Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Președintele a salutat numai cu dreapta

Încep cu sfârșitul prezenței președintelui Iohannis în Parlament: salutând ″publicul″ cu mâna dreaptă pe sus și la piept, zâmbind larg, ca o vedetă. Parcă, totuși, suntem într-o situație de criză, ″în plină criză“, cum spunea chiar dl președinte, nu la sfârșitul unui concert rock.

Discursul prezidențial a fost corect ca viziune asupra a ceea ce s-a întâmplat în stradă, asupra atitudinii dlor Dragnea și Grindeanu față de Justiție și cetățenii revoltați de ordonanța-aroganță hoață.

Convocarea referendumului privind continuarea cu intensitate a luptei anticorupție este binevenită. Nu aș avea de înlăturat din ce-a spus dl Iohannis decât glumițele gen “Guvernul nu e aici, e ocupat, nu-i bai, acolo am fost deja“ sau “Președinții Camerelor mai sunt în sală?“.

Dar de adăugat, da. Președintele nu a avut niciun cuvânt pentru membrii și simpatizanții PSD, pentru votanții acestui partid în alegerile din decembrie. Nu i-a luat în seamă pe cetățenii care manifestează la Cotroceni împotriva sa și în susținerea Guvernului, pentru că sunt mult mai puțini decât cei din Piața Victoriei – dar, astfel, nu face decât să copieze atitudinea arogantă, încă greu de uitat, a dlor Dragnea și Grindeanu: “Noi avem în spate 2-3 milioane de voturi, în stradă sunt câteva sute de mii de manifestanți, mergem înainte cu ordonanța″.

Pe acest fond neechilibrat, pregătiți s-o facă și prinzând momentul în care Iohannis a cerut, practic, plecarea Guvernului Grindeanu, afirmând că ″retragerea ordonanței și demisia chinuită a unui ministru nu sunt de ajuns″ , parlamentarii PSD-ALDE au părăsit Parlamentul, gest care poate fi cuplat cu refuzul președinților Senatului și Camerei, Tăriceanu și Dragnea, de a-l întâmpina și însoți pe președinte la sosire, potrivit protocolului – nimeni dintre actorii politici nu dorește ″pacea″ în acest moment, toți vor fie ceva capital politic în plus, fie minimizarea pierderilor de imagine.

Nici în negocierile convocate de președinte la Cotroceni nu se va căuta pacea, ci ″căderea la pace″, peste capul celor care ies în stradă...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult