Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul care n-are card obligă firmele să-și facă sute de mii de noi conturi la bănci. „Cheltuielile cresc la nivelul întreprinzătorului, pentru că e comisionul bancar”

În timp ce premierul Mihai Tudose este într-un război al declarațiilor fățiș cu băncile, Guvernul a luat o decizie care ajută indirect sistemul bancar: prin măsura split-TVA, criticată de mediul de afaceri, băncile par avantajate. Toate firmele din România vor fi nevoite să-și deschidă încă un cont bancar în care să depună TVA-ul, cont supus, evident, comisioanelor bancare. Pentru un butic de cartier, de pildă, ale cărui venituri permit doar plata unui salariu sau a maximum două, această nouă cheltuială cu banca devine extrem de împovărătoare. Pentru firmele mari, situația este la fel de complicată, în condițiile în care trebuie să-și updateze sistemele informatice de plăți și cheltuieli, ceea ce presupune timp și costuri suplimentare.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă prin care introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA având obligaţia de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii). De asemenea, instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA vor avea obligaţia, începând cu aceeaşi dată, de a deţine un cont de TVA pentru încasarea taxei pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile realizate.

„Cheltuielile cresc la nivelul întreprinzătorului”, sute de mii de firme vor mai deschide un cont, pentru cae vor plăti comision

Economistul Mircea Coșea consideră că introducerea plății defalcate a TVA va duce la majorarea costurilor antreprenorilor și va îngreuna viața micilor firme.

„E un lucru care trebuie luat în seamă și e profund negativ. Cheltuielile cresc la nivelul întreprinzătorului, pentru că e comisionul bancar. Pe de altă parte noi trăim într-o țară în care termenele sunt foarte elastice. Cine poate garanta că acest termen de trei zile dat de ANAF e valabil, atât timp cât ANAF nu are un sistem informatic capabil să regleze la nivelul a 72 ore acest mecanism de eliberare a banilor?”, a spus miercuri seara Mircea Coșea la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.   

Mircea Cosea

Mircea Coșea a explicat că experiența altor state a demonstrat că plata defalcată a TVA poate fi aplicată doar sectorial. El a dat exemplul Poloniei, „care se chinuie de doi ani să implementeze” sistemul TVA split.

Ministerul Finanțelor a anunțat recent amânarea introducerii sistemului TVA split, care ar urma să se aplice doar opţional de la 1 octombrie şi va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2018. În plus, ANAF primește un termen de maximum trei zile lucrătoare în care aprobă transferul sumelor din contul de TVA în contul curent al titularului.

Noul sistem ar îngreuna, în opinia lui Mircea Coșea, viața micilor societăți din România care sunt „sufocate de birocrația formalistică, timpul pierdut la bancă zilnic pentru a depune banii sau la ANAF ca să ceară să dea drumul la bani”.

„În loc să se simplifice, noi complicăm lucrurile, iar argumentul „e bine așa” nu s-a putut demonstra încă. Nimeni de la Ministerul de Finanțe nu a putut să arate că e o mare realizare. Explicațiile date au fost mereu bazate pe elemente superficiale”, spune Coșea. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca este inceputul sfarsitului firmelor mici. Daca la momentul de azi daca ANAF blocheaza contul (abuziv dupa parerea mea) pentru ca s-a intarziat plata taxelor, in momentul in care se achita integral platile, ANAF nu mai transmite bancilor deblocarea contului; si-a luat banul nu-l mai intereseaza si contribuabilul se plimba pe la usile lui pentru deblocarea contului in cel mai fericit caz daca intalneste un bugetar care are chef de munca in ziua respectiva, daca nu, iti zice transant ca trebuie sa astepti deblocarea de la centru, adica de la Ramnicu Valcea, ca acolo e centrul de date.Acum ma intreb retoric ce vom face cand va trebui sa se faca restituirea tva prin diferenta?cate zile vor trece? cred ca nu ne vom folosi de acesti bani vreodata, asta e si scopul. Referitor la contul suplimentar, nu e exclus sa fim obligati sa avem cont la trezorerie, ca tot are Tudos ceva cu bancile.
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult