Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pot lua rușii Transnistria? Consilierul lui Zelenski răspunde, amuzat: „Nu pot prelua niciun grajd. Armata rusă este o adunătură de clovni care nu înțelege nimic în domeniul militar”

Transnistria

Foto: Andrea Mancini/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pericol pentru ca trupele lui Putin să încerce preluarea Transnistriei nu există, susține Alexei Arestovici, consilierul liderului de la Kyiv. Oficialul a făcut declarațiile în cadrul unei emisiuni difuzate la postul național de televiziune.

El a făcut referire la luptele din regiunea Donețk. Arestovici a izbucnit în râs când a auzit întrebarea. Consilierul lui Zelenski a menționat că rușii nu au putut cuceri orașe din Donețk. Rușii le-au ocupat doar pentru că trupele subordonate Kievului s-au retras.

„Armata rusă este o adunătură de clovni care nu înțelege nimic în domeniul militar. Dacă luptau cu o armată europeană, pierdeau într-o săptămână, cu tot cu rachetele Kalibr și cu tot cu armele lor nucleare. Noi o să îi facem praf timp de un an și o să sperie nepoții cu acest război. Care Transnistria, despre ce vorbiți?”, a declarat Arestovici.

De la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, au existat mai multe prognoze precum că Putin vrea să preia controlul asupra Mării Negre. Se estima că după ocuparea Odesei, Kremlinul va crea coridor între regiunile anexate din țara vecină și zona separatistă din Republica Moldova.

Analiștii presupuneau că următoarea țintă a Rusiei este Transnistria.

Deși Kievul, Chișinăul și Tiraspolul au negat luni la rând vehement pretinsul pericol, în cadrul unor declarații de presă făcute la București Maia Sandu afirma că autoritățile se pregătesc chiar și de cele mai pesimiste scenarii. Potrivit ei, în cazul unui eventual atac, Republica Moldova „va cere ajutor”.

Va putea Rusia să preia Odesa?

Rusia nu va reuşi să ocupe regiunea Nicolaiv-Odesa şi să ajungă în regiunea transnistreană. Alexei Arestovici şi-a exprimat convingerea că un astfel de scenariu este irealizabil.

Oficialul ucrainean a menţionat că, mulțumită sprijinului partenerilor externi, armata ucraineană s-a modernizat considerabil şi este tot mai dotată. De cealaltă parte, armata rusă este epuizată şi va ceda în curând, spune Arestovici. Centrala nucleară de la Zaporojie prezintă un risc sporit pentru securitatea Europei şi a întregii lumi. Potrivit lui Arestovici, prin atacurile multiple asupra centralei, ruşii îşi doresc să forţeze nota pentru a determina partea ucraineană să iasă la negocieri. Arestovici se arată convins că Rusia nu-şi doreşte o catastrofă nucleară, însă din neatenţie s-ar putea întâmpla orice.

Cine este Alexei Arestovici

Alexei Arestovici s-a născut la 3 august 1975 în Dedoplis Tskaro, Georgia. Înainte de implicarea la cel mai înalt nivel, Alexei Arestovici a activat ca blogger, actor, cronicar politic și militar.

Din 24 februarie 2022, data declanșării războiului împotriva Ucrainei, Alexei Arestovici ține briefing-uri zilnice despre situația actuală privind invazia. Alexei Arestovici a devenit cunoscut prin predicția sa din 2019 privind războiul inevitabil cu Rusia. Alexei Arestovici, unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski, a prezis încă de acum trei ani, cu mare exactitate, când va ataca Rusia Ucraina, de ce, și cum se va desfășura ofensiva. Pe atunci, Volodimir Zelenski încă nu fusese ales președinte, era doar favorit în sondaje. Este considerat unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Volodimir Zelenski.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    sper din suflet ca ati primit bani pt articolul asta. Macar sa aveti o bucurie. Pt ca este o imensa ineptie (chiar nu cred ca are sens argumentarea aici. Rusii au pus mana pe 1/4 din Ukraina.)
    • Like 0
  • Si cine-l crede pe consilierul lui Zelensky? În nici un caz nu ar spune: da, rușii pot face asta.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Pe bune. Reveniti va rog la articolele economice si lasati tabloidele sa se ocupe de acest razboi.
    • Like 2
    • @ Nume
      La economie nu se pricepe nici atata.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult