Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Prețul cartofilor și cursul leu-euro

inflatie - cartofi - Foto Rafael Ben-Ari / Avalon Editorial / Profimedia)

Foto Rafael Ben-Ari / Avalon Editorial / Profimedia

Când crește semnificativ prețul cartofilor, în piețele alimentare, e semn că ar trebui să plătim mai mult si pentru un euro pe piața valutară. Sau, mai exact, asa se petreceau lucrurile înainte ca actuala criză să ne fi schimbat viața. Și nici atunci nu era o regulă. Prețul cartofilor, dacă se înfoia, influența cursul valutar numai dacă se învolburau si prețurile altor mărfuri, rezultatul fiind o inflație galopantă.

Acum însă, deși cum am văzut în recentul comunicat al Statisticii cartofii au bătut un nou record în aprilie, scumpindu-se cu 9 procente, fiind secondați de fasole, fructe proaspete si citrice, ale căror prețuri au urcat între 3 și 6 procente, toate aceste cifre n-au nicio legătură cu scumpirea valutei. De această dată, cauza e pandemia, care s-a interpus între prețul cartofilor și cursul leu-euro.

Valuta, care s-a scumpit pe piața noastră, chiar dacă nesemnificativ, se apreciază și pe piețele valutare din Cehia, Polonia și Ungaria, cauza fiind schimbarea atitudinii față de risc a investitorilor. Jucătorii de pe aceste piețe, cei care aduc valută si o schimbă cu monede naționale, sunt mult mai prudeți în actualele împrejurări.

În același timp, cele patru produse rebele (cartofii, fasolea, fructele proaspete si citricile) n-au mai reușit să strice media generală a prețurilor, fapt ce s-a soldat cu dezinflație în loc de inflație. Mișcarea prețurilor, în proces de încetinire de câteva luni încoace, a continuat să rămână calmă si în aprilie. A scăzut totodată rata anualizată a inflației, de la 3 la sută în martie la 2,68 la sută în aprilie, după ce timp de doi ani s-a situat la răscruce de șocuri.

La nivelul lunii aprilie, dincolo de cele patru mărfuri cu prețuri excentrice, pe piața bunurilor alimentare au înregistrat scumpiri semnificative (între 0,51 si 0,91 de procente) si alte produse de bază: uleiul comestibil, pâinea, carnea, preparatele si conservele din carne, telemeaua de vacă. Alte produse din consumul de bază, între care laptele de vacă, telemeaua de oaie, ouăle, peștele si conservele din peste, s-au mișcat însă în limitele unor prețuri rezonabile.

În coșul bunurilor nealimentare, segment al pieței de consum ce a înregistrat o scădere sub zero la sută a mediei generale, probabil că si în împrejurarea în care multe magazine au fost închise, prețurile unui mare număr de mărfuri au crescut totuși semnificativ peste medie. Fapt ce trebuie să fie trecut negreșit în contul pandemiei. Ce altceva ar fi putut să împingă în sus prețurile la articole medicale, la articole de menaj, la detergenți, la articolele chimice, la articole de igienă, unele creșteri fiind în jur de 0,60 la sută, dacă nu îndemnurile zilnice la curățenie de pe toate canalele media pe de o parte și teama de contaminare pe de altă parte?...

Și tot pandemia, la nivelul serviciilor de această dată, domeniu în care prețurile au stat pe loc în aprilie, rata lunară fiind de zero la sută, a impus si aici decalaje. În timp ce consemnul a fost „Stați în casă!" - exceptați fiind doar cei care au mers la muncă - la ce poziție era firesc să vedem prețurile sărind din rând?...Desigur, la convorbiri telefonice, care dețin si cea mai mare pondere în acest sector al pieței!

Inflație anualizată de 2,68 la sută n-am mai avut din octombrie 2017. A fost cucerit, deci, un important cap de pod. Bineînțeles, este un rezultat influențat si de starea de urgență, de limitarea circulației persoanelor si a mărfurilor, a multor mijloace de transport, de companii ce si-au suspendat temporar activitatea, de amputarea unor venituri si de reducerea creditării. Dacă însă tot am ajuns aici, în împrejurări excepționale desigur, merită ca acest cap de pod să fie apărat si consolidat. Ca piatră de hotar indicând sfârșitul ciclului inflaționist pe care l-am îndurat doi ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cursul valutar evolueaza in functie de raportul dintre inflatia valutei/inflatia leului. Daca este subunitar cursul creste, daca este supraunitar scade. Nu e nevoie sa facem filozofia cartofilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult