Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Iohannis, despre șansele de a mai avea anticipate, după decizia CCR: Tocmai au scăzut. Sub 50 la sută

Președintele Iohannis la Cotroceni

Foto: Presidency.ro

„Nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid sau nicio coaliție care are o majoritate în Parlament”, a spus Klaus Iohannis, după ce Curtea Constituțională a dat dreptate PSD și a decis că șeful statului trebuie să facă o altă nominalizare de premier. 

CCR a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament și că desemnarea lui Ludovic Orban ca premier este neconstituțională.

Șeful statului a spus că așteaptă motivarea Curții înainte să anunțe o decizie și a repetat că soluția pentru ieșirea din criza politică o reprezintă alegerile anticipate. Însă tot el a afirmat, răspunzând unei întrebări, că șansele de a putea organiza alegeri anticipate tocmai au scăzut după decizia Curții. „Sub 50%”, a adăugat el.

„După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase guvernări după Revoluție, a demis guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor, PSD a provocat a nouă criză, prin sesizarea CCR. Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor”, a declarat Iohannis.

„Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că și-a pierdut legitimitatea de a guverna. Desemnarea unui premier al unei alianțe în jurul PSD ar intra în coliziune cu voința românilor. În opinia mea cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor. Nu putem continua su situații perpetue de blocaj, cu guverne demise trimestrial”, a afirmat președintele.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  Iohannis nu își permite sa desemneze un guvern pesede și nu cred ca e atât de idiot încât sa negocieze un guvern de uniune naționala cu jegurile pesediste - mai ales după experimentul cu Cioloș. Ar trebui sa desemneze un premier PMP, apoi unul USR sau de la minoritățile naționale. Romanii au arătat pana acum clar de doua ori prin vot ca nu mai vor scarnavii pesediste la putere.
  • Like 5
 • Iohanis a reușit, în timp record, să discrediteze alternativa guvernării de dreapta prin încăpățânarea de a se aventura la o acțiune împotriva naturii … constituționale ( am numit aici alegerile anticipate ). Acum caută o ieșirea cu pierderi minime, precum Cătălina lui Eminescu „Și rușinos și drăgălaș, Mai nu vrea, mai se lasă”.
  • Like 2
 • Leo check icon
  Mai este o soluție: demiterea unui președinte care împiedică Parlamentul să-și exercite rolul constituțional.
  • Like 1
  • @ Leo
   check icon
   De acord, cu o condiție: înainte de asta, să modificăm Constituția astfel încît, dacă referendumul de demitere nu are succes, atunci Parlamentul se dizolvă automat!
   • Like 1
  • @
   Leo check icon
   De acord și cu ce zici tu, însă facem alegeri doar după unicameral și 300 de parlamentari (apropo, am văzut că pnl a crescut procentul de parlamentari pentru diaspora - foarte frumos - însă n-am văzut să pună în acord numărul total al acestora cu voința poporului - dacă tot se bate cu pumnul în piept că vrea să se întoarcă la popor)..
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult