(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a sugerat luni seară că președintele Iohannis are posibilitatea în continuare să-l nominalizeze pe Ludovic Orban la șefia Guvernului, în ciuda deciziei CCR. Potrivit lui Dorneanu, hotărârea CCR nu vizează o astfel de interdicție, ci se referă la forțarea anticipatelor.
„Am reproșat faptul că persoana nominalizată nu a fost propusă pentru a forma un guvern, ci că să pice, ca să fie rejectată de Parlament”, a declarat, potrivit Digi24, Valer Dorneanu la Antena 3.
„Nu știu de unde s-a înțeles că ne-am pronunțat că Președintele nu poate să îl desemneze pe Ludovic Orban sau nu nu are voie să aleagă pe orice altă persoană. Am spus, potrivit art. 101, alineat 3 din Constituție, Președintele, în caz de criză după căderea unui guvern, propune Parlamentului o persoană care să fie degajată de dialogul dintre el și partide, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul”, a spus președintele CCR.
„Nu pun la îndoială bună-credință a Președintelui, așa cum l-a propus și când nu avea majoritate. L-a propus sperând că Orban va coagula acea majoritate. Atunci a făcut-o. Acum, el practic a refuzat învestirea drept candidat desemnat. Tot ce a făcut a făcut în sensul că nu vrea să fie învestit. Aceasta a fost motivația, nu ca să-i indicăm Președintelui pe cine să numească în continuare. Ce face Președintele acum e problema lui. În funcție de decizia sa sau a Parlamentului, dacă vom fi sesizați că decizia e neconstituțională, vom fi obligați să ne pronunțăm. Îmi pare rău de ce cei care aruncă anateme la adresa CCR”, a continuat acesta, adăugând că în ciuda acuzațiilor care li se aduc judecătorii CCR sunt obiectivi.
„Noi nu ne propunem să stabilim vinovați, ci, cel mult, cauze. Cauzele care au ajuns aici sunt neîndeplinirea cu simț de răspundere, cu sinceritate și prin nesocotirea raporturilor de loialitate care trebuie să existe între Parlament și Președinție. Deci nu-mi cereți să stabilesc vinovați. Cauza ivirii conflictului e interpretarea greșită a articolului 1, alineat 3, potrivit căruia propunerea de nominalizare a unui nou premier trebuie să fie făcută cu speranța că acesta va fi apt de a coagula o majoritate pentru formarea Guvernului, cum a făcut-o Orban, dată trecută. Nu vă spun dacă prima candidatura e valabilă sau cine să fie candidatul. El trebuie să întrunească condițiile prevăzute de Constituție. Asta înseamnă că orice act constituțional întreprinzi, să o faci constructiv, cu scopul ieșirii din criză și al asigurării funcționarii statului. Din păcate, principiul stabilității statale nu prea se respectă în România”, a mai susținut, potrivit Digi24, Valer Dorneanu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dacă nu le primește, Președintele este obligat să se consulte cu partidele până când ajunge la un nume și abia atunci poate nominaliza candidatul.
ea astazi- da nastere la interpretari. Avesta este si rolul CCR, sa clarifice prin raspunsuri concrete. Un raspuns in doi peri, nu ajuta chiar daca este apoi “comentat” de Excelenta Sa V. Dorneanu.. Raspunsul trebuia sa fie limpede:Presedintele are sau nu dreptul sa... etc. etc. Ce va face Presedintele il priveste.
Ce naiba, e secretul lui Polichinelle că scopul dlui Orban era să nu-i treacă Guvernul și că dl Iohannis își dorea - sau, în orice caz, prefera - același lucru.
Deci este vorba aia din batrini :" Spune-mi cu cine te insotesti , ca sa-ti spun cine esti ! "
Sa nu-i uitam si pe unguri si ei au un astfel de ....judecator.
PSD -ul le-a mai acordat si imunitate.... tara de oameni prosti,asta suntem in frunte cu ungurii care se comporta ca niste ooi :) !
Pe linga faptul ca se face un proces de intentie, vorba celor dinaintea mea.
Alegerile anticipate nu reprezintă o instituție constituțională ca să devină un scop ci reprezintă o CONSECINȚĂ a acțiunilor PARLAMENTULUI - nu ale Guvernului, nu ale Președintelui și în niciun caz ale unui partid de frustrați mincinoși precum s-a dovedit a fi pnl.
Și ca să înțelegeți de ce interpretările voastre sunt greșite: decizia Curții a fost adoptată cu 7 voturi; psd nu are atâtea.
O dă pur și simplu la întors.
Stai liniștit că nu se ia decât dacă prostia celor cu care intru în contact se află la un nivel foarte scăzut.
Cum poate fi el așa de sigur că L. Orban nu e ”o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul”? Că a zis Orban asta?? Păi și ce dacă a zis? Poate că asta e strategia lui... Mai nou CCR a ajuns să cenzureze declarații politice?
CCR = Curva Corupților din România.
Sunt niște chestiuni pe care nu le pricepeți (sau vă faceți că nu pricepeți):
CCR nu poate judeca INTENȚIA lui Orban de a alcătui sau nu un nou guvern! Pentru că tertipurile politicienilor pot fi diverse! Nu e prima și nici ultima dată cînd un politician DECLARĂ că urmărește un scop și DE FAPT el să urmărească cu totul altceva! De exemplu, cum poate ști Dorneanu că declarațiile lui Orban nu sunt decît un tertip de a-i face pe unii politicieni ostili lui să-i voteze guvernul?! Nici măcar ”Ursul păcălit de vulpe” n-o fi citit?
Că alegerile anticipate pot fi sau nu un țel al cuiva, e doar gargară inutilă. Cîtă vreme acestea fac parte din jocul democrației, oricine e liber să și le dorească sau nu și să acționeze în consecință.
PS. Poate mai inveti sa scrii... ai scris MEMBRII (cu 2 i) si corect ar fi fost cu un singur i.
Nu de alta dar ai scris de doua ori aceasi prostie...
Nu ar fi mai bine sa invatam sa scriem si apoi sa postam pe site....
Astfel:
- Puteați sa nu faceți atâta economie la virgule. Am constatat ca nu va lipsesc de pe tastatura, dar nici nu va înghesuiți sa le utilizați acolo unde ar trebui. Eu am identificat doua locuri in care lipsesc, va las plăcerea sa le descoperiți.
- Ultima fraza se dorea interogativa, pentru a-i da sensul pe care bănuiesc ca il doreați. După cum apare acum – este doar un indemn de a NU învăța sa scriem înainte de a posta pe site.
In rest, “succesuri” multe va doresc! :)))
P.S.: Ia zi-mi dacă am scris korect: Siktir!
Intrebarea fierbinte este , cum s-ar putea dezvolta un cadru legal si constitutional , ca noi astia platitorii de taxe sa le putem trage niste suturi in cur marilor judecatori de la CCR , daca nu-si fac treaba ?
Cum poti judecator constitutional sa vii cu motivarea ca l-ai auzit pe Orban vorbind la televizor ca nu vrea sa fie Prim Ministru.
Pai tocmai acum citeva ore , Ciolacul a spus ca ei nu mai vor sa propuna un prim ministru ... tot la televizor.
Ce ne facem Valerica ?