Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Iohannis, despre șansele de a mai avea anticipate, după decizia CCR: Tocmai au scăzut. Sub 50 la sută

Președintele Iohannis la Cotroceni

Foto: Presidency.ro

„Nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid sau nicio coaliție care are o majoritate în Parlament”, a spus Klaus Iohannis, după ce Curtea Constituțională a dat dreptate PSD și a decis că șeful statului trebuie să facă o altă nominalizare de premier. 

CCR a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament și că desemnarea lui Ludovic Orban ca premier este neconstituțională.

Șeful statului a spus că așteaptă motivarea Curții înainte să anunțe o decizie și a repetat că soluția pentru ieșirea din criza politică o reprezintă alegerile anticipate. Însă tot el a afirmat, răspunzând unei întrebări, că șansele de a putea organiza alegeri anticipate tocmai au scăzut după decizia Curții. „Sub 50%”, a adăugat el.

„După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase guvernări după Revoluție, a demis guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor, PSD a provocat a nouă criză, prin sesizarea CCR. Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor”, a declarat Iohannis.

„Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că și-a pierdut legitimitatea de a guverna. Desemnarea unui premier al unei alianțe în jurul PSD ar intra în coliziune cu voința românilor. În opinia mea cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor. Nu putem continua su situații perpetue de blocaj, cu guverne demise trimestrial”, a afirmat președintele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Iohannis nu își permite sa desemneze un guvern pesede și nu cred ca e atât de idiot încât sa negocieze un guvern de uniune naționala cu jegurile pesediste - mai ales după experimentul cu Cioloș. Ar trebui sa desemneze un premier PMP, apoi unul USR sau de la minoritățile naționale. Romanii au arătat pana acum clar de doua ori prin vot ca nu mai vor scarnavii pesediste la putere.
    • Like 5
  • Iohanis a reușit, în timp record, să discrediteze alternativa guvernării de dreapta prin încăpățânarea de a se aventura la o acțiune împotriva naturii … constituționale ( am numit aici alegerile anticipate ). Acum caută o ieșirea cu pierderi minime, precum Cătălina lui Eminescu „Și rușinos și drăgălaș, Mai nu vrea, mai se lasă”.
    • Like 2
  • Leo check icon
    Mai este o soluție: demiterea unui președinte care împiedică Parlamentul să-și exercite rolul constituțional.
    • Like 1
    • @ Leo
      check icon
      De acord, cu o condiție: înainte de asta, să modificăm Constituția astfel încît, dacă referendumul de demitere nu are succes, atunci Parlamentul se dizolvă automat!
      • Like 1
    • @
      Leo check icon
      De acord și cu ce zici tu, însă facem alegeri doar după unicameral și 300 de parlamentari (apropo, am văzut că pnl a crescut procentul de parlamentari pentru diaspora - foarte frumos - însă n-am văzut să pună în acord numărul total al acestora cu voința poporului - dacă tot se bate cu pumnul în piept că vrea să se întoarcă la popor)..
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult