Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Iohannis respinge planul lui Dragnea: „Ce să își imagineze un antreprenor? Că azi există unele taxe și mâine nu mai există, că vine campania electorală?”

Președintele Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu la Adevărul Live, că ar putea că nu promulge legea inițiată de președintele PSD, Liviu Dragnea, prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale.

„Pe mine această abordare nu m-a convins deloc. Nu se poate lucra așa. Ce să își imagineze un antreprenor? Că azi există unele taxe și mâine nu mai există, că vine campania electorală. Orice om își face un calcul acasă și totul este dat peste cap. Darămite un investitor care se trezește că taxele se schimbă peste noapte”, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis la Adevărul Live.

Șeful statului s-a referit și la taxa radio-TV, una dintre taxele care ar urma să fie eliminate, prin legea propusă de Liviu Dragnea, spunând că scoaterea taxei nu este o soluție pentru rezolvarea situației cu care se confruntă televiziunea publică.

„Cum își imaginează cineva că această chestiune se rezolvă într-o săptămână, renunțând la taxa radio-TV? Fără un plan pe termen lung nu se rezolvă lucrurile. Este o abordare heirupistă, dăunătoare pe termen lung”, a afirmat șeful statului.

Ministrul Finanțelor Anca Dragu a anunțat că Guvernul ia în calcul sesizarea Curții Constituționale în privința acestei legi, deoarece inițiatorii nu au precizat sursa de finanțare. 

Proiectul de lege care a fost votat marți într-o veselie inclusiv de liberali, partenerii populiști ai președintelui Iohannis și ai premierului Cioloș, prevede eliminarea, printre altele, a taxei radio-TV, a timbrului de mediu pentru autovehicule, a taxelor la Registrul Comertului, a taxelor consulare și de cetățenie și a taxei suplimentare pentru eliberarea pașaportului temporar.

Contactat de Republica.ro, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că în total cele 102 taxe nefiscale din proiectul de lege contabilizează 1,6 miliarde de lei, „o sumă deloc mică”, cel mai mare impact dintre ele avândul-l taxa radio-TV și timbrul de mediu pentru autovehicule. 

„Dacă ne referim la cele 102 taxe, probabil că marea lor majoritate mai mult ne costă să le ținem, ca efort birocratic și efort pentru contribuabili. Însă sunt și unele care au o « greutate», au și impact financiar și au și implicații asupra desfășurării activității unor instituții, cum este taxa radio-TV. Problema este de unde luăm banii respectivi și cum se finanțează instituția. Înteleg că există și o problemă legală în momentul acesta, am văzut declarația ministrului de Finanțe. Nu e o sumă de neglijat. Oricum, în total aceste taxe contabilizează 1,6 miliarde de lei, care nu este o sumă deloc mică. În proiect se vorbea de o sumă mult mai mică. Ministerul Finanțelor a venit și a clarificat că e vorba de o sumă dublă, 1,6 miliarde de lei, înțeleg. Nu ne-a spus nimeni de unde vom lua banii aceștia”, a explicat președintele Consilului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Pe scurt, chiar dacă taxa radio-TV ar fi eliminată de anul viitor, populația este posibil să plătească mai mult, prin sumele suplimentare care vor fi prevăzute în buget pentru funcționarea TVR și a Radioului public.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oricum nu iese bine pentru PNL; si daca o respinge presedintele si daca o aproba, PSD'ul va castiga capital de imagine inainte de alegeri. Despre cat de fiabila este varianta aceasta pe termen lung ... o sa vedem incepand cu ianuarie 2017.
  • Like 0
 • Daca presedintele nu va adopta aceasta lege, popularitatea PSD-ului va creste, chiar acum inainte de alegeri. PSD-istii vor arata ca ei lupata pentru bunastarea poporului si nu pentru capitalul strain, dar acest bine le este refuzat de catre presedinte si de catre PNL care il sustine.
  • Like 0
 • Câtă impostură în declarațiile acestui președinte. Doar că e o măsură inițiată de PSD, fix de-aia nu e o măsură bună. Ba e, domnule Iohannis!
  Cu declarații de genul ăsta n-o să reușească să să fie locomotiva PNL, ci dimpotrivă, e mai degrabă o piatra de moară legată de gâtul liberalilor.
  • Like 0
 • check icon
  Este evident (English: limpid clear) că tot jocul ăsta cu taxele scoase acum face parte din jocul electoral, iar de 1 dec. să vă așteptați la spectacole naționaliste intens isterizate. Păi PSD-ul nostru etern, care a fost la putere mai tot timpul în ultimii 27 de ani, de ce nu le-a scos pînă anul trecut, că timp avea, slavă PSD-ului? Deoarece nu erau campanii electorale. Sigur, ne bucurăm că se elimină niște taxe scumpe și ineficiente, totuși statul trăiește din taxe, nu le poți elimina pe principiul „las’ să cîștigăm alegerile, dup-aia mai vedem noi”.
  • Like 0
 • check icon
  Cum mama naibii, atunci când este instituită o nouă taxă, e de cele mai multe ori cu aplicare imediată, iar când e vorba să se scoată o taxă existentă apar dileme de genul: Văleu, muică, ce ne facem!? dar îmbrăcate într-un limbaj politic, pseudo-argumentat și lipsit de conținut. Deși îi urăsc din toți rărunchii pe pesedei, întotdeauna am fost de acord că au fost mai aproape de nevoile și doleanțele majorității, cel puțin declarativ, discrepanța dintre ceea ce promit înainte și ceea ce aplică după făcându-i însă să fie cei mai abjecți din tagma politică românească. Dar nici cu liberalii nu mi-e rușine, care susțin menținerea unui număr ridicat de taxe, parcă în ciuda doctrinei, deși e un fapt dovedit că mai mult produc pagubă la buget decât încasări. Poate că merg pe principiul social că în felul acesta se dă de lucru la bugetari? Cioloș de data aceasta s-a dat în stambă, dovedind că nu are nimic în comun cu poporul ăsta, nefiind capabil să-și depășească statutul de funcționăraș, fie el de rang înalt, și care în decurs de un an doar a reușit să screamă o platformă program sintetizabilă într-o idee de genul „să fie bine ca să nu fie rău” dar defalcată pe puncte în același limbaj de care pomeneam mai sus. Bașca ministresa Pașca, această Palmăr pe obrazul ideii că tehnocrații ar fi din alt aluat față de restul politicienilor, care prin introducerea unei noi taxe doar reușește să completeze o pleiadă de nume sonore precum: Sulfina, Nemirschi, Plumb, Vosganian, Boc – unu și unu – și, cu voia dumneavoastră, Tăriceanu, cel din urmă fiind cel dintâi care susține aberația de a-i taxa pe cei mulți, iar de banii obținuți să beneficieze puțini (vezi cupoanele din Programul Rabla, respectiv numărul mic de dosare aprobate din programul Casa Verde). Toți imbecilii de net propovăduisec necesitatea unei astfel de taxe (de mediu), făcându-se că nu sesizează fauna care s-a creat în jurul comerțului cu astfel de cupoane, cei mai amărâți fiind și cei cărora le sunt inaccesibile achizițiile unor autoturisme noi. Iar dacă (!) Casa Verde e strâns legată de aceeași taxă (de mediu), atunci de ce în ultimii 5 ani nu a fost finanțat acest program, taxarea existând totuși? Conducătorii acestei țări nu înțeleg nimic din lecția pe care le-o dă istoria, atunci când se întorc împotriva celor care i-au ales. Cred că nu e nicio diferență între Victor Ponta, care la introducerea taxei de 7 eurocenți/litru o justifica prin necesitatea de finanțare pentru construcția autostrăzi și Pașca-Palmer, care vrea să-i mai adauge încă una, pe același litru. Ce densitate de taxe poate suporta un litru de combustibil? Până se ajunge la picătura care va revărsa... Dacă despre primul pot să afirm că e un bou cu țâțe, pe cea de-a doua nu o voi epiteta cu titulatura sexului opus, de vită încălțată, 1) pentru că e femeie și 2)să nu se autosesizeze protecția fermei animalelor.
  • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult