Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Vasile Bănescu, despre sărbătoarea Paștelui și consumerism: „Omul modern nu mai știe cum să umple timpul sărbătorii. Atunci ceea ce putem face cu multă ușurință este să umplem niște forme”

Apropierea unei sărbători religioase înseamnă astăzi cozi la supermarket, aglomerație la mall, consumerism. Tendința aceasta, atât de evidentă astăzi, a început însă în urmă cu multe zeci de ani, arată Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

„Aș spune că această goană care ne îndepărtează de sensurile profunde ale unei sărbători, și mai ales ale Sărbătorii Paștelui, a început de mai mult timp decât suntem noi tentați să credem, a început încă din zorii unei modernități târzii, cum o numim noi astăzi. Îmi aduc aminte de unul dintre marii filozofi au culturii române, Vasile Băncilă, care într-un text numit „Declinul Sărbătorii”, încă din anii '30-'40 ai secolului trecut puteam vorbi despre asta la români, atrage atenția asupra faptului că omul modern, din ce în ce mai de-spiritualizat, nu mai știe cum să umple timpul sărbătorii. Atunci ceea ce putem face cu multă ușurință este să umplem niște forme”, spune Bănescu, care îndeamnă la moderație atunci când e vorba de cumpărături, petreceri sau chiar postat pe Facebook. 

„Pe de-o parte, bucuria aceasta care ne cuprinde de sărbătoare ne face să fim mai expansivi. Dar eu aș spune că această expansivitate ar trebui să aibă niște limite. Personal, lansez cu multă dragoste, un mesaj legat de discernământ, de moderație”.

Bănescu spune că accentul nu ar trebui să cadă doar pe pregătirile care țin de lucrurile văzute.

„Când ne împăcăm cu celălalt, cu majusculă sau minusculă, atunci, într-adevăr, reușim să intrăm într-o ordine morală, spirituală. Nu trebuie să ne ocupăm doar de orizontala sărbătorii, care este una a ospățului, a comeseniei, și reprezintă o parte bună a sărbătorii și nu rea. Accentele trebuie să cadă în mod înțelept pe cele care țin de conținutul real al sărbătorii, Învierea lui Christos. Cum te pregătești pentru întâlnirea cu Christos cel Înviat? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem”, crede purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Foarte mulți sunt cei care copleșiți de programul și de îndatoririle pe care le au nu își pot concentra atenția și eforturile înspre pregătirea spirituală. 

„Acești oameni striviți de program, oameni care realmente nu pot respira normal din punct de vedere spiritual, sunt evident oameni care se vor bucura în mod deplin, fără niciun fel de rezervă de înțelegerea lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este decât părintele acela care iradiază dragoste și care îl așteaptă pe fiul risipitor. Toți suntem aproape în situația fiului risipitor, care se îndepărtează de sensul important. Toți ne îndepărtăm, rătăcim, ajungem la niște limite. Important este să știm și să nu pierdem această speranță că există cineva care ne așteaptă să ne întoarcem oricând. Acesta e Dumnezeu și măcar această speranță să o avem că ne putem întoarce către el măcar de sărbători”, spune Vasile Bănescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cei care construiesc mall-ul lui dumnezeu ne vorbesc de consumerism. Dragut.
    • Like 1
  • check icon
    În mediul urban, orice sărbătoare cu liber de la stat e binevenită, prilej de mini excursii, grătare, șprițuri, distracții și..... ATÂT, hai să fim serioși și să recunoaștem. Problema înțelegerii reale a unei sărbători religioase sau nu, nici nu are sens a fi pusă în contextul actual, când domină două tipuri principale de manipulare a maselor către ignoranță, consumerism și îndobitocire, manipularea politică și economică.
    • Like 0
  • Corina check icon
    Îmi plac punctele pe i ale lui Vasile Bănescu. O alegere inspirată pentru aceste vremuri, numirea lui.
    • Like 0
  • Moka check icon
    Haideti sa nu mai judecam atat de usor pe cineva care a mers si pe la mall zilele astea. Haideti sa nu mai aratam cu degetul catre unii si altii, trasand arbitrar niste linii de buna purtare crestineasca. Nu face decat sa adanceasca clivajul din societate. Sunt convins ca multi din cei care se duc si pe la mall sau se bucura de tehnologiile moderne il au si pe Hristos in suflet asa cum multi din cei care se duc la biserica nu-l au asa cum trebuie.
    Mai bine cititi mesajul de mai sus al lui Francisc Dobos si invatati din el cum sa va adresati credinciosilor.
    Va amintesc ca si pe vreamea comunismului oamenii stateau la cozi imense la cumparaturi. Tot cunsumerism era denumit fenomenul?
    • Like 1
  • Pe masura ce tehnologia face 'aurul' ( prin care inteleg bunuri materiale de orice fel, din ce in ce mai sofisticate si tehnologizate ) tot mai accesibil, suntem dispusi sa ne limitam libertatea de gandire si de actiune pentru a obtine mijloacele necesare achizitionarii acestui 'aur' uitand ca suntem fiinte efemere, uitand ca 'iubirea de arginti' este un pacat biblic cu cel mai mare potential de generare a celorlalte pacate capitale biblice ( mandrie, lacomie, desfranare, invidie, manie, lene ).
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult