Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Pomanagerii turismului românesc. „Merge și așa, că vin ăia cu vouchere și nu au încotro, tre' să le cheltuie”

The beach bar

Foto: Inquam Photos/ Costin Dincă

„Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană” – Pavel Puiuț, Filantropica.

Măcar atât să spună turismul românesc, o poveste. Măcar o poveste dacă vrea pomană.

Înainte de toate vreau să vă întreb un lucru: după 5 ani de vouchere de vacanță pompate în turismul românesc, vedeți vreo dezvoltare a acestuia? Ați văzut ceva care să vă facă să spuneți: Da, domn’e, iată, cu ajutorul tichetelor de vacanță cutare zonă a înflorit mai ceva decât magnolia primăvara? Dacă da, vă rog să mă scuzați și puteți trece la următorul articol.

Dacă nu, haideți să vedem o sinistră realitate din turismul mioritic: cum tichetele de vacanță îngroapă încet, dar sigur turismul românesc și cum niște distinși reprezentanți ai industriei turistice s-au gândit să accelereze procesul. 

Cifrele:

Cu ocazia legii 165 din 2018, cetățenii români bugetari primesc vouchere de vacanță pentru a se odihni și trata. 1450 de lei/ persoană. Să zicem 300 de euro, să nu ne încurcăm la socoteli. Treaba cu tichetele de vacanță e de prin 2009, însă din 2017 avem sistemul actual.

În noiembrie 2022, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, România avea 1.280.000 de bugetari. Asta înseamnă că statul a pompat în turismul românesc o enorma subvenție de 384 de milioane de euro (384.000.000 de euro). Dar să înmulțim cifra asta cu 5 (ani cu subvenție). Iată cum am ajuns la 1.9 miliarde de euro pompați de stat în turismul românesc. Da? Mai citiți o dată cifra asta. Turismul românesc, intern, domestic, mioritic, a primit o pomană de aproape două miliarde de lei timp de cinci ani ca sa se întâmple preponderent nimic. Nimic bun.

Pe 21 martie 2023, reprezentanții industriei turismului din România s-au mai dus o data la legiuitori, plini de mândrie și cu căciula în mână să ceară o lege prin care să se dea carduri, vouchere, tichete, bilete de papagal, de vacanță la toată lumea. La tot poporul românesc. Adică să se acorde vouchere printr-un bizar mecanism și celor din privat. (4.2 milioane de oameni). Din câte îmi aduc eu aminte, domeniul privat, corporațiile, sereleurile si restul NU au solicitat așa ceva niciodată. În schimb, grupurile de domni din turism zic să meargă tot poporul în groapa numită litoralul românesc, de exemplu pe bani... pe banii cui? Asta e întrebarea de 1.7 miliarde de euro pe an. 

Faptele:

A da tichete de vacanță nu e un lucru rău în sine. Oamenii, după muncă, trebuie să se și odihnească. Scopul inițial a avut trei piloni:

1. Voturile. Un votant fericit este un votant asigurat. Sinistru, dar democratic. Partidele nu au dat bani de la ele, ci de la copiii votanților, astfel încât nimeni nu o să se prindă și nici nu doare pe moment.

2. 1.2 milioane de oameni, bugetari, care enorma majoritate, da, au lefuri mici, urmau să primească o un card cu echivalentul a 1450 de lei pe care sa il folosească exclusiv pentru vacanțe în România. Creștinește vorbind a fost și este un lucru bun. Aici închidem ochii la faptul că tichete de vacanța au fost date si unor angajați care aveau nevoie de bani pentru rechizite pentru copii, mai degrabă, dar și unor domni bugetari cu salarii de peste 10.000 EUR/ lună. Aceștia din urmă, în profund spirit patriotic, au preferat, cu siguranță, o săptămână la Olănești în detrimentul uneia în Maldive. Na, doar aveau tichete.

3. Să se impulsioneze, domne, turismul ăsta românesc, să se ducă oamenii să vadă țara, să umple hotelurile, pensiunile și restaurantele, să fie pline drumurile patriei ca în afișele de la ONT. Am pomenit de o ONT, că din păcate, la 30 de ani de la revoluție, în continuare, domnii de la ONT sunt la butoanele turismului românesc. Ce să zic, o altă idee înălțătoare. Când nu dai bani de la tine, dar îi dai pentru tine, lucrurile merg pe foarte repede înainte. Acest punct trei a însemnat, de fapt și esența dezastrului. 

Realitatea:

Sistemul sau schema voucherelor de vacanță a însemnat și înseamnă, de fapt, un cancer ce a cuprins turismul românesc și din care un grup de domni și doamne se hrănește. Un grup. Hotelurile și pensiunile serioase nici nu iau în calcul tichetele astea la bugetare.

Esența grupului se numește litoralul românesc. Litoral care a ajuns așa de contraperformant, încât singura soluție de a ține toată lucrarea aia în viață este subvenția masiva, altfel, în cel mai scurt timp scaunele pe masă și „Închis” pe ușă.

Haideți să vă dau un exemplu.

Un hotel de patru stele din Mamaia are 135 de zile de viață pe an. De la 15 mai, la 30 septembrie. În rest, lacătul pe ușă și scaunele pe mese. Hotelul are 30 de camere duble. Asta înseamnă ca trebuie să acopere 4050 de nopți de cazare.

La hotelul ăsta, în 2023, în vârf de sezon, o cameră dublă cu mic dejun costă pentru 4 nopți 680 de euro (3300 de lei). Nu prea e apetisant, nu? Dar la 1800 de lei parcă ar mai merge... Diferența este voucherul de cazare. Cu două vouchere mergi cam pe gratis. Ba chiar zici că mai poți da și 700-800 de lei in plus. Voucherul nu este muncit, este un dat, este pomană. Deci simțământul financiar aici e mic. Mulți hotelieri au prins mișcarea (șmenul) încă din 2018 si au umflat tarifele pentru că sigur cădea câte un bugetar în plasă, din păcate.

Mie, ca privat, la 4000 de lei/4 nopți mi se părea abuz și o tăiam degrabă în Grecia sau Bulgaria. Dar pe hotelierul de le litoral îl durea la bască, erau niște bugetari condiționați cu voucherele mioritice gata să vină la el. Camerele lui se rezervau ultimele, că erau scumpe și proaste. Dar se rezervau până la urmă. Se rezervau pe un discount dat de stat de 50%, adică omul dădea din buzunar un pic mai jos decât tariful corect. Ceea ce era ok, nu? Mișcarea asta s-a răspândit pe litoral, dar și pe Valea Prahovei, de exemplu, într-o veselie.

A fost bine. Grupurile de doamne si domni au câștigat frumușel. Alte hoteluri s-au zbătut în mocirla creată, iar unele au și murit. Pe litoralul românesc, în 2022 au fost hoteluri care au trăit în proporții de 50-90% pe baza voucherelor de vacanță. Absolut îngrozitor. Grație tichetelor de vacanță, s-a pierdut legătura cu realitatea.

Până la urmă în 2022, o combinație mortală de factori a îngenucheat litoralul românesc. Iar unul dintre factori a fost voucherele de vacanță cu mecanismul de mai sus.

1,2 milioane de tichete de vacanță au pus pe turismul estival românesc o presiune care nu fusese luată în calcul (nu avea de cine, că la minister pare că nu prea sunt profesioniști). Cererea a depășit cu mult oferta, iar tarifele la servicii turistice au explodat. Odată cu ele au explodat și tarifele la serviciile auxiliare. De asta am ajuns în situația în care o felie de pepene sau un cocean de porumb la Mamaia, pe plajă, să coste cât un Aperol Spritz la Nisa pe plajă. Și din cauza asta, anul trecut zeci de mii de români au dat litoralul românesc pe cel grecesc, bulgăresc, turcesc, dubaiez samd.

Aici, ca un mic condiment, mai adăugați si îngrozitoarea evaziune fiscală de pe litoral.

Acum, pentru că dezastrul pare că nu a fost complet, domnii si doamnele din turism vor să multiplice pârghia cu care au demolat turismul până acum. Să convingă statul să dea o lege prin care să mai pompeze încă 4.2 milioane de vouchere, a câte 1450 de lei în industria turismului românesc.

Deci, în mintea dânșilor, subvenționarea masivă a unui sector este cheia prin care acel sector va performa. Noaptea minții.

De partea cealaltă:

Cu cât subvenționăm mai mult turismul (despre care domnii se pare că nu au sesizat că se află în vârful piramidei nevoilor), cu atât îl vom decupla și mai mult de circulația turistică internațională.

Voucherele de vacanță mioritice pentru tot poporul vor însemna, pe lângă presiunea mai sus menționată, apariția si întreținerea unor metehne foarte păguboase. Cea mai gravă dintre ele: „Merge și așa, că vin ăia cu vouchere și nu au încotro, tre' să le cheltuie”. Sosirea turiștilor cu vouchere de vacanță nu duce la nicio investiție, nu este programabilă, nu se poate stabili o anume creștere a circulației turistice într-o zonă doar pentru că statul sparge câteva miliarde de euro. Onor aici Litoralul Românesc, mare parte din culoarul Rucăr-Bran, „stațiunea” Rânca și puteți completa și dvs.

Turiștii străini, pentru că nici nu ne mai obosim să ajungem la târgurile importante de turism sau să avem o promovare cât de cât coerentă, ne vor ignora și cu mai mult succes. La nivel de turiști pe cap de locuitor, pe sumă cheltuită la noi, pe orice indicator vreți, România se află mult în spatele clasamentului, mult în coadă. Iar subvențiile nu fac decât să o îndepărteze și mai mult. Vom fi un fel de Somalie turistică a Europei. Noi cu noi.

Pomparea acestor miliarde de euro în industria turismului se face din bugetul național. Nimeni de la Uniunea Europeană nu este suficient de tâmpit încât să finanțeze prin programe europene lipsa de performanță. Miliardele astea de euro ar fi prins bine în orice alte domenii și dacă pentru turism s-ar fi lăsat, cinstit, câteva zeci de milioane de euro din care să ne promovăm isteț, să dezvoltăm programe de antreprenoriat locale, să încurajăm și să finanțăm asociațiile de turism, să inițiem programe de instruire, să dezvoltăm mecanisme de susținere în mod direct al angajaților din turism care au problema sezonalității, atunci turismul românesc ar fi arătat mult mai bine, ar fi fost mult mai sănătos, iar noi am fi avut mult mai multă încredere în viitor.

Întrebarea de câteva sute de mii de oameni ce lucrează în industria turismului: ce se va întâmpla dacă finanțarea asta monstruoasă se va aproba, iar peste o perioadă de timp, când răul va fi bine înrădăcinat, robinetul se va închide?

Deși sună ciudat, poza turismului românesc in acest moment, înfățișează o industrie care generează o pagubă reală de câteva sute de milioane de euro pe an: banii pe care îi încasăm de la străini vs. banii pe care îi pompăm în turism sub formă de subvenții. Circulația turistică internă înseamnă, în mare măsură doar bani mutați dintr-un buzunar în altul. În Europa nu mai este niciun stat cu asemenea dezastru în curte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Atata timp cat litoralul romanesc inseamna numai cearceaf, manele la telefon, bere la PET, seminte, crapeala si trascau atunci sa nu ne miram ca avem numai trei luni sezon, preturi imense si singurii turisti sunt romanii bugetari care primesc vouchere gratis. Prin urmare daca nu se schimba nimic uitati de zecile de mii de turisti straini pentru ca nu avem ce sa le oferim.
    • Like 3
  • dante check icon
    Sa priceapa si autorul, care sigur nu e bugetar, dovada ca nu stie mecanismul de acordare a voucherelor de vacanta, care se face din norma de hrana a angajatului si din venitul salarial propriu. Voucherele sunt pomana pentru sistemul bancar si industria Horeca si functioneaza dupa cum urmeaza. Angajatorul intreaba angajatii daca vor vouchere de vacanta, pe liste. fara sa li se spuna ca le si platesc din banii lor. Se fac listele, angajatorul calculeaza suma necesara, care este luata imprumut de la banci, adica de la privati, avantaj privatul. Angajatul bugetar este pus sa plateasca inainte de primirea voucherului 10 la suta din suma de pe voucher, adica 145 de lei impozit si apoi i se trag 12 rate pentru plata voucherului de vacanta, din norma de hrana, care a ajuns la impozitare 45 la suta, de la 10 la suta, inainte de inventia PSD pentru a se plati voucherele pomana pentru gastile din turism. Asadar, voucherele de vacanta ajuta industria bancara si horeca si sunt platite de catre bugetar, care plateste in jur de 1700 lei pe un an, cu impozit cu tot, pe ceva ce valoreaza 1450 lei. Din pacate, sustinerea bancilor si a Horecai nu este vizibila pentru angajati si nebugetari.pentru ca pe fluturasi nu apare impozitul de 45 la suta, desi norma de hrana e asimilata veniturilor salariale si e nevoie de transparenta aici. Poate acum intelelege autorul ca pomanagii sunt bancile si Horeca, nu bugetarul.
    • Like 1
    • @ dante
      Iar bugetarul este platit de privat :)
      • Like 0
  • Vad că autorul dar și comentatorii deși descriu o situație reală trag concluzii pripite pentru că nu fac o comparație corectă cu alte țări competitoare. Nu o să aduc aici în discuție Italia , Franța sau Spania că sunt din altă ligă dar să comparam litoralul românesc cu bulgarii ( unde majoritatea stațiunilor sunt deținute de nemți care aduc o gârlă de turiști prin TUI ( deci un grad de ocupare garantat + o luna două de sezon în plus poziția geografica fiind mai la sud) iar salariile și pensiile fiind mai mici rezulta și prețuri ceva mai mici. Turcia cu un sezon de cel puțin 6-7 luni pe an cu subvenție garantată de stat în extrasezon și o piață mult mai mare în domeniul turismului ( 80 milioane de turiști interni la care se adaugă în special români, ucraineni și ruși ( exceptați de la sanctiuni). Grecia și Croația cu o mare clară unde se vede fundul marii la 15 m cu sute de insulițe și peisaje variate munte+ mare net mai frumoase decât litoralul plat românesc plus o perioadă lungă de sezon 6-7 luni/ an datorita climatului mai blând la care se adaugă vestigii istorice de interes pentru turiști. Acum să vedem și condiția antreprenorului român din turism cu un sezon extrem de scurt 15 iunie - maxim 15 septembrie cu câteva weekend-uri ocazionale ( 1 mai sau vacanta de Paște) din încasările căruia trebuie să supraviețuiască tot anul (12 luni) fie cum fac mulți care pun lacătul după 15 septembrie și concediază personalul sezonier speriați de costurile prohibitive ale energiei, încălzirii și apei potabile. Nu poți avea personal profesionist dacă angajezi ospătari, bucătari și barmani doar 3 luni pe an. Salariații buni nu sunt cărți în biblioteca să-i iei doar când ai nevoie de ei. Antreprenorii români nu beneficiază de nici o subvenție în extrasezon trebuie să se descurce cum pot în lipsa completă a veniturilor. La asta se adaugă poziția de haiduc la drumul mare a primăriilor care prin tăierea fondurilor de la bugetul central au trecut la soluții de criză și anume spolierea turiștilor prin taxe de parcare aberante iar antreprenorii spoliati prin taxe de stațiune demne de Monte Carlo sau St Moritz. Evident că sunt și antreprenori care muncesc cu sârg și organizează team buildinguri sau sesiuni de training și cursuri profesionale prin cooptarea de instituții publice sau multinaționale care au în buget asemenea prevederi în extrasezon dar acestea sunt puține și chiar dacă toți antreprenorii ar face asta nu ar fi suficienți clienți de acest tip. Concluzia e că vina e împărțită între antreprenori care vor să împuște francul ușor fără muncă și guvern care nu are nici o politica publică coerenta fata de turism în extrasezon. Ma îndoiesc că vor tăia pensiile speciale care transforma privilegiații respectivi în turiști externi mai degrabă decât interni pentru cei cu vouchere. Fără aceste tichete turismul intern de pe litoral ar întra pur și simplu în colaps. Cel montan are un sezon mai lung și s-ar descurca dar tichetele ajută totuși. Am fost cu tichete si în localuri decente cu preturi accesibile și dotări bune cu personal muncitor și politicos sau cum zice românul omul sfințește locul dar și români dornici de "lovituri" în sezon după care pune lacătul până la începutul noului sezon. Un exemplu de lipsă de politică economică în domeniu e și împărțeala porțiunilor de plajă către samsari în loc să le dea hotelurilor ( de multe ori contra plăti informale) fapt care creste costul serviciilor turistice. Arendasii plajelor n-au nici un interes să dezvolte zona de plajă nici să o întrețină pentru perioada sezonului. Pur și simplu extrag o renta pe cele 3 luni apoi părăsesc plajă plină de gunoaie și resturi pe care trebuie apoi ca apele române să le amenajeze din nou pe bani publici. În acest fel nici hotelurile nu sunt interesate să facă pe porțiunea de plajă beach baruri decente și să ofere șezlonguri și umbreluțe incluse în tariful de cazare. Deci tichetele în sine sunt binevenite dar trebuie completate de o politică publică coerenta pentru turism în extrasezon precum și de un program de investiții publice în domeniu ( de exemplu o curățenie exemplară pe plaja cu tomberoane golite zilnic, dușuri cu apă caldă pe plajă, un transport public modern pentru a nu aglomera traficul doar cu autoturisme și taxiuri). Nu mai vorbesc de entertaintment oferit turiștilor ( de exemplu în Croația am văzut scene de spectacol muzical oferit de primării pentru turiști fără plata unor bilete ) susținute de la bugetul local pentru că taxele locale sunt folosite tot în folosul dezvoltării turismului local. În Turcia sau Grecia au în plus și vestigii istorice de vizitat drept pentru care sunt și programe culturale în acest sens. Ca să se schimbe ceva ar trebui ca ministerul turismului să aloce fonduri în acest sens și să facă eforturi serioase la târguri și expoziții de turism. Ne lamentam că timp de 5 ani s-au alocat cca 300 de milioane de € prin vouchere care de fapt nu e o subvenție pentru că antreprenorii trebuie să ofere servicii pentru aceste tichete dar cheltuim 2 miliarde de € anual pe pensii speciale și unde beneficiarii folosesc aceste fonduri să posteze din Maldive , Bali, Kushadasi , Santorini sau Dubrovnik.
    • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      “Antreprenorii români nu beneficiază de nici o subvenție în extrasezon trebuie să se descurce cum pot în lipsa completă a veniturilor.”
      Pai, cum ar fi Daca voucherele astea ar fi valabile numai in extrasezon, de exemplu? E usor, mai nene!
      Atata timp cat exista un sistem paralel de plata in timpul sezonului, litoralul va continua sa fie “second hand” din punctul de vedere al serviciilor. Faptul ca sistemul asta se intampla de cativa ani buni, ma face sa cred ca exact asta se vrea: litoral pentru cocalari. Ma scuzati,
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      “Antreprenorii români nu beneficiază de nici o subvenție în extrasezon trebuie să se descurce cum pot în lipsa completă a veniturilor.”
      Pai, cum ar fi Daca voucherele astea ar fi valabile numai in extrasezon, de exemplu? E usor, mai nene!
      Atata timp cat exista un sistem paralel de plata in timpul sezonului, litoralul va continua sa fie “second hand” din punctul de vedere al serviciilor. Faptul ca sistemul asta se intampla de cativa ani buni, ma face sa cred ca exact asta se vrea: litoral pentru cocalari. Ma scuzati,
      • Like 1
    • @ Bogdan Misaila
      E greu de implementat un sistem de vouchere doar în afara sezonului din mai multe motive :
      1 Programarea concediilor care în sectorul bugetar trebuie prevazut în diferite perioade din an ( datorita personalului puțin ) nu toți își pot lua concediu sa zicem în octombrie sau noiembrie.
      2. Nu poți impune unui salariat indiferent ca e bugetar sau privat când să-și poată lua concediu
      3. Dacă să presupunem că voucherele ar avea valabilitate să zicem în lunile octombrie-mai toate vor fi folosite la munte. Cine naiba se va duce pe litoral în noiembrie în zile ploioase și friguroase.
      Așa măcar sistemul de vouchere contribuie la menținerea pe linia de plutire a turismului pe litoral. Să nu uităm că o parte consistentă a voucherelor e folosita în stațiunile de tratament și în zonele de turism montan. Nu toate sunt folosite pe litoral. Dacă ar rămâne să viziteze litoralul doar cei care au bani suficienți pentru asemenea sejururi afacerile vor scădea dramatic pentru că mulți bugetari simpli ( aici nu vorbim de speciali și de demnitari) nu-și vor mai permite un concediu pe litoralul românesc. Un sejur pentru o familie cu 2 copii să zicem costă undeva la 1000 € pentru o săptămână. Cu salarii medii de 3500 net în domeniul bugetar mulți nu se vor mai duce pe litoral. Cei care au venituri suficiente ( privați și demnitari sau speciali ) vor pleca în străinătate după cum am spus în Grecia, Turcia Croația nu la Marea Neagră. Dacă sperați ca prin această scădere a numărului de turiști să scadă și preturile vă înșelați pentru că nu vor scădea nici costurile cu energia electrică nici cea cu încălzirea sau alte utilități și nici prețurile alimentelor. O mare parte din hoteluri vor da faliment și se vor pune în vânzare ( fenomen observat deja pe litoralul romanesc) iar cele puține ramase vor menține prețurile mari din aceleași motive enumerate mai sus legea cererii și ofertei ca în orice domeniu ( cea din piață asigurărilor RCA e graitoare) când sunt mai putini ofertanți vor crește prețurile. Soluția e un program coerent de susținere a turismului prin subvenții condiționate în afara sezonului (estival ( adica tu antreprenor de pe litoral dacă vrei să beneficiezi de subvenție in extrasezon trebuie sa indeplinesti niste conditii de exemplu sa mentii personalul tot anul , sa oferi aceleasi conditii ca in sezon ca la accesarea de fonduri europene) De altfel puțini bugetari se duc pe litoral cu vouchere în vârful sezonului ( 15 iulie-15 august tocmai din cauza prețurilor) voucherul acoperă prea puțin din totalul facturii. Prețurile mari de pe litoralul românesc e dat de sezonul prea scurt și de invazia bucureștenilor în weekend care nu se uită la bani. Cei care vor să stea mai mult de o săptămână se duc în străinătate. Weekend-urile și cele prelungite sunt folosite de bucureșteni în număr mare care pot ajunge pe litoral în 3-4 ore. Pentru Grecia, Turcia sau Croația trebuie să piardă doua zile la drumul dus întors. Acest fenomen se vede și mai bine în stațiunile de pe Valea Prahovei în sezonul de iarnă odată cu invazia bucureștenilor. Cei care se duc la schi în Austria, Bulgaria , Slovacia sau Serbia pierd la fel 2 zile pe drum. Altfel cei care merg pentru mau mult de 7 zile aleg stațiunile din afara țării. Bucureștenii au venituri mult peste medie și nu se uită la bani în concediu.
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Pe masura ce trece timpul Imi dau seama ca ma distantez din ce in ce mai mult de modul de gandire al oamenilor din sistemul din Romania. Referitor la punctele 1, 2 si 3 Nu am decat un singur comentariu, nu pentru dvstra ci pentru cine ar citi comentariul asta: angajatii statului sunt platiti din taxe. Nu se poate si cu sufletul in rai si cu sula in “coaste” in acelasi timp. Oamenii statului au tarat atat de mult moralitatea, incat s-a ajuns la situatii aberante, cum ar fi: sa ai o pensie mai mare decat salariul, sa iesi la pensie la varste ridicole, sa nu fi judecat daca ai furat si ai dat banii inapoi, etc. Statul roman este falimentar., varza, nul. Intelegeti?
      • Like 4
    • @ Bogdan Misaila
      Pai am explicat mai sus că aici nu vorbesc de speciali sau demnitari că ăia nu va faceți griji ca nu se duc la Eforie. Da angajații statului sunt plătiți din taxe și impozite dar asa funcționează statul. Vreți sa avem sănătate și educație doar privată? Că am spus aici nu vorbim de speciali. Funcționarii publici prestează servicii publice și nu au salarii ieșite din comun , media e 3500 net. De exemplu în SUA sănătatea a fost 100 % privată pana la Obama Care. Vreți sa plătiți 5000 $ la apelarea ambulantei dacă asigurarea dvs de sănătate nu acoperă acest serviciu? Atât costa chemarea ambulantei în SUA dacă nu ai asigurare corespunzătoare. La fel universitățile americane au taxe între 50.000 și 200.000 de $ pe an. Eu nu țin partea nimănui dar nu cred ca un șomer sau asistat social sau pur și simplu un om fără job din motive obiective sau chiar un pensionar obișnuit cu 1500 de lei pensie sa nu beneficieze de sănătate sau educație din cauza faptului ca nu are suficienți bani. Am mai spus ca specialii au propriile lor rețele de sănătate și educație inclusiv tratamente dentare în afara salariilor mari și a pensiilor obscene dar aici nu vorbim de ei. O asistenta sau un profesor/învățător/ educator cu 2500-3500 de lei salariu ar avea dreptul la în voucher de 1450 de lei pe an , având în vedere ca se ocupa de educația copiilor noștri sau o asistenta care vine în noaptea de revelion pe pârtie ca privatul bucureștean care o arde la Predeal sau Poiana Brasov s-a înecat cu sarmaua prea mare ? Sau preferați ca la aceste servicii să aibă acces doar cei din clasa de mijloc. Pe urmă având în vedere serviciile oferite de privati am o oarecare precauție având în vedere exemplele din piața RCA ( total privată) sau chiar din sănătatea privată ( îmi aduc aminte de moartea fotbalistului Patrick Ekeng de la Dinamo care a făcut infarct pe teren și ambulanța privată avea acumulatorii de la aparate expirați, era deservita de o doctorița pensionara cu jumătate de norma care fuma plictisita în schimb patronul firmei de ambulanță se plimba în Maserati iar taxele plătite ambulantei erau astronomice. La sfârșit amărâtul de voucher de 1450 se întoarce tot în sectorul privat la antreprenorii din turism. Vreți să enumăr aici pachetele de bonusuri oferite în multinaționale în Europa dar și la noi toate în sectorul privat ?
      Tichete de masa , tichete cadou , prime de Paște și Crăciun, bonusuri periodice card 7 gym, fursecuri, fructe și sucuri la birou din partea firmei plata cursurilor de perfecționare, telefon, laptop și autoturism la unele joburi, plata unor activități de voluntariat efectuate de salariat. Am dat doar câteva exemple culese de pe eJobs sau Best Jobs în timp ce funcționarul public de rand trebuie să-și cumpere din bani proprii hârtia igienica și colile de imprimantă de la locul de muncă că nu sunt bani la buget.
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      Dorin check icon
      Păi ăia de la privat își merită cu vârf și îndesat puținele beneficii ,pe când băieții și fetele astea care ,Stau la Stat , în marea lor majoritate nu văd ce nu s-ar duce pe banii lor în vacanțe!l Se pare că în Românica pentru: prostie, nesimțire și tupeu primești Moca a vacanță?
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      Si atunci evident ca fraierilor de privilegiati din privat, plini doldora de bonusuri si avantaje (pe anunturile de joburi de pe saituri nu si la sfarsit de lunà), nu le mai trebuie si tichete de vacanta. Chiar daca ei produc plusvaloare concreta si platesc din munca lor tichetele bugetarilor. Iar acestia in marea lor majoritate, sunt actori principali in niste filme proaste, care ruleaza de ani de zile in cinemaul Paradiso di Romanica : Statul la Stat, Fuga de raspundere, Nu fà azi ce poti làsa pe mâine, Cu mainile spàlate, Pozitia functionarului, Dupa dealuri de dosare, Usor de pensionat, Lunga varà fierbinte, Un pod prea apropiat, La rascruce de w'enduri, Sporul se plàteste, Tata, mama, fina si eu, Tunurile din Primarone, Piedone primarul fara urmà...si lista ar putea continua la infinit.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Deci sa înțeleg că doar cei din privat își merită bonusurile sau salariile evident mai mari ,cei din sectorul bugetar nu ? ( aici am stabilit odată că nu vorbim de speciali și demnitari) . Părerea e părtinitoare pentru că să nu uităm că sectorul privat românesc e chiar mai puțin eficient decât cel public și am să dau câteva exemple. În domeniul agroalimentar ( privat complet) dacă nu ar fi importurile am introduce din nou cartele ca pe vremea comunismului pentru că producția locala nu acoperă necesarul doar că importurile înseamnă creșterea datoriei externe. Pe urmă în domeniul sportiv aproape toate secțiile sunt la pământ. Suntem la ani lumină de performantele sportive din comunism inclusiv la fotbal deși salariile și evident prețurile de acces la evenimente au crescut spectaculos. În domeniul producției industriale suntem la mai puțin de un sfert de epoca ceaușistă. Asemenea în domeniile sănătății și învățământului privat. E suficient să vedem calitatea universităților private. Deci să nu ne imbatam cu apă rece că suntem departe de țările occidentale. Am urmărit de curând un documentar la digi 24 despre agricultura privată și așa zișii fermieri care se văietau de mama focului că nu-i ajută suficient statul deși beneficiau de subvenții generoase dar respectivul fermier indignat a condus reporterița la tarla să-i arate planta uscata de secetă că el chipurile nu avea bani de irigații dar a condus pana acolo cu un BMW X6M avea o greaca de firmă ca a lui Putin iar când ridica roșia uscata I se vedea la mâna ceasul Fossil. Ăștia sunt patronașii români. Nu mai dați exemple de speciali și demnitari veniți pe filieră politică la stat că aia nu sunt bugetari de rând și indiferent de ce partid votați pentru ăia se vor găsi locuri călduțe și bine plătite, de ei nu scăpăm curând.
      • Like 1
    • @ KapetanMavromati
      Eu nu cred că sunt toți așa la fel e și în sectorul privat românesc descris mai sus în răspunsul dat lui Dorin. De altfel intr-un studiu științific am făcut o evaluare a organizațiilor private românești și a patronatului sau conducerii vis a vis de multinaționalele de la noi și vs sector public. A rezultat o productivitate a firmelor românești de 2,5 ori mai mica la aceeași cifra de afaceri , un număr mai mare de salariați evident plătiți de 2 ori mai prost și profituri de 3 ori mai mici la aceleași venituri. Patronii români rar au o strategie pe termen lung nu au introduse proceduri clare stau în mijlocul salariaților și adopta decizii tactice în funcție de urgență fără un plan clar și în final adoptă acele decizii care ii favorizează pe ei ca persoane și mai puțin firma pe care o conduc. De aia vedem firme la limita supraviețuirii cu salariați plătiți cu minim pe economie dar cu vila și bolidul de lux plătite pe banii firmei. Șoferii lor sunt obligați să doarmă în cabinele de transport să mănânce roșii cu brânză de acasă dar patronul decontează sejurul în Maldive și Bali. Probabil sectorul public își va ameliora serviciile când și sectorul privat își va creste eficiența iar bugetarii nu se vor mai angaja pe pile de partid sau pe nepotism ( fenomen frecvent întâlnit și în sectorul privat).
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Dorin check icon
      Se pare că ești tare nostalgică după Epoca de Aur, îi înfierezi cu mânie proletară pe patroni și vrei bani și sporuri pentru angajații statului pe stat degeaba.Uite de-aia a ajuns Românica în halul acesta, că oameni ca tine și ca Daea au ajuns să-și de-a cu părerea și să ne conducă.Apropo, de ce nu te duci în Korea de Nord sau Venezuela acolo toți gândesc că tine.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Mhai Nai check icon
      Dar de ce vrem insistent mentinerea turismului romanesc? Selectia naturala ne spune ca orice dinozaur neadaptat va fi inlocuit de niste animalute mici si agere.
      Acum vreo 28 de ani mi-am promis ca timp de 10 ani nu mai calc pe litoralul romanesc. Au trecut 28 si nu i-am dus lipsa. Deci: Ce pierdem?
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Mhai Nai check icon
      Un absolvent care plateste in universitățile americane între 50.000 și 200.000 de $ pe an va produce miliarde. Unul de la facultatile romanesti care plateste 100€ de examen, poate produce doar gauri de miliarde, dupa cum se si vede. Deci nu mai lua apararea unor "milogi" care-si bat joc de platitorii de taxe din Romania. Si nu le mai lua apararea sarmanilor care au nevoie de tichete de vacanta. Daca vor vacanta pot sa munceasca pentru asta! Nu e obligatia mea sa muncesc pentru bunastarea lor. Asa cum eu pot sa muncesc, sa invat si sa fac planuri de viitor la peste 50 de ani, pot si putorile angajate in administratie sa puna mana, nu s-o intinda! Nu mai veniti cu kkturi de-astea comuniste ca s-a dovedit timp de 100 de ani ca nu functioneaza. Si scrie cu litere mari aurite ca orice interventie a statului in economie duce doar la distrugere.
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Mhai Nai check icon
      Domnule, sincer, nu stiu exact de pe ce planeta ai aterizat, dar nu prea esti la curent cu notiuni, precum concurenta, faliment si munca pana la sange pe de o parte si miserupism, indolenta si nesimtire pe de alta parte. Daca ai sub 20 de ani, ai sanse sa mai fii educat, daca nu... ghinion.
      • Like 0
    • @ Dorin
      Nu sunt nostalgic dar absolut deloc după epoca aia problema că ce avem noi acum e o strutocamila mai slabă decât ambele sisteme devreme ce industrie locală nu mai avem ( și aici nu ma refer doar la cea de stat) cea strategică e în mâinile capitalului străin și nici măcar ăla nu e privat . E suficient să vedem firmele străine care sunt deținute de state străine nu de privati care urmăresc doar profitul ci urmăresc interesele respectivelor state. Nu mai înșir aici distribuțiile de energie, gaze și combustibil că ar fi oricum suficient. Vreau să văd privați ca în Danemarca, Suedia sau Norvegia cu salarii decente plătite de angajatori cu toate taxele la zi și sporurile alea publicate pe eJobs și Bestjobs nu patronași ca la Istanbul care plătesc minim/economie pe cartea de munca și restul la negru sau figurează cu 2 ore angajat în revisal si el muncește pe șantier 12 ore ca să poată patronul să-și achite CASCO La Mercedes ML65 AMG. De asemenea vreau în sectorul public care nu se poate privatiza ca sănătatea sau educația să fie populate pe baze meritocratice prin examene fără să fie numiți de baronii locali/județeni pe baza de carnet de partid sau pe nepotism. În Germania de pildă trebuie să plătești un salariu minim pe ramura între 1500-2000 de euro net altfel fiscul îți închide firma. Acolo nu merge cu balcanisme ca la noi. În Elveția în cantonul Geneva s-a stabilit un prag al salariului minim de 3000 de franci elvețieni prin referendum, acolo nu poți plăti tu ca patron cât vrei că nu îți ies ție socotelile și totuși nici un angajator nu a comentat legea că nu-i rezulta lui profitul , toată lumea s-a conformat. Nu mai vreau să văd privați falimentari la noi care amână salariile și taxele dar își plătesc la timp rata la vila și leasingul la Bentley. Sper că m-am făcut înțeles și nu cer prea mult. De la clasa politică actuala nu am prea multe așteptări.
      • Like 2
    • @ Mhai Nai
      Din păcate nu toți ne permitem Coasta de Azur ca să mă exprim plastic, unii angajați la stat dar și la privat cu salarii mici vor și ei sa petreacă o săptămână la Techirghiol că profesorii, asistenții medicali sau funcționarii obișnuiți nu se duc la Mamaia la Loft sau Nuba. Acolo se duc privații care câștigă banu ușor în special din afaceri cu statul. Și ăștia săracii nu își permit sa dea 3000 de lei pe o săptămână așa că voucherele le prind bine. La fel de bine le prind și hotelierilor de acolo. Nu va faceți griji că la Loft și Nuba nu te duci cu tichete sociale.
      • Like 2
    • @ Mhai Nai
      Dacă vă referiți la noțiunile economice respective doar la angajații de la stat țin să vă reamintesc țepele date în piața RCA de privați verzi autentici și care au lăsat gaura de câteva sute de milioane de € sa fir plătită de stat de la fondul de garantare. De asemenea vă aduc aminte de patronul get beget Nelu Iordache care a încasat banii pentru realizarea unei autostrăzi că avea și firma de construcții după care a cumpărat un avion pentru alta firma de-a lui BlueAir și a lăsat muncitori și subcontractori neplătiți după care șantierul s-a închis iar statul trebuie să scoată alți bani pentru respectiva lucrare că și firma aviatica e în faliment cu ajutoare de stat de 300 mil € acordate și acum statul va lua praful de pe tobă. Dacă asta înseamnă muncă la sânge și concurența mulțumesc dar nu sunt de acord. De bine de rău intr-un spital sau o școală așa cum sunt ele nu iei astfel de țepe.
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      Dacă vă referiți la noțiunile economice respective doar la angajații de la stat țin să vă reamintesc țepele date în piața RCA de privați verzi autentici și care au lăsat gaura de câteva sute de milioane de € sa fir plătită de stat de la fondul de garantare. De asemenea vă aduc aminte de patronul get beget Nelu Iordache care a încasat banii pentru realizarea unei autostrăzi că avea și firma de construcții după care a cumpărat un avion pentru alta firma de-a lui BlueAir și a lăsat muncitori și subcontractori neplătiți după care șantierul s-a închis iar statul trebuie să scoată alți bani pentru respectiva lucrare că și firma aviatica e în faliment cu ajutoare de stat de 300 mil € acordate și acum statul va lua praful de pe tobă. Dacă asta înseamnă muncă la sânge și concurența mulțumesc dar nu sunt de acord. De bine de rău intr-un spital sau o școală așa cum sunt ele nu iei astfel de țepe.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Dacă vă referiți la noțiunile economice respective doar la angajații de la stat țin să vă reamintesc țepele date în piața RCA de privați verzi autentici și care au lăsat gaura de câteva sute de milioane de € sa fir plătită de stat de la fondul de garantare. De asemenea vă aduc aminte de patronul get beget Nelu Iordache care a încasat banii pentru realizarea unei autostrăzi că avea și firma de construcții după care a cumpărat un avion pentru alta firma de-a lui BlueAir și a lăsat muncitori și subcontractori neplătiți după care șantierul s-a închis iar statul trebuie să scoată alți bani pentru respectiva lucrare că și firma aviatica e în faliment cu ajutoare de stat de 300 mil € acordate și acum statul va lua praful de pe tobă. Dacă asta înseamnă muncă la sânge și concurența mulțumesc dar nu sunt de acord. De bine de rău intr-un spital sau o școală așa cum sunt ele nu iei astfel de țepe.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      dante check icon
      Problema cu articolul este ca sustine minciuna ca voucherele de vacanta sunt pomana. Nu sunt! Se platesc de catre angajatul bugetar, intai impozitul de 10 la suta, 145 de lei, luati inainte de primirea voucherului si apoi in 12 luni se platesc prin retinere din norma de hrana! Norma de hrana era impozitata 10 la suta, acum cu 45 la suta, pentru ca sa se plateasca din beneficiul angajatului voucherul pomana pentru Horeca. Singurii beneficiari sunt bancile si Horeca, pentru ca banii luati de angajator pentru a se achita voucherele de vacanta sunt luati cu impriumut din banci. Orice sindicalist sau contabil va poate prezenta orice dovada vreti, ca sa nu mai scrieti ca voucherele sunt pomana pentru bugetari. P.S. Daca prin absurd statul ar obliga privatul sa emita voucherele de vacanta ar fi platite tot din buzunarul angajatului, cu supraimpozitare, pentru ca nu e nimeni nebun sa ofere bani din buzunarul sau de patron.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Dorin check icon
      Adevărat,se pare că v-am etichetat greșit.Dar ne-am făcut-o cu mâna noastră.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Mhai Nai check icon
      "Privati"? Discutam de afaceri sau de bisnitz carpato-dunarean? Nelu Iordache - un patron la fel ca si cei din povestea de fata. RCA? Acoperit tot de stat (partide).
      Va inchipuiti un Google de stat? SpaceX isi produce navetele la un pret de 100x mai mic decat NASA. Are sens sa discutam? Fiecare isi urmareste interesul. Interesul celor finantati de stat este si va fii sa mulga cat mai mult.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Păi cam așa se derulează afacerile prin Românica ăștia sunt patronii români în peste 90 % din cazuri. Să nu uităm totuși că marile corporații de tehnologie din SUA angajează mult mai mulți salariați din Asia și în special din China chiar dacă sediul firmei e în Mountain View California de pildă. Patronii americani si-au exportat afacerile și rămân cu sediul central de birouri în SUA pentru că altfel nu ar avea acces la piața bursiera de acolo. SpaceX dacă ați adus-o în discuție trăiește tot din bani publici de la bugetul NASA nu din călătorii private în cosmos. În schimb NASA nu mai face rachetele ci Elon Musk pe banii NASA. totuși marile realizări ca aselenizarea din 1969 s-a făcut de o instituție publica și mă îndoiesc că un privat fie el și Elon Musk va reuși așa ceva doar din bani privați la fel călătoria pe Marte care e o provocare enormă. Musk face toate astea pentru PR și atragerea de fonduri pentru afacerile lui dar grosul în domeniul aerospațial vine de la NASA care deși după reușita aselenizarii i-a fost amputat bugetul care ajunsese la peste 10 % din PIB totuși e principalul finanțator al sectorului privat. Deci cine mulge pe cine aici ?
      • Like 1
    • @ Dorin
      Marina check icon
      Domnule Dorin, eu, bugetar prost, nesimțit și cu tupeu, nu am nevoie de voucherul de la stat. Nu l-am cerut eu. Pentru că nu sunt un bugetar special, salariul e cam prost. Cu toate astea, nu aștept pomană. Dar, dacă tot o primesc, îmi fac concediul în România și întorc privatului care mă hrănește o parte din bani. Și așa simt și eu că mai ușurez povara privatului care mă duce în cârcă în timp ce eu stau cu burta la soare.
      Lăsați-o pe-asta cu "Românica", e penibil! Ziceți "România", așa se numește, nu o să păreți mai puțin deștept, ba dimpotrivă.
      • Like 0
    • @ dante
      "Se platesc de catre angajatul bugetar". Buna asta :)
      De fapt, tot angajatul privat plateste salariul angajatului bugetar. Iar pomana nu e nici la banca, ci la angajatul bugetar si la Horeca.
      De altfel, am mai vazut astfel de scheme intr-un domeniu foarte "popular" tarii: agricultura. Aceeasi Marie cu alta palarie!
      • Like 0
  • Bine evaluată situația. Litoralul trebuie refăcut ca destinație.
    Si înainte de 89 erau preturi mici în extrasezon să atragă și atunci turiști să mențină activitatea și salariile personului calificat, mai ales în balnear. Acum e furt din buget mai ales către litoral și marile stațiuni, în vârf de sezon. E suficient un act normativ care să stabileacsă că vaucerele se pot folosi în extrasezon cu motivația aferentă.
    • Like 0
  • "Bad money drives out good" spune legea lui Gresham care e confirmată de mii de ani de evoluţie a societăţii umane. Consecinţa imediată e că vânzătorul va adapta produsul în mod diferit pentru moneda rea faţă de moneda bună. Numai că moneda bună nu va veni la vânzător atâta timp cât moneda rea va cumpăra produsele unui anume vânzător.
    Faptul că guguştiucii tărâmului fără-de-lege numit vremelnic România, tot inventează monedă "rea", fie ea voucher de vacanţă, pentru biciclete, pt ochelari, pt energie etc dovedeşte prostia, indolenţa, ipocrizia, lăcomia acestora. Fie că guguştiucii sunt cei ce de pe meterezele puterii care scuipă vouchere către pulime, fie că sunt amărăştenii înşişi ori colectorii voucherelor (precum "antreprenorii" din turism) cu toţii contribuie dea-oarba la deteriorarea continuă a calităţii produsului vândut pe bani răi, la mlăştinirea a tot ce încă nu e. putred.

    Pe când vouchre pentru pâine, pentru lapte, pentru cartofi... S-o votăm pe Firea, şi e gata!
    • Like 5
    • @ N Cojocaru
      Mihai check icon
      Asa sunt unii obisnuiti de pe vremea comunismului cu cartele pentru bunuri...
      • Like 2
    • @ Mihai
      Dorin check icon
      Păi de ce crezi că aveam atâția nostalgici după Ceașcă?
      • Like 0
  • De menționat și transformarea “pe sub mână” a voucherelor in Cash, cu ajutorul managerilor de pensiuni. Pe scurt, dai voucher de 1450 sa il bag in contabilitate, îți dau 1000 Cash pe el
    • Like 0
  • A avut un efect foarte bun, in 2018 plateam 120 lei pe noaptea de cazare la pensiune și acum nu mai găsești sub 250 lei/ noapte !
    • Like 4
    • @ Tudor Cîşlariu
      N-are nici o legătură prețul din 2018 fata de cel din 2023 vis a vis de vouchere. Piața turistică a cunoscut o sincopa severă în pandemie când nu s-a putut circula după care a cunoscut un nou șoc determinat de explozia prețurilor la energie, combustibil, alte utilități și la majorarea sălbatică a prețurilor la alimente după declanșarea războiului din Ucraina. La toate acestea adăugați inflația accelerată de peste 15 % iar pentru categoriile amintite mai sus între 50 și 150 %. Deci firmele din HORECA încearcă sa recupereze din pierderile provocate de factorii de mai sus. De altfel se observa o creștere a prețurilor în turism la nivel mondial între 30 și 50 % anul acesta. Ca să va dau un exemplu concret un iaht închiriat pe o săptămână în Croația de la orice Marină 2021 -1500 € în 2022 - 2000 € iar anul acesta 3000 € . La ei la inflație și costul energiei și alimentelor s-a adăugat și costul trecerii la moneda €. Dar peste tot în lume s-au majorat prețurile.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Da, asa se intampla cand, 15 ani la rand, ii vezi pomenindu-se cu venituri record in ficare an, insa conditiile de cazare marginal imbunatatite.
      Apoi dau de un an mai greu, iar la "reluare" au de "recuperat pierderile". Despre ce vorbim aici?

      Apoi ca ati adus in discutie Croatia. Problema lor a fost ca si ei au "romanii" lor. Cand banca centrala a stabilit cursul de schimb de la coroane la euro, toti comerciantii au facut cursul dupa cum au considerat. Nu e iahtul mai scump, ci te-au facut baietii din cursul de schimb pe care si l-au asociat arbitrar, tot pe sistemul "lasa ca vin la noi, ca n-au incotro" :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult