
Foto: Luca Bruno / AP / Profimedia
Economistul și politologul Bogdan Gioară, fost asistent la Facultatea de Științe Economice și Sociale din Geneva, spune că, paradoxal, în așa-zisa epocă a științei, există mulți oameni care încă se îndoiesc de realitatea schimbărilor climatice.
„Oamenii și-au câștigat un mod de viață, niște obiceiuri și aceste informații le zdruncină modul în care își concep viața. Aceste cifre ne invită la schimbare, dar de multe ori în loc să ne schimbăm, preferăm să refulăm. Trăim într-o epocă în care musai gândim global și acționăm local. Adică trebuie să ne găsim un mod de înțelegere a lucrurilor, dinamicele societale la nivel global, dar apoi să vedem cum se reflectă la nivel local la nivel, la nivel comunitar”, spune Bogdan Gioară, care a fost invitatul jurnalistului Florin Negruțiu la emisiunea „Scenă Deschisă” la Digi24.
Ce sunt climato-scepticii? „Înainte să dau definiția, pot să le anunț sfârșitul, pentru că pur și simplu există niște realități care ni se impun, care devin evidente și în momentul acela își schimbă și ei atitudinea. Oamenii au trecut foarte rapid de la negaționism, de la negarea problemelor ecologice globale pe care le avem acum, la e prea târziu pentru a le rezolva. E absolut paradoxal”, spune politologul.
Nu numai schimbările climatice sunt negate, ci și probleme legate de terminarea unor resurse naturale sau extincția biodiversității, a remarcat politologul.
„Am văzut foarte multe figuri de oameni, climato-sceptici, și nu numai climato-sceptici, pentru că problema climatică e o problemă specifică, sunt probleme precum extincția biodiversității, epuizarea resurselor naturale critice, rare, acidificarea oceanelor, pe care foarte mulți le neagă și în scurt timp, când argumentul este prea puternic și nu îl mai pot refuza, afirmă că e prea târziu pentru a le rezolva. Și eu cred că ăsta e riscul societății noastre - să treacă de la paradigma «nu-i adevărat că», la paradigma «e prea târziu să»”, a punctat Bogdan Gioară.
Acest articol despre sustenabilitate este realizat cu sprijinul Lidl Romania, promotor al faptelor pentru un viitor mai bun.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Între "nu-i adevărat că" și "e prea târziu să" au loc multe afirmații, explicații, atitudini.
E de rău să fii climato-sceptic? Adică să te îndoiești că omul cauzează schimbarea climei împreună cu o mulțime de oameni de știință ale căror studii nu ajung în mass-media?
În cercetare nu consensul aduce progres, ci scepticismul. În cazul schimbării climei sunt atâtea variabile neluate în calcul încât ar fi o nebunie să nu pună nimeni la îndoială modelele climatice propuse prin consens de cei 97%.