Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Povestea Lorenei, tânăra din Teleorman care vinde legume în piață de când era copil. În 2018, a luat Bac-ul cu 9,70 și a intrat la Medicină, pe locurile bugetate

Totul a început de la o fotografie pe Facebook: o tânără zâmbitoare din Teleorman care vinde legume la piața din Alexandria. 

„Ea e Lorena. Din Peretu, Teleorman. Absolventă a Colegiului Naţional Al. I. Cuza. Secţia bilingv. Recent admisă la Medicină, la Bucureşti. La buget. Vinde în piaţă ca să-şi ajute părinţii să-şi vândă recolta proprie. Nu pot avea decât respect şi admiraţie pentru ea. Mai are şi ochii albaştri. Slăbiciunea mea...”, acesta este mesajul postat pe Facebook de profesoara de engleză care și-a făcut cunoscută eleva.

Peste 4.500 de oameni au dat like, iar în jur de 3.500 au distribuit-o. Lorena Buzdugan e o fată care și-a ajutat părinții, legumicultori, de când se știe. În vacanțe, a vândut ani de-a rândul legume în piața din Alexandria, așezată în vecinătatea liceului la care învăța. „Rămân uimită câți oameni vin și nu cunosc lucruri elementare: cum arată țelina sau că morcovii nu pot rezista un an. Primesc întrebări de felul: Sfecla e de anul acesta?”, povestește Lorena, amuzată. Pe lângă munca în grădină și la piață, fata a învățat mereu, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Anul acesta, tânăra a absolvit profilul Matematică-Informatică Bilingv la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ din Alexandria, unde, vreme de patru ani, a făcut zilnic naveta, din Peretu la Alexandria, cu autobuzul. A luat la bacalaureat 9,70 și a fost admisă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, pe locurile bugetate.

Care e rețeta succesului

Secretul atâtor reușite? „Rețeta cred că este faptul de a nu te rușina cu ceea ce faci. Atâta timp cât este ceva decent și cinstit! Și să muncești!” – este definiția succesului dată de Lorena.

„În primul rând, și vândutul în piață, și Medicina le-am ales și le aleg din plăcere. Sunt la fel de provocatoare ambele, plus că solicitarea intelectuală se echilibrează foarte bine cu efortul fizic. Nu vând în piață din constrângere financiară sau nevoi sociale, ci de plăcere. Fructific timpul meu alături de familie, în special de mama care îmi va lipsi pe parcursul anilor de studenție! În plus, dezvolt valori importante la care nu m-aș fi gândit că mai am atât de mult de îmbunătățit: răbdare, calm, atenție și poate multe altele de care încă nu sunt conștientă”, explică Lorena. Spune că și-a dorit să ajute oamenii dintotdeauna, iar Medicina a fost o alegere firească. Admiterea i s-a părut „de dificultate medie”, dar e drept că a luat-o din timp cu învățatul și meditațiile.

„A fost solicitant să învăț, dar nu imposibil . Am avut toată susținerea necesară si determinare, zic eu. Am facut meditații la Biologie și Chimie”, povesteșteLorena.

Amintiri din copilărie, de prin grădini și piețe

Lorena a mers de când era copil cu cu părinții la grădină și la piață, pentru că nu avea cu cine să rămână acasă. Nimeni nu i-a impus nimic, iar fata a ajuns să îmbine munca fizică cu cea intelectuală din proprie inițiativă. Piața se afla în apropierea liceului la care învăța și recunoaște că inițial s-a simțit ușor stânjenită. În vacanțe, veneau să cumpere de la ea, de la tarabă, profesorii și colegii ei. Unii o tachinau, făceau glume, dar Lorena și-a văzut de drumul ei.

„Inițial eram rușionoasă, dar a trecut de mult partea aceasta. Servesc cu plăcere pe oricine”, spune acum. 

Cum răspunde Lorena la întrebarea: „Îți vei trata toți pacienții la fel?!”

După ce va absolvi Medicina, îi vor călca pragul cabinetului pacienți bogați, săraci, școliți sau nu. Tânăra e sigură că îi va trata pe toți la fel, pentru că toți sunt oameni.

„Când voi ajunge medic , voi fi tot aceeași fată, poate cu o viziune mai larga asupra anumitor aspecte. O să tratez oamenii cu același nivel de respect și sper că valorile pe care le-am găsit în familia mea să le pot practica cu încredere”, este viziunea de viață și de viitor a Lorenei.

„Ce îl face pe un om... om?” nu e o întrebare care să o pună în dificultate pe adolescentă.

„Respectarea principiilor și o relație excepțională cu Dumnezeu!”, crede ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rusine celor care nu au un doctorat in sfecla!
    • Like 1
  • Mircea S check icon
    Lorena, cand citesc de tineri ca tine mi se face rusine. Si nu ca nu as fi implinit profesional sau ca nu as fi pornit tot de jos. Rusinea imi vine de la neputinta generatiei mele de a va lasa voua o tara normala. Macar in gandire. Tot respectul nostru
    • Like 1
  • Tot respectul..Cred ca va fi un medic bun.
    • Like 1
  • Succes la examene!0
    • Like 1
  • Thrill check icon
    Bravo, piticule!
    Mult succes!
    • Like 1
  • Felicitari Lorena! Si bafta in continuare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult