Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Polonia a renunţat la obiecţiile sale asupra unei taxe minime pentru multinaţionale la summitul UE de joi, deblocând întregul pachet de acorduri legate care includea un ajutor financiar pentru Ucraina de 18 miliarde de euro în 2023, au declarat diplomaţi citaţi de Reuters şi AFP.
Inițial, Polonia a blocat joi adoptarea oficială de către Uniunea Europeană a unui ajutor în valoare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, care are ca scop să ajute regimul de la Kiev să plătească serviciile publice esenţiale, să menţină stabilitatea macroeconomică şi să restabilească infrastructura critică distrusă de atacurile ruseşti.
- Guvernul de la Varșovia a susținut că nu există nicio justificare pentru legarea adoptării formale a ajutorului financiar european de 18 de miliarde de euro pentru Ucraina de aprobarea unui impozit minim de 15% pentru companiile multinaţionale.
Cele 27 de state membre ale blocului comunitar au convenit luni asupra un acord politic pentru deblocarea ambelor măsuri, precum şi a Planului naţional de redresare şi rezilienţă al Ungariei şi a fondurilor de coeziune ce revin guvernului condus de Viktor Orban.
- Pactul trebuia ratificat formal de toate statele membre până miercuri, dar Polonia a cerut de două ori o prelungire a termenului limită, ultima cerere fiind joi la prânz.
- Adresându-se reporterilor, premierul polonez Mateusz Morawiecki a numit joi acordul încheiat luni o formă de șantaj. „Este un fel de şantaj din partea unor state care încearcă să lege aceste teme care sunt complet diferite, ca merele şi bananele. Combinarea ajutorului pentru Ucraina cu subiecte atât de îndepărtate, care nu au nimic de-a face cu ajutorul, este inutilă. Este o greșeală”, a transmis Morawiecki.
- Înainte de acordul de luni, reprezentanții guvernelor UE au decis să discute cele patru probleme separate sub forma unui pachet, deoarece aceasta era singura modalitate prin care putea fi asigurat faptul că Ungaria va aproba finanțarea pentru Ucraina și un impozit minim de 15% pentru companiile multinaţionale, două chestiuni în legătură cu care guvernul de la Budapesta și-a manifestat opoziția pentru a obține concesii financiare din partea UE.
- Impozitul minim global pe profit de 15% a fost convenit în 2021 de 140 de țări în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru a împiedica marile companii internaționale să transfere profituri pe tot globul pentru a-și reduce facturile fiscale și, prin urmare, să erodeze bazele fiscale ale țărilor. Taxa minimă se va aplica companiilor cu o cifră de afaceri anuală de cel puțin 750 de milioane de euro, iar fiecare țară din UE va trebui să o adopte în legislația națională până la sfârșitul anului 2023. Marile companii vor trebui să plătească acest impozit minim pe profit de 15% de la începutul anului 2024.
Totodată, Polonia a amânat adoptarea celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, argumentând că include prea multe scutiri pentru regimul de la Kremlin și scoate unii oligarhi de pe lista de sancțiuni. „Din păcate, unele țări au sugerat eliminarea mai multor oligarhi ruși de pe listă, inclusiv a lui Viatcheslav Kantor (care conduce Acron Group, unul dintre cei mai importanți producători și distribuitori de îngrășăminte minerale din lume)”, a mai declarat joi prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. „Ne opunem ferm acestui lucru”, a adăugat acesta, precizând: „Insinuarea că Polonia ar opta pentru slăbirea sancțiunilor nu va funcționa. Facem apel la toate statele membre, în special Germania, Franța și Țările de Jos, să întărească și să extindă sancțiunile”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.