Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Prima sancțiune severă a Occidentului după ce Putin a decretat aseară ruperea unei părți din Ucraina: cancelarul german Olaf Scholz anunță că proiectul gazoductului Nord Stream 2 „nu poate continua”

Nord Stream 2

Foto: AFP via Profimedia

Este știrea zilei. Pe lângă toate declarațiile occidentale destul de neclare privind sancțiunile împotriva Rusiei pentru recunoaşterea regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei, prima sancțiune mai concretă a venit de la cancelarul german Olaf Scholz, care a declarat marți că gazoductul Nord Stream 2, ce ar urma să aducă gaze rusești în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina, „nu poate continua”.

UPDATE: După ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, că certificarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, amenință Europa, într-un mesaj publicat pe Twitter, cu prețuri de 2.000 de euro petru o mie de metri cubi de gaz.

„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, a scris Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

De altfel, prețul gazului a crescut cu 10% după anunțul cancelarului german și a ajuns la 900 de dolari pentru mia de metri cubi.

Controversatul gazoduct dintre Rusia și Germania a fost finalizat în septembrie 2021, dar nu este încă în funcțiune. Mai era nevoie de o ultimă certificare. De altfel, Ucraina și alte state est-europene au criticat constant Germania că prin intermediul Nord Stream 2 nu face decât să își crească dependența de gazele rusești, ceea ce îi limitează libertatea de mișcare politică în relația cu Kremlinul.

Germania a tratat multă vreme Nord Stream 2 ca pe un proiect eminamente economic. Cu toate acestea au existat mereu voci care au avertizat că implică riscul unei dependenţe energetice crescute faţă de Rusia. La acestea se adaugă argumentul că Nord Stream 2 nu este necesar din perspectivă ecologică şi nici rentabil din punct de vedere economic, o direcție accentuată de Verzii care au intrat la guvernare la sfârșitul anului trecut alături de Olaf Scholz.

În orice caz, mesajul șefului guvernului federal de la Berlin crește încrederea Germaniei post-Merkel în ochii aliaților, inclusiv în ochii SUA. În plus, declarația vine după ce și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunea sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană poate rezista fără gaz rusesc.

Însă să spunem trei lucruri foarte clare:

- Dacă ne uităm pe cifre, până recent, UE îşi asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.

- Gazoductul Nord Stream 2 este cu atât mai valoros pentru Rusia cu cât aceasta își completeză mai bine de 40% din bugetul de stat cu veniturile care țin de exporturile de gaz și petrol. Dacă va fi pornită, conducta cea nouă va livra 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an. În plus, Gazprom a investit deja 11 miliarde de dolari în proiectul Nord Stream 2.

- Dependenţa Germaniei de importurile de energie din Rusia a crescut substanţial în ultimul deceniu. Începând din 2012 procentul livrărilor de gaz din Rusia a crescut de la 40% la 55%, ceea ce reprezintă o creştere de mai bine de o treime. Şi în privinţa importurilor de petrol lucrurile stau cam la fel. În acelaşi interval de timp, petrolul importat din Rusia a ajuns să acopere 42% la din necesarul Germaniei. În 2012 acoperea 38%.

De asemenea, declarația de astăzi nu evidențiază o decizie fermă legată de stoparea gazoductului, ci doar una temporară, care pune din nou subiectul pe masa negocierilor care se vor purta în perioada următoare cu Rusia. Dar întrebarea care rămâne este următoarea: Oare vor putea europenii și mai ales germanii să sacrifice energia pentru principiile democratice?

Ar fi ideal, pentru că EXISTĂ SOLUȚII ALTERNATIVE la gazul rusesc, numai că în geopolitică nu se lucrează cu sentimente, ci cu realități și acțiuni raportate la cost și beneficiu.

În faza în care ne aflăm acum, proiectul-mamut al Gazprom pare imposibil de abandonat, din perspectiva milioanelor de posibili clienți, și în același timp imposibil de continuat, din cauza consecințelor geopolitice asupra Ucrainei, dar și asupra unității occidentale.

Concluzia bună a zilei este că guvernul german condus de Olaf Scholz a abandonat vechea sa poziţie, de a vedea în gazoduct un proiect pur economic. După acțiunile de luni ale lui Vladimir Putin, începe să fie luată în calcul și renunțarea definitivă la acest proiect. Unele voci occidentale spun însă că o astfel de măsură nu l-ar da înapoi pe președintele rus, pentru că Rusia ar fi luat deja în calcul și această posibilitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu cred ca vor exista. Mă rog, nu cred ca vor exista sancțiuni reale care sa doară Rusia. Tot ce se va întâmplă de acum încolo vor fi numai acțiuni "la fenta" ca a ne arate ca putem cât de cât sa ținem piept Rusiei. Dacă ar fi fost ceva serios, bine gândit și structurat le stima cât de cât înainte de a începe conflictul într-o maniera serioasă. Dar din păcate EU nu.a avut o abordare unitara, ci pe tari, și fiecare țară cu interesul ei, de fapt țările mari.
    P.S. Va dura cam vreo 4-5 ani pana ca Ucraina va reveni complet în zone de influenta rusa. Cine credeți ca vine la rând? Eventual Moldova?!
    • Like 0
  • Liviu check icon
    O documentare mai buna nu ar strica, proiectul NS2 a fost oprit si cu ocazia invadarii Crimeei. Este doar o miscare temporara a Germaniei pentru a nu-si pune aliatii in cap. Nemtii nu-si vor pune niciodata in pericol bunastarea lor economica pentru tari care nu le aduc niciun beneficiu.
    • Like 3
    • @ Liviu
      Liviu , vorbind de documentarea mai buna de care pomeneai , in 2014 cand Crimea a fost invadata NS2 nu putea fi oprit pentru ca , contractul pentru NS2 a fost semnat in 2015 . Uite ce zic astia "In 2015, a few years after the original pipeline opened, Germany signed a deal for a Nord Stream 2 to expand capacity along this route. But it drew fierce criticism: It was owned fully by Gazprom, Russia’s state-run gas company. The proposed second pipeline would further undermine the need for Russia to pay transit fees to move gas through the Ukrainian pipeline. And, well, timing: The agreement came after Russia had annexed Crimea and invaded eastern Ukraine in 2014." Sursa : https://www.vox.com/22881709/nord-stream-2-russia-ukraine-germany-united-states-cruz
      • Like 0
    • @ Liviu
      Nume check icon
      De acord. Cred ca este numai praf în ochi pentru noi ceilalți.
      • Like 0
    • @ Nume
      Liviu , vorbind de " mai buna documentare" pe care se pare ca nu o ai : "In 2015, a few years after the original pipeline opened, Germany signed a deal for a Nord Stream 2 to expand capacity along this route. But it drew fierce criticism: It was owned fully by Gazprom, Russia’s state-run gas company. The proposed second pipeline would further undermine the need for Russia to pay transit fees to move gas through the Ukrainian pipeline. And, well, timing: The agreement came after Russia had annexed Crimea and invaded eastern Ukraine in 2014." Sursa : https://www.vox.com/22881709/nord-stream-2-russia-ukraine-germany-united-states-cruz
      • Like 0
  • Ion check icon
    Negocierea ar trebui sa fie facuta cu trenuri incarcate de armament, gratuit, in drum spre Ucraina si promisiunea de vesnica finatare a insurgentei antirusesti!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult