Președintele Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu la Adevărul Live, că ar putea că nu promulge legea inițiată de președintele PSD, Liviu Dragnea, prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale.
„Pe mine această abordare nu m-a convins deloc. Nu se poate lucra așa. Ce să își imagineze un antreprenor? Că azi există unele taxe și mâine nu mai există, că vine campania electorală. Orice om își face un calcul acasă și totul este dat peste cap. Darămite un investitor care se trezește că taxele se schimbă peste noapte”, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis la Adevărul Live.
Șeful statului s-a referit și la taxa radio-TV, una dintre taxele care ar urma să fie eliminate, prin legea propusă de Liviu Dragnea, spunând că scoaterea taxei nu este o soluție pentru rezolvarea situației cu care se confruntă televiziunea publică.
„Cum își imaginează cineva că această chestiune se rezolvă într-o săptămână, renunțând la taxa radio-TV? Fără un plan pe termen lung nu se rezolvă lucrurile. Este o abordare heirupistă, dăunătoare pe termen lung”, a afirmat șeful statului.
Ministrul Finanțelor Anca Dragu a anunțat că Guvernul ia în calcul sesizarea Curții Constituționale în privința acestei legi, deoarece inițiatorii nu au precizat sursa de finanțare.
Proiectul de lege care a fost votat marți într-o veselie inclusiv de liberali, partenerii populiști ai președintelui Iohannis și ai premierului Cioloș, prevede eliminarea, printre altele, a taxei radio-TV, a timbrului de mediu pentru autovehicule, a taxelor la Registrul Comertului, a taxelor consulare și de cetățenie și a taxei suplimentare pentru eliberarea pașaportului temporar.
Contactat de Republica.ro, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că în total cele 102 taxe nefiscale din proiectul de lege contabilizează 1,6 miliarde de lei, „o sumă deloc mică”, cel mai mare impact dintre ele avândul-l taxa radio-TV și timbrul de mediu pentru autovehicule.
„Dacă ne referim la cele 102 taxe, probabil că marea lor majoritate mai mult ne costă să le ținem, ca efort birocratic și efort pentru contribuabili. Însă sunt și unele care au o « greutate», au și impact financiar și au și implicații asupra desfășurării activității unor instituții, cum este taxa radio-TV. Problema este de unde luăm banii respectivi și cum se finanțează instituția. Înteleg că există și o problemă legală în momentul acesta, am văzut declarația ministrului de Finanțe. Nu e o sumă de neglijat. Oricum, în total aceste taxe contabilizează 1,6 miliarde de lei, care nu este o sumă deloc mică. În proiect se vorbea de o sumă mult mai mică. Ministerul Finanțelor a venit și a clarificat că e vorba de o sumă dublă, 1,6 miliarde de lei, înțeleg. Nu ne-a spus nimeni de unde vom lua banii aceștia”, a explicat președintele Consilului Fiscal, Ionuț Dumitru.
Pe scurt, chiar dacă taxa radio-TV ar fi eliminată de anul viitor, populația este posibil să plătească mai mult, prin sumele suplimentare care vor fi prevăzute în buget pentru funcționarea TVR și a Radioului public.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu declarații de genul ăsta n-o să reușească să să fie locomotiva PNL, ci dimpotrivă, e mai degrabă o piatra de moară legată de gâtul liberalilor.