Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Plagiatul domnului Bode și tăcerea asurzitoare din preajmă

Lucian Bode

Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Lucian Bode s-a străduit să ajungă cât mai sus în politica românească. Este secretar general al Partidului Național Liberal, deputat și ministru al Afacerilor Interne.

Toamna trecută a fost dovedit plagiator. Nu s-a întâmplat nimic atunci, omul nu a demisionat din funcțiile deținute în partid și în stat. A preferat să arate opiniei publice că are obrazul gros și stomacul tare, că ține la tăvăleală.

Puteau să-i ceară demisia cei din apropierea sa. Dar cine? Șeful său de partid și de guvern este la rândul său un plagiator dovedit. Autoritatea sa morală este praf. Șeful statului îi apără pe plagiatorii „buni”, aflați în barca prezidențială, cel puțin prin tăcere. Și uitând vechile luări de poziție corecte, la adresa altor hoți de texte. Desigur, respectivii erau în conflict cu prezidentul nostru, așa că avem o explicație a intransigenței de pe vremuri.

Reglări de conturi în familia sa politică s-ar putea să vedem ceva mai încolo. Deocamdată e disciplină în partid, s-a făcut zid în jurul secretarului general&ministrului. Trompetele din mass media și de pe rețelele sociale au primit recent un punctaj de atac la adresa concetățenilor critici, care se încăpățânau să nu-și conecteze creierul la propaganda de partid și de stat. Metodele de tip Sputnik păreau să revină în forță, de această dată în mainstreamul politicii românești.

Niciunul dintre oamenii implicați în parcursul doctoral al domnului Bode nu și-a asumat ceva, nu a admis că are vreo responsabilitate. Nici coordonatorul, nici membrii comisiei. Dimpotrivă, unii au ieșit la sfârșitul anului trecut să ne spună că totul era bine și frumos, doar adversarii politici și academicii invidioși aveau o problemă cu teza proaspătului doctor, nu reușeau să vadă noua lumină a cercetării românești și salvarea energetică a țării.

Zilele trecute, o comisie numită de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj l-a declarat – într-o formă soft – plagiator pe domnul Bode. Demisia de onoare a respectivului întârzie să apară. Așa ceva vedem extrem de rar în spațiul mioritic, știm prea bine. Nu am văzut nicio asumare din partea profesorilor care s-au întâlnit cu doctorandul în comisia finală, cel puțin acolo, când l-au uns doctor și cu care apoi s-au dus să bea aldămașul.

Nu am văzut niciun profesor universitar sau cercetător din PNL – și sunt mai mulți – care să-i ceară colegului plagiator să facă un pas în spate, să demisioneze. Unii sunt parlamentari, alții miniștri/ secretari de stat, directori de instituții, consilieri județeni sau locali, membri în birourile locale, județene sau centrale ale partidului. Cu toții au preferat/preferă să tacă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chiar credeți că este vreun politician care să fie deranjat de furtul intelectual ? Cred că le este teamă să nu-i vină cuiva ideea să le verifice nu numai tezele de doctorat dar și lucrările de licență: UBB (am citit cândva când un mare filosof era într-o situație critică căci nu știa ce reprezintă multele prescurtări în notificările primite) este într-o situație jenantă. Este un atac direct la marele lor orgoliu ca fiind o universitate de elită. UBB nu numai că a acordat titlul de doctor unui impostor dar i-a dat și examenul de masterat. Am văzut o intervenție a conducătorului lucrării de doctorat, actualalui rector al academiei SRI dar și profesor la UBB. Penibil ca și doctorandul său. Începem să credem că furtul, nu numai academic, este o virtute.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult