Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Prima decizie a lui Erdogan imediat după ce a primit puteri sporite va tăia definitiv punțile Turciei cu UE: referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Președintele Tayyip Erdogan a declarat duminică mulțimii de susținători care fluturau steaguri că Turcia ar putea organiza un nou referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Tayyip Erdogan a revendicat victoria în referendumul care va transforma țara într-o republică prezidențială și îi va conferi șefului statului puteri crescute, scrie Reuters.

Adresându-se simpatizanților săi adunați în Istanbul, Erdogan a declarat că va discuta „imediat“ cu prim-ministrul Binali Yildirim și liderul opoziției naționaliste subiectul reintroducerii pedepsei capitale. O astfel de mișcare ar însemna sfârșitul discuțiilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, comentează Reuters.

Erdogan a anunțat că 51,5 la sută a fost procentajul celor care au votat la referendumul de duminică în favoarea modificărilor constituționale pentru înlocuirea sistemului de parlamentar al Turciei cu o republică prezidențială. Președintele turc a subliniat că toată statele ar trebui să respecte decizia națiunii și a adăugat Turcia va „schimba vitezele“ în perioada următoare.

Referendumul a arătat cât de profund polarizat a devenit electoratul din Turcia. Erdogan a pierdut la vot cele mai mari trei orașe: Istanbul, Ankara și Izmir, potrivit unei analize publicate de Stratfor. „Este foarte neobișnuită o victorie electorală fără câștigarea celor mai mari metropole”, se arată în analiza citată. 

(sursa: stratfor.com)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e nimic neobișnuit ca electoratul needucat să voteze un tătuc...
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult