Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Președintele PNL, întrebat cine a elaborat noul program de guvernare: Sunt măsuri care pleacă, după știința mea, de la oameni precum Florin Georgescu și Gheorghe Gherghina

Președintele PNL, Ludovic Orban, crede că măsurile cuprinse în noul program de guvernare „au plecat” de la prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu și fostul secretar de stat de la Finanțe, Gheorghe Gherghina, care este în prezent membru al Consiliului de Administraţie BNR.

Întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi 24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, cine gândește schimbările fiscale cuprinse în noul program de guvernare, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că „nu le gândește nimeni”. La insistența moderatorilor, Orban a indicat numele lui Florin Georgescu și al lui Gheorghe Gherghina.

„Sunt măsuri care pleacă după știința mea, de la oameni precum Florin Georgescu, de la BNR, și Gheorghe Gherghina, care a fost secretar de stat la Finanțe. Sunt ca niște răspunsuri la întrebarea lui Dragnea «de unde facem rost de bani?»”, a spus Ludovic Orban. Hotnews.ro a scris recent, citând surse, că cei doi ar fi artizanii noilor prevederi din programul de guvernare.

Liderul PNL a continuat spunând că noile măsuri fiscale au fost incluse în programul de guvernare fără ca partidul care se află la guvernare să fi prezentat aceste măsuri în campanie, ceea ce echivalează cu „o fraudă morală”.

„Este o fraudă morală, ei i-au mințit pe oameni spunându-le că vor crește salariile, că se vor crea nu știu câte sute de mii de locuri de muncă. Și iată că azi vin și bagă impozitul pe gospodărie, bagă impozitul pe cifra de afaceri, bagă taxa de solidaritate”, a adăugat Ludovic Orban.

În opinia președintelui PNL, aplicarea măsurilor cuprinse în noul program de guvernare ar duce la vulnerabilizarea economiei, adăugând că PNL va folosi toate pârghiile legale și constituționale astfel încât acestea să nu fie puse în practică.

„Este un război clar între cei ce conduc azi România și companii. Să ne aducem aminte de acuzațiile împotriva mulținaționalelor. Cooperativa vechililor roșii își dorește ca în România o parte cât mai mare a populației să stea în sărăcie, în lipsă de educație și informare. Acest electorat devine astfel electoratul captiv, care îi votează. (...). Este un război surd pe care îl duc împotriva dezvoltării României”, a mai spus Ludovic Orban la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Programul de guvernare al Cabinetului Tudose aduce o serie de schimbări cu impact major asupra economiei. Noul program prevede că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 Ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea. 

Un impozit pe venit mai mic pentru populație - de 10 la sută, în loc de 16 la sută cât este în prezent -, maximum 40 de taxe pentru firme, și cel mult 10 taxe pentru populație, nu mai scade TVA la 18 la sută de anul viitor, ci din 2019, se amână acordarea voucherelor de vacanță și se modifică impozitarea în agricultură sunt doar câteva dintre noutățile aduse în programul de guvernare. În plus, CAS-ul se va putea plăti la fondurile private (Pilonul III) fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul de asigurări sociale de stat. Documentul prevede și introducerea unor noi taxe, cum ar fi taxa de solidaritate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Florin Georgescu și Gheorghe Gherghina sunt doi reprezentanti ai regimului comunist fixati pe vecie la BNR. Atunci ce pretentii sa mai avem ?
    • Like 0
  • eu cred ca intr-o tara normala cand vrei sa rastorni cu curul in sus toata legislatia economica ,deci sa modifici totul (vezi predictibilitatea pe care o cer investitorii)AR TREBUI CONSULTATI ACTORII PRINCIPALI DIN ECONOMIE SI FINANTE .nu trebuiesc facute lucrurile "noaptea ca hotii".Pentru asta trebuie sa nu-si bage nasul politicul mai ales cei obisnuiti cu populismul si furaciunea.
    • Like 1
  • Pai in probleme de finante merg pe mana lui Georgescu si alui Gherghina,nu pe mana lui Ludovic Orban.
    Ideile PSD ului mi se par interesante.
    Munca la negru,salariul minim la" toata Romania" (care dateaza din anii '90 )a distrus Romania.
    In tara in care toti dispun de bani negri nu poate exista decat haos controlat:patronul corupe politicieni,institutii...iar muncitorul care negociaza,oarecum fortat,salariul minim si primeste in mana dublu contribuie fortat la perpetuarea sistemului.
    Doresc o Romanie atractiva, pentru investitori ,nu numai prin sclavagism modern.
    Ii recomand dlui. Ludovic Orban sa studieze,sa-si alega colaboratori mult mai destepti decat dumnealui(pe domenii)si apoi sa ne povesteasca cate ceva.
    • Like 0
    • @ Vasile Ciucur
      check icon
      Eu unul ... nu aș face-o: domnul Georgescu, până să fie dresat de BNR era un pesedist adevărat, iar măsurile pesedeului își arată deja rezultatele - prețurile au crescut chiar dacă salariile încă nu au primit măririle promise! Asta înseamnă un singur lucru: economia are nevoie de creșteri salariale naturale, provenite din creșterea eficienței și productivității și nu ca urmare a măsurilor administrative!
      Știu că fiecare angajat vede bucățica lui, iar de acolo așa se văd lucrurile, cum le descrieți dumneavoastră, dar în ansamblu situația este sensibil diferită.

      Orice amestec administrativ în economia românească (încă fragilă!) poate avea urmări catastrofale și pe termen lung: iar atunci nu vor pierde cei ce și-au făcut campanie cu promisiuni mincinoase, ci tot salariații, indiferent dacă-s la stat sau la privat!
      • Like 0
    • @
      Si dumneavoastra aveti dreptate!
      • Like 0
  • Vasile check icon
    Cine este Ludovic Orban? Cine sau ce este PNL?
    • Like 1
    • @ Vasile
      check icon
      Nu credeam ca o sa spun asta, dar ai dreptate;
      La fel ca si ceilalti participanti ( PSD, UDMR, UNPR, PDL, PUNR, si lista poate continua pana la cei mai "tineri" ) la jaful si violul colectiv, si PNL este unul cu "printipurile" facute praf;
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult