Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum am devenit peste noapte putere „nucleară” și avertismentul CEO Oracle România: „Cel mai mare risc al țării noastre e leadershipul politic”

Summit RBL

Foto: Facebook Răzvan Costache

În timp ce puterea politică ține de un an poporul telespectator lipit de micul ecran cu o producție în care se împletesc elemente de comedie neagră, thriller, SF și teoria conspirației - film intitulat „Statul paralel” -, economia se pregătește de o aterizare forțată. În timp ce singura preocupare constantă a guvernării PSD-ALDE este să furnizeze „nucleare” - termenul tabloid pentru dezvăluire-bombă - publicului telespectator, cei care lucrează în economia reală sunt exasperați. Departe de pretențiile „nucleare” ale puterii politice, oamenii de afaceri și contribuabilii cer câteva lucruri mai puțin spectaculoase, dar mai aproape de nevoile lor, cum ar fi construirea unei „banale” autostrăzi.

Răfuielile dintre facțiunile partidului de guvernământ, războaiele imaginare în care guvernarea actuală a împins țara, starea de tensiune cultivată în permanență în societate, lipsa oricărei viziuni sau direcții de dezvoltare a României, deficitul evident de competență și de carte din Guvern - toate acestea atacă sistemul imunitar al României în perspectiva crizei economice care va veni. Căci de venit va veni, toată lumea este unamim de acord, poate cu excepția lui Călin Popescu Tăriceanu, care-și închipuie că economia „poate dudui” la nesfârșit și că inflația „nu omoară pe nimeni”.

Am fost azi la un forum de afaceri, care i-a reunit pe unii dintre cei mai importanți jucători de pe piața privată. Câteva sute de persoane au fost la Romanian Business Leaders. Previzibil, deși invitați, politicienii au lipsit cu desăvârșire. S-a vorbit mult despre criză, despre cât de nepregătită e economia, despre ce va însemna o recesiune pentru milioane de familii, despre deficitul de forță de muncă, despre inadecvarea școlii la cerințele pieței - teme care ar trebui să preocupe orice Guvern responsabil. Frustrarea mediului privat față de felul în care este condusă țara este însă atât de mare, încât la un moment dat un tip altfel moderat precum Sorin Mândruțescu (CEO Oracle România) a răbufnit: „Cel mai mare risc al României este leadershipul politic”.

L-a completat Mihail Marcu (președinte MedLife), cu o listă de frustrări ale antreprenorilor: „Să nu mai mărească salariile la stat în fiecare săptămână. Să nu mai schimbe acest nenorocit de Cod fiscal în fiecare săptămână. Și să ne lase să facem business”. Marcu a continuat cu două cereri concrete pe care le-a adresat de la distanță Guvernului: „Treceți munții cu o autostradă! Duceți la școală băieții care cresc/scad Roborul în weekend”.

De altfel, problema infrastructurii lipsă au ridicat-o toți cei prezenți, exasperați de incapacitatea statului de a da drumul la investiții publice și de risipirea banilor obținuți din taxe și impozite către măsuri sociale pompieristice. Lipsa de autostrăzi a generat și un schimb de replici între CEO Oracle România și Steven van Groningen (CEO Raiffeisen Bank). „Hai să facem una printată în 3D”, a propus în glumă Mîndruțescu. „Atunci să facem una suspendată”, a replicat van Groningen. „Și neapărat în București...” a punctat CEO Oracle România. A fost o ironie la adresa planurilor fanteziste ale primarului Gabriela Firea, care, după 2 ani în care n-a construit nimic în Capitală, a găsit soluția miraculoasă la traficul paralizant: un tramvai suspendat.

Revenind cu discuția într-un registru serios, van Groningen a avertizat că o criză „va veni”, dar ea poate fi tranformată într-o „oportunitate” de statele care au un leadership competent. „Întrebarea nu este când va veni acestă criză. Criza e ca atunci când vine iarna: unii se îmbolnăvesc de gripă, alții nu pățesc nimic. Întrebarea este cum ne pregătim”. Și CEO Raiffeisen a fost de părere că, în cazul României, avem o reală criză de leadership.

De amintit că anul trecut investițiile publice au fost la un minim istoric. Că Guvernul a luat profiturile companiilor de stat pentru a cârpi bugetul. Că în urma revoluției fiscale, zeci de mii de oameni s-au trezit cu venituri diminuate. Că o creștere economică spectaculoasă produsă și de mediul privat a fost rispită exclusiv în satisfacerea clientelei și administrației de partid. Că după ce s-au mărit salariile în toate primăriile, unele administrații au rămas fără bani și sting la propriu lumina în comună sau dau afară în aceste zile oamenii pe care nu-i mai pot plăti. Că în urma trecerii contribuțiilor din buzunarul drept în buzunarul stâng, în mediul privat se fac în această perioadă restructurări. Că nu s-a dat în folosință niciun kilometru nou de autostradă. Că exodul muncitorilor calificați și al tinerilor profesioniști este cel mai mare din Europa. Că tocmai am apelat la mecanismul de urgență al UE pentru a rezolva criza imunoglobulinei. Că suntem pe punctul de a pierde banii europeni pentru spitalele regionale. Că nu s-a construit niciun loc de parcare nou în București, Capitala cu cel mai sufocant trafic din Europa. Că sunt cel puțin 10 realități statistice care defăimează România. Sunt câteva observații banale, „paralele” cu interesele actualei guvernări. În acest timp, poporului telepectator i se pregătesc noi episoade „nucleare” turnate de casa de producție a Partidului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • profun check icon
  Desigur, dă bine sa-i critici pe guvernanti, non-stop. ლ,ᔑ•ﺪ͟͠•ᔐ.ლ

  E bine insa cateodata, sa le fii si recunoscator. Mai ales cand esti, multinationala in Romania. Hai sa luam cazul Oracle. Ok, autostrazi-autostrazi nu [le-]au facut guvernantii (in paranteza, s-au "impiedicat" in proiecte mari si de ... multinationale - cel mai reprezentativ Bechtel), DAR:

  - autostrazi (magistrale) de internet s-au facut si sunt printre cele mai performante din Europa.

  - Oracle este introdus in mediul universitar, masiv, in ciuda mai multor observatii ca nu intr-un mod transparent si echitabil pentru concurenta.

  - De scutiri de impozite la nivelul angajatilor, beneficiaza de ani de zile.

  - Statul cel criticat, cumpara de la Oracle de multe milioane de USD anual.

  In acelasi timp, la marile proiecte din Romania in care Oracle este parte, timpul de realizare se intarzie cu anii si ulterior ... se misca, precum stim ca se misca ... sistemul implementat la sanatate.

  Si ... in sfarsit, dupa cum stiti cu totii, spre deosebire de guvernati si de firmele romanesti, multinationale nu sunt cu controale de la procuraturi pe cap in fiecare zi si nici nu-si fac prea multe probleme cu externalizarea profitului.
  Asa, ca e buna si critica, dar dupa cum spuneam la inceput, n-ar strica si ... un pic de recunostinta ¯\_(ツ)_/¯

  • Like 2
  • @ profun
   Ia in considerare cine a semnat contracte păguboase țării, pentru profituri personale, cu multinaționalele. După aia să cauți vinovații si "circumstanțe atenuante" actuali!ui guvern, total penal și incompetent, provenit din cel mai criminal și trădător partid politic.
   • Like 3
  • @ profun
   Ce să-ți povestesc!? De parcă statul a făcut "magistrale" de internet. Investiții 100% private. Apoi business-urile in care au fost și ei parte, de cine au fost coordonate și implementate ?
   Toate statele cumpără de milioane de la Oracle, nu numai al nostru. Cel mai probabil de mult mai multe milioane.
   La fel, problema repatrierii profiturilor sau a plimbării lor prin insule cu rezonanță exotică, e o problemă a tuturor statelor față de toate multinaționalele.
   Hai să performeze și statul român măcar 80% din cât performează ăștia de la Oracle și apoi putem emite pretenții.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   profun check icon
   Asta zic si eu, sa luam in considerare cine a a semnat contractele paguboase.

   Dupa cum stii, intr-un contract sunt cel putin doua parti semnatare. Daca au fost paguboase, ambele parti sunt, in principiu, la fel de vinovate.
   Zic in principiu, desi in fapt, partea care este mai instruita, mai profesionista, are in opinia mea ceva mai putine ... circumstante atenuante. Parca asa e logic, nu!?
   • Like 1
  • @ Republican
   profun check icon
   Statul a ajutat prin politicile sale, care au atras investitorii. Altfel, nu ar explica nimic faptul ca tocmai Romania are printre cele mai bune magistrale din lume.

   Majoritatea proiectelor sunt, prin natura lucrurilor, facute in parteneriat public-privat. De exemplu, reteaua net-city din Bucuresti este initiata de Primaria Bucurestiului si data in concesiune pe 49 de ani. La aceasta, primaria a contribuit punand la dispozitie retelele fizice ale regiilor de utilitati publice, prin care s-a tras fibra optica, la costuri minime.
   • Like 1
 • Să ne imaginăm că aceşti CEO ar dona o parte din profit ONGurilor şi partidelor de bună credinţă, plus unor campanii de marketing politic ce divulgă manipulările PSD. Cu banii care oricum urmează să-i plătească statului în viitorul apropiat prin taxe, impozite, ori să-i piardă prin lipsuri, de infrastructură, forţă de muncă calificată, etc.
  • Like 0
  • @ Norbert Snorre
   Doar atât ? Continuarea ? Ideea este bună ca orice idee care să ducă la tăierea capetelor ”balaurului bolșevic”, inclusiv un trăgător de elită care să facă curățenie dacă ei nu vor să lase locul liber de bunăvoie.
   • Like 1
 • Oare acei oameni din mediul de afaceri nu pot fi o forta motrice care sa-i trezeasca pe guvernanti ? Ma agat de orice in speranta mea ca nu se poate sa nu se redreseze lucrurile la noi...Va multumim pentru articol, datorita jurnalistilor curajosi mai avem si noi ceva sperante ca spiritul oamenilor drepti nu se va stinge, oricat ar fi Romania de cotropita de suficienta si delasare in bratele unei vagi perspective de succes a tarilor BRICS cu care unii se impauneaza....
  • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   check icon
   Mediul de afaceri nu face agenda guvernului,niste sute de mii de oameni in strada da...oricat s-ar prosti teleormanenii astia ca ei si alti poli ai saraciei conduc tara.Astia-s echivalentul modern al betivului satului ce insotea trupele sovietice si-i denunta pe chiaburi.Fiecare "sut in fund" dat gastii de tiliorman e un pas catre democratie,fiecare zgaltaire a scaunului pe care dorm cei din opozitie e alt pas...schimbarea unor incompetenti cu altii nu-I o solutie.Sa-i fortam sa vina cu programe bine fundamentate,telenovelistii varan-tv n-o vor face!
   • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   Forța motrice va fi poporul asta adormit și profitor, dar asta se va întâmpla abia după ce vom intra in recesiune, care va face, mai întâi, multe victime. Și primul lucru obținut, prima dată, va fi un haos total care va adânci si mai mult dezastrul provocat de nemernicii ce conduc. Dar ei vor fi departe. Care prin Costa Rica, care prin Madagascar, care prin Brazilia, cu averile furate la adăpost și răzând-usi de cei ce i-au"susținut " permanent din prostie, lene și hoție.
   • Like 0
 • Mno, dacă pîine nu e, măcar circ să avem pe săturate! Dar... „toată lumea este unamim de acord”, dom' Florin? Eh, lăsați, am văzut și motostivuitoare mai rele... ;)
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult