpla pipăire a câte unei părți diferite a corpului acestuia. Fiecare a afirmat că știe cum arată elefantul. Și fiecare l-a descris altfel.

Orbul care i-a pipăit piciorul a spus că elefantul este ca un stâlp. Cel care i-a pipăit coada a spus că este ca o sfoară. Cel care i-a pipăit trompa a spus că seamănă cu o creangă de copac. Cel care i-a pipăit urechile a zis că este ca un eventai. Și descrierile diferite au continuat.

Regele a concluzionat: Aveți fiecare dreptate și toți vă înșelați. Aveți dreptate pentru că fiecare dintre voi a descris bine partea elefantului atinsă. Vă înșelați pentru că fiecare dintre voi a presupus că elefantul luat în ansamblu, seamănă cu partea atinsă. De multe ori imaginația completează cu presupuneri ceea ce nu știm. Apoi, foarte rapid, acestea se transformă în certitudini. Doar un mic pas și avem convingerea că elefantul este exact așa cum l-am perceput fiecare.

Această certitudine, bazată pe anumite presupuneri la îndemâna noastră, este cea pe care o întâlnim destul de frecvent acutizată și transformată în adevăr absolut. Fiecare este convins de adevărul său. Conflictul astfel generat ne îndepărtează mai întâi de scopul comun. Și apoi de a găsi căile, chiar dacă nu sunt aceleași, dar constructive, de a ajunge împreună la acel obiectiv. Să ne imaginăm că elefantul este societatea noastră, sau compania din care facem parte, sau un subiect anume. Atunci fiecare dintre noi, cei care formăm aceste comunități, suntem un orb care atinge o parte din Adevăr, crezând că își poate extrapola experiența pentru a descrie întregul.

Avem dreptate să credem că știm cel mai bine ce se întâmplă în imediata noastră apropiere. Însă ne înșelăm atunci când suntem convinși că ceea ce știm este suficient pentru a ne da seama cum se prezintă situația în ansamblul ei. Iar problema este că, în virtutea acestei convingeri, fiecare crede că poate lua decizii despre modul în care ar trebui atins obiectivul comun. Soluția este să nu mai presupunem că dreptatea ne aparține și toți ceilalți diferiți de noi greșesc. Să oprim astfel escaladarea conflictelor reușind până la urmă să vedem întregul elefant.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Frumos articol. Si adevarat. Mi-a placut!
    • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon