Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Preotul catolic Francisc Doboș, după eșecul referendumului: „Și politica e o meserie foarte veche”

Doboș și Bănescu

Asocierea referendumului pentru redefinirea familiei cu politicul și mai ales cu Liviu Dragnea a condus la eșecul acestuia, spun atât reprezentanții Patriarhiei Române, cât și cei ai Arhidiecezei Romano-Catolice București. „S-a văzut în mare parte în aceste zile și cu ocazia referendumului - și imediat reacțiile de luni dimineața și mai apoi - că și politica e o meserie foarte veche”, a spus Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice București, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a criticat implicarea politicului în campania pentru referendum. „Asocierea cu politicul nu a făcut bine și nu face bine niciunei teme civice prin excelență. Eu aș face distincția între obligația pe care o are orice guvern de a organiza un referendum democratic, inclusiv de a informa societatea în legătură cu tema clară a acestui demers. Acest lucru trebuie făcut, consider că informarea reală a societății românești, din păcate, nu s-a consumat din multiple cauze. Asocierea cu politicul este neavenită, când vorbim de dezbateri civice, iar politizarea unei teme precum căsătoria este chiar ridicolă”, a afirmat acesta.

Acesta a susținut că unii dintre cei care au descis să stea acasă la referendum au fost victimele unei manipulări. „Procentul acela de 9% care a lipsit pentru trecerea referendumului... acești 9% dintre oameni, vă asigur, nu gândesc pe tema căsătoriei diferit de cei care au votat. Ei sunt și au fost victimele unor manipulări cu adevărat profesioniste. 

Așadar, am denunțat permanent că oricine ar încerca să se asocieze în mod fraudulos cu această tema, pe care s-o vampirizeze în vreun fel, se autodescalifică. Una dintre cauzele pentru care s-a declanșat această reținere în foarte mulți oameni care nu au venit la referendum a fost și manipularea legată de asocierea acestui referendum cu un anumit personaj politic”, a continuat Bănescu.

Întrebat ce crede despre ideea unui Romexit, un curent de gândire naționalist, ortodoxist, conservator, antieuropean, apărut în timpul discuțiilor legate de redefinirea familiei, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a replicat: „Ortodoxist nu aş spune. Atenție! Pasiunea bisericii pentru Europa este legată și de democrație. Pentru că democrația este cadrul ideal în care se pot cultiva niște virtuți: dreptate, echitate, care au sorginte creștină.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare ca nu a-ti inteles nimic. Atunci cand batranica ce merge constant la biserica alege sa asculte ce spun unele rude "bine informate" de catre media iar nu Cuvantul lui Dumnezeu si toate astea din lipsa de incredere fata de preot .........
    Asta se numeste esec in a conduce turma pe Calea lui Hristos indiferent de murdaria si prostitutia politica. Fie ca Domnul sa nu-si piarda rabdarea pentru multimea pacatelor noastre, de acum inainte ne trezim vrednici de pedeapsa.
    • Like 0
  • Alien check icon
    Eu încep sa nu mai suport popimea (indiferent de confesiune) care continua sa se jaluiasca și sa caute scuze, de parca a doua zi după referendum brusc copii României sunt într-un pericol mortal, care pana la referendum nu exista. Prima lor prioritate pare să-și oblojeasca orgoliile.
    Dacă vreți sa apărați copii încercați sa faceți naibii ceva sa nu mai existe copii abandonați în România, de la educație pentru tineri la acte de caritate cu orfanii sau sprijin tinerele mame minore sau victime ale violentei.
    Și încep sa ma satur și de "jurnaliștii" care le dau atâta atenție.
    • Like 3
  • mike mike check icon
    "Și politica e o meserie foarte veche" la fel ca si aceea de preot, nu-i asa? Meseria bratara de aur si gatul palnie de argint.
    • Like 5
    • @ mike
      ... si prostitutia e tot o meserie foooarte veche , dar nu cred ca putem sa punem semnul egal intre toate trei, nu ?! Nu ar fi crestineste si moral.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult