Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pilda prietenului care mi-a spus că ușa casei sale îmi e deschisă tot timpul, dar care nu m-a invitat niciodată la el. Despre gajul general al prieteniei

Bărbat deschide ușa

Foto: Getty Images

Când am intrat la facultatea de drept, în anul I, am fost impresionant de puterea creditorului chirografar de a putea urmări întreagă avere a debitorului său, până la ultima centimă. Avea adică un „gaj general” asupra tuturor bunurilor sărmanului sau datornic. Excepțional, mi-am zis, dar cum îi poți da atâta putere samavolnicului cămătar?!

Când am intrat în avocatură, în primul an, mi-am dat seama că, de fapt, gajul general asupra tuturor bunurilor debitorului nu însemnă nimic, dar absolut nimic. Creditorul chirografar, este, pentru publicul general, acel creditor care nu are nicio garanție a îndeplinirii obligației de către debitorul său. Pentru că, în realitate, el nu va primi nimic atunci când se va ajunge la o executare silită alături de alți creditori, este doar o iluzie a puterii sale nelimitate… asupra a nimic.

E asemeni invitației pe care un prieten, așa cum toți avem, mi-o face tot timpul: „ușa casei mele îți e deschisă tot timpul”. Dar nu m-a invitat niciodată la el, să zică simplu – „Marți la 5, hai la mine la un ceai.” Teoretic, la orice oră pot să beau un ceai la prietenul meu. 

Practic, invitația nu exista decât așa ca… gaj general.

De curând am rugat un bun prieten să mă ajute într-o problemă delicată. Frați cu jurăminte înnnoite la multe beri, dovedite în multe ipostaze neînsemnate, dar în problema aceea, esențială pentru mine, m-a refuzat. Adică, fusese „nevoit” să mă refuze - aveam doar o garanție generală a prieteniei lui. Care era bine să nu fie încercată.

Și tot astfel, un alt bun prieten (vă întrebați probabil, și mă întreb și eu, câți prieteni buni oi mai fi având) mi-a spus odată că, dacă ar câștiga marele premiu la Loto, și-ar chema toți amicii, rudele și cunoștințele, le-ar da o sumă de bani și i-ar pune să semneze la notar că nu îi vor mai cere în viața lor vreun ban. Că așa se ajută oamenii.

Simțim de atât de multe ori că am face multe pentru prietenii, pentru copiii sau pentru părinții noștri, dar în realitate nu facem nimic. Bine, lasând la o parte urările de sărbători și pe cele de la ziua de naștere. În rest - absolut nimic. Le oferim un gaj general al ființării noastre, pe care am dori să-l răsplătească prin a nu ne cere nimic.

Povestea sării în bucate n-a rămas doar în poveștile copilăriei. Ne urmărește zi de zi. Și uneori, sau arareori din păcate, ne apasă.

Pe când mă pregăteam să închei cu tâlc aceasta poveste, a apărut, ruptă de oboseală, roșie ca porodica, plină de scaieți și cu părul vălvoi, fiica-mea. Cu cățelul în brațe, cică și-l pierduse prin cartier. Mă pregăteam să o cert, când mi-a spus: „Dacă te-ai pierde, așa te-aș căuta și pe tine”.

Poate că gajul general nu are nevoie de garanții. Ci doar de puțină iubire.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este foarte adevarat tot ce spuneti. Este insa foarte adevarat si ca nu peste tot in lume e asa. As indrazni sa spun ca e o caracteristica foarte des intalnita in Romania dar mai ales in Bucuresti, (no ofence). Slava cerului mai exista prietenii si in alte parti ale lumii. Aici insa suntem corodati de un fel de egoism/misecuvinism care este profund inuman, poate ca are radacinile inveninate de comunismul nostru dar si de lipsa de educatie si alimentat de perpetuarea acestui mercantilism feroce de toata media tv si scrisa in care fiecare trage halca doar pentru el, totul e despre si numai despre bani. E trist.
    • Like 1
    • @ Florin Muresan
      Ioana check icon
      Eu cred ca triste sunt experientele prin care ați trecut Dvs. și autorul, de a-ți ajuns sa scrieți ce ați scris. Romanii sunt, dimpotrivă, mult mai generoși și de încredere, între prieteni, decat cei mai mulți dintre străini am călătorit destul de mult și lucrez de mulți ani cu foarte mulți străini, am mulți membri ai familiei care locuiesc de mult timp în multe tari din lume, Romanii nu știu întotdeauna sa se bucure ca sunt romani și sa se ajute între ei, la modul general, dar când e vorba de prieteni, e cu totul altceva. Prietenii romani sunt prieteni adevărați, dacă ai șansa să îi ai. Sa bei uneori împreună nu cred ca te califica la a fi prieten:)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult