Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Preocuparea mai puțin știută a lui Adi Hădean. Într-o lume grăbită și adesea lipsită de compasiune, ONG-ul său a livrat, din 2020 până acum, peste un milion de porții de mâncare caldă gătită pentru oamenii săraci

Adi Hădean

Povestea „mâncării sociale” gătite de echipa lui chef Adi Hădean oamenilor pentru care o farfurie de mâncare caldă primită înseamnă mai mult decât înseamnă pentru fiecare din noi este una care ne îndeamnă să reflectăm asupra propriei noastre umanități. Într-o lume grăbită și adesea lipsită de compasiune, ONG-ul său a livrat, din 2020 până acum, peste un milion de porții de mâncare caldă gătită pentru mulți dintre oamenii care trăiesc cu 10-15 lei pe zi.

Cu mulți ani în urmă, în mijlocul unei expediții prin Asia de Sud-Est, Adi Hădean a pășit într-un mic bar din Kuala Lumpur. Pe un perete, cu litere mari, stăteau scrise câteva cuvinte: „Love all, feed all" (iubește-i pe toți, hrănește-i pe toți). Acele cuvinte simple aveau să devină pentru el nu doar un motto, ci o chemare profundă, după cum a povestit Adi Hădean la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Mie mi-a rămas în cap lucrul ăsta de atunci și a devenit un fel de motto pe care l-am interiorizat foarte bine și după care am început să trăiesc. În meseria pe care o practic eu, e foarte mișto când te întâlnești cu oameni care au bugete nelimitate și poți să faci diverse lucruri și vrăjitorii din astea în bucătărie pentru ei și să le dai să mănânce caviar și foie gras.

Dar pe de altă parte, toată lumea trebuie să mănânce și eu n-am putut să mă duc doar în partea aia. Și pe ăștilalți unde îi lăsăm?! Adică noi, ca societate, așa îmi închipui, că suntem cumva - știți imaginea care apare la televizor destul de des, cu trenul din India care este acoperit de oameni pe laterale, pe deasupra... Păi omul care conduce trenul ăla trebuie să meargă în așa fel încât să nu îi sară mușteriii de pe tavan, că și ăia sunt oameni și trebuie să ajungă undeva. Toți suntem oameni și trebuie să ajungem undeva și toți trebuie să mâncăm într-o zi și să putem să bem o gură de apă curată și să respirăm aer, așa cum îl avem cu toții la dispoziție. Și nu cred că am avut un moment în care eu am descoperit că trebuie sau că vreau să fac lucrul ăsta (să ajute oameni din categoria celor defavorizați - n.n.), pur și simplu îl fac pentru că nevoia mea de a-l face întâlnește multe alte nevoi, care se rezumă la una singură: nevoia de a primi ajutor”, a spus chef Adi Hădean.

În prezent ONG-ul lui operează nouă cantine sociale și face puțin peste 1.000 de porții de mâncare caldă în fiecare zi. Pe lângă asta, lucrează și cu bănci de alimente și companii private din industria alimentară care de fiecare dată când au un surplus de alimente îl contactează.

„Chiar astăzi, colegul meu Denis, care se ocupă de activitatea bucătăriilor sociale, s-a dus undeva să preia mulți paleți de marfă de la unul dintre sponsorii ONG-ului nostru și pe care tot astăzi o să-i și distribuie către Banca de alimente și către cantine, pentru că e marfă cu un grad de ridicat de perisabilitate și cu un termen de valabilitate redus”, a explicat Hădean.

În acest an organizația non-guvernamentală coordonată de Adi Hădean, împreună cu soția sa și partenera lor și în business, Laura Opriș, va împlini 10 ani de activitate. Totul a început cu organizarea unor programe educaționale pentru tineri din zone defavorizate. „I-am ajutat să învețe meseria de bucătar și să își găsească un loc bun și mulți dintre ei lucrează în bucătării foarte bune din România sau din străinătate și astăzi. Mă bucur foarte tare când îmi mai scrie câte unul care e la Copenhaga sau în altă parte și îmi trimite o poză: Uite, sunt aici în bucătăria asta și fac asta. Mi se zbârlește părul pe mine, mă emoționează foarte tare lucrurile astea. Am continuat câțiva ani activitatea asta educațională, apoi a venit pandemia”, spune Hădean. Nu mai puțin de 60 de tineri au fost ajutați să devină bucătari, după ce au urmat timp de un an cursuri de specialitate.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24,  moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult