Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Politicul acoperă falimentul statului cu un breaking news în noapte: primele demiteri nu rezolvă gravele probleme de sistem

Nicolae Moga - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin​

​Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunțat vineri seară că a propus demiterea șefului Poliției Române, Ioan Buda, și a prefectulului de Olt, Petre Silviu Neacșu, după cazul celor două tinere dispărute în Caracal. 

„Din ce pot să vă spun, lucrurile nu au fost așa cum au trebuit să fie. A trebuit să luăm aceste măsuri, nu pot să mă bag eu în ancheta procurorului, a Ministerului Public. Eu nu plec de aici până nu finalizăm ancheta”, a declarat ministrul de Interne, Nicolae Moga.

Ce s-a întâmplat însă la Caracal - unde autoritățile au intervenit de abia după 19 ore de la primul apel al Alexandrei la 112 - arată un faliment al instituțiilor de forță și o gravă eroare de sistem. STS și Poliția Română își aruncă responsabilitatea de la unii la ceilalți, iar politicienii „arbitrează” meciul. Însă eroarea polițiștilor și a procurorilor, care au eșuat să o localizeze rapid pe victimă și care apoi au așteptat de la ora 2 noaptea la ora 6 dimineața în fața porții, pentru că nu aveau mandat de percheziție, arată, pe de o parte, necunoașterea legii și, pe de altă parte, lipsa oricărei responsabilități și inițiative. Politizată în cascadă, amenințată cu Secția Specială, supusă la schimbări legislative, „uniforma” în România a devenit un simplu obiect vestimentar. Eșecul „oamenilor legii” de a se afla în slujba cetățenilor vine tocmai ca urmare a politizării acestor instituții până la os, a promovării în funcții de conducere a șefilor obedienți puterii și lipsiți de pregătire.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar trebui demisi TOTI cei care au stiut de situatia fetei si nu au actionat. Indiferent de scuze, ascuns dupa proceduri sau alte povesti. De jos pana sus. Cei de jos pentru inactiune criminala iar cei de sus pentru ca au pastorit un sistem capabil de inactiune criminala. Iar cei de jos trimisi in instanta imediat!
    Daca statul roman nu mai poate asigura siguranta cetatenilor ar trebui reglementat portul de arma ca in State. Iar sistemul judiciar reformat prin introducerea curtilor cu jurati. Adica sa ne putem apara singuri, iar de judecat sa ne judece dupa aceea societatea!
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Instituțiile statului: poliția, procuratura,STS ul.sunt gangrenate de mult.A venit timpul operației de extirpare totală a țesuturilor bolnave. Fără polițai semianalfabeți și chestori falși, procurorii staliniști care lucrează în familie și neamurile lui Opriș (făcut general pt incompetență și prostie )din STS. Dacă politicienii nu vor, Trebui ieșit Masiv in stradă și obligați să o facă.Asta dacă mai vrem să nu murim cu zile i țară asta.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Instituțiile statului: poliția, procuratura,STS ul.sunt gangrenate de mult.A venit timpul operației de extirpare totală a țesuturilor bolnave. Fără polițai semianalfabeți și chestori falși, procurorii staliniști care lucrează în familie și neamurile lui Opriș (făcut general pt incompetență și prostie )din STS. Dacă politicienii nu vor, Trebui ieșit Masiv in stradă și obligați să o facă.Asta dacă mai vrem să nu murim cu zile i țară asta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult