Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Poftiți de vizitați Tărâmul Crăciunului bavarez din centrul Londrei

Targ Craciun Londra - Funkytravel.ro

(Foto: funkytravel.ro)

Britanicii au început să facă tot soiul de glume despre prețurile din târgul de Crăciun pe care l-au botezat „cel mai scump bar nemțesc din Londra”.

Scriu aceste rânduri din capitala Marii Britanii, în așteptarea avionului spre Mihail Kogălniceanu. Un motiv personal ne-a adus pentru doar 30 de ore la Londra și ne-am propus ca în scurta vizită să nu ratăm Winter Wonderland, organizat în Hyde Park.

De la intrarea în parc, am remarcat forțele de ordine care supravegheau miile de turiști străini, dar și pe localnicii care se îndreptau spre ceea ce s-a demonstrat a fi de fapt un Octoberfest Bavarez la prețuri exagerate.

Cârnații și vinul viert se pot achita cash sau cu cardul, iar dacă vrei în tiribombe ai nevoie de token.

Dacă vreți să intrați în Târgul de Crăciun de la Londra vă sfătuiesc să nu vă luați prea multe bagaje la voi. Încercați să folosiți un singur rucsac pentru că altfel veți petrece destul de mult timp la controlul de securitate. Pentru cei cu copii, sfatul meu este să căutați poarta dedicată “familiilor” unde aveți prioritate. La intrarea principală veți găsi cozi de sute de oameni, iar timpul de așteptare este în medie de 30 de minute.

Cum vei păși pe tărâmul Crăciunului te va “izbi” un miros puternic de cârnați bavarezi și de vin fiert. De fapt, întregul sat de distracții este adus din Munchen, unde este folosit la Oktoberfest. Ce este diferit ? Prețurile exagerate, cel puțin din punctul meu de vedere, dar și al celor care și-au exprimat părerea pe tripadvisor.

Un cârnat bavarez cinci lire, un pahar de vin fiert cinci lire, o vată de zahăr cinci lire, o porție de cartofi prăjiți trei lire. Dacă vrei să te dai în tiribombe atunci vei plăti între 3 și 10 lire pentru o tură. Britanicii au început să facă tot soiul de glume despre prețurile din târgul de Crăciun, pe care l-au botezat “cel mai scump bar nemțesc din Londra”.

Feerie de lumini pe Oxford Street și Old Bond Street

În cele patru ore petrecute în centrul Londrei, am ajuns pe Oxford Street. Noi și restul de zeci de mii de turiști veniți în capitala Marii Britanii.

Dacă îți imaginezi o coadă kilometrică pe patru rânduri atunci te vei teleporta chiar pe Oxford Street. Bulevardul este împodobit cu gust și cred că a fost singurul loc unde chiar începi să simți “aerul” festiv de Crăciun.


Întâmplător am ajuns și pe Old Bond Street. Atent împodobită, la fel ca și magazinele de lux din zonă, străduța este un punct de atracție pentru turiști.

Și tot aici unul dintre prietenii cu care colindam Londra a aflat de la un indian că urmează să primească trei vești, două bune și una rea.

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult