Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, revine cu explicații după decizia de azi: „Nu știu de unde s-a înțeles că ne-am pronunțat că Președintele nu poate să îl desemneze pe Ludovic Orban”

Valer Dorneanu

(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a sugerat luni seară că președintele Iohannis are posibilitatea în continuare să-l nominalizeze pe Ludovic Orban la șefia Guvernului, în ciuda deciziei CCR. Potrivit lui Dorneanu, hotărârea CCR nu vizează o astfel de interdicție, ci se referă la forțarea anticipatelor.

„Am reproșat faptul că persoana nominalizată nu a fost propusă pentru a forma un guvern, ci că să pice, ca să fie rejectată de Parlament”, a declarat, potrivit Digi24, Valer Dorneanu la Antena 3.

„Nu știu de unde s-a înțeles că ne-am pronunțat că Președintele nu poate să îl desemneze pe Ludovic Orban sau nu nu are voie să aleagă pe orice altă persoană. Am spus, potrivit art. 101, alineat 3 din Constituție, Președintele, în caz de criză după căderea unui guvern, propune Parlamentului o persoană care să fie degajată de dialogul dintre el și partide, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul”, a spus președintele CCR.

„Nu pun la îndoială bună-credință a Președintelui, așa cum l-a propus și când nu avea majoritate. L-a propus sperând că Orban va coagula acea majoritate. Atunci a făcut-o. Acum, el practic a refuzat învestirea drept candidat desemnat. Tot ce a făcut a făcut în sensul că nu vrea să fie învestit. Aceasta a fost motivația, nu ca să-i indicăm Președintelui pe cine să numească în continuare. Ce face Președintele acum e problema lui. În funcție de decizia sa sau a Parlamentului, dacă vom fi sesizați că decizia e neconstituțională, vom fi obligați să ne pronunțăm. Îmi pare rău de ce cei care aruncă anateme la adresa CCR”, a continuat acesta, adăugând că în ciuda acuzațiilor care li se aduc judecătorii CCR sunt obiectivi.

„Noi nu ne propunem să stabilim vinovați, ci, cel mult, cauze. Cauzele care au ajuns aici sunt neîndeplinirea cu simț de răspundere, cu sinceritate și prin nesocotirea raporturilor de loialitate care trebuie să existe între Parlament și Președinție. Deci nu-mi cereți să stabilesc vinovați. Cauza ivirii conflictului e interpretarea greșită a articolului 1, alineat 3, potrivit căruia propunerea de nominalizare a unui nou premier trebuie să fie făcută cu speranța că acesta va fi apt de a coagula o majoritate pentru formarea Guvernului, cum a făcut-o Orban, dată trecută. Nu vă spun dacă prima candidatura e valabilă sau cine să fie candidatul. El trebuie să întrunească condițiile prevăzute de Constituție. Asta înseamnă că orice act constituțional întreprinzi, să o faci constructiv, cu scopul ieșirii din criză și al asigurării funcționarii statului. Din păcate, principiul stabilității statale nu prea se respectă în România”, a mai susținut, potrivit Digi24, Valer Dorneanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adica, dl. Dorneanu spune ca e perfect posibil sa fie nominalizat Orban ca prim ministru daca acesta iese la rampa si spune: "da, vreau sa fiu iar PM, o sa imi fac alta echipa care sa incerce ca coaguleze o majoritate parlamentara". Si daca dora spune asta, si se mai bate si cu pumnul in piept, e OK, nu? Chiar daca faptele contrazic vorbele.... Domnule, eu credeam ca judecatorii judeca faptele, nu vorbele, ca doar aici nu e vorba de un proces de calomnie sau injurii.... Dorneanu e un bou, clar...... nu degeaba a fost psd-ist si probabil continua sa fie simpatizant PSD.
    • Like 5
    • @ andreea dragusin
      Domnișoară, doamnă, să spunem că ești în funcția lui Dorneanu, ce soluție ai fi votat în cadrul CCR la această speță; înainte de a răspunde citește Constituția României și poate te consulți cu un avocat în drept constituțional.
      • Like 0
    • @ Naftuli Vasile
      Ce spune Constitutia Romaniei la art. 85 pct. 1, stii? De aia a iesit Dorneanu cu explicatii.... pentru ca nu scrie nicaieri negru pe alb ca nu putea sa il numeasca din nou pe Orban. Ori, asta trebuia sa contina hotararea CCR: se putea sau nu se putea, conform Constitututiei.
      • Like 5
    • @ andreea dragusin
      Felicitari Domnisoara/ Doamna Andreea Dragusin ,ptr randurile intelepte, Asa ,este dorneanu ,este sluga psd,--drecnea & gasca == un slugoi cu rele intentii = bou , Cel mai mult ma deranjeaza enerveaza , faptul ca , ; au refuzat categoric ,anularea pensiilor speciale ! Cred ca , efectul ii deranjeaza si pe ei mai ales dorneanu ,care are 40 000 lei /luna , Ce poate sa faca o fiinta umana normala la cap ,cu atatea bani ?? Nu inteleg ! Iar ,amarastenii sa traiasca cu 1ooo lei /luna ?
      • Like 0
    • @ andreea dragusin
      Leo check icon
      Dl Orban poate declara ce dorește dumnealui - nu are absolut nicio relevanță în cazul procedurii de învestire a Guvernului; numele lui trebuie să rezulte din discuțiile cu partidele parlamentare, adică partidele care pot forma o majoritate în Parlament trebuie să-i dea asigurări Președintelui că, dacă Orban vine cu o echipă de miniștri capabili și cu un program de guvernare mulțumitor, îi vor acorda încrederea să formeze Guvernul.
      Dacă nu le primește, Președintele este obligat să se consulte cu partidele până când ajunge la un nume și abia atunci poate nominaliza candidatul.
      • Like 0
  • Nu critic si nu comentez valabilitatea raspunsului CCR. Constitutia - asa cum este
    ea astazi- da nastere la interpretari. Avesta este si rolul CCR, sa clarifice prin raspunsuri concrete. Un raspuns in doi peri, nu ajuta chiar daca este apoi “comentat” de Excelenta Sa V. Dorneanu.. Raspunsul trebuia sa fie limpede:Presedintele are sau nu dreptul sa... etc. etc. Ce va face Presedintele il priveste.
    • Like 1
    • @ Alex Bacall
      Președintele nu are dreptul să desemneze pentru funcția de prim-ministru un candidat care dorește să nu obțină respectiva funcție.

      Ce naiba, e secretul lui Polichinelle că scopul dlui Orban era să nu-i treacă Guvernul și că dl Iohannis își dorea - sau, în orice caz, prefera - același lucru.

      • Like 2
  • AlexisZ check icon
    va spune ceva faptul ca Valer Dorneanu a fost in vizita privata la Moscova si ca a fost desemnat omul anului 2019 de catre Sputnik ?
    • Like 9
    • @ AlexisZ
      Nu, nu imi spune mimic. Multi oameni politici si de stat au trecut pe acolo. Moscova este un oras frumos si de tradition. Si daca ar fi fost la Dar-es-Salaam?
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Cumva informatia asta spune ceva...dar mai putin relevant referitor la V.Dorneanu...si mai multe despre cel care aduce, pe un ton misterios si conspirationist, in discutie asemenea chestiuni...
      • Like 0
    • @ Alex Bacall
      AlexisZ check icon
      Dar es Salaam nu e totuna nici cu Dar es Cârnaat, nici cu Moscova stimate domn. Iar Uhuru news sau Arusha times nu e totuna cu Sputnik.
      • Like 4
    • @ Nevi Dagosaiel
      AlexisZ check icon
      Nu e nici misterios nici conspirationist drag postak, e doar o realitate mai putin cunoscuta pana acum si nimic mai mult.
      • Like 3
    • @ Alex Bacall
      Domnule inseamna ca dumneata ti-ai pierdut simtul poeziei. Este o splendida metafora peste timp : Valerica isi incepe cariera ca eminent procuror comunist , dupa o cariera extraordinara in PSD , este finalmente incununat ca omul anului de catre Sputnik , chintesenta impreunarii comunismului cu statul mafiot.
      Deci este vorba aia din batrini :" Spune-mi cu cine te insotesti , ca sa-ti spun cine esti ! "
      • Like 5
  • topala check icon
    Cand partidele isi desemneaza oamenii de casa ca judecatori la curtea constitutionala,pe deasupra acei oameni nu au vechime sau nici macar nu au profesat ca judecatori minim 20 de ani,nu ai ce sa mai ceri de la tara romaneasca.
    Sa nu-i uitam si pe unguri si ei au un astfel de ....judecator.
    PSD -ul le-a mai acordat si imunitate.... tara de oameni prosti,asta suntem in frunte cu ungurii care se comporta ca niste ooi :) !
    • Like 5
    • @ topala
      topala check icon
      Daca pui steagul Ungariei pe un rahat,ungurii ar fi in stare sa-l voteze si sa-l bage in parlament ca senator sau deputat
      • Like 3
  • Dan Coe Dan Coe check icon
    Nu-i treaba CCR cum decide presedintele sa rezolve criza si deasemenea nu-i de competenta CCR sa aprecieze daca candidatul desemnat poate sau nu "sa coaguleze" o majoritate. In lipsa votului din parlament nea Valer isi da si el cu presupusu".
    • Like 0
  • Atita timp cat in Constitutie se prevede ca daca Parlamentul respinge doua nominalizari consecutive, poate fi dizolvat, cererea CCR este nelegala si abuziva.
    Pe linga faptul ca se face un proces de intentie, vorba celor dinaintea mea.
    • Like 7
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Leo check icon
      CCR a explicat ca pentru proști ceea ce eu am spus din prima secundă când am auzit de a doua nominalizare a lui Orban și declarațiile actorilor politici: Constituția obligă Președintele să desemneze un candidat care are capacitatea să ocupe funcția de prim-ministru, nu pe unul care are zero șanse să o facă.
      Alegerile anticipate nu reprezintă o instituție constituțională ca să devină un scop ci reprezintă o CONSECINȚĂ a acțiunilor PARLAMENTULUI - nu ale Guvernului, nu ale Președintelui și în niciun caz ale unui partid de frustrați mincinoși precum s-a dovedit a fi pnl.
      Și ca să înțelegeți de ce interpretările voastre sunt greșite: decizia Curții a fost adoptată cu 7 voturi; psd nu are atâtea.
      • Like 1
    • @ Leo
      "Alegerile anticipate nu reprezintă o instituție constituțională ca să devină un scop." - foarte corect și clar formulat, ca de altfel toate mesajele dumneavoastră pe acest subiect.
      • Like 0
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Delia MC Delia MC check icon
      CCR merge la cacealma, vrea să mai dea un pic de vânt în pânzele fleșcăite ale psd.
      O dă pur și simplu la întors.
      • Like 5
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      POATE nu inseamna si TREBUIE. Ceea ce inseamna (si mai rau) ca Presedintele isi poate face treaba. POATE = lipsa de obligate.
      • Like 2
    • @ Leo
      Mda...mai exact e ,,CCR spune ca ,,Constitutia spune..." !! ...Mai mult, ce spune CCR ca ,,ar spune Constitutia" referitor la vreo sanctiune.... pentru cazul in care nu s-ar respecta ceea ce ,,CCR spune ar spune Constitutia"... ;) ??
      • Like 1
    • @ Alex Bacall
      ASA E !! spuneti-ti asta si lui ,,@leo".....ca i se pare ca a explicat el nu stiu ce...
      • Like 3
    • @ Nevi Dagosaiel
      Leo check icon
      În cazul faptelor Președintelui sancțiunea este una singură: suspendarea din funcție urmată de demitere (prevăzută, împreună cu procedurile, la nivel de Constituție).
      • Like 0
    • @ Leo
      leo ?? Suferi cumva de pesedita ?? Ca dupa cum te exprimi pe aici, asa dovedesti !! PNL -ul deocamdata este, raul , cu mult mai mic decat ,,psd-ul !!! Clar sa fie ! Dupa parerea mea , este un guvern de tehnocrati , cu exceptia ,aluia ,de la dezvoltare ,din Vranacea , care se balbaia , cu mp ,de la casa ,imensa , Ion ,si nu mai situ cum , Asa ceva ,nu are ce cauta in Guvern ,si sigur va fi schimbat , In rest sa auzim numai de bine ,ca de rau nu avem nevoie !
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Leo check icon
      Eu - spre deosebire de o mare masă de idioți care confundă analiza obiectivă a acțiunilor reprezentanților autorităților cu partizanatul pentru un partid sau altul - sufăr de inteligență.
      Stai liniștit că nu se ia decât dacă prostia celor cu care intru în contact se află la un nivel foarte scăzut.
      • Like 0
  • check icon
    V. Dorneanu, dimpreună cu alți 6 mameluci, tocmai a făcut un perfect proces de intenție!
    Cum poate fi el așa de sigur că L. Orban nu e ”o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul”? Că a zis Orban asta?? Păi și ce dacă a zis? Poate că asta e strategia lui... Mai nou CCR a ajuns să cenzureze declarații politice?
    CCR = Curva Corupților din România.
    • Like 10
    • @
      Asa-zisa CCR, de fapt o adunatura de carpe murdare sub comanda PSD! De cand ceea ce crede, nu crede sau spune cineva are vreo legatura cu respectarea constitutiei? Incercind sa se justifice, se afunda tot mai mult in penibil.
      • Like 5
    • @ Augustin Man
      În politică, lucrurile pe care le spun politicienii au (sau pot avea) legătură cu respectarea Constituției. Când un politician spune că vrea să fie desemnat candidat la o funcție în scopul de a nu o obține iar cel responsabil cu desemnarea i-o acordă... firește că se generează un conflict. În primul rând de logică.
      • Like 0
    • @ Augustin Man
      Delia MC Delia MC check icon
      CCR e scula psd cu care încearcă să le-o tragă lui Iohannis și PNL.
      • Like 3
    • @ Vlad Slavoiu
      check icon
      @ Augustin Man, Vlad Slavoiu:
      Sunt niște chestiuni pe care nu le pricepeți (sau vă faceți că nu pricepeți):
      CCR nu poate judeca INTENȚIA lui Orban de a alcătui sau nu un nou guvern! Pentru că tertipurile politicienilor pot fi diverse! Nu e prima și nici ultima dată cînd un politician DECLARĂ că urmărește un scop și DE FAPT el să urmărească cu totul altceva! De exemplu, cum poate ști Dorneanu că declarațiile lui Orban nu sunt decît un tertip de a-i face pe unii politicieni ostili lui să-i voteze guvernul?! Nici măcar ”Ursul păcălit de vulpe” n-o fi citit?
      Că alegerile anticipate pot fi sau nu un țel al cuiva, e doar gargară inutilă. Cîtă vreme acestea fac parte din jocul democrației, oricine e liber să și le dorească sau nu și să acționeze în consecință.
      • Like 2
    • @
      Alegerile anticipate fac parte, cel puțin la noi azi, din jocul democrației la fel cum tratamentele medicale fac parte din politicile de sănătate: adică n-ai voie să cauți să te îmbolnăvești în scopul de a avea parte de tratament. Asta s-a gândit să facă dl Orban și asta a acceptat dl Iohannis. Așa că...
      • Like 0
  • Paul check icon
    In ccr au ajuns toate rebuturile sistemului judiciar comunist asezonate cu repetentii la drept ai “tranziției“. Cu doua excepții, pe care le cunoaștem, restul sunt puși acolo pe motive de obedienta fata de mafia pesedista. Soluția este modificarea Constituției, modificare care sa includă și reformarea profunda a ccr. Cum ar fi de pilda sa avem o ccr alcătuită din 3 membrii numiți de legislativ, executiv și respectiv judiciar (pe criterii mult mai stricte decât cele de acum) și șase membrii de drept sau numiți de un consiliu apolitic dintre experții in drept constituțional la cele mai renumite universități din țara.
    • Like 6
    • @ Paul
      George check icon
      Cele doua exceptii sunt obedienti lui Johanis, astia da sunt corecti, mai ales cea care l-a ajutat cu casele.

      PS. Poate mai inveti sa scrii... ai scris MEMBRII (cu 2 i) si corect ar fi fost cu un singur i.
      Nu de alta dar ai scris de doua ori aceasi prostie...
      Nu ar fi mai bine sa invatam sa scriem si apoi sa postam pe site....
      • Like 0
    • @ George
      Nu ca nu ați avea dreptate in privința greșelii comise de către colegul comentator Paul. Însă consider ca ar trebui sa începeți cu dumneavoastră, înainte de a da “lecții de scris” altora.
      Astfel:
      - Puteați sa nu faceți atâta economie la virgule. Am constatat ca nu va lipsesc de pe tastatura, dar nici nu va înghesuiți sa le utilizați acolo unde ar trebui. Eu am identificat doua locuri in care lipsesc, va las plăcerea sa le descoperiți.
      - Ultima fraza se dorea interogativa, pentru a-i da sensul pe care bănuiesc ca il doreați. După cum apare acum – este doar un indemn de a NU învăța sa scriem înainte de a posta pe site.
      In rest, “succesuri” multe va doresc! :)))
      • Like 2
    • @ George
      Paul check icon
      Atâta te duce capul jeg pesedist, sa te legi de greșeli de ortografie făcute la repezeala pe mobil? Nu ai nimic de spus despre propunerea de modificare a ccr? Nu te duce tărtăcuța sa înțelegi ce înseamnă, nu? La cum ai scris numele președintelui nici nu ma mira. Te-au tâmpit antenele de tare ca l-ai greșit și in germana și in romană.

      P.S.: Ia zi-mi dacă am scris korect: Siktir!
      • Like 1
  • Valerica , fost jurist de CAP si Giani de la Dragnea din batatura , au ajuns sa conduca Romania. Acum vad ca isi motiveaza deciziile dupa ce vad pe la televizor. Sper ca nu se uita la Capatos.
    Intrebarea fierbinte este , cum s-ar putea dezvolta un cadru legal si constitutional , ca noi astia platitorii de taxe sa le putem trage niste suturi in cur marilor judecatori de la CCR , daca nu-si fac treaba ?
    Cum poti judecator constitutional sa vii cu motivarea ca l-ai auzit pe Orban vorbind la televizor ca nu vrea sa fie Prim Ministru.
    Pai tocmai acum citeva ore , Ciolacul a spus ca ei nu mai vor sa propuna un prim ministru ... tot la televizor.
    Ce ne facem Valerica ?
    • Like 9
  • Cosmin check icon
    Din ce povestește Dl. Dorneanu, dacă nu pune la îndoială buna credință a lui Iohannis, reiese eventual un conflict între Orban persoană fizică și parlament, nicidecum între președinție și parlament.
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult