Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Prima decizie a lui Erdogan imediat după ce a primit puteri sporite va tăia definitiv punțile Turciei cu UE: referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Președintele Tayyip Erdogan a declarat duminică mulțimii de susținători care fluturau steaguri că Turcia ar putea organiza un nou referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Tayyip Erdogan a revendicat victoria în referendumul care va transforma țara într-o republică prezidențială și îi va conferi șefului statului puteri crescute, scrie Reuters.

Adresându-se simpatizanților săi adunați în Istanbul, Erdogan a declarat că va discuta „imediat“ cu prim-ministrul Binali Yildirim și liderul opoziției naționaliste subiectul reintroducerii pedepsei capitale. O astfel de mișcare ar însemna sfârșitul discuțiilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, comentează Reuters.

Erdogan a anunțat că 51,5 la sută a fost procentajul celor care au votat la referendumul de duminică în favoarea modificărilor constituționale pentru înlocuirea sistemului de parlamentar al Turciei cu o republică prezidențială. Președintele turc a subliniat că toată statele ar trebui să respecte decizia națiunii și a adăugat Turcia va „schimba vitezele“ în perioada următoare.

Referendumul a arătat cât de profund polarizat a devenit electoratul din Turcia. Erdogan a pierdut la vot cele mai mari trei orașe: Istanbul, Ankara și Izmir, potrivit unei analize publicate de Stratfor. „Este foarte neobișnuită o victorie electorală fără câștigarea celor mai mari metropole”, se arată în analiza citată. 

(sursa: stratfor.com)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e nimic neobișnuit ca electoratul needucat să voteze un tătuc...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult