Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu le-a scris în termeni duri băncilor, cerând să trateze clienții cu mai mult respect

banca - ghiseu - Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

O notă semnată de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu le cere băncilor comerciale să aibă o atitudine mai amiabilă cu clienții, pe care să îi considere parteneri, nu potențiali teroriști financiari, notează Hotnews.ro, care scrie că a consultat documentul transmis bancherilor. Nota se referă la modul cum este aplicată directiva europeană privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau a finanțării terorismului.

Decizia prim-viceguvernatorului BNR vine după ce o serie de persoane ar fi reclamat că personalul de la unele ghișee bancare le-ar fi adresat întrebări „pe ton neprietenos” sau ar fi fost amenințați nejustificat cu blocarea conturilor.

„Ca urmare a Notei d-lui Prim-viceguvernator ne-am instruit colegii să fie mult mai atenți cu clienții. Au existat câteva cazuri în care poate cei de la ghișee au pus întrebări pe un ton considerat de client neprietenos sau care ar fi putut fi interpretat drept un interes care excede Directiva europeană, dar am luat urgent măsuri ca asemenea incidente să nu se mai repete”, a spus pentru Hotnews.ro CEO-ul unei bănci locale.

Directiva europeană privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau a finanțării terorismului a apărut ca urmare a mecanismelor sofisticate de spălare a banilor. Băncile trebuie să își cunoască mai bine clienții, spun autoritățile europene. Fiecare bancă comercială își elaborează un set de norme interne în spiritul directivei europene privind prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, iar normele sunt trimise apoi pentru aprobare la Banca Națională a României.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Georgescu cunoaște norma 4 întrata în vigoare în martie 2002? Aceasta este data de BNR iar toate normele băncilor sunt aliniate la aceasta.
    • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult