Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu le-a scris în termeni duri băncilor, cerând să trateze clienții cu mai mult respect

banca - ghiseu - Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

O notă semnată de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu le cere băncilor comerciale să aibă o atitudine mai amiabilă cu clienții, pe care să îi considere parteneri, nu potențiali teroriști financiari, notează Hotnews.ro, care scrie că a consultat documentul transmis bancherilor. Nota se referă la modul cum este aplicată directiva europeană privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau a finanțării terorismului.

Decizia prim-viceguvernatorului BNR vine după ce o serie de persoane ar fi reclamat că personalul de la unele ghișee bancare le-ar fi adresat întrebări „pe ton neprietenos” sau ar fi fost amenințați nejustificat cu blocarea conturilor.

„Ca urmare a Notei d-lui Prim-viceguvernator ne-am instruit colegii să fie mult mai atenți cu clienții. Au existat câteva cazuri în care poate cei de la ghișee au pus întrebări pe un ton considerat de client neprietenos sau care ar fi putut fi interpretat drept un interes care excede Directiva europeană, dar am luat urgent măsuri ca asemenea incidente să nu se mai repete”, a spus pentru Hotnews.ro CEO-ul unei bănci locale.

Directiva europeană privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau a finanțării terorismului a apărut ca urmare a mecanismelor sofisticate de spălare a banilor. Băncile trebuie să își cunoască mai bine clienții, spun autoritățile europene. Fiecare bancă comercială își elaborează un set de norme interne în spiritul directivei europene privind prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, iar normele sunt trimise apoi pentru aprobare la Banca Națională a României.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Georgescu cunoaște norma 4 întrata în vigoare în martie 2002? Aceasta este data de BNR iar toate normele băncilor sunt aliniate la aceasta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult