Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pisi-câinele domnului Ciolacu și organul domnului Romașcanu: acești oameni schimbați la față se urăsc unul pe celălalt cu pasiune și toți împreună îi urăsc pe cei aflați dincolo de gardul partidului

Congresul online PSD

„Au fost cazuri când munca noastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la justiţie. Trebuie să ne rupem astăzi de acest trecut. Justiţia trebuie făcută în sala de judecată, nu la partid, nu la televizor, nu la Administraţia Prezidenţială. Reforma în justiţie trebuie făcută de magistraţi, de CSM, de asociaţii.

În mandatul meu, PSD va rămâne strict pe agenda românilor, iar justiţia acolo unde îi este locul, în sala de judecată. Astăzi suntem hotărâţi să lăsăm greşelile trecutului în spate. Reconstrucția PSD a început. Viitorul PSD e legat de apărarea valorilor în care credem - solidaritate, echitate şi şanse egale pentru toţi. Viitorul PSD înseamnă criterii de performanţă pentru cei care ocupă funcţii publice. Viitorul PSD înseamnă toleranţă zero faţă de corupţie şi abuzuri. Viitorul PSD înseamnă o strânsă colaborare cu familia social-democrată europeană. Aceasta e calea PSD, a unui partid modern, cu privire spre viitor şi atent la nevoile cetăţenilor”, a spus președintele ales al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.

PSD se reformează încă o dată, în lunga sa istorie scrisă după dispariția formală a Partidului Comunist Român. Formațiunea s-a lepădat acum de Liviu Dragnea și promite că va îmbrăca straie europene în curând.

Echipa moțiunii Reconstrucția PSD, care a fost votată de delegații partidului cu un scor zdrobitor, de peste 1300 de voturi (față de cele 91 obținute de Eugen Teodorovici) arată straniu.

Marea reformă va fi făcută cu Paul Stănescu (unul dintre cei mai apropiați oameni de Liviu Dragnea), Sorin Grindeanu (care a suferit în exil pe un post călduț la ANCOM după ce a semnat și adoptat vestita ordonanță 13 ce a scos în stradă sute de mii de protestatari), primărița Gabriela Firea, Lia Olguța Vasilescu, aliată fidelă a fostului lider Dragnea, sancționată de CNCD pentru declarații xenofobe la adresa președintelui Iohannis (ca neamț, să vorbești despre gazare, îți trebuie mult curaj).

Echipa de reformiști e creată din foști mari dușmani, aparent incompatibili, care au avut multe de împărțit pe timp de turbulențe. Astăzi, își dau mâna ca să salveze țara de PNL. 

Construcția arată ca un hibrid dintr-o mult dezbătută reclamă atât în industria publicitară, cât și între consumatori.

Pisi-câinele domnului Ciolacu sau mai bine spus ciorbo-pilaful gătit îi aduce în aceeași oală, de exemplu, pe Olguța Vasilescu și Sorin Grindeanu. Noul lider are meritul de a-i fi așezat chiar unul lângă celălalt pe scaune (păstrând distanțarea fizică impusă de criza sanitară). Istoria partidului pare să sufere de amnezie. Trece cu vederea faptul că Olguța Vasilescu a avut un cuvânt greu de spus și cuvinte grele (de spus) la moțiunea de demitere a guvernului Grindeanu.

Tot ciorbo-pilaful domnului Ciolacu reușește performanța de a-i aduce în echipa de conducere pe Gabriela Firea și fostul premier Tudose (Primul ministru a găsit o manieră incorectă și necolegială să mă critice public. Colegial era să-mi dea un telefon. Ar fi trebuit să înțeleagă că această relație cu noi, încă colegii săi, trebuie să fie una corectă. Să nu vină cu insinuări, ironii și apropouri prin presă. Acest război PSD contra PSD nu ne avantajează deloc, spunea Gabriela Firea, în 2 decembrie 2017, la Antena 3, cu puțină vreme înainte de căderea guvernului Tudose.)

Rămâne de văzut cum se vor împăca toate aceste mari caractere. 

E o pace forțată, intens negociată. 

În tabloul eterogen de la semnarea tratatului, personajele sunt pe cât de diverse, pe atât de conflictuale. 

Dacă peste asta se adaugă liniile din discursul noului președinte, imaginea e una care frizează absurdul, pentru că e o înșiruire de contradicții în termen și personaje. 

Îl vedem pe fostul premier Grindeanu care a dat vestita OUG 13, ce a deraiat grav mersul Justiției. Pe fundal se vorbește despre cum Justiția nu se va mai face la partid.

O vedem pe Lia Olguța Vasilescu, o voce peremisto-vadimistă extrem de ascuțită, care susținea, în aprilie 2019, la mitingul candidaţilor PSD pentru alegerile europarlamentare, că e e nevoie de oameni care să nu lingă clanţa la mai marii Europei. În discursul său, Marcel Ciolacu vorbește despre reîntoarcerea la familia europeană.

Proaspătul lider PSD zice de modernizare, reformare, responsabilitate: Să fim mai responsabili, să credem în noi, să ne sprijinim unii pe alţii .

Câteva minute mai târziu, primărița Gabriela Firea trage în rafală de la tribuna congresului și lansează mai multe atacuri bazate pe teoriile conspirației, vorbind despre dictatura medicală: Ce ştie Guvernul şi noi nu ştim? Ce se va întâmpla peste trei săptămâni când începem şcolile? Ce se întâmplă în laboratoarele PNL? E atât de grav, dacă e atât de grav de ce începem şcolile? 

Candidata partidului la primăria București va sta alături de marele dușman, fostul premier Tudose, rămas, între altele, celebru pentru declarația cum că nu deține un card bancar pentru că nu crede în bănci (Nu prea am ce bani în bancă să am, că ăştia sunt toţi banii. (...) Am refuzat să îmi pun leafa pe card ca să nu trebuiască să îi dau băncii ăleia doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să îi dau, consider că nu merită). Rămâne de toată rușinea pentru întreg poporul și momentul în care acest ins a lăsat delegația premierului japonez venită în România cu ochii în soare. 

Astăzi, Mihai Tudose pesedistul își exercită poziția de europarlamentar ales pe listele Pro România. Ce poate spune asta despre un politician?

În fine, Marcel Ciolacu îl are ca prim sfătuitor pe sociologul Dâncu, care promovează reformarea PSD de mai mulți ani, dar pe care baronii și Lia Olguța Vasilescu l-au acuzat în mai multe rânduri că ar fi conectat la... vestitul stat paralel.

Oricât de mult s-ar urî, toți sunt uniți în pesedismul lor, care spune că dușmanul e dincolo de gardul partidului. Atitudinea castei PSD a pus-o în cuvinte domnul Romașcanu, din calitatea sa de purtător de cuvânt al partidului. O să mai primească o p... în c... toți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • PSD este blestemul României și,ca orice blestem,nu va osteni până nu își va împlini menirea:distrugerea României ca stat și ca națiune.
  • Like 0
 • catalin check icon
  Totul este sa crezi ! Psd daca va sta cu aceiasi oameni in fata va ramane in opozitie 10 ani . Incet dar sigur tara se indreapta spre normalitate,cu psd am regresat enorm in cei 3 ani de guvernare.
  • Like 0
 • check icon
  „Au fost cazuri când munca noastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la justiţie. Trebuie să ne rupem astăzi de acest trecut. Justiţia trebuie făcută în sala de judecată, nu la partid, nu la televizor, nu la Administraţia Prezidenţială. Reforma în justiţie trebuie făcută de magistraţi, de CSM, de asociaţii."
  Ce ți-e și cu timpul ăsta, bre Ciolacule.... Dacă ziceai asta acum doi ani, erai un erou, dacă o zici azi, ești un căcat!!
  • Like 1
 • Exact aia o să primim de la vechile partide.
  • Like 1
 • Cine crede spusele oricărui PSD-ist, cu atât mai mult ale unuia din conducerea sa și cu mult mai mult - ale președintelui ales al său, este cel mai mare prostovan!
  • Like 2
 • Psd-istul, tot psd-ist...reforma cu Paul Stanescu, Firea, Votcuta-Olguta ???? Minciuni, prefacatorie, ipocrizie cit cuprinde in partidul ''reformat'' de Ciolacu.
  Nu dau 2 bani pe declaratiile lui !!!!!!
  • Like 2
 • Eugen check icon
  Oare de unde era acel personaj care afirma cu tarie "facem pentru ca putem" in dispret total fata de ce-si doreau majoritatea oamenilor din aceasta tara ?
  • Like 3
 • 10 ani de opozitie, asta o să reformeze P.S.D.-ul.
  • Like 0
 • Eu cred ca Ciolacu se va debarasa in primul rand de Olguta peremista, urmata de Gabi Albiunta (Asa ii spune barbatul ei, Pandelea, cand o cheama la el, ca cica munceste toata ziua ca o albina°.
  • Like 0
 • O adunatura de penibili, care mai de care mai incompetent si mai cu tupeu.... Nu mai dispare odata partidul asta de rahat???? De 30 de ani m-am plictisit de aceasta adunatura de corupti care se dau oameni de bine......
  • Like 6


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult