Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Suntem mai buni decât austriecii

ghiocel

Românoșii de pe timpul lui Dragnea, după ce au stat o vreme în adormire, emit acum din nou strigăte de luptă cu ocazia faultului grosolan aplicat României de către Austria. Să dăm Austria în judecată la CJUE, să boicotăm candidatura aceleiași la șefia OSCE (candidatură la care tocmai ce a renunțat), să lepădăm tot ce e austriac p-acilea, în schimb, să nu mai mergem la ski în Innsbruck și Kitzbuhel. Asta cu ski-ul e tare: dacă sunt așa de românoși cei care dau an de an o pălărie de bani ca să își facă plăcerea în Austria, de ce nu i-au cheltuit demult, patriotic, pe pârtiile de la Poiana Brașov sau Clăbucet?

Cu binecuvântarea lui Grindeanu, CNAIR și CFR cică își retrag operațiunile de la Erste BCR și le duc la CEC. Din nou o coajă de banană pe care se alunecă logic: dacă condițiile financiare oferite de CEC sunt mai bune decât la Erste, cum zice Grindeanu, de ce nu au făcut companiile astea transferul mai demult, păgubind astfel atâția ani statul român? În caz că, totuși, la CEC e mai prost decât la Erste, înseamnă că, iarăși, prin mișcarea asta, e păgubit statul român.

Simion Trombon, cerând ca România să nu mai dea niciun leu Republicii Moldova, a ajuns gând la gând cu bucurie cu cele mai agresive formațiuni ungurești din Transilvania, care spun că România n-a fost primită în Schengen pentru că, vrând să devină imperiu, a cheltuit cu Moldova banii pentru securizarea frontierelor. Ceea ce nu îl împiedică pe Simion Trombon să zbiere, împreună cu televiziunile amice, „Vrem Petromul înapoi!”. Din nou, o pârdalnică de întrebare: înapoi la statul român, care ce să facă cu el? Să fie din nou falimentat în stil mare de nenumărate căpușe românești, cum era înainte de privatizare?

Cuvântul de ordine este o zicere dragă lui Dragnea: „Să nu stăm în poziția ghiocelului”. Ceea ce arată totala neînțelegere a situației de către trâmbițașii răzbunării, nu numai pentru că ghioceii răsar în martie, nu în decembrie. Nu e vorba de vreo sabie cu care Nehammer amenință România și noi stăm cu capul plecat ca să nu ni-l taie. Cancelarul Österreich nu ține neapărat să ne umilească, pur și simplu nu-i pasă de România și Bulgaria. I se fâlfâie drapelul de reacțiile noastre și ale bulgarilor. Niciunul dintre cele 5 puncte depuse la Consiliul European de Austria nu poate fi îndeplinit de România, ci doar de Uniunea Europeană. Ceea ce arată și că negociatorii români n-au avut niciun moment, nicio șansă de a negocia ceva cu Karneha – ținta loviturii mișelești dată de cei doi României și Bulgariei în ultima clipă este șantajarea UE în problema migranților. De aceea, România nu poate obține nici în continuare nimic discutând direct cu Austria, ci doar prin intermediul Bruxellesului.

 În fine, dincolo de toată politica, aș vrea să reamintesc cu mândrie celor care vor să-și ia țara înapoi că niciodată austriecii nu vor fi mai buni la furat decât noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult