Sari la continut
Sustenabilitate

Povestea unui proiect de reciclare cu miză uriașă pentru viitorul nostru

implicare civica

Foto: Maki Studio/ Alamy / Alamy / Profimedia

Născut în anii ‘70, eu am prins reciclarea din motive economice, nu ecologice. Aduceam la școală cantități cât mai mari de sticlă sau de metal, dar partea educativă lipsea: pur și simplu făceam asta pentru că trebuie, iar gestul nu a devenit un reflex și nici nu a venit cu o convingere care să rămână cu mine și la maturitate. Așa se făceau atunci lucrurile în general: puține decizii aveau legitimitate, și mai puține erau explicate, cetățenii nu erau convinși de nevoia de a raționaliza resursele și, în general, statul era urât. Când în sfârșit am putut, după Revoluție, am lăsat apa să curgă și luminile aprinse și m-am bucurat, ca toată lumea, de ambalajele de unică folosință, sărbătorind prin risipă dispariția dictaturii. Din fericire, astăzi trăim vremuri mult mai bune. Nu perfecte, dar cu siguranță mai bune.

După vârsta de 20 de ani și, mai ales, după experiența cu Gala Societății Civile, am început să am o aversiune față de risipă de orice fel. Am încetat demult să cumpăr apă îmbuteliată, evit pungile de plastic, caut produse locale. Cu cât prețuiam mai mult energia investită în crearea unui lucru, cu atât îmi doream să îi prelungesc viața. O casă frumoasă ar trebui restaurată, o mașină merită reparată, mâncarea gătită cu drag trebuie savurată, nu aruncată. Viața noastră pe planeta asta trebuie apreciată mai mult. 

Ca antreprenor orientat spre teme creative și educative, m-am îndreptat spre ecologie cu convingerea că fără un comportament responsabil față de mediu, adoptat as soon as possible, nu are sens să discutăm despre alte teme. Proiectul ASAP, inițiat de fundația pe care o conduc, are scopul de a implica activ elevii în reciclare și de a oferi tuturor școlilor infrastructura pentru colectare separată. Acronimul ASAP a venit de la sine: suntem cu toții conștienți de nevoia de a face o schimbare urgentă. 

Începând cu luna asta, școlile din sectorul 2 din București se pot înscrie pentru colectare separată a deșeurilor. La fel, și la nivelul Capitalei, se desfășoară un proiect paralel. Proiectul pilot ne-a arătat deja câteva lucruri importante: unul ar fi costul pentru implementarea infrastructurii de colectare, care ajunge la 1 euro per elev. E mult, e puțin? E un cost necesar pentru un viitor posibil. ASAP a ajuns deja în peste 1,000 de școli, adică 500,000 de elevi au sau vor avea acces în curând la infrastructura necesară pentru sortare. Un sfert din numărul elevilor din țară! Un al doilea, că și elevii, dar și profesorii, au îmbrățișat cu entuziasm provocarea. Lucrul în echipă și tema concursului le-au plăcut. Suntem pe drumul cel bun. Al treilea de menționat - nu e vorba doar de plastic, ci de mult mai mult.

Dacă reușim să implicăm tinerii în colectare separată, reușim să deschidem dialogul despre implicare civică. Devenim nu doar o țară mai curată, cu mai puține deșeuri ce nu sunt reciclate, dar și cu cetățeni mai responsabili, care votează, mai dornici să facă voluntariat, mai atenți la viața comunității. Acesta este doar începutul. Deschiderea cu care adolescenții au intrat în ASAP ne arată că nu informarea tinerilor este problema, ci noi, adulții, suntem problema. Nu am reușit până acum să creăm un cadru legislativ ca școlile să fie toate dotate, în exterior, dar și în interior, în clase, pe holuri și în toalete, cu recipiente destinate deșeurilor separate. Nu am reușit să le arătăm că suntem un partener puternic și stabil, să venim cu soluții la nevoile lor, să ne implicăm pe măsură ce ei răspund.

Copiii de azi sunt șansa noastră de a fi mai buni. Trebuie doar să le oferim oportunitatea să schimbe lumea. PET cu PET, zi de zi, ei ne arată că se poate. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Îmi pare rău; la cat costă apa, apa caldă, detergenții și electricitatea eu nu spăl borcane, sticle și cutii de conserve. Când eram copil cel puțin apă rece nu costa nimic, era un cost aproapiat de zero. Facturile pe 12 luni la apă le depășesc pe cele la gaz cu care mă încălzesc și îmi prepar apă caldă!
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult