Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Planurile violonistului Alexandru Tomescu, după ce a cumpărat cabana Caraiman. „Încerc să o țin pe linia de plutire, până ce voi reuși să găsesc finanțare pentru a reface totul odată”

Cabana Caraiman

Violonistul Alexandru Tomescu a cumpărat anul trecut legendara cabană Caraiman, din Munții Bucegi, pe care vrea să o repună în circuitul turistic. „În primul rând, aș vrea să o redau publicului. Este o cabană construită pentru a oferi adăpost turiștilor. Este plasată într-un loc perfect, ideal, când urci Valea Jepilor, o vezi acolo, deasupra ta și ai o senzație uluitoare. Este un proiect foarte complex și foarte complicat. În clipa în care mi-am dat seama cât de greu va fi, mi-am zis: da, aici e de mine, pentru că altfel, dacă era prea simplu, nu știu, n-aș fi simțit vreo satisfacție deosebită. E o casă, o clădire istorică. A împlinit anul acesta 85 de ani. Arhitect a fost Gabriela Storck, fiica Ceciliei Cuțescu Stork. E un simbol, e un reper al alpinismului din România”, a spus violonistul, care vara trecută a ținut un concert pe Platoul Bucegilor.

Alexandru Tomescu a fost invitatul lui Florin Negruțiu în emisiunea „Scenă Deschisă”, de la Digi24, unde a povestit că, deocamdată, a făcut singur mici reparații.

„Nu ai mâinile asigurate?”, a fost întrebat „Asigurate de atenția mea”, a răspuns. 

„E adevărat că mă rănesc destul de des pe acolo, făcând diverse chestii. A, cărat inclusiv foi de tablă, îmi place să fac eu însumi tot felul de reparații la lemn, la metal ș.a.m.d. Deocamdată încerc să mențin cabana pe linia de plutire, pentru că nu au fost făcute investiții majore la ea și, ca să fie pusă la punct, ar trebui făcută din beci până în acoperiș. Până ce voi reuși să găsesc o finanțare pentru a putea face totul odată. Asta e o chestie dificilă. Acolo nu pot să zici: Uite, anul ăsta, fac ușile, după aia fac ferestrele, pe urmă fac acoperișul. Nu, totul trebuie făcut o dată, pentru că fereastra de timp în care se poate lucra e de trei luni, maximum patru luni pe an, dacă ești norocos, că în rest este iarnă”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O initiativa extrem de làudabilà. Din pàcate, multe perle ale turismului montan carpatin, construite cu eforturi si sacrificii pe vremuri de catre inaintasii nostri, au fost iremediabil pierdute datorità nepàsàrii autoritàtilor. O bunà parte din impatimitii de drumetii montane se descurcà doar cu cortul sau sunt nevoiti sa facà abateri mari de la traseu, pânà dau de o cazare mai de altitudine; de regula este o constructie nouà, care'si spune pensiune, in stil "mândrie si beton", unde au mari sanse sa dea peste ghertoimea urcatà in gipane, cu manele si tone de ceafà/mici cu bere la pet.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Va felicit dl. Tomescu si va doresc putere de munca. nervi de otel si multa rabdare pana cand o sa o finalizati.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult