România a devenit recunoscută la nivel internațional prin performanța din domeniul IT, unde lucrează tineri bine pregătiți și bine plătiți. Însă, cu toate acestea, ei nu pot genera schimbare pentru România, a spus Teodor Blidăruș, Managing Partner al Softelligence România și președinte al ANIS, în timpul forumului Romanian Business Leaders.
„IT-ul românesc are un potențial foarte mare, dar trăim într-o mare bulă și din ea nu putem ieși decât prin promovarea și culturalizarea a tot ce înseamnă antreprenoriat. Această bulă este cea în care avem oameni de 25-40 de ani, care nu au nicio motivație să schimbe lumea. Sunt plătiți cu 3.000-4.000 de euro pe lună, și-au îndeplinit toate visurile, au case, au familie și sunt într-o mare zonă de confort. Din păcate, lucrul acesta ne împiedică să evoluăm și să ne împlinim potențialul. Până la urmă asta face diferenţa dintre oameni şi inteligenţa artificială – antreprenoriatul, iniţiativa, riscurile pe care ni le asumăm”, crede el. De acestea din urmă este nevoie ca România și ale ei orașe cu centre puternice IT să ajungă să joace rolul pe care îl visează.
„Românul mereu a reușit să facă lucruri minunate cu resurse puține”, a remarcat Blidăruș. Însă o astfel de mentalitate este contraproductivă. „Avem nevoie de o cultură de creștere continuă, acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le inoculăm. Ne aflăm într-o bulă la nivel de IT, dar ideal ar fi să exploatăm această bulă şi să producem la nivelul următor. Cred că Bucureştiul şi Clujul pot să devină un punct de inflexiune pentru tot ce înseamnă Europa Centrală şi de Est”, a afirmat el.
Blidăruș are un singur sfat pentru cei care vor să „facă ceva” și să devină antreprenori: „Faceți!”
„M-am întâlnit pe aeroport cu cineva care lucra într-o corporație și mi-a spus: M-aș gândi și eu să încep. Și i-am spus: Nu te mai gândi, începe! Și mi-a spus: Da, dar eu am pe mână acum un buget de 50 de milioane de euro, o să încep când voi simți că pot să produc și eu 50 de milioane de euro. Greșit! Cele 50 de milioane de euro nu sunt ale tale, ar fi ideal să produci un milion, dar să îl produci tu pentru tine”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asadar prudenta si analiza sunt necesare intr-un plan de investitie, in care trebuie sa iei in considerare tendinta societatii, factorul uman si nevoile sale, situatia economica a celorlalte tari,etc, inclusiv tendinta ascensiunii catre dezvoltarea tehnologica ce poate produce fracturi grave in societate.
Eu nu trebuie sa ma gandesc doar la cum castig eu 1 milion sau 50, ci si la cum va influenta societatea de azi si maine ceea ce fac eu acum. Suntem pe curba lui Gauss acum si numai un inconstient nu vede asta, inflatia creste peste tot in lume, forta de munca ramane constanta dar este din ce in ce mai mult inlocuita de tehnologie ceea ce va fractura societatea scazand masiv puterea de cumparare si cresterea sectorului somajului ce genereaza cheltuieli sociale (deci si mariri de taxe si impozite, si altele) dar si valuri de nemultumire sociala, a carei reactie iti poate afecta investitia.
Asta ca sa nu mai vorbim de reteaua de paraziti pe putere dezvoltata in Romania, de care se va lovi orice entuziast naiv care crede ca avand 50 de milioane va si putea dezvolta o afacere super-profitabila...au murit acele vremuri, sunt pe moarte.
Profitul la ora actuala nu se poate mai obtine decat daca exploatezi masa de oameni disperati sa isi creeze un minim de confort sau care se multumesc cu confortul actual obtinut crezand ca asta va dura la nesfarsit. Managementul actual al corporatiilor ce se mentin pe piata internationala este agresiv, se bazeaza pe exploatare si interes personal asta va duce la prabusirea intregii situatii actuale dar va genera o reformare a sistemelor sociale, in care viitorul nu este al celor ce urmaresc profitul, ci al celor care urmaresc armonizarea tuturor sectoarelor in care Omul este prezent.
Urmatorii ani vor fi dezastruosi pentru Romania, pentru ca este pe o barca subreda, iar daca pentru prima oara Germania are acum un deficit in buget de 8 mild euro si inflatia creste din ce in ce mai repede, (o tara care era si este inca motorul Europei) ce sa ne asteptam ca se va intampla in Romania care n-are nici dopuri pentru gaurile din propria-i barca subrezita? Deci prudenta si observarea situatiei de ansamblu la nivel planetar sunt necesare pentru a evita un eventual suicid investitional sau chiar personal.
Dar se pare ca Dl Blidarus nu stie ca bula asta de ITisti e pe sfarsite, pentru ca generatiile noi, sa zicem cei de 15-18 ani sunt PARDAF, n-au nici o treaba cu calculatoarele. Ei stiu doar sa le porneasca si sa se joace. Sau mai rau, stiu doar CONSOLE.
Deci ce ITisti avem acum sunt ramasitele unor timpuri in care oamenii erau interesati de IT din pura pasiune, nu de nevoie.