Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele a salutat numai cu dreapta

Încep cu sfârșitul prezenței președintelui Iohannis în Parlament: salutând ″publicul″ cu mâna dreaptă pe sus și la piept, zâmbind larg, ca o vedetă. Parcă, totuși, suntem într-o situație de criză, ″în plină criză“, cum spunea chiar dl președinte, nu la sfârșitul unui concert rock.

Discursul prezidențial a fost corect ca viziune asupra a ceea ce s-a întâmplat în stradă, asupra atitudinii dlor Dragnea și Grindeanu față de Justiție și cetățenii revoltați de ordonanța-aroganță hoață.

Convocarea referendumului privind continuarea cu intensitate a luptei anticorupție este binevenită. Nu aș avea de înlăturat din ce-a spus dl Iohannis decât glumițele gen “Guvernul nu e aici, e ocupat, nu-i bai, acolo am fost deja“ sau “Președinții Camerelor mai sunt în sală?“.

Dar de adăugat, da. Președintele nu a avut niciun cuvânt pentru membrii și simpatizanții PSD, pentru votanții acestui partid în alegerile din decembrie. Nu i-a luat în seamă pe cetățenii care manifestează la Cotroceni împotriva sa și în susținerea Guvernului, pentru că sunt mult mai puțini decât cei din Piața Victoriei – dar, astfel, nu face decât să copieze atitudinea arogantă, încă greu de uitat, a dlor Dragnea și Grindeanu: “Noi avem în spate 2-3 milioane de voturi, în stradă sunt câteva sute de mii de manifestanți, mergem înainte cu ordonanța″.

Pe acest fond neechilibrat, pregătiți s-o facă și prinzând momentul în care Iohannis a cerut, practic, plecarea Guvernului Grindeanu, afirmând că ″retragerea ordonanței și demisia chinuită a unui ministru nu sunt de ajuns″ , parlamentarii PSD-ALDE au părăsit Parlamentul, gest care poate fi cuplat cu refuzul președinților Senatului și Camerei, Tăriceanu și Dragnea, de a-l întâmpina și însoți pe președinte la sosire, potrivit protocolului – nimeni dintre actorii politici nu dorește ″pacea″ în acest moment, toți vor fie ceva capital politic în plus, fie minimizarea pierderilor de imagine.

Nici în negocierile convocate de președinte la Cotroceni nu se va căuta pacea, ci ″căderea la pace″, peste capul celor care ies în stradă...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult