Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Schimbare cu un efect uriaș asupra economiei: Guvernul vrea să introducă, de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe cifra de afaceri, care va înlocui impozitul pe profit

Tudose program guvernare

Foto: Alexandra Pandrea/ Inquam Photos

Programul de guvernare a fost modificat și aduce o serie de schimbări cu impact major asupra economiei. Noul program prevede că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 Ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea. 

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare“, se arată în noul program de guvernare.

Nu se specifică nicăieri care vor fi aceste „2 sau 3 trepte de impozitare”. Impozitul pe cifra de afaceri va fi o revoluţie în fiscalitatea românească pentru că va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic, scrie Ziarul Financiar, care notează că cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a fost în 2015 de 275 miliarde euro. 

Senatorul PNL Florin Cîțu crede că aplicarea unei asemenea măsuri ar putea determina marile companii din România să ia decizia mutării sediilor sociale în alte state din Uniunea Europeană. 

„În loc să lăsăm companiile să se dezvolte, Dragnea, Georgescu și Vâlcov le dau pur și simplu afară din țară obligându-le să-și mute sediile sociale în altă parte în UE”, scrie pe Facebook Florin Cîțu. 

  • UPDATE. Ministrul propus al Finantelor, Ionut Mișa, a declarat joi la Parlament că ia în calcul o cotă progresivă a impozitului pe cifra de afaceri, în trei trepte: 1%, 2% si 3%. Mișa a precizat că această cotă progresivă pornește de la modul în care este aplicat acum impozitul pe microîntreprinderi. De anul acesta, cota este de 1% pentru „micro” cu cel puțin un salariat.
  • UPDATE. „Nu orice trăsnaie scrisă pe o foaie înseamnă că se va concretiza. De exemplu, transferarea impozitului pe profit în impozit pe cifra de afaceri este o idee măreață, îndrăzneață, dar nu va fi aplicată niciodată. Legislatia comunitară interzice acest lucru. Este vorba de Directiva 388 din 1977, pe care și noi ca stat membru trebuie să o aplicăm. E evident că s-a dorit prin această mutare impozitarea profiturilor companiilor în România, însă metoda aleasă de impozitare a cifrei de afaceri este interzisă de directivele comunitare”, a explicat la Digi24 consultantul fiscal Adrian Bența.

Scăderea TVA se amână

Un impozit pe venit mai mic pentru populație - de 10 la sută, în loc de 16 la sută cât este în prezent -, maximum 50 de taxe pentru firme, și cel mult 10 taxe pentru populație, nu mai scade TVA la 18 la sută de anul viitor, ci din 2019, se amână acordarea voucherelor de vacanță și se modifică impozitarea în agricultură - impozit zero pentru terenul lucrat și impozit dublu pe terenul lăsat in paragine timp de 2 ani consecutiv - sunt doar câteva dintre noutățile aduse în programul de guvernare. În plus, CAS-ul se va putea plăti la fondurile private (Pilonul III) fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul de asigurări sociale de stat. Documentul prevede și introducerea unor noi taxe, cum ar fi taxa de solidaritate.

Câteva dintre prevederile programului de guvernare al Cabinetului Tudose:

* Începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor și comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populație vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe mașină, contribuția de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife și comisioane vor fi eliminate.

* Pentru agenții economici numărul taxelor fiscale și nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reuși ducerea la îndeplinire a acestor măsuri Guvernul va prezenta public, cel târziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodată se vor prezenta la acea data și care sunt taxele, tarifele si comisioanele ce vor fi eliminate. 

* Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018.

* Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare.

* Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație. Totodată începând cu 2018 vom implementa procedura depunerii declarațiilor de patrimoniu.

Profesorul de economie Cristian Păun: „E clar că renunțăm definitiv la sistemul fiscal bazat pe cota unică”

„E clar că renunțăm definitiv la sistemul fiscal bazat pe cota unică și revenim la un impozit să spunem arhaic, care ne-a dat mari bătăi de cap, acela de globalizare a veniturilor. Nu e foarte diferit de cel pe gospodărie, pare o Mărie cu altă pălărie. Trebuie să vedem ce înseamnă globalizarea veniturilor. Am înțeles că va fi si o raportare legată de patrimoniul fiecaruia dintre noi. Să vedem cine va face evaluarea acestui patrimoniu, cu ce costuri. Apar multe semne de intrebare legate de schimbarea de 180 de grade pe partea de program de guvernare. Din punctul meu de vedere acest lucru este incorect, pentru că unul e programul de guvernare cu care s-au câstigat alegerile si alta este ce ni se propune acum. Nu e corect fata de electoratul din acel moment. Din punctul meu de vedere este o expresie a faptului că și-au dat seama ca acel program de guvernare conținea multe minusuri sau promisiuni deșănțate. Nu ar trebui să lăsăm netaxată această situație din punctul meu de vedere”, a spus joi Cristian Păun la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • miti check icon
    A votat tara socialisti..luati si serviti socialism..pentru domnii suficienti care au considerat ca toate partidele sunt la fel, iar dumnealor mai bine stau acasa in loc sa se duca la vot..luati si dumneavoastra niste socialism..poate va treziti
    • Like 5
  • Romania mergea prea bine cu 4% crestere pe an....Romania incomodeaza Dragnea ajusteaza. E o mare tampenie Cineva sa-l OPREASCA! Economiile emergente gen Polonia de-abia ne-asteapta s-o scrantim" si de data asta cu vreo ceva...Doar prin puterea muncii singura nu putem evolua satisfacator. Dragnea SA NE LASE sa muncim !
    • Like 2
  • Impozitul pe cifra de afaceri e o tîmpenie.

    Cine are cifră de afaceri mică dar profit mare? Cei care cumpără extrem de ieftin și vînd extrem de scump. Adică cei care au cumpărători care sînt dispuși să cumpere cu sume exorbitante. Ghici cine-s acei cumpărători? Heh... da, statul! Toate firmele de casă pesediste care se îmbogățesc vînzînd extrem de scump statului produse și servicii vor profita de această lege a impozitării.

    Cine are cifră mare de afaceri dar venituri mici, comparativ? Cei mai eficienți comercianți, cei mai competitivi fabricanți, cei care își țin prețurile la minimum din motive de competitivitate. Cine se numără printre aceștia? Fabrici românești care concurează cu greu cu produse externe doar pentru că produsele lor sînt ieftine; firme de servicii care oferă cantitate mare de servicii la prețuri decente; comercianți mici și mijlocii care reușesc să supraviețuiască doar datorită rulajului de marfă. Dacă impozitarea se face la cît de multă marfă ai rulat, îți convine să rulezi puțină marfă, cu diferență mare dintre costuri și venituri. Consecința pentru clientul de rînd? Penurie de marfă, prețuri mult ridicate, pauperizare extremă a populației.

    Minunată idee. Vine în aceeași direcție cu OUG 13, cu legislația dedicată, cu regulamente de aplicare a legii secrete pînă la momentul cînd toți cei care trebuie să profite de găurile din lege au profitat deja.

    Căcat de țară. Că nu-s numai pesediștii de vină, ci și cei care i-au pus acolo, inclusiv cei care nu și-au mișcat curul la secțiile de votare cînd a trebuit.
    • Like 8
    • @ Bogdan Agapie
      Ca sa nu mai spunem ca investitorii straini , carora le tataia popoul sa plece prin alte tari mai calde, acum, pleaca invartindu-se! Nu tu infrastructura, nu tu predictibilitate , acu' si cu impozite mari. Cat despre micul investitor...mai bine se angajeaza "afara" sa culeaga capsuni, daca or fi atatia !
      • Like 1
  • Ionel check icon
    O gandire rudimentara la acest Citu !!! Ma surprinde ca un liberal are o astfel de gandire economica......o firma pleaca atunci cand nu are profit si merge pe pierdere. Probabil dl Citu stie de externalizarea profiturilor prin fel de fel de tertipuri financiare....offshoruri, etc. Daca ai cifra mare de afaceri dar mergi pe pierdere 10 ani la rand, de ce mai functionezi ...de ce nu pleci in alta parte !!!??
    • Like 1
    • @ Ionel
      check icon
      Stimati tovarasi si preteni,...cam ce ati vrea voi sa faca firmele cu profiturile ,..sa le dea statului mafiot ?? ....Nu tovarasi, firma exista ptr a aduce profit investitorilor si nu taxe de protectie organizatiei teroristo -mafiote autointitulata stat de drept.Iar despre plecare stai linistit ca vor pleca in doi timpi si trei miscari.Vor ramane doar firmele cu patronasi de doi lei, dar cu afaceri cu mafia de stat.
      • Like 6
    • @ Ionel
      Romania este tara de offshore pentru corporatiile europene. Toate isi scot banii din Romania si ii duc in tara mama, sa plateasca acolo impozit. Nu spun ca sunt de acord cu legea; ci dupa 8 ani prin corporatii am vazut live miscarea.
      • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      O gândire rudimentară la acest partid!
      • Like 0
  • pai credeti ca marii hotomani care au cifre de afaceri de sute de milioane de euro sau mai mult si profituri marginale sau pierderi, ca sa nu plateasca impozit pe profit la noi in tara, pun botul la asa ceva? Poate se gaseste o portita, altfel, fie isi iau catrafusele si pleaca, pentru ca nu mai pot prada nestingheriti, fie platesc de se indoaie, ca sa aiba ce fura alesii nostri iubiti.
    Toata lumea stie cum fac astia... declara servicii de consultanta de la firma mama, pana ies pe zero.. si iata, zero impozit pe profit! nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase.
    ...Macar asigura niste slujbe decente.
    • Like 0
  • impozitul pe cifra de afaceri este corect si va asigura venituri mult mai mari la buget. ex : marii retailieri au marje de profit de sub 5%, numai fraierii ar trebui sa creada acest lucru.
    • Like 5
    • @ Dorin Ambrozie
      Numai pe fraieri mizeaza si Dragnea ! la fel ca "Popiceanu" si Ponta. Asta e! ....ne supunem cica :D
      • Like 0
    • @ Dorin Ambrozie
      oups am votat gresit :)))) oboseala :(
      • Like 1
    • @ Dorin Ambrozie
      (Cu) ce scaun (te) ocupi? Cumva la stat?
      • Like 0
    • @ Dorin Ambrozie
      Da si uite aia or sa aiba mai multi bani sa fure; ca asta e partea dureroase: banii aia in plus nu se vor reflecta in viata cetateanului.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult