Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Marcel Ciolacu spune că nu are „nicio milă pentru ticăloșii care au creat azilele groazei”, dar nu dă nume. Cere, în schimb, ajutorul BOR

Marcel Ciolacu - iulie 2023

Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a spus duminică, după ședința de lucru cu mai mulți miniștri, că toate centrele de copii și bătrâni din țară trebuie verificate, iar autorizațiile de funcționare vor fi reanalizate, în decurs de o săptămână, sub coordonarea prefecților. Referindu-se la cazul lagărelor de bătrâni din Ilfov, premierul a vorbit de un „sistem corupt și inept” și instituţii de control care „îşi pasează vina una alteia”.

„Nu am nicio milă pentru ticăloşii care au creat aceste azile ale groazei. Faptul că a fost posibil ne arată că avem de-a face cu o problemă de fond, de sistem, un sistem corupt şi inept. Acesta este adevărul”; a spus Ciolacu.

El a solicitat autorităţilor „toleranţă zero” faţă de vinovați. „În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat şi bunurile şi casele”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a cerut sprijinul Bisericii Ortodoxe și celorlalte culte din România și ONG-urilor din domeniul social, care să se implice în sprijinirea persoanelor vulnerabile. De luni, Ministerul Muncii, va lua legătura cu toţi reprezentanţii cultelor şi cu ONG-urile, pentru acorduri privind implicarea în această activitate. „Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia (...)  Să nu mai existe portiţe pentru nimeni. Cine nu îşi face treaba, să răspundă, cine nu înţelege să îşi facă treaba, să plece acasă”, a afirmat premierul după ședința de lucru cu miniștrii de resort.

El a mai anunțat că în viitoarea sesiune parlamentară, împreună cu partenerii sociali, vor fi demarate procedurile pentru modificări legislative în ce privește activitatea unităților din domeniul serviciilor sociale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Ma simt puternic aparat si inspirat de acest vrednic cavaler al dreptati.,,al doilea Tepes as putea spune...si abia inceput...sa vedeti ce va fi in continuare...
    • Like 0
  • Chiar a depasit limitele ipocriziei. Nu este capabil sa faca ordine si, la fel ca orice imbecil, apeleaza la ajutorul bor. Si asta-i prim ministrul romaniei? Ce sa-i faci, dupa veorica merge si asta. Ne mai consuma in van niste ani din viata asta de tot rahatul.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult