Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Orban redeschide sezonul la hârciogi

CTP

 „Oamenii și-au făcut stocuri”. De mai rău de 30 de ani n-am mai auzit această „explicație” oficială. Propaganda ceaușistă dăduse dușmanilor, în anii `80, un nume de animal: hârciogii. De vină pentru că nu se găseau pâine, carne, făină, zahăr, cafea, lapte, și, în general, nimic în afară de borcane cu gem și sticle cu „Vin spumant” în rafturile magazinelor, erau „hârciogii care face ștoc”. Medicamentele care ucideau prin lipsă oameni cu miile fuseseră și ele ronțăite de hârciogii bipezi.

Acum, dl Orban resuscitează formula pentru a justifica penuria cronică de Euthyrox, medicament esențial de întreținere pentru mulții suferinzi de afecțiuni ale glandei tiroide. Tabletele acestea nu se găsesc de aproape un an încoace decât cu pile și aranjamente. Unii vor fi cumpărat cantități mai mari, speriați că rămân fără. Dar aceștia să fie vinovații?

Domnule Orban, nu mai suntem în ceaușism, am intrat în capitalism de ceva vreme. În societatea de consum globalizată. Aici nu există nu se găsește, orice se găsește, dacă există cerere. Și cerere de Euthyrox e cât cuprinde. Care Euthyrox nici măcar nu este vreun vaccin anticovid de ultimă oră, e o pastilă obișnuită. Nu îl fabricăm în țară, poate fi importat. Nu-și onorează obligațiile contractuale firma aleasă de guvern, mai există și alte firme care produc Euthyrox pe această planetă. Refuz să ascult, în condițiile societății deschise în care trăim, vreo justificare pentru nerezolvarea acestei probleme de atâta vreme. Alta decât incompetența și delăsarea autorităților.

Dacă Ceaușescu ar fi vrut să dea Euthyrox la tot poporul, în speranța de a nu fi împins de-a berbeleacul de la putere, ar fi adus, cu spionii DIE, cu aranjamente pe sub masă, cu rețele de traficanți, destul cât să-l bage și pe gâtul celor cu tiroida sănătoasă. Iar dl Orban, în condiții de comerț liber, redeschide sezonul la vânătoarea de hârciogi. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu ii asa simpla treaba . Nu is de vina harciogii. Medicamentele importate se reexporta . Firmele de nedicamente sunt obligate sa livreze niste cantitati , dar dealerii de medicamente le reexporta pt profit. Unele medicamente se vand cu pret triplu in occident. Nu doar medicamentul asta , sunt multe . Pt cancer, pt diabet , etc , etc. Explicatia lui Orban ii pt oameni retarzi. Dar afacerile cu medicamente ii unge si pe cei de sus , din cauza asta nu se face o legislatie clara la reexportul de medicamente. Din cauza finantarilor de partid nu se fac clarificari nici in domeniul taierilor de masa lemnoasa , tigari de contrabada , poate si a drogurilor de mare risc( din cum vad ca sunt alintati interlopii) Si CTP are dreptate, decat sa indrepte neregulile ii acuza mai bine pe cei care normal ar fi trebuit protejati. Mai ceva ca in comunism.
  • Like 3
 • La subiect, total de acord cu CTP: Orban (per ansamblu guvernul pnl) musteste de incompetenta. Si, pe mana sa, risca inevitabilul in viitorul f. apropiat. In genere, gandesc la unison cu CTP: cei care au alte opinii exprimate, si cu privire la care noi decidem, dupa judecata proprie, ca sunt gresite, sunt niste imbecili. Am zis!
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dle CTP, de atâta admirație câtă primiți, ați dat-o (politic) în bară cu o temă prea folosită în pre-campanie.
  Da, problema e reală. Și gravă.
  Da, a fost deseori ridicată, inclusiv pe pagina de facebook a USR.
  Cineva spunea că nu există adevăr absolut. Eu cred, în cazuri concrete, da.
  Să mergem deci pe fir: la începutul stării de urgență a fost dată o ordonanță conform căreia o listă de medicamente și dispozitive nu pot face obiectul exportului ( inclusiv cel paralel). Intrat în vigoare la 23 aprilie, valabil 6 luni. Printre care și levothyroxinum ( substanța activă din Euthyrox) fabricat nu numai de Merck ci și de alte firme.

  Ordinul 672/2020 www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/ce-medicamente-si-dispozitive-medicale-vor-fi-interzise-la-export-in-urmatoarele-6-luni-1296787
  Levothyroxinum poziția 85.

  Când le-am pus acest link la dispoziție, useriștii au fost " not amused ". Toți începuseră să dea cu pietre, invocând exportul paralel INTERZIS timp de 6 luni, până la 23 octombrie. Acum dau și eu, dacă acele camioane cu acest medicament, promise de guvern, nu au fost achiziționate.
  Înafară de asta ( că guvernul nu s-a ținut de cuvânt si nu a achiziționat medicamentul) există 2 posibilități: fie cei care au avut nevoie au făcut stocuri fie, și aici e posibil să fie soluția, stocuri în depozite și nu la oameni, în așteptarea ieșirii din vigoare a ordonanței, pentru a putea relua practicile aducătoare de bani.
  Eu zic că merită o investigație amănunțită si nu aruncarea aiurea cu pietre. Exact cum spune dl Chivulescu ( like) o documentare inginerească. Dar văd că adevărul nu interesează pe nimeni.
  • Like 4
  • @ Delia MC
   Va dati seama ca doar reluati elucubrațiile lui orban?

   Soluția este la el, la guvern, caci pot schimba/îmbunătăți oricând reglementarile... nu poti da vina pe harciogi, că fac stocuri, acasă, în depozite sau in tunelele dacice de sub Bucegi.
   • Like 1
  • @ Sorin Popescu
   Delia MC Delia MC check icon
   A căuta o soluție și cauza reală înseamnă a relua elucubrațiile lui Orban? Da, declarația lui e aiurea ( totuși ar avea o fărâmă de adevăr, vedeți postarea dlui Chivulescu). Complet aiurea e că nu s-au gândit să rezolve punctual: hârciogul de acasă poate fi împiedicat prin trecerea imediată a medicamentului pe lista de obligatoriu cu rețetă ( omul nu poate fi învinuit că face stocuri pe timp de criză, nici de hârtie igienică, nici de drojdie ori făină, nici de medicamente). Dacă hârciogul este depozitul, atunci controale și amenzi. Acum depinde cine controlează depozitele. Și evident, că nu ies la explicații.
   Problema e că v-ați dedat, CTP, dvs și alții, sportului național care este căutarea de vinovați. Bun, presupunând că-i guvernul, s-a rezolvat problema cu asta? Cu guvernul și PNL e simplu, nu-i votez. Dar întâi, cum e logic, păgubitul să fie despăgubit, iar apoi vinovatul aflat și pedepsit. Ce mă irită maxim, e campania electorală pe spinarea oamenilor și aruncarea cu pietre fără dovezi.
   PS: iată un domn userist corect și bine intenționat, respect: https://m.facebook.com/
   vlad.alexandrescu.oficial/posts/151705
   6445132257
   • Like 0
 • Bună ziua, domnule autor, doamnelor și domnilor comentatori!

  O idee SF:

  * discut despre un alt diagnostic, cu aceleași consecințe *

  -Cum plăteam,soția mea și cu mine, în cazul în care,după decesul tatălui ei, nu returnam toate dozele de morfină neutilizate după momentul morții-i(lui)? erau prescrise, calculate pentru timpul estimat de viață al pacientului.

  La returnare s-au făcut verificările: data, ora eliberare medicament; timpi de administrare; ora și data decesului.

  Repet, idee SF!

  Nu-i cazul medicamentului din articol, dar nici o nebunie n-are șanse mai mari să devină realitate în țara cunoscută, în atlasele geografice, drept Replublica România.
  • Like 0
 • Cred ca adevarul e undeva pe la mijloc si nu are nimic extraordinar. Sistemul era obisnuit sa aibe nevoie de 1000 de unitati sa zicem. Dar ca si la oameni, la medici vin anumite mode / trenduri, cand din cauza ca subt motivati cum trebuie, gasesc disfunctii ale tiroidei si daca ai ciuperca intre degete. Asa ca incep masiv sa recomande medicamentul unui laborator (care tocmai face un congres prin Seychelles cu cei care prescriu acest medicament).
  • Like 3
  • @ Calin Ungureanu
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu.
   Euthyrox iau persoanele cărora din cauza unei boli, au fost nevoiți să recurgă la ultima variantă de terapie și anume, extirparea glandei tiroide. Ei sunt absolut dependenți de medicament, fiindcă al lor corp nu-l mai produce. Fără, pot muri.
   Mai iau cei cu funcția glandei diminuată, așa-zisa boală Hashimoto, autoimună, extrem de răspândită în ultimul timp. Chiar endocrinologii o recunosc. Dintr-un colectiv de 5, unde am lucrat, 2 aveau boala. Și mai sunt și alte boli.
   Ca să primești recomandare pentru acest medicament, trebuie mai întâi confirmată boala prin analize specifice, hormonale.
   Da, trebuie dat numai cu rețetă. Aș lua și eu pe 3 luni, perioada maximă pentru care se eliberează rețetă, dacă aș fi în situație. Dar asta e normal și legal.
   • Like 5
  • @ Calin Ungureanu
   Nu stiu colegii mei ce experiente au cu firma Merck, dar eu de cand lucrez, m-am intalnit cu un singur reprezentant de la ei, si nici acesta nu prea si-a pierdut timpul cu mine :p Eu cred ca majoritatea endocrinologilor nu obtin nici un beneficiu din partea firmei Merck ( sau poate ca sunt eu prea naiva...). Am prescris acest medicament din cauza ca nu prea am avut alte optiuni (L-Thyroxin nu prea se gaseste de cativa ani, iar Novothyral-ul nu este indicat la fiecare pacient, Accu-Thyrox-ul a aparut numai anul trecut). Si inca ceva: levotiroxina administrata la o persoana care nu are nevoie de ea, poate sa provoace efecte secundare grave. Nu cred ca careva dintre colegii mei ar avea iresponsabilitatea sa o prescrie la un pacient cu tiroida sanatoasa. Necesitatea tratamentului cu levotiroxina trebuie demonstrata cu analize de laborator, medicamentul nu poate fi prescris ca o simpla vitamina. In ultima perioada au evoluat metodele diagnostice, si din aceasta cauza detectam mai multe cazuri de hipotiroidie. Intrebarea trebuie pusa altfel: oare din ce cauza avem din ce in ce mai multe persoane cu boala tiroidiana...?
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Dorin check icon
   Tind sa vă dau dreptate.
   • Like 1
 • Din pacate vorbiti pe dinafara dl.CTP!Sunt ,din pacate,consumator de Eutyrox de peste 6 ani si pana in Ianuarie a.c. nu am avut vreovdata probleme sa-l cumpar,chiar fara reteta!Apoi s-a intamplat ceva de genul penuriei de usturoi din anii ‘80,medicamentul pur si simplu a disparut de pe piata!Acum eu sunt sigur ca se importa cam la aceiasi cantitate,am infirmatii de la Unifarm,dar consumul a ajuns la peste 500. 000 consumatori.De unde asta,farmacistii spun ca sunt clienti care revin si de 3 ori pe luna,chiar asa dl.CTP,dvs.chiar nu credeti in harciogii(speculantii) romani?Eu am primit o cutie care imi ajunge 3 luni de la un prieten care gaseste mai tot timpul la o farmacie, asa ca stau linistit un timp,dar daca medicamentul nu se va vinde exclusiv pe reteta,care se retine,criza va continua!Si nu dl.CTP Eutyrox nu se fabrica decat la Merck,iar similarul nu are aceiasi eficienta si nici el nu se gaseste!Un pic de documentare inginereasca nu v-ar strica!
  • Like 5
  • @ Arthur Chivulescu
   Ca medic endocrinolog, trebuie sa va contrazic. "Similarul" (solutia orala Accu-Thyrox), e la fel de eficient ca si tabletele de Euthyrox. Se obtin rezultate bune cu ea. O folosesc si la copii cu hipotiroidism congenital si sunt multumita. Inainte sa o luati, trebuie discutat cu un endocrinolog, pentru ca s-a observat ca trebuie administrata o doza mai mica decat doza obisnuita de Euthyrox (de ex daca ati luat pana acum 100 mcg Euthyrox/zi, s-ar putea sa va ajunga 4 ml de sirop/zi, care contine numai 80 mcg levotiroxina). Din pacate, sunt probleme de aprovizionare si in cazul acestui medicament. Pretul este aprox 45 lei/luna, dar poate fi prescris cu compensare de 100%. Cine are cunostinte, rude in strainatate, poate incerca cu o reteta simpla sa cumpere levotiroxina sub denumirile de Letrox, Syntroxine, L-Thyroxin. Au aceeasi substanta activa. Dar tot nu mi se pare o solutie normala. De aproape un an stau si ma uit neputincios, cum pacientii mei se chinuie sa-si faca rost de doza zilnica de medicamente. Degeaba scriu o reteta pe 90 zile, ca nu se elibereaza cantitatea totala. Farmaciile primesc o cantitate mica de medicamente, pe care numai ele stiu cum reusesc sa le imparta. Nu mi se pare normal. Da, exista pacienti care prefera sa aiba stocuri de medicamente, dar ei au existat si in urma cu cativa ani, fara sa afecteze accesul celorlati la Euthyrox. Situatia asta ma revolta si pe mine, si sunt de acord cu d-l CTP, ca nu numai "harciogii" sunt de vina. Dupa atatea luni de nesiguranta, mi se pare o reactie absolut normala ca pacientii sa se transforme in "harciogi", pentru ca si-au pierdut increderea in autoritati.
   • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   Bre, n.ai inteles. CTPul nu crede el asta. Rade de Orban ca ala zice ca ar crede, dar de fapt nici ala nu crede asa ceva.
   • Like 4
  • @ Calin Ungureanu
   Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti!Eu care am o ecperienta de 6 ani de tratament cu Eutyrox mi cred in cresterea exploziva a consumului,chiar pe o scadere a importului sau pe reexport,pentru ca nu am avut nicio data probleme pana anul asta!Chiar si in conditiile in care mubera necesara reteta!Deci romaniiv”harciogi” si/sau speculanti exista!Pe de alta parte am primit 3 cutii de la un prieten din Spania,care au costat cca.15€.Chiar asa,la acest pret se pot vinde si in Romania la un consum de o cutie de 100 tablete/luna,consum standard,nu vad de ca sa faci stocuri,eu am facut cadou una!Cred ca Orban o fi avand date privind consumul fata de anii anteriori,CTP face doar consideratii SF’!
   • Like 2
  • @ Arthur Chivulescu
   Dle. Arthur faptul ca sunteti un ,,consumator ,, de Eutyrox nu va face un expert in modul cum trebuie sa fie asigurata o cerere de un anumit produs ,fie el si un medicament. Problema este simpla : in momentul cand apare o criza in aprovizionarea cu un produs este firesc ca cei care au nevoie de acel produs sa fie tentati sa-si faca rezerve. Ceea ce nu pricepeti este faptul ca ptr. a stopa aceasta tendinta a oamenilor este sa elimini cauza,si anume aprovizionarea deficitara cu acel produs. Ca sa pricepeti : daca de maine ar fi o aprovizionare deficitara cu zahar ,atunci va fi o tendinta fireasca a oamenilor sa-si faca stocuri cu acest proddus. Rezolvarea nu este sa-i bagam la puscarie pe cei care isi fac stocuri ci trebuie rezolvata aprovizionarea cu cantitati suficiente de zahar care sa satisfaca cererea. Tot asa si la Eutyrox : d-nul Orban sa faca bine si sa ia masuri ptr. a face o aprovizionare care sa satisfaca cererea si rezultatul va fi ca nimeni nu-si va mai face stocuri inutile.
   • Like 6
  • @ Arthur Chivulescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Dle, dvs n-ați înțeles. Aici e campanie electorală iar discursul dlui CTP e unul politic.
   Euthyrox e denumirea comercială a firmei Merck pentru substanța Levothyroxinum. Există, evident, preparate generice ale altor firme sub alte denumiri. Măcar atâta putea dl CTP să se documenteze.
   Că românul nu prea crede în generice, asta e știut. Dar nici astea nu se găsesc.
   De ce spun discurs politic? Păi dl CTP afirmă că de 30 de ani n-a mai auzit de hârciogăreală. Serios? Eu de câteva luni. Cum a fost cu hârtia igienică, cu pastele, drojdia, făina pe când mirosea a lockdown? Și nu numai în România. În alte părți a dispărut și săpunul.
   Dvs chiar ați adus o explicație cât se poate de plauzibilă, documentată și în cunoștință de cauză însă fanii ( să nu spun postacii) v-au sărit la beregată. De ce? Sunt toți în campanie și ar spune și că laptele e negru, numai să fie albastrul mai alb.
   Asta e, cum am mai spus, adevărul și rezolvarea nu interesează pe nimeni.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   "Măcar atâta putea dl CTP să se documenteze."-bine zis,dar CTP doctor mai trebuia sa se faca,ca sa nu se incurce in a cunoaste si "..preparate generice ale altor firme sub alte denumiri. "Ca dv.pare sunteti in domeniu,si-i bine ca ne-ati lamurit ,insa,Orban calca in streachini frecvent.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult