Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Poveste din bula oamenilor „împliniți”. Un corporatist care „are pe mână” 50 de milioane de euro se întâlnește cu antreprenor la aeroport: „Aș vrea și eu să încep un business, dar...”

Teodor Blidăruș

România a devenit recunoscută la nivel internațional prin performanța din domeniul IT, unde lucrează tineri bine pregătiți și bine plătiți. Însă, cu toate acestea, ei nu pot genera schimbare pentru România, a spus Teodor Blidăruș, Managing Partner al Softelligence România și președinte al ANIS, în timpul forumului Romanian Business Leaders. 

„IT-ul românesc are un potențial foarte mare, dar trăim într-o mare bulă și din ea nu putem ieși decât prin promovarea și culturalizarea a tot ce înseamnă antreprenoriat. Această bulă este cea în care avem oameni de 25-40 de ani, care nu au nicio motivație să schimbe lumea. Sunt plătiți cu 3.000-4.000 de euro pe lună, și-au îndeplinit toate visurile, au case, au familie și sunt într-o mare zonă de confort. Din păcate, lucrul acesta ne împiedică să evoluăm și să ne împlinim potențialul. Până la urmă asta face diferenţa dintre oameni şi inteligenţa artificială – antreprenoriatul, iniţiativa, riscurile pe care ni le asumăm”, crede el. De acestea din urmă este nevoie ca România și ale ei orașe cu centre puternice IT să ajungă să joace rolul pe care îl visează.

„Românul mereu a reușit să facă lucruri minunate cu resurse puține”, a remarcat Blidăruș. Însă o astfel de mentalitate este contraproductivă. „Avem nevoie de o cultură de creștere continuă, acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le inoculăm. Ne aflăm într-o bulă la nivel de IT, dar ideal ar fi să exploatăm această bulă şi să producem la nivelul următor. Cred că Bucureştiul şi Clujul pot să devină un punct de inflexiune pentru tot ce înseamnă Europa Centrală şi de Est”, a afirmat el.

Blidăruș are un singur sfat pentru cei care vor să „facă ceva” și să devină antreprenori: „Faceți!”

„M-am întâlnit pe aeroport cu cineva care lucra într-o corporație și mi-a spus: M-aș gândi și eu să încep. Și i-am spus: Nu te mai gândi, începe! Și mi-a spus: Da, dar eu am pe mână acum un buget de 50 de milioane de euro, o să încep când voi simți că pot să produc și eu 50 de milioane de euro. Greșit! Cele 50 de milioane de euro nu sunt ale tale, ar fi ideal să produci un milion, dar să îl produci tu pentru tine”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cititi mai, macar o carte a lui James Joyce, si daca intelegeti ceva de acolo veti fi cu adevarat impliniti!
    • Like 2
  • ...cred că dl Blidăruș este bine intenționat, deh reminiscențe de entuziasm....sigur încă nu s-a confruntat și văzut BIROCRAȚIA & CORUPȚIA un altfel de binom„ creator de nervi, disperare, lehamite, scârbă, etc...
    • Like 0
  • Dl.Blidăruș la randul sau se pare ca s-a plafonat intr-o zona de confort de speaker rupt de realitatea romaneasca pe care se pare ca o confunda cu cea occidentala. Nu poti incepe sa arunci pe piata 50 de miloane de euro ca pe o masa de ruleta la Casinou, fara sa observi cine invarte IT-ul romanesc, ochii rechinilor observatori ai acestui sector, contractele cu statul cui sunt atribuite si in ce mod, etc,etc. Nici catre parteneriatele occidentale nu te poti duce cu ochii inchisi crezand in corectitudinea acestora, pentru ca piata internationala in lunga perioada de capitalism a dezvoltat un segment de rechini mult mai vicleni decat cei formati in 30 de ani de ´´democratie/capitalism´´ romanesc.
    Asadar prudenta si analiza sunt necesare intr-un plan de investitie, in care trebuie sa iei in considerare tendinta societatii, factorul uman si nevoile sale, situatia economica a celorlalte tari,etc, inclusiv tendinta ascensiunii catre dezvoltarea tehnologica ce poate produce fracturi grave in societate.
    Eu nu trebuie sa ma gandesc doar la cum castig eu 1 milion sau 50, ci si la cum va influenta societatea de azi si maine ceea ce fac eu acum. Suntem pe curba lui Gauss acum si numai un inconstient nu vede asta, inflatia creste peste tot in lume, forta de munca ramane constanta dar este din ce in ce mai mult inlocuita de tehnologie ceea ce va fractura societatea scazand masiv puterea de cumparare si cresterea sectorului somajului ce genereaza cheltuieli sociale (deci si mariri de taxe si impozite, si altele) dar si valuri de nemultumire sociala, a carei reactie iti poate afecta investitia.
    Asta ca sa nu mai vorbim de reteaua de paraziti pe putere dezvoltata in Romania, de care se va lovi orice entuziast naiv care crede ca avand 50 de milioane va si putea dezvolta o afacere super-profitabila...au murit acele vremuri, sunt pe moarte.
    Profitul la ora actuala nu se poate mai obtine decat daca exploatezi masa de oameni disperati sa isi creeze un minim de confort sau care se multumesc cu confortul actual obtinut crezand ca asta va dura la nesfarsit. Managementul actual al corporatiilor ce se mentin pe piata internationala este agresiv, se bazeaza pe exploatare si interes personal asta va duce la prabusirea intregii situatii actuale dar va genera o reformare a sistemelor sociale, in care viitorul nu este al celor ce urmaresc profitul, ci al celor care urmaresc armonizarea tuturor sectoarelor in care Omul este prezent.
    Urmatorii ani vor fi dezastruosi pentru Romania, pentru ca este pe o barca subreda, iar daca pentru prima oara Germania are acum un deficit in buget de 8 mild euro si inflatia creste din ce in ce mai repede, (o tara care era si este inca motorul Europei) ce sa ne asteptam ca se va intampla in Romania care n-are nici dopuri pentru gaurile din propria-i barca subrezita? Deci prudenta si observarea situatiei de ansamblu la nivel planetar sunt necesare pentru a evita un eventual suicid investitional sau chiar personal.
    • Like 2
  • check icon
    George Dinică aflat într-o mică cârciumioară a avut următoarea afirmație,,filozofică" ,,țară mică ,mese puține " şi asta mă duce cu gândul la o adaptare ,,tară mică succes mic " la noi succesul ,performanța constă în a scăpa de foame ,a avea un trai tihnit ,o fericire mică dar privind prin realitățile societății româneşti un ins cu venituri de trei ,patru mii de euro are toate şansele să fie cel mai pricopsit din familie asta dându-i senzația falsă că e un om de succes ba chiar ajunge să creabă că a intrat in rândul elitelor el fiind de fapt un simplu tehnician cu o calificare înaltă sau administrator ceea ce e cu totul diferit .E o uriasă diferență între a fi manager într-o multinațională beneficiind de o politică economică şi organizațională venită in plic de la centru plus o finanțare (unii ajung să creadă că e meritul lor) greu de atins de un antrepenor ăsta fiind un motiv pentru care foarte puțini îndrăznesc să facă pasul spre antrepenoriat iar dintre ăstia un mic procent reuşesc să pună la punct o afacere de succes . În concluzie a fi antreprenor e o treabă infinit mai complicată fiind nevoit să-ți gândesti cu capul din dotare politica economică ,organizațională şi foarte important să asiguri prin eforturi proprii finanțarea necesară cu alte cuvinte ai nevoie de abilități la cu totul alt nivel plus capacitatea de a fii creativ ,inovativ in cazul celor care doresc un succes conform standardelor țarilor dezvoltate .
    • Like 2
  • Hai mai ușor cu faza cu industria de IT și întrebări din astea cu inventica și alte bla bla bla uri. In momentul in care ai un mogul IT zis Sebi Ghiță (acum RFG ist - Refugiat in Fundu' Grădinii) cu mii de contracte cu statul de mentenanță , creație ( soft.ul + developmentul + infrastructura etc a Cardului de sănătate ar fi cel mai concret exemplu - prost , scump , plin de bug.uri smdp) cu contracte fără licitație prin acordare directă și până în 2025! , Iar când pe scena apar u grup de entuziaști imediat sunt "cercetați" și dacă nu pot fi încadrați în cele câteva corporații ( wait sunt francize NU filiale ) atunci sa vezi întrebari, șicane de te duci dracului fix in altă țară și faci fie un soft fie dezvoltate pt alții . Așa că mai ușor cu plânsul caci mai sunt și alții care ai trăit și trăiesc drame pe propria răspundere....și NIMENI nu ne-a auzit. Trăiască monopolul socialist și mult succes , NOI "fraierii" plecăm !
    • Like 3
  • ””Însă, cu toate acestea, ei nu pot genera schimbare pentru România...., IT-știi. Cu tot respectul pentru această profesie dar, lumea ar putea merge înainte și deci și România fără ei. Nu se poate merge fără alte profesii care sunt pe cale de dispariție din cauza implicării politicului în actul de Învățământ și prostiei unora care se cred deștepți. Sper să nu devină catastrofală acestă situație în sensul să nu se creeze, în speranța că nu s-a creat încă, o distanță între cei care știu să construiască o casă, să asambleze mobilă creată tot de ei, să sudeze o poartă din fier forjat, să repare încălțăminte care să fie mai bună decât era nouă, etc., etc., etc. Fiecare cu ”felia” lui fără infatuare și fără lipsă de respect pentru ceilalți.
    • Like 2
  • Cum poate românul clujean Tibi Ușeriu să câștige maratonul de sute de km de la Polul Nord, iar noi ceilalți nu putem ajunge într-o piață, la un miting de protest ? Despre votare, nici nu mai amintesc.
    • Like 3
  • Vai, imi dau lacrimile la sfaturile Dlui Blidarus.
    Dar se pare ca Dl Blidarus nu stie ca bula asta de ITisti e pe sfarsite, pentru ca generatiile noi, sa zicem cei de 15-18 ani sunt PARDAF, n-au nici o treaba cu calculatoarele. Ei stiu doar sa le porneasca si sa se joace. Sau mai rau, stiu doar CONSOLE.
    Deci ce ITisti avem acum sunt ramasitele unor timpuri in care oamenii erau interesati de IT din pura pasiune, nu de nevoie.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult