Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Președintele Iohannis, discurs la Strasbourg: Corupția este endemică în România

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Consiliul Europei de la Strasbourg că dacă cineva își imagina despre corupție, care este „o problemă endemică în România”, că poate fi eradicată în unul sau doi ani sau zece ani „vă spun că e greșit”. 

„Dacă cineva își imagina că corupția, care e problema endemică în România, dacă cineva credea că poate fi eradicată în unul sau doi ani sau zece ani, vă spun că e greșit. Eradicarea corupției este un proces dureros și urât, scoate la iveală față urâtă a societății. De exemplu politicieni au fost acuzați de corupție, funcționari acuzați, este foarte stresant pentru societate, foarte stresant pentru politicieni. Rezultatele vin, dar încet, de aceea cred că corupția nu poate fi eradicată în termen scurt, ci numai dacă continui lupta până când câștigi, altfel ceilalți băieți câștigă, și asta nu-mi pot imagina pentru România”, a spus Iohannis, potrivit Hotnews.

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul MCV privind justiția din România. 

Într-un comunicat de la Administrația Prezidențială, preşedintele Iohannis atenționează asupra îngrijorărilor formulate în raportul MCV cu privire la faptul că cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă puse în consultare publică de Guvern în ziua de 18 ianuarie a.c. ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupţiei.

Raportul MCV confirmă, potrivit sursei menționate, că România a menţinut un parcurs sustenabil în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menţionată modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeană a emis 12 recomandări, iar îndeplinirea acestora va conduce la încheierea MCV, mai arată comunicatul de la Administrația Prezidențială.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, salută faptul că raportul recunoaște progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, document care a fost adoptat, astăzi, de către Comisia Europeană.

Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV și a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil.

Raportul MCV confirmă că România a menţinut un parcurs sustenabil în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menţionată modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeană a emis 12 recomandări, iar îndeplinirea acestora va conduce la încheierea MCV.

Preşedintele României subliniază că, pentru prima dată, Comisia Europeană afirmă în cadrul raportului că este inadecvată corelarea între MCV şi decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spaţiul Schengen).

Şeful statului apreciază faptul că raportul consemnează că activitatea principalelor instituţii din domeniul combaterii corupţiei a înregistrat progrese substanţiale.

Totodată, Preşedintele României atenționează asupra îngrijorărilor formulate în raport cu privire la faptul că cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă puse în consultare publică de Guvern în ziua de 18 ianuarie a.c. ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupţiei.

Finalizarea MCV depinde şi de evitarea unor dezvoltări negative care ar pune sub semnul întrebării progresele care au fost obţinute până în prezent de România. Guvernul României și actuala majoritate parlamentară trebuie să înțeleagă că doar sprijinind în continuare eforturile pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterii corupției vor contribui la consolidarea statului de drept și ridicarea MCV.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Mult, mult mai importantă este lupta pt civilizație, pt un număr mult mai mic de morți în accidente auto (4500 de morți pe an este enorm, în ultimul sfert de secol au murit în accidente auto una sută mii oameni, dacă nu cumva deja mai mult)... Lucrul de mîntuială, proiectele idioate etc.sînt lucruri care, odată rezolvate, vor diminua și corupția, care merge mînă în mînă cu prostia și cu inconștiența sinucigașă.
  • Like 2
 • check icon
  Eu cred că președintele nostru a fost blând în exprimare, nedorind să păteze mult mai tare imaginea unei țări deja pătate.
  După părerea mea, în România, corupția nu este încă endemică, este în continuare epidemică!
  Excelentă exprimare, foarte patriotică, heil Johannis!
  • Like 2
  • @
   epidemica si se extinde, pe cale legala
   cum zicea unu' , rupt din context:" e un drept constitutional"
   ce poti adauga , doar :"curat constitutional"
   • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult