Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iohannis, despre șansele de a mai avea anticipate, după decizia CCR: Tocmai au scăzut. Sub 50 la sută

Președintele Iohannis la Cotroceni

Foto: Presidency.ro

„Nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid sau nicio coaliție care are o majoritate în Parlament”, a spus Klaus Iohannis, după ce Curtea Constituțională a dat dreptate PSD și a decis că șeful statului trebuie să facă o altă nominalizare de premier. 

CCR a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament și că desemnarea lui Ludovic Orban ca premier este neconstituțională.

Șeful statului a spus că așteaptă motivarea Curții înainte să anunțe o decizie și a repetat că soluția pentru ieșirea din criza politică o reprezintă alegerile anticipate. Însă tot el a afirmat, răspunzând unei întrebări, că șansele de a putea organiza alegeri anticipate tocmai au scăzut după decizia Curții. „Sub 50%”, a adăugat el.

„După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase guvernări după Revoluție, a demis guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor, PSD a provocat a nouă criză, prin sesizarea CCR. Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor”, a declarat Iohannis.

„Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că și-a pierdut legitimitatea de a guverna. Desemnarea unui premier al unei alianțe în jurul PSD ar intra în coliziune cu voința românilor. În opinia mea cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor. Nu putem continua su situații perpetue de blocaj, cu guverne demise trimestrial”, a afirmat președintele.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Iohannis nu își permite sa desemneze un guvern pesede și nu cred ca e atât de idiot încât sa negocieze un guvern de uniune naționala cu jegurile pesediste - mai ales după experimentul cu Cioloș. Ar trebui sa desemneze un premier PMP, apoi unul USR sau de la minoritățile naționale. Romanii au arătat pana acum clar de doua ori prin vot ca nu mai vor scarnavii pesediste la putere.
  • Like 5
 • Iohanis a reușit, în timp record, să discrediteze alternativa guvernării de dreapta prin încăpățânarea de a se aventura la o acțiune împotriva naturii … constituționale ( am numit aici alegerile anticipate ). Acum caută o ieșirea cu pierderi minime, precum Cătălina lui Eminescu „Și rușinos și drăgălaș, Mai nu vrea, mai se lasă”.
  • Like 2
 • Leo check icon
  Mai este o soluție: demiterea unui președinte care împiedică Parlamentul să-și exercite rolul constituțional.
  • Like 1
  • @ Leo
   check icon
   De acord, cu o condiție: înainte de asta, să modificăm Constituția astfel încît, dacă referendumul de demitere nu are succes, atunci Parlamentul se dizolvă automat!
   • Like 1
  • @
   Leo check icon
   De acord și cu ce zici tu, însă facem alegeri doar după unicameral și 300 de parlamentari (apropo, am văzut că pnl a crescut procentul de parlamentari pentru diaspora - foarte frumos - însă n-am văzut să pună în acord numărul total al acestora cu voința poporului - dacă tot se bate cu pumnul în piept că vrea să se întoarcă la popor)..
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult