Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu te bucura, probabil vei plăti mai mult: taxa radio-TV nu s-a desființat, ci doar s-a ascuns într-o linie de buget

Deputații au votat marți în unanimitate proiectul de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea.  

Între taxele eliminate se numără taxa radio-TV, timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comertului, taxe consulare și de cetățenie, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor.

În timp ce Liviu Dragnea spune că eliminarea acestor taxe va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, ministrul Finanțelor Anca Dragu a anunțat că Guvernul ia în calcul sesizarea Curții Constituționale în privința acestei legi, deoarece inițiatorii nu au precizat sursa de finanțare.

Contactat de Republica.ro, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spune că în total cele 102 taxe nefiscale din proiectul de lege contabilizează 1,6 miliarde de lei, „o sumă deloc mică”, cel mai mare impact dintre ele avândul-l taxa radio-TV și timbrul de mediu pentru autovehicule. „Banii aceștia vor trebui luați de undeva”, a afirmat Ionuț Dumitru. 

Pe scurt, chiar dacă taxa radio-TV ar fi eliminată de anul viitor, populația este posibil să plătească mai mult, prin sumele suplimentare care vor fi prevăzute în buget pentru funcționarea TVR și a Radioului public.   

Președintele Consiliului Fiscal a admis că multe „dintre cele 102 taxe nu își justificau costul birocrației și administrării lor versus beneficiile pe care le aduceau”, însă a atras atenția că cel puțin două dintre ele - taxa radio-TV și timbrul de mediu pentru autovehicule (din care se finanțează programe precum Rabla sau Casa Verde) - au un impact semnificativ, iar în prezent nu se știe „dacă punem ceva în loc și ce punem în loc”.  

„Dacă ne referim la cele 102 taxe, probabil că marea lor majoritate mai mult ne costă să le ținem, ca efort birocratic și efort pentru contribuabili. Însă sunt și unele care au o « greutate», au și impact financiar și au și implicații asupra desfășurării activității unor instituții, cum este taxa radio-TV. Problema este de unde luăm banii respectivi și cum se finanțează instituția. Înteleg că există și o problemă legală în momentul acesta, am văzut declarația ministrului de Finanțe. Nu e o sumă de neglijat. Oricum, în total aceste taxe contabilizează 1,6 miliarde de lei, care nu este o sumă deloc mică. În proiect se vorbea de o sumă mult mai mică. Ministerul Finanțelor a venit și a clarificat că e vorba de o sumă dublă, 1,6 miliarde de lei, înțeleg. Nu ne-a spus nimeni de unde vom lua banii aceștia”, a explicat președintele Consilului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Dragnea promite mai mulți bani pentru bugetele radioului și televiziunii publice

Liviu Dragnea a arătat marți în Parlament că în legea bugetului de stat în următorii ani bugetele radioului și televiziunii publice vor fi mai mari, pentru a suplini lipsa taxei radio-TV.

„În ceea ce privește bugetul pentru TVR și pentru radio, spun a zecea oară, a suta oară. Și acum aceste instituții iau bani serioși de la bugetul de stat și asta nu le afectează independența. Pe legea bugetului de stat pe anul următor și pe anii următori se va aloca o sumă astfel încât radio să aibă un buget de 480 de milioane de lei, televiziunea de 620 de milioane de lei, mai mult decât acum, dar cu un control serios din partea Parlamentului pe obiectivele asumate”, a spus Liviu Dragnea.

Paginademedia.ro a trecut în revistă reacțiile la eliminarea taxei radio-TV. Portalul scrie că mai multe organizaţii de media au criticat renunțarea la taxa radio TV pentru că „transformă serviciile publice de media în servicii politice".

„Considerăm că finanțarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, și așa puternic controlate prin modul de numire și - mai ales - de demitere a consiliilor de administrație. (...)Organizațiile semnatare cereau actualului Parlament să respingă proiectul inițiat de Liviu Dragnea”, spun reprezentanți ai organizațiilor de media, citati de paginademedia.ro.

La rândul său, jurnalistul Cătălin Tolontan spune că proiectul PSD ar face ca instituţiile de media publice să devină dependente de „Putere".

„Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependența de Putere se transformă într-o evidență controlată prin alocările bugetare", a mai spus Tolontan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Praf in ochii "alegatorilor". La asta se pricepe foarte mult psd-ul, la asta si la hotii si bataie de joc. Ei si toti aliatii lor. Iar votantii lor: in mare majoritate tembeli, iar in mica niste eterni profitori.
    • Like 0
  • check icon
    „Dacă ne referim la cele 102 taxe, probabil că marea lor majoritate mai mult ne costă să le ținem, ca efort birocratic și efort pentru contribuabili. ” Sar peste formula „marea [...] majoritate”, ca să nu creadă stimata autoare că aș fi cusurgiu (de fapt, sînt), ci întreb retoric: dacă se știe, de mult, că multe dintre aceste taxe costă mai mult decît eficiența lor, de ce au fost puse? Răspuns: deoarece, într-o țară excesiv de birocratică, așa cum este România, acest lucru nu este nefiresc, face parte din peisaj și din scenariu. Dacă nu ar fi aceste taxe ineficiente, nu ar fi România, ar fi Danemarca mult lăudată ori Elveția ori ce altceva atractiv doriți dv. Dl Dragnea le va elimina? Păi de ce nu le-a eliminat pînă acum cîteva luni, doar a avut puterea ani de zile și doar știa că multe sînt ineficiente, nu cred că a descoperit acum. Ah, pardon, vin alegerile, se descoperă multe în perioada asta: taxe inutile, pensii nesimțite, unele [puține] salarii mult prea mari, iar altele [multe] prea mici și tot felul de asemenea „noutăți”. Nu rîdeți, prind la popor, minciunile plac, campania UKIP pt Brexit a arătat că o minciună este cu atît mai atractivă cu cît este mai gogonată.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult