„Când trebuie sa plătească un drept consfințit prin lege, Statul roman se simte "înșelat". Când te somează să-i dai o căruță de bani, taxe și impozite, nu mai e înșelătorie. Astea i se cuvin... Logica imbatabilă a ministrului Lia Olguța Vasilescu, în război cu mamele care câștigă bine în România. Să le pedepsim, nu-i așa?”, a scris pe Facebook realizatoarea de televiziune Simona Gherghe după ce ministrul Muncii a anunțat că vrea să plafoneze indemnizația pentru creșterea copilului. Măsura, care nu apare în programul de guvernare al PSD, ar fi justificată, a susținut Lia Olguța Vasilescu pentru că ar opri „o înșelătorie”.
„Am spus că se transformă, deja, într-o industrie, pentru că față de anul trecut, unde până la jumătatea anului am plătit o sumă, aceeași sumă de bani am plătit-o acum în primele trei luni”, a afirmat aceasta.
Simona Gherghe, care va deveni în curând mamă, spune pentru Republica.ro, că prin astfel de afirmații guvernanții români nu fac decât să creeze „o prăpastie între oameni”.
„De ce nu spun că sunt oameni care iau o indemnizație mare de creștere a copilului pentru că au contribuit mult la stat, eu contribui, de pildă, din anul 1998. Cât înseamnă toata aceste sume adunate? Nu vor să transmită asta, pentru că nu este în interesul lor. Lia Olguța Vasilescu lasă în mod voit să se înțeleagă că sunt sute de oameni care au indemnizații de 35.000 de euro, când, de fapt este vorba despre o singură situație. Creează, de fapt, cu bună știință o prăpastie între oameni. Când îi aude, ce să creadă o mamică cu indemnizație normală?”
Cazul indemnizației de 35.000 de euro a devenit stindardul luptei Guvernului PSD pentru plafonarea indemnizațiilor de creștere a copilului.
„Să iei 35.000 euro timp de doi ani de zile de la statul român doar pentru că ai un copil în creştere este mult prea mult. Nu există aşa ceva în toată această lume”, a declarat Lia Olguța Vasilescu. Ea a mai susținut că ar fi tătici și mămici care primesc niște sume de bani „fictive” pentru că „scriu pe niște bloguri”.
Dragnea nu susține. Ministrul Muncii: „Dacă nu susține, nu va trece”
„Sunt foarte multe mămici care nu au un loc de muncă stabil, de exemplu, sau chiar tătici, pentru că se intră și în concediu de paternitate, dar, pentru faptul că scriu pe niște bloguri, primesc sume de bani fictive, din punctul nostru de vedere”, a mai spus ministrul Muncii, care vrea ca plafonul să fie stabilit la 8.000 de lei lunar.
Întrebat dacă susține o astfel de măsură, președintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns că nu. „Eu i-am rugat pe toţi să fie puţin mai rezervaţi cu proiectele sau cu ideile pe care le au până când nu se conturează proiectul complet în ceea ce priveşte salarizarea, şi nu numai, şi impozitul pe venit. O să răspund la această întrebare când noi o să finalizăm toate discuţiile. Nu mai răspund la tot felul de idei care vin din partea unor colegi”, a declarat Dragnea marți.
„Dacă nu susține, înseamnă că nu va trece”, a spus Lia Olguța Vasilescu, citată de Mediafax.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ar fi profund neconstitutional sa le dai unor mame 5000 de lei, iar celor care castiga "prea mult" sa nu le dai nimic. Ca un exemplu paralel, eu cu sotia am platit impreuna 4500 de lei pe luna din 2010 pana in 2015 si nu am fost niciodata la spital de stat, si nici nu avem copii (inca). Nu am luat niciodata nici macar 1 RON de la statul roman. Corect ar fi sa iei cat ai contribuit, dar intr-o conducere socialista asta nu se va intampla niciodata, pentru ca statul "uita" cate zeci de mii de lei ai dat la impozite si taxe (45% din salariul brut) , dar cand e de dat, vrea sa plafoneze. Nu e cazul persoanei de fata, dar sunt multe femei in tara asta care conduc firme si au mici afaceri, femei care produc valoare adaugata societatii, iar altele care trag copii pe banda rulanta ca sa le cheltuie alocatiile. Problema asta e mai sensibila decat pare, cel putin in Romania.
Nu stiam cine este aceasta Simona Gherghe si a trebuit sa caut online. Asa am vazut ca aceasta persoana pe unde lucreaza ea are venituri enorme daca are obligatii financiare legale atat de mari catre fisc.
Daca are venituri atat de mari nu vad pentru ce are nevoie de indemnizatii mari!
La Antena salariul era de 7000 euro/ luna. Numai salariul ei era mult mai mare decat al presedintelui Romaniei. Plus bonusurile. Este firesc sa plateasca impozite mari.
iata ce am mai aflat online ca doreste aceasta persoana, Simona Gherghe: “Peste 5-10 ani mi-ar plăcea să intru în politică ...'' Normal! unde se castiga mult fara sa faci nimic si sa fi in ochii lumii?
Acum, vorbind serios! Aflu ca aceasta indemnizatie se calculeaza pe baza veniturilor brute si nici macar nu se impoziteaza, doar se retine CAS-ul. Lucru care nu mi se pare corect deoarece orice venit trebuie impozitat. Aceste indemnizatii sunt platite de la bugetul de stat pentru ca asa au hotarat politicienii interesati de a aduna voturi. Si atat timp cat ele se platesc din buzunarul contribuabililor se creaza o discriminare in calitatea intre copiilor cu mame cu venituri mici si cei ale mamelor cu venituri mari.
Asta daca vrem sa sustinem in mod real natalitatea. Altfel familiile sarace vor aduce pe lume putini copii pe care nu-i vor putea educa si creste sanatos din cauza saraciei; abandonul scolar a ajuns la 28%, scolile si dispensarele au disparut in multe localitati. Saracia afecteaza intelectul. Oare ce fel de generatii vor urma sa conduca destinul Romaniei. Cei care iau decizii trebuie sa gandeasca la viitorul natiei, nu la alegerile urmatoare. Deciziile luate azi vor avea rezultate abia peste 10-15 ani. Este nevoie de copii sanatosi, inteligenti si vigurosi; rata saraciei este cumplita in Romania.
'' În vreme ce sărăcia relativă ne arată cât de săraci sunt unii români față de alții, sărăcia absolută ne spune câți români trăiesc de azi pe mâine. Este o mare diferență. Fiindcă rata sărăciei relative poate să crească nu doar fiindcă unii oameni pot să câștige mai puțin, ci fiindcă veniturile altora (ale unei minorități) cresc puternic. Riscul sărăciei și excluziunii sociale este mai mare în gospodăriile cu mulți copii (72,5% în cazul gospodăriilor cu 2 adulți și 3 sau mai mulți copii) și în cele monoparentale (60,7%)…''
(http://www.sfin.ro/recomandari/rata-saraciei-in-romania/)
'' Institutul de Statistică dă verdictul: REGRESIE ȘI SĂRĂCIE. După 25 de ani, românii se întorc la televizoarele alb-negru.
Mai ales la țară, tot mai multe televizoare color sunt înlocuite de strămoașele lor alb-negru din precambrianul tehnologiei TV. 26 români, dintr-o mie, văd știrile la acestea! Numărul mașinilor de spălat non-automate folosite în gospodăriile românilor este și el în creștere, iar frigiderele rămân un deziderat de neatins pentru aproape jumătate dintre români. România este țara cu cele mai multe latrine în fundul curții, din UE. În plus, în 2015 a scăzut substanțial consumul de apă potabilă, inclusiv cea destinată consumului casnic. S-a redus și energia termică distribuită, iar în trei orașe mari acest serviciu a încetat.''
http://www.evz.ro/regresie-si-saracie-dupa-un-sfert-de-veac-romanii-se-intorc-la-televizoarele-alb-negru.html
Cu aceste exemple imi argumentez punctul de vedere si atitudinea scandalizata fata de Simona Gherghe care nu are stricta nevoie de indemnizatia enorma din bugetul statului, ea avand acea posibilitate de a creste si educa sanatos un copil care sa fie la maturitate un viitor stalp al generatiei lui.
Decidentii din aceste zile sa se gandeasca la ce fel de copii vor rasarii din saracii tarii si cum se poate imbunatati calitatea viitorilor tineri care va conduce Romania.
Eu as desfiinta aceasta indemnizatie pentru mame / tati aparuta in scop electoral si as stabili o alocatie lunara pentru copii (tot neimpozabila ) de 1000 ron / 1 copil, 1500 ron / 2 ron copii, 2000 ron / 3copii ( ceva similar, poate alte sume dar mari ) pentru familii cu copii care muncesc si care isi dau copiii la scoala. De unde bani? Din cei pe care ANAF-ul nu vrea sa-i recupereze de la cei care au fraudat bugetul tarii alimentat de contribuabili. Exista in Romania, precum se vede, un mare procent de cetateni cinstiti si corecti care traiesc in conditii mai inumane deca escrocii si hotii din penitenciare. CEDO trebuie lamurit care este urgenta in Romania. Coruptii, hotii, escrocii, violatorii, criminalii sau viitorul si conditia educationala a generatilor urmatoare?