Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele ANAF a demisionat: „Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare”

Lucian Heius

Foto: Inquam Photos / George Călin

"Mi-am înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituţie şi le mulţumesc colegilor mei pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulţumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate şi respect faţă de contribuabili”, a anunțat luni Lucian Heiuș într-un comunicat postat pe contul său de Facebook.

În 2022, ANAF a colectat la buget 353,3 miliarde lei, spune Lucian Heiuș, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi a rambursat TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde lei. În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11,451 miliarde de lei.

În luna aprilie 2023, au fost trimise 780 de notificări către persoane fizice care nu-şi pot justifica veniturile, se mai arată în comunicatul transmis de Heiuș. 

Inspectorii ANAF au efectuat, în decursul mandatului lui Lucian Heiuș, 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3,688 miliarde de lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeaşi perioadă, Direcţia Antifraudă Fiscală a cuantificat/estimat implicaţii fiscale - reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe - în sumă totală de 2,471 miliarde de lei - şi a înaintat organelor de urmărire penală 289 de acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 milioane de lei.

În plus, în urma activităţii de verificare documentară, au fost emise decizii de impunere pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 milioane de lei.

"Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administraţia fiscală a deschis căi de acţiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum. Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF şi proiectele începute acum şi sper ca viitorul preşedinte să continue proiectele de digitalizare ale instituţiei", a transmis Lucian Heiuş.

Lucian Heiuș a preluat conducerea ANAF în luna mai anul trecut, fiind susținut de PNL.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Petru check icon
    Avand in vedere "realizarili" Anaf in perioada Lucian Heius, prezentate mai sus, incep sa cred ca efortul depus i-a zdruncinat starea de sanatate, altfel nu inteleg de ce si-a dat demisia cu un bilant atat (sic!) de pozitiv. Cred ca ar trebui si altii sa se ingrijeasca de sanatate si sa-si dea demisia (ar trebui sa inceapa de sus: Johannis, Ciuca, Ciolacu, etc)
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult