Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Prima decizie a lui Erdogan imediat după ce a primit puteri sporite va tăia definitiv punțile Turciei cu UE: referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Președintele Tayyip Erdogan a declarat duminică mulțimii de susținători care fluturau steaguri că Turcia ar putea organiza un nou referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Tayyip Erdogan a revendicat victoria în referendumul care va transforma țara într-o republică prezidențială și îi va conferi șefului statului puteri crescute, scrie Reuters.

Adresându-se simpatizanților săi adunați în Istanbul, Erdogan a declarat că va discuta „imediat“ cu prim-ministrul Binali Yildirim și liderul opoziției naționaliste subiectul reintroducerii pedepsei capitale. O astfel de mișcare ar însemna sfârșitul discuțiilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, comentează Reuters.

Erdogan a anunțat că 51,5 la sută a fost procentajul celor care au votat la referendumul de duminică în favoarea modificărilor constituționale pentru înlocuirea sistemului de parlamentar al Turciei cu o republică prezidențială. Președintele turc a subliniat că toată statele ar trebui să respecte decizia națiunii și a adăugat Turcia va „schimba vitezele“ în perioada următoare.

Referendumul a arătat cât de profund polarizat a devenit electoratul din Turcia. Erdogan a pierdut la vot cele mai mari trei orașe: Istanbul, Ankara și Izmir, potrivit unei analize publicate de Stratfor. „Este foarte neobișnuită o victorie electorală fără câștigarea celor mai mari metropole”, se arată în analiza citată. 

(sursa: stratfor.com)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e nimic neobișnuit ca electoratul needucat să voteze un tătuc...
    • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult