Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Poți să câștigi între 930 și 1.500 de euro net dacă mergi să lucrezi la construcția autostrăzii Sibiu – Făgăraș. Cât primește un operator de utilaje

Imagine de pe un șantier din România. Foto: Inquam Photos / George Călin

Constructorul turc Makyol Insaat a anunțat începerea lucrărilor la autostrada Sibiu – Făgăraș, se lucrează acum la organizarea de șantier de la Cîrța, acolo unde vor dormi peste 400 de muncitori, dar și la construcția drumurilor tehnologice ce vor fi folosite pentru construcția autostrăzii, relatează Turnul Sfatului.

Compania estimează că va avea nevoie de circa 1.000 de oameni pentru acest proiect, iar pentru asta oferă salarii nete de pot ajunge la 1.500 de euro pe lună, scrie G4 Media.

Salariile oferite de Makyol Insaat și anunțate pe platforma Bestjobs sunt între 930 și 1.500 de euro, adică peste 7.500 de lei în mână.

Astfel, pentru un inginer angajat la birourile de la Cîrța salariul este între 1200 și 1.325 de euro net pe lună. Se cere o experiență între 2 și 10 ani, un program de 9 ore, cinci zile pe săptămână.

Pentru un economist / contabil se oferă un salariu net de până la 1.100 de euro, iar postul ar urma să fie la Tălmaciu. Se oferă transport până acolo.

Un operator de utilaje pe șantier ar urma să primească puțin peste o mie de euro, iar un specialist IT între 1200 și 1300 de euro.

Muncitori aduși din Turcia

Constructorul susține însă că mulți muncitori vor fi aduși din Turcia, pentru că în România nu sunt suficiente persoane care să lucreze pe aceste salarii.

Oameni specializați se găsesc puțin mai greu. În prima fază vom începe cu lucrările pentru poduri și fundații, piloni forați și aici într-adevăr e nevoie de niște operatori pe utilaje care sunt mai de nișă, la fel cum sunt operatorii de macara și operatori pentru finisaje”, spune inginerul Nobert Tătar.

Antreprenorul turc și asociații săi au la dispoziție 6,4 miliarde de lei și 4 ani ca să construiască autostrada Sibiu-Făgăraș cu o lungime de 68 de kilometri.

Foto: Hotnews

Pe un alt șantier, pe tronsonul 4 din autostrada Sibiu – Nădlac, la zona de tuneluri lucrează 11 naționalități, a anunțat recent secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ioan Scrioșteanu. El preciza că se intenționează să se creeze o asociație a muncitori specializați în tunele, care au practică mai mult în străinătate.

Sunt 11 naționalități în echipele de tunel și de la lună la lună se adaugă tot mai mulți români care au lucrat în străinătate, în diaspora, specializați în tunel. Chiar am discutat cu ei și vom înființa o asociația a ”tuneliștilor” români pentru că se cunosc între ei, au lucrat pe mai multe șantiere și sunt mulți oameni specializați. Am scos la licitație în ultima perioadă mai multe lucrări cu tuneluri în zona de execuție și vrem să aducem cât mai mulți români înapoi acasă și să lucreze pentru tuneluri, aici, în România”, a mai spus oficialul, citat de publicația Turnul Sfatului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • !500 euro in mana ,inseamana 7500 lei ,bani care multi disasporeni ,dupa ce isi platesc ,chiria pe acolo ,cred ca mai raman cu 1 mie ! Asa ca,, merita ,stramutarea acasa ,langa familie ,si viata merge inainte ,cu bune si rele !
    • Like 0
  • "[...] între 930 și 1.500 de euro, adică peste 7.500 de lei în mână".
    Matematica mea îmi spune că salariul e sub 7.500 de lei în mână.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult