Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vasile Bănescu, despre sărbătoarea Paștelui și consumerism: „Omul modern nu mai știe cum să umple timpul sărbătorii. Atunci ceea ce putem face cu multă ușurință este să umplem niște forme”

Apropierea unei sărbători religioase înseamnă astăzi cozi la supermarket, aglomerație la mall, consumerism. Tendința aceasta, atât de evidentă astăzi, a început însă în urmă cu multe zeci de ani, arată Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

„Aș spune că această goană care ne îndepărtează de sensurile profunde ale unei sărbători, și mai ales ale Sărbătorii Paștelui, a început de mai mult timp decât suntem noi tentați să credem, a început încă din zorii unei modernități târzii, cum o numim noi astăzi. Îmi aduc aminte de unul dintre marii filozofi au culturii române, Vasile Băncilă, care într-un text numit „Declinul Sărbătorii”, încă din anii '30-'40 ai secolului trecut puteam vorbi despre asta la români, atrage atenția asupra faptului că omul modern, din ce în ce mai de-spiritualizat, nu mai știe cum să umple timpul sărbătorii. Atunci ceea ce putem face cu multă ușurință este să umplem niște forme”, spune Bănescu, care îndeamnă la moderație atunci când e vorba de cumpărături, petreceri sau chiar postat pe Facebook. 

„Pe de-o parte, bucuria aceasta care ne cuprinde de sărbătoare ne face să fim mai expansivi. Dar eu aș spune că această expansivitate ar trebui să aibă niște limite. Personal, lansez cu multă dragoste, un mesaj legat de discernământ, de moderație”.

Bănescu spune că accentul nu ar trebui să cadă doar pe pregătirile care țin de lucrurile văzute.

„Când ne împăcăm cu celălalt, cu majusculă sau minusculă, atunci, într-adevăr, reușim să intrăm într-o ordine morală, spirituală. Nu trebuie să ne ocupăm doar de orizontala sărbătorii, care este una a ospățului, a comeseniei, și reprezintă o parte bună a sărbătorii și nu rea. Accentele trebuie să cadă în mod înțelept pe cele care țin de conținutul real al sărbătorii, Învierea lui Christos. Cum te pregătești pentru întâlnirea cu Christos cel Înviat? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem”, crede purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Foarte mulți sunt cei care copleșiți de programul și de îndatoririle pe care le au nu își pot concentra atenția și eforturile înspre pregătirea spirituală. 

„Acești oameni striviți de program, oameni care realmente nu pot respira normal din punct de vedere spiritual, sunt evident oameni care se vor bucura în mod deplin, fără niciun fel de rezervă de înțelegerea lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este decât părintele acela care iradiază dragoste și care îl așteaptă pe fiul risipitor. Toți suntem aproape în situația fiului risipitor, care se îndepărtează de sensul important. Toți ne îndepărtăm, rătăcim, ajungem la niște limite. Important este să știm și să nu pierdem această speranță că există cineva care ne așteaptă să ne întoarcem oricând. Acesta e Dumnezeu și măcar această speranță să o avem că ne putem întoarce către el măcar de sărbători”, spune Vasile Bănescu.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cei care construiesc mall-ul lui dumnezeu ne vorbesc de consumerism. Dragut.
  • Like 1
 • check icon
  În mediul urban, orice sărbătoare cu liber de la stat e binevenită, prilej de mini excursii, grătare, șprițuri, distracții și..... ATÂT, hai să fim serioși și să recunoaștem. Problema înțelegerii reale a unei sărbători religioase sau nu, nici nu are sens a fi pusă în contextul actual, când domină două tipuri principale de manipulare a maselor către ignoranță, consumerism și îndobitocire, manipularea politică și economică.
  • Like 0
 • Corina check icon
  Îmi plac punctele pe i ale lui Vasile Bănescu. O alegere inspirată pentru aceste vremuri, numirea lui.
  • Like 0
 • Moka check icon
  Haideti sa nu mai judecam atat de usor pe cineva care a mers si pe la mall zilele astea. Haideti sa nu mai aratam cu degetul catre unii si altii, trasand arbitrar niste linii de buna purtare crestineasca. Nu face decat sa adanceasca clivajul din societate. Sunt convins ca multi din cei care se duc si pe la mall sau se bucura de tehnologiile moderne il au si pe Hristos in suflet asa cum multi din cei care se duc la biserica nu-l au asa cum trebuie.
  Mai bine cititi mesajul de mai sus al lui Francisc Dobos si invatati din el cum sa va adresati credinciosilor.
  Va amintesc ca si pe vreamea comunismului oamenii stateau la cozi imense la cumparaturi. Tot cunsumerism era denumit fenomenul?
  • Like 1
 • Pe masura ce tehnologia face 'aurul' ( prin care inteleg bunuri materiale de orice fel, din ce in ce mai sofisticate si tehnologizate ) tot mai accesibil, suntem dispusi sa ne limitam libertatea de gandire si de actiune pentru a obtine mijloacele necesare achizitionarii acestui 'aur' uitand ca suntem fiinte efemere, uitand ca 'iubirea de arginti' este un pacat biblic cu cel mai mare potential de generare a celorlalte pacate capitale biblice ( mandrie, lacomie, desfranare, invidie, manie, lene ).
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult