Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premierul care n-are card obligă firmele să-și facă sute de mii de noi conturi la bănci. „Cheltuielile cresc la nivelul întreprinzătorului, pentru că e comisionul bancar”

În timp ce premierul Mihai Tudose este într-un război al declarațiilor fățiș cu băncile, Guvernul a luat o decizie care ajută indirect sistemul bancar: prin măsura split-TVA, criticată de mediul de afaceri, băncile par avantajate. Toate firmele din România vor fi nevoite să-și deschidă încă un cont bancar în care să depună TVA-ul, cont supus, evident, comisioanelor bancare. Pentru un butic de cartier, de pildă, ale cărui venituri permit doar plata unui salariu sau a maximum două, această nouă cheltuială cu banca devine extrem de împovărătoare. Pentru firmele mari, situația este la fel de complicată, în condițiile în care trebuie să-și updateze sistemele informatice de plăți și cheltuieli, ceea ce presupune timp și costuri suplimentare.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă prin care introduce obligativitatea plăţii defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA având obligaţia de a deţine şi gestiona un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile (achiziţii de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii). De asemenea, instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA vor avea obligaţia, începând cu aceeaşi dată, de a deţine un cont de TVA pentru încasarea taxei pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile realizate.

„Cheltuielile cresc la nivelul întreprinzătorului”, sute de mii de firme vor mai deschide un cont, pentru cae vor plăti comision

Economistul Mircea Coșea consideră că introducerea plății defalcate a TVA va duce la majorarea costurilor antreprenorilor și va îngreuna viața micilor firme.

„E un lucru care trebuie luat în seamă și e profund negativ. Cheltuielile cresc la nivelul întreprinzătorului, pentru că e comisionul bancar. Pe de altă parte noi trăim într-o țară în care termenele sunt foarte elastice. Cine poate garanta că acest termen de trei zile dat de ANAF e valabil, atât timp cât ANAF nu are un sistem informatic capabil să regleze la nivelul a 72 ore acest mecanism de eliberare a banilor?”, a spus miercuri seara Mircea Coșea la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.   

Mircea Cosea

Mircea Coșea a explicat că experiența altor state a demonstrat că plata defalcată a TVA poate fi aplicată doar sectorial. El a dat exemplul Poloniei, „care se chinuie de doi ani să implementeze” sistemul TVA split.

Ministerul Finanțelor a anunțat recent amânarea introducerii sistemului TVA split, care ar urma să se aplice doar opţional de la 1 octombrie şi va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2018. În plus, ANAF primește un termen de maximum trei zile lucrătoare în care aprobă transferul sumelor din contul de TVA în contul curent al titularului.

Noul sistem ar îngreuna, în opinia lui Mircea Coșea, viața micilor societăți din România care sunt „sufocate de birocrația formalistică, timpul pierdut la bancă zilnic pentru a depune banii sau la ANAF ca să ceară să dea drumul la bani”.

„În loc să se simplifice, noi complicăm lucrurile, iar argumentul „e bine așa” nu s-a putut demonstra încă. Nimeni de la Ministerul de Finanțe nu a putut să arate că e o mare realizare. Explicațiile date au fost mereu bazate pe elemente superficiale”, spune Coșea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca este inceputul sfarsitului firmelor mici. Daca la momentul de azi daca ANAF blocheaza contul (abuziv dupa parerea mea) pentru ca s-a intarziat plata taxelor, in momentul in care se achita integral platile, ANAF nu mai transmite bancilor deblocarea contului; si-a luat banul nu-l mai intereseaza si contribuabilul se plimba pe la usile lui pentru deblocarea contului in cel mai fericit caz daca intalneste un bugetar care are chef de munca in ziua respectiva, daca nu, iti zice transant ca trebuie sa astepti deblocarea de la centru, adica de la Ramnicu Valcea, ca acolo e centrul de date.Acum ma intreb retoric ce vom face cand va trebui sa se faca restituirea tva prin diferenta?cate zile vor trece? cred ca nu ne vom folosi de acesti bani vreodata, asta e si scopul. Referitor la contul suplimentar, nu e exclus sa fim obligati sa avem cont la trezorerie, ca tot are Tudos ceva cu bancile.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult