Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Prima decizie a lui Erdogan imediat după ce a primit puteri sporite va tăia definitiv punțile Turciei cu UE: referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Președintele Tayyip Erdogan a declarat duminică mulțimii de susținători care fluturau steaguri că Turcia ar putea organiza un nou referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Tayyip Erdogan a revendicat victoria în referendumul care va transforma țara într-o republică prezidențială și îi va conferi șefului statului puteri crescute, scrie Reuters.

Adresându-se simpatizanților săi adunați în Istanbul, Erdogan a declarat că va discuta „imediat“ cu prim-ministrul Binali Yildirim și liderul opoziției naționaliste subiectul reintroducerii pedepsei capitale. O astfel de mișcare ar însemna sfârșitul discuțiilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, comentează Reuters.

Erdogan a anunțat că 51,5 la sută a fost procentajul celor care au votat la referendumul de duminică în favoarea modificărilor constituționale pentru înlocuirea sistemului de parlamentar al Turciei cu o republică prezidențială. Președintele turc a subliniat că toată statele ar trebui să respecte decizia națiunii și a adăugat Turcia va „schimba vitezele“ în perioada următoare.

Referendumul a arătat cât de profund polarizat a devenit electoratul din Turcia. Erdogan a pierdut la vot cele mai mari trei orașe: Istanbul, Ankara și Izmir, potrivit unei analize publicate de Stratfor. „Este foarte neobișnuită o victorie electorală fără câștigarea celor mai mari metropole”, se arată în analiza citată. 

(sursa: stratfor.com)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e nimic neobișnuit ca electoratul needucat să voteze un tătuc...
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult