Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Povara microfonului

Microfoane

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Cu mai mulţi ani în urmă, timp de câteva zile am simţit că poşeta mi se îngreunase simţitor. Nu-mi aminteam să fi pus în ea nimic în afara actelor şi obiectelor obişnuite (pix, telefon, trusă de farduri, portmoneu). I-am deşertat, totuşi, conţinutul şi am constatat cu uimire că purtam cu mine „microfonul de mână” cu care fusesem la filmare şi – pentru că folosisem lavaliera – uitasem să-l mai scot din geantă. Atunci mi-a trecut prima oară, fugitiv, prin minte, cât de greu poate fi un microfon…

Am încercat să tâlcuiesc această constatare şi am conchis că microfonul îşi împovărează purtătorul atât la propriu (după cum am constatat), cât, mai ales, la figurat. E drept că microfonul este un instrument care te ajută să ajungi în proximitatea unei persoane importante, să-i adresezi întrebări şi să primeşti răspunsuri, dar subiectele abordate sunt de interes general, microfonul fiind vehiculul prin care informaţiile, opiniile celui întrebat vor ajunge la publicul interesat. De aceea, după opinia mea, povara microfonului înseamnă responsabilitate şi decenţă. Să nu te proţăpeşti în faţa interlocutorului ca să debitezi banalităţi, ci să te pregăteşti temeinic pentru a scoate maximum de informaţie în minim de timp şi să nu agresezi interlocutorul, chiar dacă întrebarea e provocatoare.

Îți recomandăm

Pentru cineva din exterior microfonul pare extrem de uşor, parcă-ţi dă aripi, iar poziţia celui care-l poartă, demnă de invidiat; un fel de zburdălnicie ciripitoare. Dar nu este nici pe departe aşa. Trebuie să fii în temă, să-ţi organizezi ideile, să fii spontan, să dai dovadă de empatie, să ştii să atragi atenţia interlocutorului şi s-o păstrezi în timpul interviului, să te adaptezi stilului său, fără a pierde din vedere obiectivul propus. În acelaşi timp e o muncă plăcută şi incitantă care-ţi conferă importanţă. Mai exact ceva din importanţa interlocutorului se răsfrânge şi asupra ta sau, arareori, se pun în valoare competenţa şi aplombul tău, atunci când eşti în apropierea unei personalităţi. Pentru repetarea acestei performanţe e nevoie de multă trudă şi de… smerenie, întrucât povara microfonului are şi un rol de contragreutate, menită să te ajute să-ţi păstrezi echilibrul, să nu derapezi, să nu depăşeşti frontiera dintre interesul publicului şi cel personal. Să nu te dezechilibrezi, agăţându-te de microfonul pe care-l porţi în scopul de a-l întinde interlocutorului, şi să vorbeşti în nume propriu, profitând de faptul că ai la îndemână acest instrument cu care-ţi exerciţi profesiunea…

Aceste reflecţii mi-au revenit în minte de curând, văzând mai mulţi „purtători de microfon” cărora li s-a suit la cap poziţia şi abuzează de ea. Îmbătaţi de puterea microfonului, îl încalecă transformându-l în vehiculul propriei promovări. Se descarcă de povara microfonului, lepădându-se de responsabilitate şi decenţă, dar pierzându-şi, în acelaşi timp, nobleţea de jurnalist. Sunt convinsă că succesul lor îndoielnic e vremelnic.

Text apărut mai întâi în revista Baabel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă luăm strict explicația cuvântului „povară„ din Dex, ni se va părea plină de explicații „negative„, Dar greutățile până la urmă fac parte din viața noastră mai ales a unei mare părți din poporul român. Mie personal mi-ar place precum cât mai multe „microfoane„ din mass media să se pună în slujba românilor, a românilor doritori de o schimbare în bine dar și cu pedepsirea celor vinovați de punctul în care am ajuns. „Microfonul„ ar putea fi o contrapunere versus armei Jandarmeriei (de exemplu). Cred că mulți dintre jurnaliști sunt conștienți de ce armă puternică și eficientă poate fi microfonul folosit în a denunța corupția și trădătorii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult