Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Povestea Lorenei, tânăra din Teleorman care vinde legume în piață de când era copil. În 2018, a luat Bac-ul cu 9,70 și a intrat la Medicină, pe locurile bugetate

Totul a început de la o fotografie pe Facebook: o tânără zâmbitoare din Teleorman care vinde legume la piața din Alexandria. 

„Ea e Lorena. Din Peretu, Teleorman. Absolventă a Colegiului Naţional Al. I. Cuza. Secţia bilingv. Recent admisă la Medicină, la Bucureşti. La buget. Vinde în piaţă ca să-şi ajute părinţii să-şi vândă recolta proprie. Nu pot avea decât respect şi admiraţie pentru ea. Mai are şi ochii albaştri. Slăbiciunea mea...”, acesta este mesajul postat pe Facebook de profesoara de engleză care și-a făcut cunoscută eleva.

Peste 4.500 de oameni au dat like, iar în jur de 3.500 au distribuit-o. Lorena Buzdugan e o fată care și-a ajutat părinții, legumicultori, de când se știe. În vacanțe, a vândut ani de-a rândul legume în piața din Alexandria, așezată în vecinătatea liceului la care învăța. „Rămân uimită câți oameni vin și nu cunosc lucruri elementare: cum arată țelina sau că morcovii nu pot rezista un an. Primesc întrebări de felul: Sfecla e de anul acesta?”, povestește Lorena, amuzată. Pe lângă munca în grădină și la piață, fata a învățat mereu, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Anul acesta, tânăra a absolvit profilul Matematică-Informatică Bilingv la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ din Alexandria, unde, vreme de patru ani, a făcut zilnic naveta, din Peretu la Alexandria, cu autobuzul. A luat la bacalaureat 9,70 și a fost admisă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, pe locurile bugetate.

Care e rețeta succesului

Secretul atâtor reușite? „Rețeta cred că este faptul de a nu te rușina cu ceea ce faci. Atâta timp cât este ceva decent și cinstit! Și să muncești!” – este definiția succesului dată de Lorena.

„În primul rând, și vândutul în piață, și Medicina le-am ales și le aleg din plăcere. Sunt la fel de provocatoare ambele, plus că solicitarea intelectuală se echilibrează foarte bine cu efortul fizic. Nu vând în piață din constrângere financiară sau nevoi sociale, ci de plăcere. Fructific timpul meu alături de familie, în special de mama care îmi va lipsi pe parcursul anilor de studenție! În plus, dezvolt valori importante la care nu m-aș fi gândit că mai am atât de mult de îmbunătățit: răbdare, calm, atenție și poate multe altele de care încă nu sunt conștientă”, explică Lorena. Spune că și-a dorit să ajute oamenii dintotdeauna, iar Medicina a fost o alegere firească. Admiterea i s-a părut „de dificultate medie”, dar e drept că a luat-o din timp cu învățatul și meditațiile.

„A fost solicitant să învăț, dar nu imposibil . Am avut toată susținerea necesară si determinare, zic eu. Am facut meditații la Biologie și Chimie”, povesteșteLorena.

Amintiri din copilărie, de prin grădini și piețe

Lorena a mers de când era copil cu cu părinții la grădină și la piață, pentru că nu avea cu cine să rămână acasă. Nimeni nu i-a impus nimic, iar fata a ajuns să îmbine munca fizică cu cea intelectuală din proprie inițiativă. Piața se afla în apropierea liceului la care învăța și recunoaște că inițial s-a simțit ușor stânjenită. În vacanțe, veneau să cumpere de la ea, de la tarabă, profesorii și colegii ei. Unii o tachinau, făceau glume, dar Lorena și-a văzut de drumul ei.

„Inițial eram rușionoasă, dar a trecut de mult partea aceasta. Servesc cu plăcere pe oricine”, spune acum. 

Cum răspunde Lorena la întrebarea: „Îți vei trata toți pacienții la fel?!”

După ce va absolvi Medicina, îi vor călca pragul cabinetului pacienți bogați, săraci, școliți sau nu. Tânăra e sigură că îi va trata pe toți la fel, pentru că toți sunt oameni.

„Când voi ajunge medic , voi fi tot aceeași fată, poate cu o viziune mai larga asupra anumitor aspecte. O să tratez oamenii cu același nivel de respect și sper că valorile pe care le-am găsit în familia mea să le pot practica cu încredere”, este viziunea de viață și de viitor a Lorenei.

„Ce îl face pe un om... om?” nu e o întrebare care să o pună în dificultate pe adolescentă.

„Respectarea principiilor și o relație excepțională cu Dumnezeu!”, crede ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Rusine celor care nu au un doctorat in sfecla!
  • Like 1
 • Mircea S check icon
  Lorena, cand citesc de tineri ca tine mi se face rusine. Si nu ca nu as fi implinit profesional sau ca nu as fi pornit tot de jos. Rusinea imi vine de la neputinta generatiei mele de a va lasa voua o tara normala. Macar in gandire. Tot respectul nostru
  • Like 1
 • Tot respectul..Cred ca va fi un medic bun.
  • Like 1
 • Succes la examene!0
  • Like 1
 • Thrill check icon
  Bravo, piticule!
  Mult succes!
  • Like 1
 • Felicitari Lorena! Si bafta in continuare.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult