Apropierea unei sărbători religioase înseamnă astăzi cozi la supermarket, aglomerație la mall, consumerism. Tendința aceasta, atât de evidentă astăzi, a început însă în urmă cu multe zeci de ani, arată Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
„Aș spune că această goană care ne îndepărtează de sensurile profunde ale unei sărbători, și mai ales ale Sărbătorii Paștelui, a început de mai mult timp decât suntem noi tentați să credem, a început încă din zorii unei modernități târzii, cum o numim noi astăzi. Îmi aduc aminte de unul dintre marii filozofi au culturii române, Vasile Băncilă, care într-un text numit „Declinul Sărbătorii”, încă din anii '30-'40 ai secolului trecut puteam vorbi despre asta la români, atrage atenția asupra faptului că omul modern, din ce în ce mai de-spiritualizat, nu mai știe cum să umple timpul sărbătorii. Atunci ceea ce putem face cu multă ușurință este să umplem niște forme”, spune Bănescu, care îndeamnă la moderație atunci când e vorba de cumpărături, petreceri sau chiar postat pe Facebook.
„Pe de-o parte, bucuria aceasta care ne cuprinde de sărbătoare ne face să fim mai expansivi. Dar eu aș spune că această expansivitate ar trebui să aibă niște limite. Personal, lansez cu multă dragoste, un mesaj legat de discernământ, de moderație”.
Bănescu spune că accentul nu ar trebui să cadă doar pe pregătirile care țin de lucrurile văzute.
„Când ne împăcăm cu celălalt, cu majusculă sau minusculă, atunci, într-adevăr, reușim să intrăm într-o ordine morală, spirituală. Nu trebuie să ne ocupăm doar de orizontala sărbătorii, care este una a ospățului, a comeseniei, și reprezintă o parte bună a sărbătorii și nu rea. Accentele trebuie să cadă în mod înțelept pe cele care țin de conținutul real al sărbătorii, Învierea lui Christos. Cum te pregătești pentru întâlnirea cu Christos cel Înviat? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem”, crede purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Foarte mulți sunt cei care copleșiți de programul și de îndatoririle pe care le au nu își pot concentra atenția și eforturile înspre pregătirea spirituală.
„Acești oameni striviți de program, oameni care realmente nu pot respira normal din punct de vedere spiritual, sunt evident oameni care se vor bucura în mod deplin, fără niciun fel de rezervă de înțelegerea lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este decât părintele acela care iradiază dragoste și care îl așteaptă pe fiul risipitor. Toți suntem aproape în situația fiului risipitor, care se îndepărtează de sensul important. Toți ne îndepărtăm, rătăcim, ajungem la niște limite. Important este să știm și să nu pierdem această speranță că există cineva care ne așteaptă să ne întoarcem oricând. Acesta e Dumnezeu și măcar această speranță să o avem că ne putem întoarce către el măcar de sărbători”, spune Vasile Bănescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mai bine cititi mesajul de mai sus al lui Francisc Dobos si invatati din el cum sa va adresati credinciosilor.
Va amintesc ca si pe vreamea comunismului oamenii stateau la cozi imense la cumparaturi. Tot cunsumerism era denumit fenomenul?