Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Noaptea în care Putin a anulat existența Ucrainei ca stat independent: președintele rus a semnat decretul privind independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei

Putin semnează decretul

Foto: CNN

Luni seară, Vladimir Putin a semnat decretele prin care recunoaște oficial independența regiunilor separatiste din estul Ucraine - Republica Donețk și Republica Lugansk

Pe scurt, conflictul din estul Ucrainei intră în scenariul Crimeea, iar cele două republici separatiste devin pentru un moment parteneri internaționali ai Federației Ruse până la ulteriorul referendum și propriu-zisa anexare, ceea ce înseamnă că orice glonț tras în Donețk și Lugansk ar fi un „motiv de apărare” a zonei de către armata rusă.

Cu alte cuvinte, intervenția armatei lui Putin în Ucraina nu mai este o speculație, ci a rămas doar o chestiune de zile sau chiar ore. Rusia poate folosi de acum orice incident din estul Ucrainei ca un „casus belli” (termen din dreptul internațional, care se referă la motivația juridică a începerii unui război de către un stat împotriva unui alt stat).

Vladimir Putin a ieșit în conferință de presă și a ținut o lecție subiectivă și falsă de istorie, negând dreptul la existență al statului ucrainean. Retorica sa din această seară este mincinoasă, emoționantă pentru poporul rus și plină de dușmănie față de Occident. Se pare că descarcă zeci de ani de furie reținută și adânc înrădăcinată față de dreptul evident al Ucrainei de a divorța istoric de Rusia.

Spunând că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, Putin a spus practic că Ucraina nu ar trebui să existe. Aproape aceleași cuvinte le-a spus și Stalin despre Polonia în 1939.

Pentru comunitatea internațională, recunoașterea de către Rusia a independenței celor două regiuni din est înseamnă violarea dreptului internațional și respingerea oricăror negocieri internaționale pe cale diplomatică. Pentru Putin, recunoașterea independenței înseamnă butonul apăsat, care îi dă voie să desfășoare o intervenție armată din partea Rusiei.

Concluzia este că în seara asta nu a început războiul, ci în seara asta s-a intrat într-o nouă etapă, una mult mai agresivă și mai dăunătoare pentru toată societatea!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Existența Ucrainei ca stat independent a încetat cu ocazia victoriei maidaniadei și transformarea Ucrainei în stat-marionetă al Americii imperialiste.

    În rest, recunoasterea Kosovo e deja Paradebeispiel, nu există să nu fie menționată pretutindeni ca exemplu de politică a dublui standard.

    Mult mai interesant este exemplul Cecenia 1995 oferit de Adrian Severin pe Facebook.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      ...Esti o trompeta a dictatorului criminal...Putin...
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      ...Esti o trompeta a dictatorului criminal...Putin...
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      ...Esti o trompeta a dictatorului criminal...Putin...
      • Like 0
  • In 1855 Anglia, Franta si ramasitele imperiului Otoman sau luptat cu Rusia tarista spre a interzice accesul Rusiei la stramtori Bosfor, Dardanele. Lupta sa terminat cu o infrangere pentru imperiul tarist si caderea Sevastopolului. Anglia a ramas unica putere cu suprematie pe mari si oceane. In prezent daca te uiti pe o harta poti sa observi foarte clar ca prin cele doua provincii din est ale Ukrainei se face legatura intre Marea de Azov si Peninsula Crimeea aflata in Marea Neagra. Asa ceva nu vor permite marile puteri si chiar asta este scopul urmarit de Rusia. Cel mai probabil ne indreptam spre o confruntare pe scara larga intre marile puteri si Rusia si acest lucru nu poate evitat decat prin sacrificii, Sa vedem cine si ce este dispus sa sacrifice pentru a evita acest lucru.
    • Like 0
  • Ion check icon
    De acum înainte orice stat suveran ar trebui sa se simtă dezlegat să dezvolte arme nucleare. Fără discuție! Polonia, Romania, Ucraina, Turcia, Iran, Arabia Saudită etc. Tratatele nu mai fac doi bani pentru că occidentul este prea laș și tranzacțional. Răspunsul la mișcarea lui Putin ar fi amplasarea de rachete cu focos nuclear în Polonia, Baltice și Romania. Cine să facă asta?! Francezii?! Germanii cu puștile lor de lemn?!
    • Like 1
  • cine a creat kosovo e de discutat dar cine a bombardat belgradul cu acea ocazie, este stiut (stire mai veche, de peste 20 de ani, unii din comentatori presupun ca nu erau nascuti, )
    in kosovo mai sunt cativa sarbi, si aceia sub protectia trupelor internationale, povestea cu epurarea etnica a albanezilor seamana cu armele bacteriologice a lui sadam husein ( chiar precede)
    • Like 3
    • @ corneliu apostol
      Ion check icon
      Eu susțin proiectul unirii Albaniei cu Kosovo. Kosovo cu excepția câtorva localități care ar trebui date Serbiei este un loc albanez. Cum s-a ajuns acolo nu mai contează, e făcut deja și nu se mai poate schimba nimic.
      • Like 1
  • Domnule Ilie, nu vreti sa-l luati acasa pe Putin si macar o parte din poporul lui atat de pacifist si de onest ? ma gandesc ca le indepliniti o dorinta si este un gest frumos daca tot va manifestati iubirea fata de ei ....
    • Like 5
    • @ Cristi Dimian
      Dorin check icon
      La o votcă tovărășească.
      • Like 2
  • Crearea „statului” Kosovo de către americani este aceiași treabă, „violarea dreptului internațional și respingerea oricăror negocieri internaționale pe cale diplomatică”, prin forța armelor.
    • Like 3
    • @ Ilie Honc
      Domnule Ilie, de unde ați aflat că americanii au creat "statul" Kosovo? Că vrem să documentăm și noi !
      La o simplă documentare veți afla despre "cele două mari grupuri etnice din Kosovo, albanezii și sârbii, care au avut ostilitate unii față de ceilalți de-a lungul istoriei până în prezent, fiecare grup susținând că regiunea le aparține"
      Deci e mai complicat acolo...
      • Like 5
    • @ Ilie Honc
      Calin check icon
      Eram student la Timisoara când bubuiau bombardamentele la sârbi, de-ați fi auzit cu câtă ură vorbeau sârbii despre americani ... ați înțelege de ce nu au intrat terestru aceștia. La sârbi n-ar fi fost ca în Irak, ar fi fost măcel în ambele tabere. I-am admirat atunci pe sârbi cât de patrioți erau, cum ar fi participat orice om de la 8 la 88 de ani cu arma în mână să împiedice intervenția străină în țara lor.
      Nu afirm deloc că înțeleg conflictul sârbo-croat, dar am trecut granița dintre ei în 1999 și la firul ierbii se vedea altfel decât la televizor.
      • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult