Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Președintele Klaus Iohannis, reacție la amendamentul lui Șerban Nicolae la Legea grațierii: „Dacă s-ar graţia corupţii, s-ar da un semnal total greşit în societate”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre amendamentul depus de Șerban Nicolae, șeful Comisiei juridice din Senat, la legea grațierii și a afirmat că acesta ar transmite un mesaj greșit în societate. 

„Dacă s-ar graţia corupţii, s-ar da un semnal total, total greşit în societate. Contez pe realismul şi pe buna credinţă a parlamentarilor”, a spus șeful statului, citat de News.ro.

În cazul în care amendamentul ar trece, răspunsul societății ar fi unul extrem de puternic, a adăugat președintele Iohannis, exprimându-și totuși încrederea că astfel de inițiative nu vor fi adoptate.

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a depus un amendament la proiectul de lege privind graţierea, aflat în dezbatere în Comisia juridică de la Senat, care permite grațierea celor condamnaţi pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Inițiatorul amendamentului a declarat că, dacă proiectul Legii grațierii va adoptat în forma propusă de el, de prevederile acestuia ar beneficia aproximativ 2.700 de persoane, ceea ce ar echivala cu mai puțin de 10% din persoanele aflate în detenție.

„Eu nu cred că cei care sunt corupți trebuie să stea trei într-un pat, în condiții de igrasie, de igienă precară și așa mai departe, în timp ce alte categorii de infractori ar trebui să stea în condiții... Din punctul meu de vedere, se gândește rațional și vreau să le prezint mâine ca argumente”, a susținut  senatorul Șerban Nicolae

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus însă că nu susține o lege a grațierii pentru acte de corupție și că inițiativa senatorului Ștefan Nicolae nu a avut girul partidului.

„Nu susțin o lege a grațierii pentru acte de corupție. Nu este cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente, dar eu spun acum Guvernului și ministrului Justiției, doar legea grațierii nu rezolvă problema. Trebuie conceput un plan complex pentru rezolvarea problemelor penitenciarelor. Nici nu cred că este o grabă foarte mare pe această lege, deoarece doar această lege nu rezolvă problema. Oricine poate depune amendamentele, oricum este cale lungă până la decizia finală”, a zis Dragnea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    După ce DNA-ul, fost PNA, a pierdut ani de zile fără performanță, și își face acum planul la numărul de dosare zvârlite în instanță/cap de locuitor și returnate pentru probe ridicole, e greu să mai țină pasul cu infracțiunile. Poate că și legea trebuie schimbată (cine s-o facă bine nu prea văd că se înghesuie) înspre recuperarea daunelor, înspre prevenția infracțiunilor și mai puțin spre umplerea lagărelor de concentrare sau a caselor de odihnă pentru unii dintre demnitarii condamnați care se bucură - fără opreliști serioase de rezultatul acumulării averilor pe 1-2 ani de închisoare de lux, cu excepția unora ca Voiculescu sau alți dușmani ai... știți și voi cui. Că tot văzurăm până acum.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult