Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Prima sancțiune severă a Occidentului după ce Putin a decretat aseară ruperea unei părți din Ucraina: cancelarul german Olaf Scholz anunță că proiectul gazoductului Nord Stream 2 „nu poate continua”

Nord Stream 2

Foto: AFP via Profimedia

Este știrea zilei. Pe lângă toate declarațiile occidentale destul de neclare privind sancțiunile împotriva Rusiei pentru recunoaşterea regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei, prima sancțiune mai concretă a venit de la cancelarul german Olaf Scholz, care a declarat marți că gazoductul Nord Stream 2, ce ar urma să aducă gaze rusești în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, „nu poate continua”.

UPDATE: După ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, că certificarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, amenință Europa, într-un mesaj publicat pe Twitter, cu prețuri de 2.000 de euro petru o mie de metri cubi de gaz.

„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, a scris Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

De altfel, prețul gazului a crescut cu 10% după anunțul cancelarului german și a ajuns la 900 de dolari pentru mia de metri cubi.

Controversatul gazoduct dintre Rusia și Germania a fost finalizat în septembrie 2021, dar nu este încă în funcțiune. Mai era nevoie de o ultimă certificare. De altfel, Ucraina și alte state est-europene au criticat constant Germania că prin intermediul Nord Stream 2 nu face decât să își crească dependența de gazele rusești, ceea ce îi limitează libertatea de mișcare politică în relația cu Kremlinul.

Germania a tratat multă vreme Nord Stream 2 ca pe un proiect eminamente economic. Cu toate acestea au existat mereu voci care au avertizat că implică riscul unei dependenţe energetice crescute faţă de Rusia. La acestea se adaugă argumentul că Nord Stream 2 nu este necesar din perspectivă ecologică şi nici rentabil din punct de vedere economic, o direcție accentuată de Verzii care au intrat la guvernare la sfârșitul anului trecut alături de Olaf Scholz.

În orice caz, mesajul șefului guvernului federal de la Berlin crește încrederea Germaniei post-Merkel în ochii aliaților, inclusiv în ochii SUA. În plus, declarația vine după ce și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunea sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană poate rezista fără gaz rusesc.

Însă să spunem trei lucruri foarte clare:

- Dacă ne uităm pe cifre, până recent, UE îşi asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.

- Gazoductul Nord Stream 2 este cu atât mai valoros pentru Rusia cu cât aceasta își completeză mai bine de 40% din bugetul de stat cu veniturile care țin de exporturile de gaz și petrol. Dacă va fi pornită, conducta cea nouă va livra 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an. În plus, Gazprom a investit deja 11 miliarde de dolari în proiectul Nord Stream 2.

- Dependenţa Germaniei de importurile de energie din Rusia a crescut substanţial în ultimul deceniu. Începând din 2012 procentul livrărilor de gaz din Rusia a crescut de la 40% la 55%, ceea ce reprezintă o creştere de mai bine de o treime. Şi în privinţa importurilor de petrol lucrurile stau cam la fel. În acelaşi interval de timp, petrolul importat din Rusia a ajuns să acopere 42% la din necesarul Germaniei. În 2012 acoperea 38%.

De asemenea, declarația de astăzi nu evidențiază o decizie fermă legată de stoparea gazoductului, ci doar una temporară, care pune din nou subiectul pe masa negocierilor care se vor purta în perioada următoare cu Rusia. Dar întrebarea care rămâne este următoarea: Oare vor putea europenii și mai ales germanii să sacrifice energia pentru principiile democratice?

Ar fi ideal, pentru că EXISTĂ SOLUȚII ALTERNATIVE la gazul rusesc, numai că în geopolitică nu se lucrează cu sentimente, ci cu realități și acțiuni raportate la cost și beneficiu.

În faza în care ne aflăm acum, proiectul-mamut al Gazprom pare imposibil de abandonat, din perspectiva milioanelor de posibili clienți, și în același timp imposibil de continuat, din cauza consecințelor geopolitice asupra Ucrainei, dar și asupra unității occidentale.

Concluzia bună a zilei este că guvernul german condus de Olaf Scholz a abandonat vechea sa poziţie, de a vedea în gazoduct un proiect pur economic. După acțiunile de luni ale lui Vladimir Putin, începe să fie luată în calcul și renunțarea definitivă la acest proiect. Unele voci occidentale spun însă că o astfel de măsură nu l-ar da înapoi pe președintele rus, pentru că Rusia ar fi luat deja în calcul și această posibilitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Nu cred ca vor exista. Mă rog, nu cred ca vor exista sancțiuni reale care sa doară Rusia. Tot ce se va întâmplă de acum încolo vor fi numai acțiuni "la fenta" ca a ne arate ca putem cât de cât sa ținem piept Rusiei. Dacă ar fi fost ceva serios, bine gândit și structurat le stima cât de cât înainte de a începe conflictul într-o maniera serioasă. Dar din păcate EU nu.a avut o abordare unitara, ci pe tari, și fiecare țară cu interesul ei, de fapt țările mari.
  P.S. Va dura cam vreo 4-5 ani pana ca Ucraina va reveni complet în zone de influenta rusa. Cine credeți ca vine la rând? Eventual Moldova?!
  • Like 0
 • Liviu check icon
  O documentare mai buna nu ar strica, proiectul NS2 a fost oprit si cu ocazia invadarii Crimeei. Este doar o miscare temporara a Germaniei pentru a nu-si pune aliatii in cap. Nemtii nu-si vor pune niciodata in pericol bunastarea lor economica pentru tari care nu le aduc niciun beneficiu.
  • Like 3
  • @ Liviu
   Liviu , vorbind de documentarea mai buna de care pomeneai , in 2014 cand Crimea a fost invadata NS2 nu putea fi oprit pentru ca , contractul pentru NS2 a fost semnat in 2015 . Uite ce zic astia "In 2015, a few years after the original pipeline opened, Germany signed a deal for a Nord Stream 2 to expand capacity along this route. But it drew fierce criticism: It was owned fully by Gazprom, Russia’s state-run gas company. The proposed second pipeline would further undermine the need for Russia to pay transit fees to move gas through the Ukrainian pipeline. And, well, timing: The agreement came after Russia had annexed Crimea and invaded eastern Ukraine in 2014." Sursa : https://www.vox.com/22881709/nord-stream-2-russia-ukraine-germany-united-states-cruz
   • Like 0
  • @ Liviu
   Nume check icon
   De acord. Cred ca este numai praf în ochi pentru noi ceilalți.
   • Like 0
  • @ Nume
   Liviu , vorbind de " mai buna documentare" pe care se pare ca nu o ai : "In 2015, a few years after the original pipeline opened, Germany signed a deal for a Nord Stream 2 to expand capacity along this route. But it drew fierce criticism: It was owned fully by Gazprom, Russia’s state-run gas company. The proposed second pipeline would further undermine the need for Russia to pay transit fees to move gas through the Ukrainian pipeline. And, well, timing: The agreement came after Russia had annexed Crimea and invaded eastern Ukraine in 2014." Sursa : https://www.vox.com/22881709/nord-stream-2-russia-ukraine-germany-united-states-cruz
   • Like 0
 • Ion check icon
  Negocierea ar trebui sa fie facuta cu trenuri incarcate de armament, gratuit, in drum spre Ucraina si promisiunea de vesnica finatare a insurgentei antirusesti!
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult