Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Președintele ANAF a demisionat: „Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare”

Lucian Heius

Foto: Inquam Photos / George Călin

"Mi-am înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituţie şi le mulţumesc colegilor mei pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulţumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate şi respect faţă de contribuabili”, a anunțat luni Lucian Heiuș într-un comunicat postat pe contul său de Facebook.

În 2022, ANAF a colectat la buget 353,3 miliarde lei, spune Lucian Heiuș, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi a rambursat TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde lei. În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11,451 miliarde de lei.

În luna aprilie 2023, au fost trimise 780 de notificări către persoane fizice care nu-şi pot justifica veniturile, se mai arată în comunicatul transmis de Heiuș. 

Inspectorii ANAF au efectuat, în decursul mandatului lui Lucian Heiuș, 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3,688 miliarde de lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeaşi perioadă, Direcţia Antifraudă Fiscală a cuantificat/estimat implicaţii fiscale - reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe - în sumă totală de 2,471 miliarde de lei - şi a înaintat organelor de urmărire penală 289 de acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 milioane de lei.

În plus, în urma activităţii de verificare documentară, au fost emise decizii de impunere pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 milioane de lei.

"Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administraţia fiscală a deschis căi de acţiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum. Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF şi proiectele începute acum şi sper ca viitorul preşedinte să continue proiectele de digitalizare ale instituţiei", a transmis Lucian Heiuş.

Lucian Heiuș a preluat conducerea ANAF în luna mai anul trecut, fiind susținut de PNL.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Petru check icon
    Avand in vedere "realizarili" Anaf in perioada Lucian Heius, prezentate mai sus, incep sa cred ca efortul depus i-a zdruncinat starea de sanatate, altfel nu inteleg de ce si-a dat demisia cu un bilant atat (sic!) de pozitiv. Cred ca ar trebui si altii sa se ingrijeasca de sanatate si sa-si dea demisia (ar trebui sa inceapa de sus: Johannis, Ciuca, Ciolacu, etc)
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult